Corona-apper: Slik behandler land personvern (i Times of Covid-19) | VPNoverview.com

Regjeringer over hele verden leter etter en måte å få kontroll over Covid-19-utbruddet. Mange land har bestemt seg for at de vil benytte seg av teknologi og apper for å bekjempe dette viruset. Noen utvikler allerede slike apper eller har til og med implementert dem allerede. Denne artikkelen vil diskutere hva disse landene har gjort i sin kamp mot coronavirus. Hvordan fungerer noen av appene, og hvilke bekymringer har vi om dem? Den vil også se på alternativene som er tilgjengelige når du utvikler en sporingsapp. Vi har også snakket med flere sikkerhets- og personverneksperter om risikoen.


Internasjonale opplevelser  

Over hele verden er regjeringer avhengige av apper for å bekjempe coronavirus. I denne delen vil vi diskutere hvilke apper de bruker, hvordan de fungerer og hvordan de har blitt opplevd. De viktigste funnene er oppsummert i tabellen nedenfor. En mer detaljert analyse for alle land finner du under dem.

Land
Sporingsteknikk
detaljer
TysklandSmartband eller smartwatch kombinert med en appSmartbåndet registrerer data som hjerterytme, kroppstemperatur, blodtrykk og sovemønster, slik at den kan gjenkjenne korona-symptomer. Denne informasjonen blir videresendt til Robert Koch-instituttet av appen, som er et lignende institutt som CDC i USA. Det er avhengig av frivillig deltakelse. Så langt er den samlede deltakelsen i landet lav.
BelgiaBluetooth-applikasjonEn app som registrerer bevegelse av mennesker vil snart bli lansert. Den vil registrere hvor du går, når du drar dit, og hvem du var i kontakt med. Regjeringen ønsker å bruke appen for å kartlegge infeksjoner og for å varsle folk som har vært i kontakt med noen smittet av viruset.
SveitsAnalyse leverandør av mobiltelefonDen sveitsiske regjeringen har fått tilgang til data for analyse lagret av en av de viktigste telefonleverandørene i landet. Regjeringen ønsker å kartlegge folks bevegelse for å avgjøre hvordan man bremser spredningen av viruset.
StorbritanniaBluetooth-applikasjonDen britiske regjeringen planlegger å lansere en kontaktsporings-app i løpet av de neste ukene. Det vil varsle folk som har vært i kontakt med noen smittet med viruset. Britiske medier sier at appen vil benytte seg av Bluetooth og muligens GPS også.
IrlandBluetooth-applikasjonDen irske regjeringen vil snart lansere en app. Det vil varsle folk som har vært i kontakt med noen smittet med viruset. Deltakelse vil være frivillig.
IslandSøknad basert på GPSDeltakerne vil frivillig laste ned en app. Den vil registrere deres beliggenhet via GPS og at data blir lagret lokalt på en brukers telefon. Når en deltaker blir smittet vil de registrere den informasjonen i appen. Et statlig kontaktsporingsgruppe vil deretter analysere vedkommendes bevegelser og kartlegge mulige infeksjoner.
DanmarkIngen apper, bare lockdownDanmark investerte ikke i å utvikle eller bruke en app, men bestemte seg for å implementere en streng lockdown. Spredningen av viruset ser ut til å være under kontroll i landet, så avviklingstiltakene vil bli avslappet i midten av april. For eksempel vil skoler åpne igjen.
ItaliaIngen kontaktspore-app, men en app for å holde kontakt med medisinsk fagpersonellFolk kan frivillig registrere symptomene sine i en app og kan komme i kontakt med medisinsk fagpersonell. Spredningen av viruset kan kartlegges basert på informasjonen folk leverer inn i appen. Slik kan myndighetene gripe inn når det er nødvendig. Folk kan også ringe til nødetatene i appen.
SpaniaUlike apper, pluss sporing av 40 millioner spanske telefonerSpania har utviklet, eller utvikler, flere apper som data om folks helse samles inn gjennom. Folk registrerer symptomene sine, og disse er koblet til deres stedsdata. Regjeringen har uttalt at de ikke overvåker det spanske folket for å se om de holder seg til tiltakene, men for å kartlegge spredningen av viruset. Regjeringen sporer også over 40 millioner smarttelefoner for en Covid-19-studie. Folkets bevegelser registreres via GPS slik at interregionale tiltak kan finjusteres. Regjeringen uttalte at alle data er anonymisert.
FrankrikeBluetooth-applikasjon for lokalisering og aps for å holde kontakten med medisinsk fagpersonellFrankrike ønsker å bekjempe pandemien med en app som fremdeles er i utvikling. Presise detaljer om hva appen vil gjøre er ikke tilgjengelig ennå. Myndighetene har uttalt at de app vil bruke Bluetooth. Men det er bekymringer for feil i appen. Sekretæren for digitale saker har derfor sagt at de kanskje bestemmer seg for å ikke starte appen tross alt. Personvern vil være hovedspørsmålet i utviklingen av appen, og de franske myndighetene vil følge med på det. Annet enn det oppfordrer regjeringen folk til å laste ned apper som tilbyr grunnleggende medisinske råd.
ØsterrikeBluetooth-applikasjonDenne appen kobles til andre telefoner via Bluetooth. Dette vil skje når to brukere bruker over 15 minutter med hverandre med mindre enn 6 fot fra hverandre. Når en person blir smittet med viruset, kan han varsle alle han har vært i kontakt med de siste 54 timene. Appen vil varsle alle som har koblet til telefonen via Bluetooth. Appen trenger tilgang til telefonens mikrofon for å sende ut ultralydlyder for å bestemme avstanden mellom enhetene.
PolenSelv-karantene-app basert på selfiesDenne appen bruker ikke Bluetooth eller GPS, men selfies. Konseptet er at folk trenger å bevise at de holder seg hjemme ved å sende selfies til avdelingen for digitale saker. Appen bruker programvare for ansiktsgjenkjenning for å bestemme om personen virkelig er den han påstår å være. Appen lokaliserer også hvor bildet ble tatt. Deltakerne må sende inn en selfie flere ganger om dagen. Appen vil sende ut selfieforespørsler tilfeldig, og når et bilde ikke blir tatt innen 20 minutter, vil politiet bli varslet.
RusslandApp som fungerer som digital lokalisering og også et QR-systemKreml lanserte en app for å spore folk som har fått beskjed om å være hjemme. Så appen fungerer som en lokalisator for å spore om personen følger instruksjonene som er gitt. Hvis ikke, kan myndighetene trå til. Den russiske regjeringen jobber også med et system som bruker QR-koder. Alle innbyggere i Moskva som har registrert seg på nettet, får en QR-kode. Dette kan brukes til å identifisere seg når de skal ut på gaten. Myndighetene kan da sjekke om denne personen har lov til å være ute.
TyrkiaSporing av mobiltelefonerPresident Erdogan ønsker å spore all bevegelse av mennesker i landet ved å spore mobiltelefoner. Avdeling for kommunikasjon uttalte at de ønsker å sende ut meldinger eller ringe folk som forlater huset sitt. Tyrkere som ikke overholder begrensninger i selv karantene, vil bli besøkt av politiet og få bot. Spesifikke planer for utvikling av en slik app er ennå ikke utgitt.
De forente staterIngen apper, men datainnsamling via mobiltelefonerCDC samler inn stedsdata via mobiltelefoner. Denne informasjonen blir deretter brukt til å spore folks bevegelser. Google, Apple og Facebook jobber alle med måter å kartlegge spredningen av viruset i USA (og utenfor landet) også.
KinaKontakt sporingsapper, GPS-hacking, ansiktsgjenkjenning og merKina overvåker folks bevegelser på forskjellige måter. Det kinesiske folket kan lages for å laste ned visse apper. Funksjoner er integrert i eksisterende apper (som Alipay og WeChat) for å spore mennesker også. Deres rettigheter og friheter kan tas bort basert på karantenestatus.
SingaporeBluetooth-applikasjonSingapore bruker en app som registrerer kontakt via Bluetooth. Disse dataene er kryptert og lagret lokalt i 21 dager. Alle som har appen og har vært i kontakt med en person som blir smittet, vil bli varslet.
Sør-KoreaGPS-sporing, sikkerhetskameraer, kredittkortinformasjon, sjekkpunkter i offentlige romSør-Korea har åpnet dusinvis av teststeder hvor folk kan få testet gratis. Når noen tester positive, brukes GPS-data, kredittkortdetaljer og sikkerhetsopptak for å spore noens trinn og for å varsle personene de har vært i kontakt med. Personlige detaljer om den smittede personen deles i denne prosessen.
IndiaSelv-karantene-app som bruker selfiesDenne appen ber folk om å sende inn en selfie hjemme flere ganger om dagen. Dette brukes til å sjekke om en person faktisk bor hjemme. Hvis ikke, vil personen bli kontaktet av myndighetene.
TaiwanGPS og smarttelefonsporingMyndighetene blir varslet når noen som skal være i karantene forlater huset sitt. For dette bruker myndighetene sporingsdata for mobiltelefoner. Når noens telefon dør eller er slått av, kan de også stole på et besøk fra politiet.
Hong KongArmbånd og en appI Hong-Kong får folk armbånd som er koblet til en app. Disse armbåndene brukes til å sikre at folk blir hjemme og ikke bryter karantenen.
AustraliaUlike apper som bruker GPS og mobildataLokale myndigheter har lansert forskjellige apper i Australia. En av disse appene er Whispir i Victoria. Denne appen lar regjeringen spore plasseringen av Covid-19 pasienter. Myndighetene kan også bruke appen til å kommunisere med en person via tekstmelding. Appen hjelper deg med å sørge for at folk er i karantene. Folk som ikke risikerer en bot på 25 000 dollar. En bot for et selskap kan gå opp til 100 000 dollar.
New ZealandIngen app ennå, men utvikler en sporingsappEn app er under utvikling som vil kunne kartlegge kontakt. Det er ikke sikkert om regjeringen faktisk kommer til å bruke denne appen. Regjeringen har også uttalt å være interessert i appen som brukes i Singapore.
IsraelPosisjonsapp og smarttelefonanalyse for infiserte personerFolk vil bli varslet når de har vært i kontakt med en smittet person de siste 14 dagene. De vil motta tid og stedsdata om den kontakten, men de vil ikke bli fortalt noen personlige detaljer. De vil da bli varslet om at de må selv karantene. Regjeringen lovet å ikke dele noen data med helseavdelingen. Den israelske hemmelige tjenesten kan analysere telefonen din når du blir smittet, slik at de kan finne ut hvem du har vært i kontakt med. Disse menneskene kan da også settes i karantene.
IranApp som lokaliserer ved hjelp av GPSEn melding ble sendt til alle iranske borgere 3. mars 2020 for å fortelle dem at de måtte laste ned en app før de skulle til et sykehus eller helsestasjon. Navnet på denne appen er AC19. Den overvåker sted for å bestemme hvor en bruker er. Den bruker også et Android-bibliotek for å spore bevegelse, som vanligvis brukes av treningsapper. En tweet av IKT-sekretær MJ Azari Jahromi uttalte at mer enn 3,5 millioner mennesker allerede hadde delt private og stedsdata med regjeringen.
PakistanSporing av mobiltelefonerFlere pakistanske borgere fikk melding 24. mars om at de potensielt hadde vært i kontakt med en Covid-19-pasient. Dette tiltaket ble mest sannsynlig implementert via celleplasseringsinformasjon (CSLI) og datainnsamlingsmetoder for samtaledetaljer (CDR). Detaljer om lokasjoner som er besøkt av en bekreftet pasient- og mobiltelefonnummer til personer som var der på samme tid, kan bestemmes gjennom CDS-analyse via pasientens telefonnummer..
ArgentinaAnalyser stedsdata samlet inn av tredjeparterBig data-selskapet Grandata opprettet et varmekart for å vise hvilke områder i Argentina som er best i samsvar med karantene. Grandata brukte et anonymisert datasett som ble samlet inn av apper som gir geolokasjonsdata til tredjepart. Kartet viser om en person er mer enn et hage borte fra stedet han tilbringer mesteparten av tiden sin. Dette tar ikke den samfunnsøkonomiske konteksten med i betraktningen. Noen mennesker må kanskje reise miles for å komme til det nærmeste stedet for å kjøpe mat eller finne viktige tjenester. Dette er også et perfekt eksempel på hva datautnyttelsesbransjen gjør. Brukere vet kanskje ikke hvor de har delt personlig informasjon og hvordan den deles med tredjeparter.
EcuadorParabolsporing / GPS-sporingRegjeringen planlegger å bruke satellittsporing for å sikre at folk holder seg til karantenetiltak. Privacy International sier at de med dette tiltaket kan sørge for at folk faktisk blir hjemme.
BrasilSmarttelefonsporingNoen lokale myndigheter sporer allerede smarttelefoner for å sjekke om brasilianere holder seg til låsningen. Over hele Brasil planlegger myndigheter å implementere et system som bruker geolokaliseringssporing for å sikre at nedstengningen blir tatt på alvor. Systemet ble utviklet av InLoco, en brasiliansk oppstart. Det geotracks folk via et kart som ikke bruker GPS eller beacons. InLoco hevder at geotracking er 30 ganger mer nøyaktig enn sporing via GPS.
MarokkoApper for informasjonsutvekslingDen marokkanske regjeringen bruker to apper for å kjempe mot Covid-19. Den første ble utviklet av en oppstart ved navn Dakibot. Selskapet satte opp en chatbot som svarer på vanlige spørsmål angående coronavirus. Den andre appen ble lansert av avdeling for helse. Den er rettet mot medisinsk fagpersonell og kan brukes til å utveksle informasjon på en rask og enkel måte. Regjeringen håper at dette hjelper folk til å være mer effektive i kampen mot coronavirus.
Sør-AfrikaAnalyse av telekomdataDen sørafrikanske kommunikasjonssekretær Stella Ndabeni-Abrahams sa til journalister 24. mars at det er viktig å se på individer som har blitt rammet av viruset, slik at vi kan hjelpe helsepersonell. Det er den eneste måten å vite hvor mange som har blitt smittet i et bestemt område. Telekommunikasjonsbransjen har blitt enige om å analysere brukerdata for å hjelpe regjeringen med å oppnå dette. Det er ikke klart på hvilken måte dette vil skje nøyaktig.

Apper i Europa

verdenskart Europa og Russland

Tyskland

Tyskland er et av landene der koronaviruset har rammet hardt. Det har vært over 115 000 infeksjoner og over 2600 dødsfall. Derfor gjør den tyske regjeringen alt for å stoppe spredningen av viruset. Robert Koch Institute (RKI), den tyske CDC, har utviklet en app som heter Corona-Datenspende for å hjelpe til med å nå dette målet.

For å bruke appen trenger du en smarttelefon og et smartband eller smartwatch som kan koble til Google Fit eller Apple Health. Garmin-, Fitbit-, Polar- eller Withings-enheter fungerer også med appen. Du trenger det bærbare for å oppdage symptomer på et tidlig tidspunkt. Det er ikke noe poeng i å installere appen hvis du ikke har smartband eller smartwatch. Etter at du har installert appen vil den informere deg om hvilke data som samles inn og hva dataene brukes til. Hvis du bestemmer deg for å godta disse betingelsene, må du registrere postnummeret. Til slutt kobler du appen til den bærbare.

All innsamlet data blir sendt videre til RKI. Og de vet ganske mye om deg. De vet hvor du har skrevet postnummeret ditt, men det er ikke alt de vet. Apputviklerne har tilgang til informasjonen du har lagt inn til aktivitetssporeren din. Dette er informasjon som kjønn, alder, høyde og vekt. Dataene som er samlet inn av din bærbare del, vil også bli sendt videre til RKI. Dette er informasjon som hjerterytme, stressnivå, kroppstemperatur, blodtrykk, aktivitet, hvile og sovemønster. Sensorene i smartbandet ditt eller smartwatch registrerer endringer i disse variablene. Slik kan disse enhetene gjenkjenne symptomer relatert til coronavirus.

Hva med personvern? Utviklerne forteller deg at informasjonen de samler inn ikke er anonymisert. Appen registrerer ikke navn og adresser, men den er koblet til en spesifikk bruker-ID eller pseudonym. Utviklerne sier at dette er den eneste måten å korrekt analysere dataene som er samlet inn over lengre tid. RKI oppgir at de gjør alt de kan for å beskytte de innsamlede dataene, og at de tar fullt hensyn til sikkerhetstiltak som er i kraft.

Brukere betaler en høy pris når det gjelder personvern. Det kan være grunnen til at appen bare har blitt lastet ned 50 000 ganger i skrivende stund.

Belgia

Den belgiske regjeringen prøver å gjøre alt de kan for å bekjempe koronaviruset. Landet hadde bestemt seg for å gå inn i streng lockdown ganske tidlig. Ordførere i grensebyene hevdet at nabolandet Nederland Nederland tok situasjonen for lett. På den måten stengte Belgia grensene for nederlendere som en forholdsregel.

Belgia lanserer snart en app som overvåker bevegelse. Den vil registrere hvor du går, når du drar dit, og hvem du var i kontakt med. Regjeringen ønsker å bruke appen for å kartlegge infeksjoner og for å varsle folk som har vært i kontakt med noen smittet av viruset. Virolog Marc van Ranst bekreftet i slutten av mars at en slik app vil være tilgjengelig i løpet av de kommende ukene. Belgia er en del av en gruppe som heter Pan-European Privacy-Presinging Proximity Tracing (PEPP-PT), sammen med Østerrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Sveits. Denne gruppen forskere utvikler en personvernvennlig kontaktsporings-app som bruker Bluetooth.

Ikke alle er sikker på at dette er en god ide. Kati Verstrepen, styreleder for Liga of Human Rights, bemerker at en app som denne faktisk kan være en verdifull kilde til informasjon for leger og forskere. Men de trenger å være veldig forsiktige med disse dataene. Hun sier at nøkkelen til suksess i denne forskningen er å respektere menneskers personvern. Hun krever åpenhet om hvem som har tilgang til informasjonen og hvem som lagrer dataene. Hun vil også se et rådgivende styre som er på plass som kan overvåke bruken av appen. Og dataene bør slettes når det viser seg at de ikke lenger er relevante.

Hun sa til belgiske medier at retten til personvern ikke er en absolutt rettighet, og i krisesituasjoner kan det være behov for å begrense disse rettighetene. Men når det iverksettes et tiltak, må regjeringen vurdere om det virkelig er nødvendig å nå målet sitt, og om det tiltaket står i forhold til den aktuelle saken.

Sveits

Den sveitsiske regjeringen har bedt staten kjøre Swisscom om å overlate data om mobiltelefonen, ifølge en rapport fra Reuters. Regjeringen ønsker å bruke disse dataene for å avgjøre om begrensningene for folks bevegelse for å bremse spredningen av viruset faktisk har fungert.

Daniel Koch, som er sjef for smittsomme sykdommer ved det føderale avdeling for helsevesen, sa at det ikke har “noe med overvåkning å gjøre.” De analyserer bare data fra dagen før. Denne uttalelsen vekket opp til noen diskusjon blant talsmenn for personvern.

Storbritannia

For øyeblikket har rundt 62 000 mennesker blitt smittet med viruset i Storbritannia, og om lag 7.100 mennesker har omkommet. Prins Charles fikk diagnosen viruset i slutten av mars. Han isolerte seg umiddelbart hjemme hos seg i Skottland. Hans symptomer var milde, så han var tilbake på jobb på kort tid. Den britiske statsministeren Boris Johnson ble lagt inn på sykehus i en uke etter at han fikk diagnosen viruset. Han ble utskrevet 12. april. Han har overlevert arbeidet sitt til utenrikssekretæren, Dominic Raab, for den tiden han trenger å komme seg.

Storbritannia er inne i lockdown. Johnson kunngjorde at de ville ta dette tiltaket på en enkel og direkte måte. “Denne kvelden må jeg gi det britiske folket en veldig enkel instruksjon: du må være hjemme”. Men dette er ikke det eneste skrittet statsministeren tar for å stoppe viruset. Den britiske regjeringen har planer om å lansere en kontaktsporings-app i løpet av de neste ukene. Denne appen vil varsle folk når de har vært i kontakt med noen som har blitt smittet. Britiske medier hevder at denne appen vil benytte seg av Bluetooth, og kanskje GPS også.

Det er forstått at personvern ikke har prioritet. Kilder som ønsker å være anonyme, har fortalt Sky News at det under møtene ikke ble nevnt noe ord om “mulige implikasjoner av teknologien de vil bruke.” Talsmenn for personvern rådet regjeringen i et åpent brev om å være slitne. De ba om at de ikke skulle starte en app som bare brukes til sosial overvåking.

Irland

Den irske regjeringen vil snart lansere en app, som vil bidra til å bekjempe viruset. Health Service Executive (HMS), det irske helsedepartementet, kunngjorde i slutten av mars at appen vil være tilgjengelig innen ti dager. Appen skal visstnok varsle folk når de har vært i kontakt med noen som har blitt smittet.

Svært lite er kjent om måten appen fungerer på. Vi vet at den bruker Bluetooth og at den irske regjeringen jobber tett sammen med personvernorganisasjoner. Regjeringen ønsker å forhindre brudd på regler satt av GDPR. Ingen vil bli laget for å installere appen, alt vil være basert på frivillig deltakelse.

Island

Island setter også tro på en app for å kjempe mot Covid-19. Folk kan frivillig laste ned appen RakningC-19 på smarttelefonen. Når du åpner appen første gang, blir du bedt om å registrere telefonnummeret ditt. Deltakerne vil da motta en tekstmelding med en seksnummerkode. Dette vil bekrefte deltakelsen og telefonnummeret deres blir lagret på IT-selskapets Sensas servere.

Neste trinn, veldig viktig, spør om appen har lov til å spore noens beliggenhet. For å gjøre dette bruker appen ikke Bluetooth, men benytter seg av GPS-brikken. Hvis deltakerne er enige, betyr det at appen hele tiden vil overvåke deres beliggenhet. Appen vil lagre posisjonsdataene flere ganger i timen. Disse dataene lagres lokalt på telefonen i 14 dager. Informasjonen blir automatisk slettet etter to uker.

Når en deltaker finner ut at de har blitt smittet med viruset, vil de registrere den informasjonen i appen. Et kontaktsporingsteam (CTT) ved avdelingen for juridisk beskyttelse og beredskapstjenester vil deretter be dem dele ID-nummeret på passet. Dette nummeret vil bli lagret i lagets database i 14 dager. Dette betyr at posisjonsdataene til pasienten er tilgjengelige å overvåke og CTT vil kunne kartlegge andre mulige infeksjoner.

Selskapet Sidekick har også utviklet en app. Den fungerer veldig annerledes enn RakningC-19. Den samler ikke inn stedsdata, men i stedet gir den en måte for leger og annet helsepersonell å kommunisere. Dette gjør det mulig for dem å overvåke noens helse på trygg avstand og iverksette tiltak når det er nødvendig. Hvis noen er selvisolerende blir de bedt om via tekst å installere appen. Dette vil gjøre dem til en del av Sidekick Covid-19-programmet. De blir bedt om å fylle ut en liste med spørsmål to ganger om dagen. En algoritme vil deretter bestemme alvorlighetsgraden av symptomene ved å bruke informasjonen fra listene. En lege vil endelig bestemme om det er behov for dem å gripe inn. Legene kan også bruke appen til å stille spørsmål til pasienten. En person blir overvåket av helsepersonell så lenge de ikke har det bra. Når de har det bedre, blir de utskrevet og de kan slette appen fra telefonen.

Covid-19 app Island

Danmark

Danmark var et av de første europeiske landene som innførte sterke tiltak mot koronaviruset. Landet bestemte seg for å stenge sine grenser, skoler, restauranter og kafeer, og forbød møter for mer enn ti personer. Nå har den danske statsministeren uttalt at tiltakene sakte vil bli justert tilbake til det normale. Skoler og barnehager kan gjenåpnes med start i midten av april, mens du fortsatt holder de angitte begrensningene (seks fot avstand, vask hendene, ekstra rene klasserom, ingen leker hentet hjemmefra, ta flere pauser utenfor).

Tiltakene som er gjort i Danmark ser ut til å ha fungert. Det er 6 700 registrerte infeksjoner og nesten 300 dødsfall. Den danske regjeringen har ikke tatt skrittet for å introdusere en app i deres kamp mot viruset.

Italia

Italia er et av landene med det høyeste antallet smittede. Den italienske regjeringen tar sin kamp mot viruset ganske langt. Telekomleverandører overleverer data til dem, som kan brukes til å overvåke mennesker under nedstengningen og se om folk holder seg hjemme. Dette høres ut som et GDPR-brudd. Dataene er anonymisert slik at de ikke virker som en krenkelse av personvernet. De innsamlede dataene kan ikke spores tilbake til en spesifikk person.

Den italienske regjeringen har også lagt håp i en app for å stoppe spredningen av viruset. Appen Lazio Doctor Covid kan lastes ned i Lazio-regionen, der nesten seks millioner italienere bor. Appen er ikke en sporingsapp, men applikasjonen kan brukes til å komme i kontakt med helsepersonell når du tror du kan være smittet med viruset.

Du må registrere din e-postadresse og telefonnummer i appen. Du kan også registrere informasjon om kroppstemperatur, vekt, hjertefrekvens og blodtrykk. Det vil bli stilt spørsmål om du nylig har vært i utlandet eller om du har vært i kontakt med noen som har blitt smittet av viruset. Appen har en integrert dagbok som holder rede på progresjonen av symptomer. Ved å bruke all denne informasjonen, vil en lege vurdere om du faktisk har blitt smittet med Covid-19-viruset og hvilke skritt en pasient bør ta. Appen har også en knapp som du kan kontakte nødetater med.

Folk kan delta frivillig, og appen har blitt lastet ned over 50 000 ganger i Google Play Store.

Spania

Spania er det landet med det nest høyeste antallet infeksjoner og dødsfall, rett bak USA. Det er over 175 000 registrerte infeksjoner og nesten 20 000 dødsoffer. Dette er grunnen til at den spanske regjeringen i mars innførte en streng lockdown i landet. Alle hotell og turistboliger ble tvunget til å legge ned, skoler ble stengt (alle skoler, fra primær til universiteter), folk ble bedt om å jobbe hjemmefra når de kunne, offentlig transport ble stoppet, store arrangementer ble kansellert og folk ble bedt om å ikke forlate hjemmet sitt annet enn for dagligvarer og reise på jobb eller til sykehus. Denne låsingen vil være på plass til minst slutten av april.

Det er utviklet apper i Spania for å bekjempe spredningen av viruset. Innbyggere i hovedstaden Madrid kan laste ned CoronaMadrid, et verktøy som hjelper folk med å finne ut om de kan være smittet med viruset. Appen vil stille dem et antall spørsmål “ja” eller “nei” etter at deltakerne har registrert noe personlig informasjon (navn, fødselsdato, telefonnummer). Hvis svarene på spørsmålene peker på en mulig infeksjon, vil brukeren bli gitt råd om hvilke skritt han skal ta videre. Utviklerne av appen har uttalt at programvaren også samler inn data om helse og beliggenhet. Disse dataene lagres deretter sentralt på servere som eies av de regionale myndighetene. De hevder at disse dataene bare brukes til epidemiologisk forskning, og ikke for å overvåke mennesker.

Den nasjonale regjeringen utvikler også en app som skal samle data om spredningen av viruset. Den spanske avisen El País skrev at handelsdepartementet grønt tente på utviklingen av en app som vil hjelpe i kampen mot koronaviruset. Brukere av appen kan registrere mulige symptomer i appen for å sjekke om de kan ha blitt smittet med viruset.

Appen skal også samle inn data om spredning av viruset. Det er ikke ment å bli brukt til å overvåke det spanske folket for å se om de faktisk holder seg hjemme, siden håndhevingen av nedleggelsen er i hendene på lokale og regionale myndigheter. Men samtidig lar myndighetsordningen plass for å kontakte mennesker via WhatsApp når de forlater hjemregionene. Regjeringen benekter at de faktisk vil bruke dette alternativet.

Avdeling for helse avslørte 1. april at over 40 millioner smarttelefoner i Spania blir sporet. Dette er en del av en forskning som heter DataCovid og er et sideprosjekt for appen som ble nevnt før. Regjeringen ønsker å bruke GPS-plasseringen til smarttelefoner for å spore bevegelse av mennesker mellom regioner, slik at interregionale tiltak kan finjusteres. Regjeringen uttalte at alle data er anonymisert.

Frankrike

Frankrike har blitt hardt rammet av viruset. Det har vært nesten 120 000 registrerte infeksjoner og over 12 000 dødsfall. Frankrike har implementert en streng lockdown. Folk har lov til å forlate hjemmet sitt i en time hver dag, og må holde seg innenfor en kilometer radius fra hjemmet. Og selvfølgelig er dette bare tillatt når det er absolutt nødvendig, så bare for dagligvarer eller for å reise på jobb. Frankrike følger Storbritannia med å utvikle en app for å stoppe spredningen av viruset. Det forventes at det vil ta minst tre til seks uker å utvikle denne appen.

Presise detaljer om hva appen vil gjøre er ikke tilgjengelig ennå. Sekretærene for helse og digitale saker fortalte Le Monde at appen vil bruke Bluetooth. Cedric O, sekretæren for digitale saker, innrømmet at det er noen feil i appens virke, så regjeringen kan bestemme seg for ikke å starte appen tross alt.

O forklarte også at personvern er hovedproblemet i utviklingen av appen. Fransk personvernvakt CNIL kan komme med anbefalinger, og disse vil bli tatt på alvor av regjeringen. Personvernstiltakene som er satt av PEPP-PT vil også bli tatt i betraktning. Annet enn det oppfordrer regjeringen folk til å laste ned apper som tilbyr grunnleggende medisinske råd. Appen Covidom brukes til den i Paris-området.

Østerrike

Østerrike gikk i sperre 16. mars. Fra da av fikk du bare lov til å dra på dagligvarer, litt frisk luft (en gang om dagen) eller å gå på jobb. Politiet holdt et våkent øye og sjekket om folk fulgte tiltakene. Innstengningen ser ut til å være en suksess, siden færre enn 300 mennesker har dødd av viruset.

Det østerrikske Røde Kors lanserte appen Stopp Corona like etter kunngjøringen om lockdown. Denne appen vil være hovedvåpenet i kampen mot viruset nå som regjeringen sakte fører ting tilbake til det normale. Små butikker har fått åpnet igjen etter påske og større butikker og frisørsalonger vil snart følge. Hvis dette er vellykket, vil hoteller og restauranter kunne åpne sine dører igjen i midten av mai.

Stopp Corona bruker Bluetooth for å kommunisere med andre telefoner. Den kommuniserer ikke å koble sammen med andre telefoner, men for å kryptere og lagre anonymiserte ID-numre lokalt. Det østerrikske Røde Kors kaller dette for et digitalt håndtrykk. Dette skjer ikke med bare noen forbipasserende. Bare personer som har brukt over 15 minutter med hverandre med mindre enn 6 meter fra hverandre vil bli registrert. Når en person blir smittet med viruset, må han registrere det i appen. Appen kan deretter varsle alle han har vært i kontakt med de siste 54 timene.

Verdsetter Stopp Corona ditt privatliv? Appen lagrer ikke data som sted eller kontaktliste. Men når du blir smittet, blir du bedt om å dele telefonnummeret ditt. Dette nummeret lagres deretter sentralt, mest sannsynlig på serverne som eies av det østerrikske Røde Kors. Røde Kors har bare din unike bruker-ID (UUID) hvis du ikke viser noen symptomer. Utviklerne har sagt at denne IDen på ingen måte er koblet til andre data. Dataene er ikke anonymisert, men er pseudonymiserte.

Bluetooth er den viktigste funksjonen for denne appen, men den trenger også tilgang til mikrofonen på enheten din. Og det er første gang vi har hørt om det. Hvorfor trenger de dette? Mikrofonen brukes til å sende ut ultralydtoner som ikke kan høres av det menneskelige øret. Appen vil kunne bestemme avstanden mellom enhetene når andre telefoner sender ut disse tonene også.

Nesten 300 000 mennesker har lastet ned Stopp Corona. Dette er bare en liten prosentandel av befolkningen, siden det er 9 millioner mennesker i Østerrike. Likevel har den østerrikske regjeringen tro på at appen kan bidra til å forhindre et annet utbrudd i landet. Andre land har vist interesse for denne appen. Disse landene inkluderer Nederland og Australia.

Polen

Selv om antallet infeksjoner er ganske lavt i Polen, tar regjeringen fortsatt tiltak for å sikre at viruset ikke sprer seg. Som andre europeiske land har Polen lansert en app for å nå dette målet. Appen heter Kwarantanna domowa, som grovt sett oversetter til egen-karantene-app. Appen bruker ikke Bluetooth eller GPS for å spore mennesker, men den bruker selfies. Konseptet er at folk som er i karantene, må bevise at de faktisk er hjemme ved å sende selfies til avdelingen for digitale saker.

Hvordan virker dette? Bare å sende inn en selfie beviser selvfølgelig ikke noe. Det er her regjeringens app kommer inn. Den bruker programvare for ansiktsgjenkjenning for å avgjøre om personen virkelig er den han påstår å være. Appen lokaliserer også hvor bildet ble tatt. Deltakerne må sende inn en selfie flere ganger om dagen. Appen vil sende ut selfieforespørsler tilfeldig, og når et bilde ikke blir tatt innen 20 minutter, vil politiet bli varslet. Å gå ut en lang tur er uaktuelt på grunn av dette.

Politiet vil bli sendt til huset ditt når appen registrerer at du faktisk ikke er hjemme. De vil sjekke om du er der eller ikke. Du risikerer en bot på $ 120, – når du blir fanget, og bøter kan gå opp til $ 1200,-.

Den polske regjeringen er veldig tydelig på bruken av appen. Det er obligatorisk å installere det. En talsperson for avdelingen for digitale anliggender sa til den franske presse-agenten AFP at du har to alternativer når du må gå i karantene: Du installerer appen, eller politiet blir sendt til huset ditt.

Den britiske journalisten Jakub Krupa sa at han tror at regjeringen automatisk oppretter en konto for alle som er en mistenkt koronapasient. Polske arbeidere som nå reiser hjem, blir definitivt sett på som slike.

Russland

President Putin lanserte en app for å kjempe mot virus i begynnelsen av april. Konseptet med appen er veldig forskjellig fra det vi har sett rundt i Europa så langt. De fleste apper brukes til å advare folk når de har vært i kontakt med noen som har blitt smittet med viruset. I stedet har Kreml bestemt at de ønsker å overvåke personer som er satt i karantene. Du kan se det som en type GPS-ankelmonitor som bæres av domfelte. Big Brother ser nå på deg.

Den russiske regjeringen jobber også med et system som bruker QR-koder. Alle innbyggere i Moskva som har registrert seg på nettet får tilsendt en QR-kode. Denne koden kan brukes til å identifisere seg når de skal ut på gaten. Myndighetene kan da sjekke om denne personen har lov til å være ute. Hvis de er, kan de fortsette på vei uten problemer. Kritikere har kalt appen og QR-kodesystemet en “digital konsentrasjonsleir.”

Tyrkia

Tyrkia tar ikke lett på pandemien, noe som gir mening med over 60 000 registrerte infeksjoner. Skolene har blitt stengt, nasjonale og internasjonale flyvninger er kansellert, og møter er stort sett forbudt. President Erdogan har fortalt det tyrkiske folket om å holde minst “tre trinn” avstand fra hverandre. Folk som velger å gå ut er forpliktet til å bruke ansiktsmaske. En obligatorisk lockdown på 48 timer i 31 byer forårsaket ganske panikk. Kunngjøringen ble avgitt bare to timer før lockdownen trådte i kraft, så folk hastet ut for å lage dagligvarer. Dette resulterte i lange linjer utenfor butikkene der folk var for nær hverandre. Sekretæren som var ansvarlig for dette ønsket å trekke seg på grunn av det, men Erdogan ville ikke godta avskjed.

Erdogan tar kampen mot viruset et skritt lenger enn det meste av Europa. Presidenten kunngjorde i begynnelsen av april at han vil spore mobiltelefoner. Avdeling for kommunikasjon sa til Reuters at Erdogan ønsker å spore all bevegelse av mennesker og sende ut meldinger eller ringe folk som forlater huset sitt. Tyrkere som ikke overholder begrensninger i selv karantene, vil bli besøkt av politiet og få bot. Spesifikke planer for utvikling av en slik app er ennå ikke utgitt.

Tyrkisk lov hindrer ikke presidenten i å gjøre alt dette. Han har lov til å treffe spesielle tiltak under ekstraordinære omstendigheter, for eksempel en pandemi. Han trenger ikke å be parlamentet om tillatelse når han vil overvåke eller avlyse store grupper av mennesker, vil sette byer i sperreplass eller stoppe hele det sosiale livet. Demokrati blir satt til side når Erdogan prøver å nå et mål.

Apper i USA

Verdenskart USA

Viruset har eksplodert på scenen i USA. Landet begynner å bli et arnested for viruset, med over 760 000 registrerte infeksjoner i skrivende stund. Ingen andre land i verden har flere smittede mennesker. President Trump kunngjorde i begynnelsen av april at mellom 100 000 og 240 000 mennesker mest sannsynlig vil dø av viruset. Store byer som L.A. har blitt hardt rammet, og legene har omtalt det som “helvete på jorden” når de blir spurt om situasjonen på sykehusene der. Trump har bestemt seg for å investere i økonomien; han har stilt over 2 milliarder dollar til rådighet for mer enn 300 millioner mennesker. Over 17 millioner mennesker i USA er arbeidsledige for øyeblikket.

Det er ingen faktiske planer i USA for å utvikle en app for sporingssporing, men eksperter har sagt at man kan utvikles i løpet av noen uker. Center for Disease Control and Prevention (CDC) overvåker stedsdata fra mobiltelefoner. Disse dataene er kombinert med informasjon levert av reklamebransjen og brukes til å kartlegge bevegelse av mennesker. Forskere gjør dette for å finne ut i hvilken hastighet, og hvor viruset sprer seg. Borgerrettighetsbevegelser har uttalt seg mot denne krenkelsen av personvernet. De lurer på om det er lovlig for en regjering å ha tilgang til denne typen informasjon.

Google og Apple prøver også å slå inn. Sammen skal de utvikle en måte for Android-telefoner og iPhones å kommunisere med hverandre. “Anonyme beacons”, som kan sammenlignes med anonyme ID-numre, kan deretter byttes via Bluetooth. For å gjøre dette, trenger du et applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt eller API. Begge selskapene uttalte at dette vil bli lansert i mai. Google og Apple vil deretter bruke månedene etter lanseringen på å utvikle en mer generell kontaktsporingsplattform som også bruker Bluetooth. Selskapene sier at denne plattformen vil være mer nyttig enn APIen siden flere vil kunne delta. Å utvikle en app lar også myndigheter og helsebyråer tilpasse den etter eget behov. Google og Apple uttalte i en blogg at “[p] rivighet, åpenhet og samtykke er av største betydning i denne innsatsen, og vi ser frem til å bygge denne funksjonaliteten i samråd med interesserte interessenter. Vi vil åpenlyst publisere informasjon om vårt arbeid for andre å analysere ”.

covid-19 google and apple-metoden

Facebook melder seg også inn i festen. Mark Zuckerbergs plattform hjelper forskere ved å gjøre Facebooks data tilgjengelig for dem gjennom Data for Good-programmet. Forskere kan bruke denne informasjonen til å kartlegge spredningen av viruset i USA slik at de vet hvor medisinske ressurser vil være nødvendig. Som andre big data-selskaper, samler Facebook mye informasjon. Hvert minutt er det 317 000 statusoppdateringer, 147 000 bilder lagt ut og 54 000 lenker delt på plattformen.

Apper i Asia og Midt-Østen

verdenskart asia

Kina

Det hele startet i Kina. På høyden av epidemien var det over 82 000 infeksjoner i landet. Men de siste par nyhetene om situasjonen der forteller oss at det knapt er registrert noen nye saker. Wuhan var i fengsel i omtrent 75 dager, men folk skal nå tilbake på gatene. Butikker får åpne sine dører igjen, men myndighetene følger fortsatt situasjonen nøye. De vil sørge for at det ikke blir en ny bølge av infeksjoner.

Kina har benyttet sine omfattende befolkningsovervåkingsmuligheter for å inneholde spredning av viruset. Det brukes apper, telefonsporing, ansiktsgjenkjenning og til og med droner for å finne ut hvor enkeltpersoner har vært, når og med hvem. Det kommunistiske regimet tok alle nødvendige skritt for å stoppe spredningen av viruset. Noen av tiltakene som ble truffet, kan til og med anses som drakoniske. En drone som flyr over hodet og roper til deg å reise hjem igjen er ganske skremmende. Og en politimann på hvert hjørne som sjekker temperaturen når du passerer er litt mye sammenlignet med de fleste standarder. Å ha hver eneste bevegelse overvåket av myndighetene gjennom en app er et annet ekstremt tiltak som ble gjort. Og Kina gjør det obligatorisk for alle innbyggere å installere apper som disse.

En annen måte at den kinesiske regjeringen tok kontroll over situasjonen, er at eksisterende apper (som Alipay og WeChat) måtte innlemme et fargesystem. Appen gir hver bruker en fargekode avhengig av karantenestatus. Appen vil deretter gi brukerne beskjed om karantene statusen er slik at de får lov til å forlate hjemmet sitt eller ikke. Den forteller dem også om de har lov til å bruke offentlig transport. Brukere må vise fargekoden til myndighetene når de blir bedt om det. Personer med en “grønn” kode kan bevege seg fritt rundt i byen. Personer med “Gult” er mer begrensede og individer med ”Rødt” er i full lockdown. Appen deler også sine data med politiet.

Singapore

Selv om Singapore har sett et relativt lite antall smittede, gjør de alt de kan for å stoppe spredningen av viruset. Derfor lanserte regjeringen appen TraceTogether i slutten av mars.

Når brukere installerer appen, må de aktivere Bluetooth. Appen vil måle hvor lenge du har vært i kontakt med noen og hvor langt fra hverandre du var under møtet. Det kan gjøre dette gjennom Relativ signalstyrkeindikasjon (RSSI). Hvis du bruker for mye tid med noen, og du er for nær hverandre, vil enhetene dine utveksle anonyme ID-nummer. Denne informasjonen blir kryptert og lagret lokalt på telefonen i 21 dager. Appen vil ikke samle inn data som kan spores tilbake til enkeltpersoner. Når du blir smittet, registrerer du det i appen. Appen vil deretter varsle alle du nylig har vært i kontakt med.

Data samlet inn av TraceTogether vil ikke bli videresendt til myndighetene, med mindre noen eksplisitt har gitt tillatelse til det. Enhver som ønsker å melde seg ut av appen, kan sende en e-post til helsedepartementet, inkludert telefonnummeret, og de vil deretter slette alle dataene fra serverne deres. Regjeringen ønsker ikke å få noen til å installere appen, men de har sagt at det er best at flest mulig bruker appen.

Appen vil bare fungere som planlagt når nok mennesker deltar. For å være effektive, bør rundt 75% av menneskene laste ned appen, men dette har ikke skjedd. Viruset sprer seg fortsatt i landet, og mange migranter blir smittet for øyeblikket.

Sør-Korea

Sør-Korea har åpnet dusinvis av teststeder hvor folk kan få testet gratis. Når noen tester positive, brukes GPS-data, kredittkortdetaljer og sikkerhetsopptak for å spore noens trinn og for å varsle personene de har vært i kontakt med. Personlige detaljer om den smittede personen deles i denne prosessen.

India

Denne appen ber folk om å sende inn en selfie hjemme flere ganger om dagen. Dette brukes til å sjekke om en person faktisk bor hjemme. Hvis ikke, vil personen bli kontaktet av myndighetene.

Taiwan

Myndighetene blir varslet når noen som skal være i karantene forlater huset sitt. For dette bruker myndighetene sporingsdata for mobiltelefoner. Når noens telefon dør eller er slått av, kan de også stole på et besøk fra politiet.

Hong Kong

I Hong-Kong får folk armbånd som er koblet til en app. Disse armbåndene brukes til å sikre at folk blir hjemme og ikke bryter karantenen.

Israel

Folk vil bli varslet når de har vært i kontakt med en smittet person de siste 14 dagene. De vil motta tid og stedsdata om den kontakten, men de vil ikke bli fortalt noen personlige detaljer. De vil da bli varslet om at de må selv karantene. Regjeringen lovet å ikke dele noen data med helseavdelingen. Den israelske hemmelige tjenesten kan analysere telefonen din når du blir smittet, slik at de kan finne ut hvem du har vært i kontakt med. Disse menneskene kan da også settes i karantene.

Iran

En melding ble sendt til alle iranske borgere 3. mars 2020 for å fortelle dem at de måtte laste ned en app før de skulle til et sykehus eller helsestasjon. Navnet på denne appen er AC19. Den overvåker sted for å bestemme hvor en bruker er. Den bruker også et Android-bibliotek for å spore bevegelse, som vanligvis brukes av treningsapper. En tweet av IKT-sekretær MJ Azari Jahromi uttalte at mer enn 3,5 millioner mennesker allerede hadde delt private og stedsdata med regjeringen.

Pakistan

Flere pakistanske borgere fikk melding 24. mars om at de potensielt hadde vært i kontakt med en Covid-19-pasient. Dette tiltaket ble mest sannsynlig implementert via celleplasseringsinformasjon (CSLI) og datainnsamlingsmetoder for samtaledetaljer (CDR). Detaljer om lokasjoner som er besøkt av en bekreftet pasient- og mobiltelefonnummer til personer som var der på samme tid, kan bestemmes gjennom CDS-analyse via pasientens telefonnummer..

Apper i Oceania

verdenskart australia new zealand

Australia

Lokale myndigheter har lansert forskjellige apper i Australia. En av disse appene er Whispir i Victoria. Denne appen lar regjeringen spore plasseringen av Covid-19 pasienter. Myndighetene kan også bruke appen til å kommunisere med en person via tekstmelding. Appen hjelper deg med å sørge for at folk er i karantene. Folk som ikke risikerer en bot på 25 000 dollar. En bot for et selskap kan gå opp til 100 000 dollar.

New Zealand

En app er under utvikling som vil kunne kartlegge kontakt. Det er ikke sikkert om regjeringen faktisk kommer til å bruke denne appen. Regjeringen har også uttalt å være interessert i appen som brukes i Singapore.

Apper i Latin-Amerika

verdenskart latinamerika

Argentinia

Big data-selskapet Grandata opprettet et varmekart for å vise hvilke områder i Argentina som er best i samsvar med karantene. Grandata brukte et anonymisert datasett som ble samlet inn av apper som gir geolokasjonsdata til tredjepart. Kartet viser om en person er mer enn et hage borte fra stedet han tilbringer mesteparten av tiden sin. Dette tar ikke den samfunnsøkonomiske konteksten med i betraktningen. Noen mennesker må kanskje reise miles for å komme til det nærmeste stedet for å kjøpe mat eller finne viktige tjenester. Dette er også et perfekt eksempel på hva datautnyttelsesbransjen gjør. Brukere vet kanskje ikke hvor de har delt personlig informasjon og hvordan den deles med tredjeparter.

Ecuador

Regjeringen planlegger å bruke satellittsporing for å sikre at folk holder seg til karantenetiltak. Privacy International sier at de med dette tiltaket kan sørge for at folk faktisk blir hjemme.

Brasil

Noen lokale myndigheter sporer allerede smarttelefoner for å sjekke om brasilianere holder seg til låsningen. Over hele Brasil planlegger myndigheter å implementere et system som bruker geolokaliseringssporing for å sikre at nedstengningen blir tatt på alvor. Systemet ble utviklet av InLoco, en brasiliansk oppstart. Det geotracks folk via et kart som ikke bruker GPS eller beacons. InLoco hevder at geotracking er 30 ganger mer nøyaktig enn sporing via GPS.

Apper i Afrika

verdenskart afrika

Marokko

Den marokkanske regjeringen bruker to apper for å kjempe mot Covid-19. Den første ble utviklet av en oppstart ved navn Dakibot. Selskapet satte opp en chatbot som svarer på vanlige spørsmål angående coronavirus. Den andre appen ble lansert av avdeling for helse. Den er rettet mot medisinsk fagpersonell og kan brukes til å utveksle informasjon på en rask og enkel måte. Regjeringen håper at dette hjelper folk til å være mer effektive i kampen mot coronavirus.

Sør-Afrika

Den sørafrikanske kommunikasjonssekretær Stella Ndabeni-Abrahams sa til journalister 24. mars at det er viktig å se på individer som har blitt rammet av viruset, slik at vi kan hjelpe helsepersonell. Det er den eneste måten å vite hvor mange som har blitt smittet i et bestemt område. Telekommunikasjonsbransjen har blitt enige om å analysere brukerdata for å hjelpe regjeringen med å oppnå dette. Det er ikke klart på hvilken måte dette vil skje nøyaktig.

Ideen bak appene

Mange land har bestemt seg for at de vil benytte seg av teknologi for å bekjempe koronaviruset. Europeiske forskere introduserte programvare for en sporingsapp for corona i begynnelsen av april. Dette kan brukes av allmennheten til å holde rede på hvem de har vært i kontakt med. Appen vil varsle deg når du har vært i kontakt med noen som har blitt smittet med viruset. Andre apper har også dukket opp, for eksempel verktøy for å kontakte legen din, stille spørsmål og diskutere mulige korona-symptomer. Bruksområder som disse kan redusere spredningen av viruset, men kan også bidra til å redusere presset på helsepersonell. Polling har vist at mange er for å implementere denne typen apper.

Til å begynne med kan disse ideene virke som veien å gå i kampen mot Covid-19. Men når du først tar et øyeblikk til å tenke at du kan komme med noen spørsmål og forbehold. Hvordan fungerer en app som varsler deg når du har vært i kontakt med en korona-pasient, egentlig? Hvordan og hvor lagres informasjonen som samles inn av disse appene? Hvem har tilgang til disse dataene? Vil vår personvern bli beskyttet? Disse spørsmålene holder mange forskere på tå, siden de alle er gyldige og viktige spørsmål å stille.

Den tekniske siden av ting: Hvordan fungerer disse appene?

Så det er to typer apper der ute: kontaktspore apper og kommunikasjonsapper. De fleste medier fokuserer på det første, siden mange ønsker å vite hvordan det faktisk fungerer. Det er to mulige måter å spore mennesker på når du snakker om en sporingsapp. De to alternativene er Bluetooth eller GPS.

Installere en app

Det første som du må gjøre er åpenbart å gjøre installer appen på smarttelefonen din. Dette er enklere for Android-brukere enn for Apple. Android-brukere er ikke begrenset til Google Play Store for å laste ned og installere apper. Utviklere kan også tilby sine applikasjoner på andre måter, for eksempel på sin egen webside eller gjennom en annen plattform.

Du kan bare laste ned fra App Store når du har en iPhone, og la jailbroken-enheter være utenfor bildet et øyeblikk. Dette betyr at utviklere må tilby appen sin til Apple. Apple vil sjekke om appen oppfyller alle betingelsene som er satt for utviklere. Hvis det ikke gjør det, betyr det at det er tilbake til tegningstabellen. Og selv når alt anses som bra, kan det ta uker før Apple lyser en app. Verdifull tid vil gå tapt i prosessen. Regjeringer kan potensielt be Apple få fart på prosessen, siden det er en pandemi, men det garanterer ikke noe. For å komme deg rundt alt dette kan du bruke en app som allerede er godkjent av Apple.

På toppen av dette er det problemet at apper som disse ikke fungerer veldig bra i bakgrunnen på iOS. Appen vil fungere på sitt beste når den er åpen og ingen andre apper brukes. Hvis du glemmer å åpne appen, eller du gjør noe annet på telefonen din, fungerer ikke appen like bra. I følge Statcounter bruker nesten en tredjedel av europeere iPhoner. I USA er det opptil 60% av folket, så det kan være et stort problem. Det vil bety at den appen ikke vil fungere ordentlig for mange av dem.

Finne via GPS

Å installere appen er bare det første trinnet. Det er opp til menneskene å aktivere appen og bruke den aktivt når den er installert på smarttelefonene sine. Hvordan? Det er ikke helt klart ennå. Det er mest sannsynlig opp til deg å informere appen om at du er syk og viser symptomer forbundet med koronaviruset. Dette betyr at du har forkjølelse, feber, har problemer med å puste eller lider av lukt. Appen vil ikke kunne fortelle deg om du faktisk har viruset, men vil antagelig anta at du gjør det. Så når du sier at du viser symptomer, blir du markert som en korona-pasient. Skjønt medisinsk vitenskap har vist at symptomene på viruset varierer mye fra pasient til pasient.

Når appen vet at du muligens har blitt smittet med viruset, vil den informere alle du har vært i kontakt med og advare dem. Dette vil omfatte personer i dine nærmeste omgivelser (familie og venner), men også folk du har passert på gaten, på jobb eller i dagligvarer.

I denne dag og alder er nesten alle smarttelefoner utstyrt med en GPS chip. Denne brikken vet nesten nøyaktig hvor du er på denne planeten. Ikke bare når du står stille, men også når du beveger deg rundt. Sjekk Kart, Googles navigasjonsapp. Den kan fortelle deg nøyaktig hvor du var på en bestemt dato, hvilken tid du ankom, hvilken rute du tok for å komme dit, og hvilke bilder du tok under besøket. All denne informasjonen er pent sortert for deg. Datingapper som Grindr, Tinder og Happn bruker GPS også.

Finne via Bluetooth

blåtann er et annet alternativ å bruke for disse appene. Du kan trådløst koble til andre enheter via Bluetooth. Du har kanskje Bluetooth-hodetelefoner for å høre på musikk. Eller du bruker Bluetooth for å koble til et smartur eller til bilen din. Du kan også bruke den til å sende dokumenter fra en telefon til en annen. Bluetooth gjør alt det mulig.

Bluetooth kan også brukes til å identifisere en annen person. Hver enhet har sin egen MAC-adresse, som er et ID-nummer for brikken i enheten. Denne brikken finnes på alle enheter som har tilgang til internett eller hjemmenettverket. Hver Bluetooth-enhet har også sitt eget unike nummer (BD_ADDR). Smarttelefoner har vanligvis begge tallene. Disse tallene kan deretter brukes av sporingsappen til å identifisere personer.

Hvordan fungerer det? Du installerer appen og aktiverer Bluetooth. Telefonen sender ut et unikt ID-nummer når du går nedover gaten. Når du støter på folk som har gjort det samme, vil telefonene dine koble seg til hverandre og bytte ID-nummer. På denne måten samler du en liste over ID-numre på kort tid. Det trenger å være faktisk kontakt. Hvis du løper forbi noen, har den ikke sjansen til å koble seg til.

Se for deg at du faktisk blir smittet med viruset. Du vil deretter fortelle appen at du har, og appen vil varsle alle du har vært i kontakt med. De kan da iverksette tiltak for å holde seg sunne, karantene selv, snakke med legen sin eller besøke et sykehus.

Problemer: Ill eller ikke?

Disse appene høres ut som den perfekte løsningen for å stoppe spredningen av viruset. Men er det? Eksperter hopper ikke opp og ned og ser dem ikke som sådan. Et problem er at appen kan gi deg falske varsler. Se for deg at du er inne i å vaske vinduene dine og at noen som er smittet går forbi. Du vil da bli varslet. Ingen grunn, siden det var et vindu mellom deg og pasienten. Appen tar tydeligvis ikke dette med i betraktningen.

Appen vet heller ikke om du faktisk har blitt smittet med viruset. Det er en app, ikke en lege. Det er opp til deg å ta grep når du tror du kan bli smittet. Noen kunne lett prank andre og røre opp alt ved å late som han var smittet. Appen vet ikke at den ikke stemmer. Regjeringer må tenke på hvordan de skal takle disse spørsmålene. Må folk ha legenotat før de kan registrere et positivt resultat i appen?

Et praktisk spørsmål er at for at appen skal være virkelig effektiv, trenger folk å eie smarttelefoner og ha dem på seg hele tiden. Hvis du lar telefonen være hjemme eller i bilen, eller batteriet har dødd, er det ikke noe poeng. Og hvis du fremdeles eier en gammel telefon uten Bluetooth eller apper, hjelper ikke dette deg heller.

Personvern

Personvernorganisasjoner er bekymret for at personvernet vårt blir invadert. Kontaktsporingsapper kan bare brukes hvis vår anonymitet er garantert. Disse appene behandler sensitiv medisinsk informasjon, så det er sentralt at disse dataene blir håndtert riktig. Den europeiske tilsynsføreren av databeskyttelse (EDPS) ba medlemmene sine om å utvikle en europeisk app. En liste over retningslinjer er blitt presentert for myndigheter som utvikler sporingsapper. Ved å gjøre dette kan de garantere sikkerhet for alle brukere, og de kan unngå fragmentering av det indre markedet.

De fleste land gjør alt for å sikre denne sikkerheten. Samtidig er det tydelig at apper som disse bare vil fungere når et flertall av menneskene installerer dem. Så kan regjeringer tvinge folket til å installere dem?

Hvordan lagre dataene

Et annet spørsmål som oppstår er hvordan dataene skal lagres. Det kan lagres lokalt eller sentralt. Når du lagrer data lokalt betyr det at de er lagret på enheten din der den er kryptert. Ingen har tilgang til informasjonen. Når du velger å lagre dataene sentralt, på et datasenter, betyr det at noen kan få tilgang til disse dataene, nemlig organisasjonen som samler inn dataene og lagrer dem for deg. Dette kan vise seg å være veldig praktisk, siden det betyr at organisasjonen kan bevege seg raskt når det er nødvendig. Ulempen med det er at det medfører store sikkerhets- og personvernrisikoer. Og det er dette de fleste motstandere advarer oss om. Hver gang en hacker kan få tilgang til dataene, er vår sensitive informasjon ute på gata.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map