Kvantberäkning ses som hot mot cybersäkerhet | VPNoverview.com

Tävlingen mellan Förenta staterna och Kina för kvantöverträffelse pågår. Ankomsten av kvantberäkningar hotar dock att förstöra nuvarande cybersäkerhetssystem och göra dagens krypteringstekniker föråldrade. Detta hotar all information som för närvarande skyddas med dagens kryptografiska tekniker.


Loppet är på

Kvantberäkning har potential att hantera problem som klassiska datorer inte kan. Det ses som nästa tekniska gräns som kommer att förändra världen. Strävan efter kvantberäkningsöverlägsenhet är inte bara en ras mellan Kina och USA. Andra länder som Europa, Australien och Kanada ser det som en geopolitisk prioritering.

Fördelen med att ha den första datorn som gör alla andra datorer föråldrade skulle vara enorm. Det skulle ge ekonomiska, militära och folkhälsofördelar till vinnaren av detta cyberområdet. Kvantberäkning kan användas för att optimera klimatförändringar och väderprognosmodeller. Det kan också användas för att uppnå snabbare leverans av produkter och lägre kostnader för tillverkade varor.

Även om framsteg inom datoranvändning som kvantberäkning kan förändras liv, med det kommer behovet av jämförbara framsteg inom cybersäkerhet.

Hotet om kvantberäkning för cybersäkerhet

Huvudmålet för cybersäkerhet är att förhindra dataintrång och bevara dataintegritet genom att använda kryptering med offentlig nyckel. Kvantdatorernas förväntade datorkraft förväntas dock kunna bryta något av dagens mest sofistikerade krypteringssystem inom dagar eller timmar.

Följaktligen ses kvantteknologi som en allvarlig säkerhetsrisk för både företag och privatpersoner. En sådan makt i cyberkriminella händer skulle sätta personlig och ekonomisk information lagrad på hårddiskar eller i molnet under stort hot. Utbytet av information som inträffar vid online-köp eller när du arbetar via e-post på distans, till exempel, kommer inte längre att vara säkert.

All riskdata

All data skulle hotas av attacker från cyberbrottslingar eller andra skadliga aktörer. Privatdata, bank- och hälsojournaler samt militära och statliga hemligheter kan alla hotas. De globala finansmarknaderna och hemlig myndighetsinformation skulle inte längre vara säkra.

Dessutom är inte bara dagens krypteringstekniker inte säkra i en post-kvantvärld, utan dagens krypterade data är inte heller säkra. ”En angripare kan registrera vår säkra kommunikation idag och bryta den med en kvantdator år senare. Alla dagens hemligheter kommer att gå förlorade, säger Tanja Lange, professor i kryptologi vid Eindhoven tekniska universitet, Nederländerna.

Enligt Lang finns det redan en kvantealgoritm som kan bryta alla kryptografiska tekniker som för närvarande används för att säkra anslutningar på internet. Allt som behövs är den förväntade datorkraften hos kvantdatorer för att all världens data ska kunna bli skadlig av skadliga aktörer.

Vad görs för att motverka denna hot

Mot ett sådant hot kräver företag redan lösningar, även om kvantberäkning fortfarande bara befinner sig i det experimentella skedet. Som svar har Europeiska kommissionen beviljat ett forskningskonsortium som heter PQCRYPTO med 3,9 miljoner euro i finansiering. Konsortiet, ledat av Lange, har till uppgift att utveckla nya kryptografiska tekniker som kommer att vara säkra i en postkvantvärld.

Privata företag som IBM, Google och Microsoft bedriver också forskning för att utforma kryptografiska tekniker som är resistenta mot kvantattacker. Forskning om kvantesäkra krypteringsalgoritmer ses som avgörande för att förbereda för det som kallas ”techpocalypse”..

Plats för VPN i världen efter kvantitet

För närvarande förlitar sig cybersecurity-lösningar för konsumenter och företag starkt på virtuella privata nätverk (VPN) för ett extra lager skydd. För att tillhandahålla online-säkerhet använder VPN kryptografi för att skapa en säker tunnel mellan en användare och Internet.

Men med ankomsten av datorer som kan spricka dagens kryptografiska tekniker riskerar VPN-tekniken att bli föråldrad om den inte utvecklas för att hålla jämna steg.

Följaktligen görs redan ansträngningar för att förbereda VPN: er för den post-kvanta världen. Microsoft har till exempel startat NIST Post Quantum Project, som ser på att kombinera OpenVPN-programvara med post-kvantbeständig kryptografi.

VPN övervägs också som möjliga kortsiktiga lösningar i post-kvantvärlden för att skydda applikationer som inte är kvantklara. Eftersom VPN: er tillåter applikationer att köra inuti dem, kan VPN: er säkrade med post-kvantkryptografi användas i en post-kvantvärld för att köra applikationer som ännu inte är kvantklara.

Hur långt borta är kvantberäkning

Kvantdatorer är för närvarande mycket känsliga för störningar från ljud, temperatur och vibrationer. Detta gör dem mycket instabila och begränsar deras datorkraft, vilket gör dem inte mycket bättre än dagens datorer.

Vissa har dock förutspått att den första kommersiella kvantdatoren skulle kunna komma så snart som 2022. Detta verkar orealistiskt för de flesta. De flesta teoretiker förväntar sig att kvanttekniken kommer att bli en helt utvecklad teknik år 2025.

I linje med detta förväntas det att det kommer att ta tio år eller så innan en kraftfull och stabil kvantdator kommer att fungera som kan bryta dagens offentliga nyckelkryptografi, vilket gör den föråldrad.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me