Corona-appar: Så här hanterar länder integritet (i Times of Covid-19) | VPNoverview.com

Regeringar runt om i världen letar efter ett sätt att få kontroll över Covid-19-utbrottet. Många länder har beslutat att de vill använda teknik och appar för att bekämpa detta virus. Vissa utvecklar redan sådana appar eller har till och med implementerat dem redan. Den här artikeln kommer att diskutera vad dessa länder har gjort i sin kamp mot coronavirus. Hur fungerar några av apparna och vilka problem har vi om dem? Den kommer också att titta på tillgängliga alternativ när man utvecklar en spårningsapp. Vi har också pratat med flera säkerhets- och sekretessexperter om riskerna.


Internationella upplevelser  

Över hela världen litar regeringar på appar för att bekämpa coronavirus. I det här avsnittet kommer vi att diskutera vilka appar de använder, hur de fungerar och hur de har upplevt. De viktigaste resultaten har sammanfattats i tabellen nedan. En mer detaljerad analys för alla länder finns under dem.

Land
Spårningsteknik
detaljer
TysklandSmartband eller smartwatch i kombination med en appSmartbandet registrerar data som hjärtfrekvens, kroppstemperatur, blodtryck och sömnmönster, så att det kan känna igen korona-symtom. Denna information vidarebefordras till Robert Koch-institutet av appen, som är ett liknande institut som CDC i USA. Det är beroende av frivilligt deltagande. Hittills är det totala deltagandet i landet lågt.
belgienBluetooth-applikationEn app som registrerar människors rörelse kommer snart att lanseras. Den kommer att registrera vart du åker, när du åker dit och vem du var i kontakt med. Regeringen vill använda appen för att kartlägga infektioner och för att meddela personer som har varit i kontakt med någon som är infekterad av viruset.
schweizAnalys av mobiltelefonleverantörDen schweiziska regeringen har fått tillgång till data för analys som sparats av en av de viktigaste telefonleverantörerna i landet. Regeringen vill kartlägga människors rörelse för att avgöra hur man kan bromsa virusets spridning.
StorbritannienBluetooth-applikationDen brittiska regeringen planerar att lansera en kontaktspårningsapp inom de närmaste veckorna. Det kommer att meddela personer som har varit i kontakt med någon som är smittad med viruset. Brittiska medier säger att appen kommer att använda Bluetooth och eventuellt GPS också.
irlandBluetooth-applikationDen irländska regeringen kommer snart att lansera en app. Det kommer att meddela personer som har varit i kontakt med någon som är smittad med viruset. Deltagande kommer att vara frivilligt.
IslandApplikation baserad på GPSDeltagarna laddar ner en app frivilligt. Den kommer att registrera sin plats via GPS och att data lagras lokalt på en användares telefon. När en deltagare blir smittad registrerar de informationen i appen. Ett statligt kontaktspårningsteam analyserar sedan personens rörelser och kartlägger möjliga infektioner.
DanmarkInga appar, bara låsningDanmark investerade inte i att utveckla eller använda en app, utan beslutade att genomföra ett strikt lockdown. Spridningen av viruset verkar vara under kontroll i landet, så avstängningsåtgärderna kommer att vara avslappnade i mitten av april. Till exempel kommer skolor att öppna igen.
ItalienIngen kontaktspårnings-app, utan en app för att hålla kontakt med medicinsk personalMänniskor kan frivilligt registrera sina symtom i en app och kan komma i kontakt med läkare. Spridningen av viruset kan kartläggas baserat på den information som människor matar in i appen. På detta sätt kan myndigheterna ingripa vid behov. Människor kan också ringa till räddningstjänsterna i appen.
SpanienOlika appar, plus spårning av 40 miljoner spanska telefonerSpanien har utvecklat eller utvecklar flera appar genom vilka data om människors hälsa samlas in. Människor registrerar sina symtom och dessa är anslutna till deras platsdata. Regeringen har uttalat att de inte övervakar det spanska folket för att se om de följer de åtgärder som vidtagits, utan för att kartlägga spridningen av viruset. Regeringen spårar också över 40 miljoner smartphones för en Covid-19-studie. Folkets rörelser registreras via GPS så att interregionala åtgärder kan finjusteras. Regeringen uppgav att alla uppgifter har anonymiserats.
FrankrikeBluetooth-applikation för lokalisering och aps för att hålla kontakten med läkareFrankrike vill bekämpa pandemin med en app som fortfarande är under utveckling. Exakta detaljer om vad appen kommer att göra är inte tillgängliga än. Myndigheterna har sagt att de kommer att använda Bluetooth. Men det finns oro för brister i appen. Sekreteraren för digitala frågor har därför sagt att de kanske beslutar att inte starta appen trots allt. Sekretess kommer att vara det viktigaste problemet i utvecklingen av appen och de franska myndigheterna kommer att hålla ett vakande öga på det. Utöver detta uppmuntrar regeringen människor att ladda ner appar som erbjuder grundläggande medicinsk rådgivning.
österrikeBluetooth-applikationDenna app ansluter till andra telefoner via Bluetooth. Detta kommer att hända när två användare tillbringar över 15 minuter med varandra med mindre än 6 fot från varandra. När en person smittas av viruset kan han meddela vem som helst han har varit i kontakt med de senaste 54 timmarna. Appen meddelar alla som har anslutit sig till telefonen via Bluetooth. Appen behöver åtkomst till telefonens mikrofon för att skicka ultraljudsljud för att bestämma avståndet mellan enheter.
polenSjälvkarantän-app baserad på selfiesDen här appen använder inte Bluetooth eller GPS, utan selfies. Konceptet är att människor måste bevisa att de stannar hemma genom att skicka selfies till avdelningen för digitala frågor. Appen använder ansiktsigenkänningsprogramvara för att avgöra om personen verkligen är den han påstår sig vara. Appen lokaliserar också var fotot togs. Deltagarna måste skicka in en selfie flera gånger om dagen. Appen skickar selfiebegäranden slumpmässigt och när ett foto inte tas inom 20 minuter kommer polisen att meddelas.
rysslandApp som fungerar som digital lokalisering och även ett QR-systemKreml lanserade en app för att spåra personer som har fått höra att stanna hemma. Så appen fungerar som en lokalisering för att spåra om personen följer anvisningarna. Om inte kan myndigheterna kliva in. Den ryska regeringen arbetar också med ett system med QR-koder. Alla invånare i Moskva som har registrerat sig online får en QR-kod. Detta kan användas för att identifiera sig själva när de går ut på gatan. Myndigheterna kan sedan kontrollera om den här personen får vara ute.
KalkonSpåra mobiltelefonerPresident Erdogan vill spåra all rörelse av människor i landet genom att spåra mobiltelefoner. Avdelningen för kommunikation uppgav att de vill skicka ut meddelanden eller ringa människor som lämnar sitt hus. Turkier som inte följer begränsningar i egen karantän besöks av polisen och får böter. Specifika planer för utveckling av en sådan app har ännu inte släppts.
Förenta staternaInga appar utan datainsamling via mobiltelefonerCDC samlar in platsinformation via mobiltelefoner. Denna information används sedan för att spåra människors rörelser. Google, Apple och Facebook arbetar alla på sätt att kartlägga spridningen av viruset i USA (och utanför landet) också.
KinaKontaktspårningsappar, GPS-hacking, ansiktsigenkänning och merKina övervakar människors rörelser på olika sätt. Det kinesiska folket kan göras för att ladda ner vissa appar. Funktioner är integrerade i befintliga appar (som Alipay och WeChat) för att spåra människor också. Deras rättigheter och friheter kan tas bort baserat på deras karantänstatus.
SingaporeBluetooth-applikationSingapore använder en app som registrerar kontakt via Bluetooth. Dessa data krypteras och sparas lokalt i 21 dagar. Alla som har appen och har varit i kontakt med en person som blir smittade kommer att meddelas.
SydkoreaGPS-spårning, säkerhetskameror, kreditkortsinformation, checkpunkter i allmänna utrymmenSydkorea har öppnat dussintals testplatser där människor kan testas gratis. När någon testar positivt används GPS-data, kreditkortsinformation och säkerhetsfilmer för att spåra någons steg och för att meddela de personer de har haft kontakt med. Personliga uppgifter om den smittade personen delas i denna process.
IndienSjälvkarantän-app med selfiesDenna app uppmanar människor att skicka in en selfie hemma flera gånger om dagen. Detta används för att kontrollera om en person verkligen stannar hemma. Om inte, kommer personen att kontaktas av myndigheterna.
TaiwanGPS- och smarttelefonspårningMyndigheterna meddelas när någon som ska vara i karantän lämnar sitt hus. För detta använder regeringen spårningsdata för mobiltelefoner. När någons telefon dör eller är avstängd kan de också räkna med ett besök från polisen.
Hong KongArmband och en appI Hongkong ges människor armband som är anslutna till en app. Dessa armband används för att se till att människor stannar hemma och inte bryter karantän.
AustralienOlika appar med GPS och mobildataLokala myndigheter har lanserat olika appar i Australien. En av dessa appar är Whispir i Victoria. Denna app låter regeringen spåra platsen för Covid-19-patienter. Myndigheterna kan också använda appen för att kommunicera med en person via textmeddelande. Appen hjälper till att se till att människor ställer sig själv i karantän. Personer som inte riskerar ett böter på 25 000 dollar. Ett böter för ett företag kan gå upp till 100 000 dollar.
Nya ZeelandIngen app ännu, men utvecklar en kontaktspårningsappEn app är under utveckling som kommer att kunna kartlägga kontakten. Det är inte säkert om regeringen faktiskt kommer att använda den här appen. Regeringen har också uttalat sig vara intresserad av appen som används i Singapore.
IsraelPlatsapp och smarttelefonanalys för infekterade individerMänniskor kommer att meddelas när de har varit i kontakt med en smittad person under de senaste 14 dagarna. De kommer att få tid och platsinformation om den kontakten, men de kommer inte att få någon personlig information. De kommer då att meddelas att de måste självkvarantan. Regeringen lovade att inte dela data med hälsoavdelningen. Den israeliska hemliga tjänsten kan analysera din telefon när du smittas så att de kan ta reda på vem du har varit i kontakt med. Dessa människor kan då också i karantän.
iranApp som lokaliserar med GPSEtt meddelande skickades till alla iranska medborgare den 3 mars 2020 för att berätta för dem att de måste ladda ner en app innan de åkte till ett sjukhus eller hälsocenter. Namnet på denna app är AC19. Den övervakar platsen för att avgöra var en användare är. Det använder också ett Android-bibliotek för att spåra rörelser, som normalt används av fitnessappar. En tweet av IKT-sekreteraren MJ Azari Jahromi uttalade att mer än 3,5 miljoner människor redan hade delat privata och platsinformation med regeringen.
pakistanSpåra mobiltelefonerFlera pakistanska medborgare fick ett meddelande den 24 mars om att de potentiellt hade varit i kontakt med en Covid-19-patient. Denna åtgärd implementerades troligen via cellplatsplatsinformation (CSLI) och samlingsmetoder för samlingsdetaljer (CDR). Detaljer om platser som besöks av en bekräftad patient- och mobilnummer för personer som var där samtidigt kan bestämmas genom CDS-analys via patientens telefonregister.
argentinaAnalysera platsuppgifter som samlats in av tredje partBigdataföretaget Grandata skapade en värmekarta för att visa vilka områden i Argentina som bäst överensstämmer med karantänåtgärderna. Grandata använde en anonymiserad datasats som samlades in av appar som tillhandahåller geolokationsdata till tredje part. Kartan visar om en person är mer än en gård borta från den plats han tillbringar mest av sin tid. Detta tar inte hänsyn till den sociala ekonomiska kontexten. Vissa människor kanske måste resa mil för att komma till närmaste plats för att köpa mat eller hitta viktiga tjänster. Detta är också ett perfekt exempel på vad datautnyttjande industrin gör. Användare kanske inte vet var de har delat personlig information och hur den delas med tredje parter.
ecuadorSatellitspårning / GPS-spårningRegeringen planerar att använda satellitspårning för att se till att människor följer karantänåtgärder. Privacy International säger att de med denna åtgärd kan se till att människor faktiskt stannar hemma.
BrasilienSmarttelefonspårningVissa lokala myndigheter spårar redan smarttelefoner för att kontrollera om brasilianare följer låstningen. Över hela Brasilien planerar regeringar att implementera ett system som använder geolocation-spårning för att säkerställa att nedstängningen tas på allvar. Systemet utvecklades av InLoco, en brasiliansk start. Det geotracks människor via en karta som inte använder GPS eller beacons. InLoco hävdar att geotracking är 30 gånger mer exakt än spårning via GPS.
MarockoAppar för informationsutbyteDen marockanska regeringen använder två appar för att kämpa mot Covid-19. Den första utvecklades av en startup med namnet Dakibot. Företaget inrättade en chatbot som svarar på vanliga frågor om coronavirus. Den andra appen lanserades av avdelningen för hälsa. Det riktar sig till medicinska yrkesverksamma och kan användas för att utbyta information på ett snabbt och enkelt sätt. Regeringen hoppas att detta hjälper människor att vara mer effektiva i kampen mot coronavirus.
SydafrikaAnalys av telekomdataDen sydafrikanska kommunikationssekreteraren Stella Ndabeni-Abrahams sa till reportrar den 24 mars att det är viktigt att titta på individer som har drabbats av viruset så att vi kan hjälpa vårdpersonal. Det är det enda sättet att veta hur många som har smittats i ett visst område. Telekommunikationsindustrin har kommit överens om att analysera användardata för att hjälpa regeringen att uppnå detta. Det är inte klart på vilket sätt detta kommer att hända exakt.

Appar i Europa

världskarta Europa och Ryssland

Tyskland

Tyskland är ett av länderna där koronaviruset har drabbat hårt. Det har varit över 115 000 infektioner och över 2 600 dödsfall. Det är därför den tyska regeringen gör allt för att stoppa spridningen av viruset. Robert Koch Institute (RKI), det tyska CDC, har utvecklat en app som heter Corona-Datenspende för att hjälpa till att nå det målet.

För att använda appen behöver du en smartphone och ett smartband eller smartwatch som kan ansluta till Google Fit eller Apple Health. Garmin-, Fitbit-, Polar- eller Withings-enheter fungerar också med appen. Du behöver det bärbara för att upptäcka symtom i ett tidigt skede. Det finns ingen mening med att installera appen om du inte har ett smartband eller smartwatch. När du har installerat appen kommer den att informera dig om vilka data som samlas in och vad data används för. Om du väljer att acceptera dessa villkor måste du registrera ditt postnummer. Slutligen ansluter du appen till din bärbara.

All insamlad information vidarebefordras till RKI. Och de vet ganska mycket om dig. De känner till din plats eftersom du har lagt in ditt postnummer, men det är inte allt de vet. Apputvecklarna har tillgång till den information du har lagt till din aktivitetsspårare. Detta är information som kön, ålder, längd och vikt. Uppgifterna som samlas in av din bärbara kommer också att vidarebefordras till RKI. Detta är information som hjärtfrekvens, stressnivå, kroppstemperatur, blodtryck, aktivitet, vila och sömnmönster. Sensorerna i ditt smartband eller smartwatch registrerar förändringar i dessa variabler. Så här kan dessa enheter känna igen symtom relaterade till coronavirus.

Vad sägs om integritet? Utvecklarna berättar direkt att informationen de samlar in inte är anonymiserad. Appen registrerar inte namn och adresser, men den är länkad med ett specifikt användar-ID eller pseudonym. Utvecklarna säger att detta är det enda sättet att korrekt analysera data som har samlats in under en längre tid. RKI uppger att de gör allt de kan för att skydda insamlade data och att de tar fullt hänsyn till säkerhetsåtgärder som är i kraft.

Användare betalar ett högt pris när det gäller sekretess. Det kan vara anledningen till att appen bara har laddats ner 50 000 gånger i skrivande stund.

belgien

Den belgiska regeringen försöker göra allt de kan för att bekämpa coronavirus. Landet hade beslutat att gå in i strikt lockdown ganska tidigt. Borgmästare i gränsstäder hävdade att deras grannland Nederländerna tog situationen för lätt. På detta sätt stängde Belgien gränserna för nederländerna som en försiktighetsåtgärd.

Belgien kommer snart att lansera en app som övervakar rörelse. Den kommer att registrera vart du åker, när du åker dit och vem du var i kontakt med. Regeringen vill använda appen för att kartlägga infektioner och för att meddela personer som har varit i kontakt med någon som är infekterad av viruset. Virolog Marc van Ranst bekräftade i slutet av mars att en sådan app kommer att finnas tillgänglig under de kommande veckorna. Belgien är en del av en grupp som heter Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), tillsammans med Österrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Schweiz. Denna grupp forskare utvecklar en sekretessvänlig kontaktspårningsapp som använder Bluetooth.

Men inte alla är säkra på att det här är en bra idé. Kati Verstrepen, ordförande för Liga of Human Rights, konstaterar att en app som denna verkligen kan vara en värdefull informationskälla för läkare och forskare. Men de måste vara mycket försiktiga med dessa uppgifter. Hon säger att nyckeln till framgång i denna forskning är att respektera människors integritet. Hon kräver öppenhet om vem som har tillgång till informationen och vem som sparar uppgifterna. Hon vill också se en rådgivande styrelse på plats som kan övervaka användningen av appen. Och uppgifterna bör raderas när det visar sig att de inte längre är relevanta.

Hon sa till belgiska medier att rätten till integritet inte är en absolut rättighet och i nödsituationer kan det finnas ett behov av att begränsa dessa rättigheter. Men när en åtgärd vidtas måste regeringen överväga om det verkligen är nödvändigt att nå sitt mål och om den åtgärden står i proportion till frågan.

schweiz

Den schweiziska regeringen har bett staten driva Swisscom att lämna ut mobiltelefondata enligt en rapport från Reuters. Regeringen vill använda dessa uppgifter för att avgöra om restriktionerna för människors rörelse för att bromsa virusets spridning verkligen har fungerat.

Daniel Koch, som är chef för infektionssjukdomar vid den federala avdelningen för sjukvård, sa att det har “inget att göra med övervakning.” De analyserar bara data från föregående dag. Detta uttalande väckte en viss diskussion bland förespråkare för integritet.

Storbritannien

För närvarande har cirka 62 000 människor smittats av viruset i Storbritannien och cirka 7 100 personer har dött. Prins Charles fick diagnosen viruset i slutet av mars. Han isolerade sig omedelbart hemma i Skottland. Hans symtom var milda, så han var tillbaka på jobbet på nolltid. Den brittiska premiärministern Boris Johnson var inlagd på sjukhus i en vecka efter att han fick diagnosen viruset. Han släpptes den 12 april. Han har överlämnat sitt arbete till utrikesekreteraren Dominic Raab för den tid som han behöver återhämta sig.

Storbritannien är i låsning. Johnson meddelade att de skulle vidta denna åtgärd på ett enkelt och direkt sätt. ”I kväll måste jag ge det brittiska folket en mycket enkel instruktion: du måste stanna hemma”. Men detta är inte det enda steget som premiärministern tar för att stoppa viruset. Den brittiska regeringen har planerat att lansera en kontaktspårningsapp under de kommande veckorna. Denna app kommer att meddela människor när de har varit i kontakt med någon som har smittats. Brittiska medier hävdar att den här appen kommer att använda Bluetooth och kanske GPS också.

Det är underförstått att integritet inte har prioritet. Källor som vill förbli anonyma har sagt till Sky News att under möten inte nämndes något ord om “möjliga implikationer av tekniken som de vill använda.” Företrädare för integritet uppmanade regeringen i ett öppet brev att vara trött. De bad att de inte skulle lansera en app som bara används för social övervakning.

irland

Den irländska regeringen kommer snart att lansera en app som hjälper till att bekämpa viruset. Health Service Executive (HSE), den irländska hälsodepartementet, meddelade i slutet av mars att appen skulle vara tillgänglig inom tio dagar. Appen ska underrätta människor när de har varit i kontakt med någon som har smittats.

Mycket lite är känt om hur appen fungerar. Vi vet att den använder Bluetooth och att den irländska regeringen samarbetar nära med integritetsorganisationer. Regeringen vill förhindra att några regler som fastställts av GDPR bryts. Ingen kommer att installeras appen, den kommer alla att baseras på frivilligt deltagande.

Island

Island sätter också sin tro på en app för att slåss mot Covid-19. Människor kan frivilligt ladda ner appen RakningC-19 på sin smartphone. När du öppnar appen första gången blir du ombedd att registrera ditt telefonnummer. Deltagarna kommer då att få ett textmeddelande med en sexnummerkod. Detta bekräftar deras deltagande och deras telefonnummer sparas på IT-företagets Sensas servrar.

Nästa steg frågar mycket viktigt om appen får spåra någons plats. För att göra detta använder appen inte Bluetooth utan använder GPS-chipet. Om deltagarna håller med betyder det att appen hela tiden övervakar deras plats. Appen sparar platsinformationen flera gånger per timme. Denna information sparas lokalt på telefonen i 14 dagar. Informationen raderas automatiskt efter två veckor.

När en deltagare får reda på att de har smittats av viruset registrerar de informationen i appen. Ett kontaktspårningsteam (CTT) vid avdelningen för rättsskydd och räddningstjänster kommer då att be dem dela sitt ID-nummer på sitt pass. Detta nummer kommer att sparas i lagets databas under 14 dagar. Detta innebär att platsdata för patienten är tillgängliga att övervaka och CTT kommer att kunna kartlägga andra möjliga infektioner.

Företaget Sidekick har också utvecklat en app. Det fungerar mycket annorlunda än RakningC-19. Den samlar inte in några platsuppgifter, men istället erbjuder det ett sätt för läkare och annan vårdpersonal att kommunicera. Detta gör det möjligt för dem att övervaka någons hälsa på ett säkert avstånd och vidta åtgärder vid behov. Om någon isolerar sig själv ombeds de via text att installera appen. Detta kommer att göra dem till en del av Sidekick Covid-19-programmet. De ombeds att fylla i en lista med frågor två gånger om dagen. En algoritm bestämmer sedan svårighetsgraden av symtomen med hjälp av informationen från listorna. En läkare bestämmer äntligen om det finns ett behov av dem att ingripa. Läkarna kan också använda appen för att ställa en patientfrågor. En person övervakas av sjukvårdspersonal så länge de inte mår bra. När de mår bättre kommer de att laddas ur och de kan ta bort appen från sin telefon.

Covid-19 app Island

Danmark

Danmark var ett av de första europeiska länderna som införde starka åtgärder mot coronavirus. Landet beslutade att stänga sina gränser, skolor, restauranger och kaféer och förbjöd möten för mer än tio personer. Nu har den danska premiärministern uttalat att åtgärderna långsamt kommer att justeras tillbaka till det normala. Skolor och dagvård kan åter öppnas från och med mitten av april, samtidigt som de fastställda begränsningarna hålls i åtanke (sex fot avstånd, tvätta händerna, extra rena klassrum, inga leksaker tas med hemifrån, ta fler pauser utanför).

De åtgärder som vidtagits i Danmark verkar ha fungerat. Det finns 6 700 registrerade infektioner och nästan 300 dödsfall. Den danska regeringen har inte tagit steget att införa en app i deras kamp mot viruset.

Italien

Italien är ett av länderna med det största antalet smittade. Den italienska regeringen tar sin kamp mot viruset ganska långt. Telekomleverantörer överlämnar data till dem, som kan användas för att övervaka människor under lockdown och se om människor stannar hemma. Detta låter som en GDPR-kränkning. Uppgifterna är anonymiserade så att det inte verkar vara en kränkning av integriteten. De insamlade uppgifterna kan inte spåras tillbaka till en specifik person.

Den italienska regeringen har också lagt sina hopp i en app för att stoppa spridningen av viruset. Appen Lazio Doctor Covid kan laddas ner i Lazio-regionen, där nästan sex miljoner italienare bor. Appen är inte en kontaktspårningsapp, men applikationen kan användas för att komma i kontakt med vårdpersonal när du tror att du kan vara smittad med viruset.

Du måste registrera din e-postadress och telefonnummer i appen. Du kan också registrera information om kroppstemperatur, vikt, hjärtfrekvens och blodtryck. Frågor kommer att ställas om du nyligen har varit utomlands eller om du har varit i kontakt med någon som har smittats av viruset. Appen har en integrerad dagbok som håller reda på utvecklingen av symtom. Med hjälp av all denna information kommer en läkare att bedöma om du verkligen har smittats av Covid-19-viruset och vilka steg en patient ska vidta. Appen har också en knapp som du kan kontakta räddningstjänster.

Folk kan delta frivilligt och appen har laddats ner över 50 000 gånger i Google Play Store.

Spanien

Spanien är det land med det näst högsta antalet infektioner och dödsfall, precis bakom USA. Det finns över 175 000 registrerade infektioner och nästan 20 000 dödsoffer. Därför införde den spanska regeringen i mars ett strikt lockdown i landet. Alla hotell och turistboende tvingades stänga, skolor stängdes (alla skolor, från primär till universitet), människor ombads att arbeta hemifrån när de kunde, kollektivtrafiken stoppades, stora evenemang avbröts och människor ombads att inte lämna sitt hem utom för livsmedel och resa till jobbet eller till sjukhus. Denna låsning kommer att finnas på plats tills åtminstone i slutet av april.

Appar har utvecklats i Spanien för att bekämpa spridningen av viruset. Invånare i huvudstaden Madrid kan ladda ner CoronaMadrid, ett verktyg som hjälper människor att avgöra om de kan vara smittade med viruset. Appen ställer ett antal frågor “ja” eller “nej” efter att deltagarna har registrerat någon personlig information (namn, födelsedatum, telefonnummer). Om svaren på frågorna pekar på en eventuell infektion än användaren kommer att få råd om vilka steg som ska vidtas nästa. Appens utvecklare har sagt att programvaran också samlar in data om hälsa och plats. Dessa data lagras sedan centralt på servrar som ägs av de regionala myndigheterna. De hävdar att denna information endast används för epidemiologisk forskning och inte för att övervaka människor.

Den nationella regeringen utvecklar också en app som samlar in data om spridningen av viruset. Den spanska tidningen El País skrev att handelsdepartementet grönt upplyste utvecklingen av en app som kommer att hjälpa till i kampen mot coronavirus. Användare av appen kan registrera möjliga symptom i appen för att kontrollera om de kan ha smittats av viruset.

Appen är också tänkt att samla in data om spridningen av viruset. Det är inte avsett att användas för att övervaka det spanska folket för att se om de verkligen stannar hemma, eftersom verkställigheten av lockdown är i händerna på lokala och regionala myndigheter. Men samtidigt lämnar regeringens ordning utrymme för att kontakta människor via WhatsApp när de lämnar sina hemregioner. Regeringen förnekar att de faktiskt kommer att använda detta alternativ.

Avdelningen för hälsa avslöjade den 1 april att över 40 miljoner smartphones i Spanien spåras. Detta är en del av en forskning som heter DataCovid och är ett sidoprojekt för appen som nämnts tidigare. Regeringen vill använda GPS-platsen för smartphones för att spåra rörelse av människor mellan regioner, så att interregionala åtgärder kan finjusteras. Regeringen uppgav att alla uppgifter har anonymiserats.

Frankrike

Frankrike har drabbats hårt av viruset. Det har varit nästan 120 000 registrerade infektioner och över 12 000 dödsfall. Frankrike har genomfört ett strikt lockdown. Människor får lämna sitt hem i en timme varje dag och måste stanna inom en mils radie från sitt hem. Och naturligtvis tillåts detta bara när det är absolut nödvändigt, så bara för livsmedel eller för att resa till jobbet. Frankrike följer Storbritannien i utvecklingen av en app för att stoppa spridningen av viruset. Det förväntas att det tar minst tre till sex veckor att utveckla denna app.

Exakta detaljer om vad appen kommer att göra är inte tillgängliga än. Sekreterarna för hälsa och digitala frågor berättade för Le Monde att appen kommer att använda Bluetooth. Cedric O, sekreteraren för digitala frågor, medgav att det finns vissa brister i appens funktionssätt, så regeringen kanske beslutar att inte lansera appen trots allt.

O förklarade också att integritet är huvudfrågan vid utvecklingen av appen. Den franska sekretessvakten CNIL kan ge rekommendationer och dessa kommer att tas mycket på allvar av regeringen. De integritetsåtgärder som fastställts av PEPP-PT kommer också att beaktas. Utöver detta uppmuntrar regeringen människor att ladda ner appar som erbjuder grundläggande medicinsk rådgivning. Appen Covidom används för den i Paris-området.

österrike

Österrike gick in i lockdown den 16 mars. Från och med tilläts du bara gå ut för matvaror, lite frisk luft (en gång om dagen) eller åka till jobbet. Polisen höll ett vakande öga och kontrollerade om folk följde åtgärderna. Nedstängningen verkar vara en framgång, eftersom färre än 300 personer har dött av viruset.

Det österrikiska Röda korset lanserade appen Stopp Corona strax efter tillkännagivandet av lockdown. Denna app kommer att vara det huvudsakliga vapnet i kampen mot viruset nu när regeringen sakta återför saker och ting till det normala. Små butiker har fått öppna igen efter påsk och större butiker och frisörer kommer snart att följa. Om detta lyckas kan hotell och restauranger kunna öppna sina dörrar igen i mitten av maj.

Stopp Corona använder Bluetooth för att kommunicera med andra telefoner. Det kommunicerar inte att para ihop med andra telefoner, utan att kryptera och lokalt spara anonymiserade ID-nummer. Det österrikiska Röda korset kallar detta för ett digitalt handslag. Detta händer inte med bara någon förbipasserande. Endast personer som har tillbringat mer än 15 minuter med varandra är mindre än 6 meter från varandra kommer att registreras. När en person smittas av viruset måste han registrera det i appen. Appen kan sedan meddela vem han har haft kontakt med de senaste 54 timmarna.

Värderar Stopp Corona din integritet? Appen sparar inte data som plats eller kontaktlista. Men när du smittas blir du ombedd att dela ditt telefonnummer. Detta nummer sparas sedan centralt, troligen på servrar som ägs av det österrikiska Röda korset. Röda korset har bara ditt unika användar-ID (UUID) om du inte visar några symtom. Utvecklarna har sagt att detta ID inte på något sätt är kopplat till någon annan data. Uppgifterna har inte anonymiserats, men har pseudonymiserats.

Bluetooth är den viktigaste funktionen för den här appen, men den behöver också åtkomst till mikrofonen på din enhet. Och det är första gången vi har hört talas om det. Varför behöver de detta? Mikrofonen används för att skicka ut ultraljudstoner som inte kan höras av det mänskliga örat. Appen kan bestämma avståndet mellan enheter när andra telefoner också skickar ut dessa toner.

Nästan 300 000 personer har laddat ner Stopp Corona. Detta är bara en liten andel av befolkningen, eftersom det finns 9 miljoner människor i Österrike. Ändå har den österrikiska regeringen tro på att appen kan bidra till att förhindra ett andra utbrott i landet. Andra länder har visat intresse för den här appen. Dessa länder inkluderar Nederländerna och Australien.

polen

Trots att antalet infektioner är ganska lågt i Polen, vidtar regeringen fortfarande åtgärder för att säkerställa att viruset inte sprider sig. Som andra europeiska länder har Polen lanserat en app för att nå detta mål. Appen heter Kwarantanna domowa, som ungefär kan översättas till självkarantän-appen. Appen använder inte Bluetooth eller GPS för att spåra människor, men den använder sig av selfies. Konceptet är att människor som är i karantän måste bevisa att de faktiskt är hemma genom att skicka selfies till avdelningen för digitala frågor.

Hur fungerar detta? Att helt enkelt skicka in en selfie bevisar naturligtvis ingenting. Det är här regeringens app kommer in. Den använder ansiktsigenkänningsprogramvara för att avgöra om personen verkligen är den han påstår sig vara. Appen lokaliserar också var fotot togs. Deltagarna måste skicka in en selfie flera gånger om dagen. Appen skickar selfiebegäranden slumpmässigt och när ett foto inte tas inom 20 minuter kommer polisen att meddelas. Att åka ut en lång promenad är inte frågan på grund av detta.

Polisen kommer att skickas till ditt hus när appen registrerar att du inte är hemma. De kommer att kontrollera om du är där eller inte. Du riskerar en böter på $ 120, – när du fastnar och böter kan gå upp till $ 1200,-.

Den polska regeringen är mycket tydlig om användningen av appen. Det är obligatoriskt att installera det. En talesman för avdelningen för digitala frågor berättade för den franska pressagenten AFP att du har två alternativ när du måste gå in i karantän: du installerar appen, eller polisen skickas till ditt hus.

Den brittiska journalisten Jakub Krupa sa att han tror att regeringen automatiskt skapar ett konto för alla som är misstänkta koronapatienter. Polska arbetare som nu reser hem betraktas definitivt som sådana.

ryssland

President Putin lanserade en app för att bekämpa virus i början av april. Appens koncept skiljer sig mycket från vad vi hittills har sett runt om i Europa. De flesta appar används för att varna människor när de har varit i kontakt med någon som har smittats av viruset. I stället har Kreml beslutat att de vill övervaka personer som har karantänit. Du kan se det som en typ av GPS-fotledskärm som bärs av fångar. Big Brother tittar nu på dig på riktigt.

Den ryska regeringen arbetar också med ett system som använder QR-koder. Alla invånare i Moskva som har registrerat sig online skickas en QR-kod. Den här koden kan användas för att identifiera sig när de går ut på gatan. Myndigheterna kan sedan kontrollera om den här personen får vara ute. Om de är de kan de fortsätta på väg utan krångel. Kritiker har kallat appen och QR-kodsystemet för ett “digitalt koncentrationsläger.”

Kalkon

Turkiet tar inte lätt pandemin, vilket är vettigt med över 60 000 registrerade infektioner. Skolorna har stängts, nationella och internationella flygningar har avbrutits och möten har mestadels förbjudits. President Erdogan har sagt till det turkiska folket att hålla minst “tre steg” avstånd från varandra. Människor som väljer att gå ut är skyldiga att bära ansiktsmask. Ett obligatoriskt lockdown i 48 timmar i 31 städer orsakade en hel del panik. Tillkännagivandet gjordes bara två timmar innan lockdown trädde i kraft, så folk rusade ut för att göra matvaror. Detta resulterade i långa rader utanför butikerna där människor var för nära varandra. Den ansvariga sekreteraren ville avgå på grund av det, men Erdogan accepterade inte hans avgång.

Erdogan tar kampen mot viruset ett steg längre än större delen av Europa. Presidenten meddelade i början av april att han kommer att spåra mobiltelefoner. Avdelningen för kommunikation berättade för Reuters att Erdogan vill spåra all rörelse av människor och skicka ut meddelanden eller ringa människor som lämnar deras hus. Turkier som inte följer begränsningar i egen karantän besöks av polisen och får böter. Specifika planer för utveckling av en sådan app har ännu inte släppts.

Turkisk lag hindrar inte presidenten från att göra allt detta. Han får vidta särskilda åtgärder under extraordinära omständigheter, till exempel en pandemi. Han behöver inte be parlamentet om tillstånd när han vill övervaka eller avlyssna stora grupper av människor, vill sätta städer på lockdown eller stoppa allt socialt liv. Demokrati avsätts när Erdogan försöker nå ett mål.

Appar i USA

Världskarta USA

Viruset har exploderat på scenen i USA. Landet håller på att bli en arn för viruset, med över 760 000 registrerade infektioner i skrivande stund. Inget annat land i världen har fler infekterade människor. President Trump meddelade i början av april att mellan 100 000 och 240 000 människor troligen kommer att dö av viruset. Stora städer som L.A. har drabbats hårt och läkare har hänvisat till det som “helvetet på jorden” när de blir frågade om situationen på sjukhusen där. Trump har beslutat att investera i ekonomin; han har gjort över 2 miljarder dollar tillgängliga för mer än 300 miljoner människor. Över 17 miljoner människor i USA är för närvarande arbetslösa.

Det finns inga faktiska planer i USA för att utveckla en kontaktspårningsapp, men experter har sagt att man kan utvecklas inom några veckor. Center for Disease Control and Prevention (CDC) övervakar platsdata från mobiltelefoner. Denna information kombineras med information från reklambranschen och används för att kartlägga människors rörelse. Forskare gör detta för att ta reda på i vilken takt och var sprids viruset. Medborgerliga rättigheter har uttalat sig mot denna kränkning av privatlivet. De undrar om det är lagligt för en regering att ha tillgång till denna typ av information.

Google och Apple försöker också slå in. Tillsammans kommer de att utveckla ett sätt för Android-telefoner och iPhoner att kommunicera med varandra. “Anonyma beacons”, som kan jämföras med anonymiserade ID-nummer, kan sedan bytas ut via Bluetooth. För att göra detta behöver du ett applikationsprogrammeringsgränssnitt eller API. Båda företagen uppgav att detta kommer att lanseras i maj. Google och Apple kommer sedan att använda månaderna efter lanseringen för att utveckla en mer allmän kontaktspårningsplattform som också kommer att använda Bluetooth. Företagen säger att denna plattform kommer att vara mer användbar än API eftersom fler människor kommer att kunna delta. Utveckling av en app gör det också möjligt för regeringar och hälsoorgan att anpassa den efter deras eget behov. Google och Apple påstod i en blogg att ”[p] rivighet, öppenhet och samtycke är av yttersta vikt i detta arbete, och vi ser fram emot att bygga denna funktionalitet i samråd med intresserade intressenter. Vi kommer öppet att publicera information om vårt arbete för andra att analysera ”.

covid-19 google och apple-metoden

Facebook går också med i partiet. Mark Zuckerbergs plattform hjälper forskare genom att göra Facebooks data tillgängliga för dem genom programmet Data for Good. Forskare kan använda denna information för att kartlägga spridningen av viruset i USA så att de vet var medicinska resurser kommer att behövas. Liksom andra big data-företag samlar Facebook in mycket information. Varje minut finns 317 000 statusuppdateringar, 147 000 foton publicerade och 54 000 länkar delade på plattformen.

Appar i Asien och Mellanöstern

världskarta asien

Kina

Det hela började i Kina. Vid epidemiens höjd fanns det över 82 000 infektioner i landet. Men de sista nyheterna om situationen där säger oss att det knappt finns några nya fall registrerade. Wuhan satt i låsning i cirka 75 dagar, men människor kommer nu tillbaka på gatorna. Butiker får öppna sina dörrar igen, men regeringen övervakar fortfarande situationen. De vill se till att det inte kommer att finnas en andra våg av infektioner.

Kina har använt sina omfattande befolkningsövervakningsfunktioner för att innehålla spridningen av viruset. Appar, telefonspårning, ansiktsigenkänning och till och med drönare används för att fastställa var individer har varit, när och med vem. Den kommunistiska regimen tog alla nödvändiga steg för att stoppa spridningen av viruset. Vissa av de åtgärder som vidtagits kan till och med betraktas som drakoniska. En drönare som flyger över huvudet och ropar på dig att gå hem igen är ganska skrämmande. Och en polis på varje hörn som kontrollerar din temperatur när du passerar är lite mycket jämfört med de flesta standarder. Att ha alla dina rörelser övervakade av regeringen via en app är en annan extrem åtgärd som vidtogs. Och Kina gör det obligatoriskt för alla medborgare att installera appar som dessa.

Ett annat sätt att den kinesiska regeringen tog kontroll över situationen är att befintliga appar (som Alipay och WeChat) var tvungna att integrera ett färgsystem. Appen ger varje användare en färgkod beroende på deras karantänstatus. Appen kommer sedan att låta användare veta om deras karantänstatus är sådan att de får lämna sitt hem eller inte. Den berättar också om de får använda kollektivtrafik. Användare måste visa sin färgkod till myndigheterna på begäran. Personer med en “grön” kod kan röra sig runt i staden fritt. Personer med ”Gul” är mer begränsade och individer med ”Röd” är i full låsning. Appen delar också sina uppgifter med polisen.

Singapore

Trots att Singapore har sett ett relativt lågt antal personer smittade, gör de allt de kan för att stoppa spridningen av viruset. Det är därför regeringen lanserade appen TraceTogether i slutet av mars.

När användare installerar appen kommer de att behöva aktivera Bluetooth. Appen kommer att mäta hur länge du har varit i kontakt med någon och hur långt ifrån varandra du var under mötet. Det kan göra detta genom relativ signalstyrkaindikation (RSSI). Om du tillbringar för mycket tid med någon och du är för nära varandra byter dina enheter anonymiserade ID-nummer. Denna information kommer att krypteras och sparas lokalt på din telefon under 21 dagar. Appen samlar inte in några data som kan spåras tillbaka till individer. När du smittas registrerar du det i appen. Appen meddelar sedan alla du nyligen varit i kontakt med.

Data som samlas in av TraceTogether kommer inte att vidarebefordras till regeringen, såvida inte någon uttryckligen har gett tillstånd för det. Alla som vill avsluta prenumerationen på appen kan skicka ett e-postmeddelande till hälsoavdelningen, inklusive deras telefonnummer, och de kommer sedan att ta bort alla dina uppgifter från sina servrar. Regeringen vill inte få någon att installera appen, men de har sagt att det är bäst att så många människor som möjligt använder appen.

Appen fungerar bara som planerat när tillräckligt många människor deltar. För att vara effektiv bör cirka 75% av befolkningen ladda ner appen, men det har inte hänt. Viruset sprider sig fortfarande i landet, och många migranter smittas just nu.

Sydkorea

Sydkorea har öppnat dussintals testplatser där människor kan testas gratis. När någon testar positivt används GPS-data, kreditkortsinformation och säkerhetsfilmer för att spåra någons steg och för att meddela de personer de har haft kontakt med. Personliga uppgifter om den smittade personen delas i denna process.

Indien

Denna app uppmanar människor att skicka in en selfie hemma flera gånger om dagen. Detta används för att kontrollera om en person verkligen stannar hemma. Om inte, kommer personen att kontaktas av myndigheterna.

Taiwan

Myndigheterna meddelas när någon som ska vara i karantän lämnar sitt hus. För detta använder regeringen spårningsdata för mobiltelefoner. När någons telefon dör eller är avstängd kan de också räkna med ett besök från polisen.

Hong Kong

I Hongkong ges människor armband som är anslutna till en app. Dessa armband används för att se till att människor stannar hemma och inte bryter karantän.

Israel

Människor kommer att meddelas när de har varit i kontakt med en smittad person under de senaste 14 dagarna. De kommer att få tid och platsinformation om den kontakten, men de kommer inte att få någon personlig information. De kommer då att meddelas att de måste självkvarantan. Regeringen lovade att inte dela data med hälsoavdelningen. Den israeliska hemliga tjänsten kan analysera din telefon när du smittas så att de kan ta reda på vem du har varit i kontakt med. Dessa människor kan då också i karantän.

iran

Ett meddelande skickades till alla iranska medborgare den 3 mars 2020 för att berätta för dem att de måste ladda ner en app innan de åkte till ett sjukhus eller hälsocenter. Namnet på denna app är AC19. Den övervakar platsen för att avgöra var en användare är. Det använder också ett Android-bibliotek för att spåra rörelser, som normalt används av fitnessappar. En tweet av IKT-sekreteraren MJ Azari Jahromi uttalade att mer än 3,5 miljoner människor redan hade delat privata och platsinformation med regeringen.

pakistan

Flera pakistanska medborgare fick ett meddelande den 24 mars om att de potentiellt hade varit i kontakt med en Covid-19-patient. Denna åtgärd implementerades troligen via cellplatsplatsinformation (CSLI) och samlingsmetoder för samlingsdetaljer (CDR). Detaljer om platser som besöks av en bekräftad patient- och mobilnummer för personer som var där samtidigt kan bestämmas genom CDS-analys via patientens telefonregister.

Appar i Oceanien

världskarta Australien ny Zeeland

Australien

Lokala myndigheter har lanserat olika appar i Australien. En av dessa appar är Whispir i Victoria. Denna app låter regeringen spåra platsen för Covid-19-patienter. Myndigheterna kan också använda appen för att kommunicera med en person via textmeddelande. Appen hjälper till att se till att människor ställer sig själv i karantän. Personer som inte riskerar ett böter på 25 000 dollar. Ett böter för ett företag kan gå upp till 100 000 dollar.

Nya Zeeland

En app är under utveckling som kommer att kunna kartlägga kontakten. Det är inte säkert om regeringen faktiskt kommer att använda den här appen. Regeringen har också uttalat sig vara intresserad av appen som används i Singapore.

Appar i Latinamerika

världskarta latinamerika

Argentinia

Bigdataföretaget Grandata skapade en värmekarta för att visa vilka områden i Argentina som bäst överensstämmer med karantänåtgärderna. Grandata använde en anonymiserad datasats som samlades in av appar som tillhandahåller geolokationsdata till tredje part. Kartan visar om en person är mer än en gård borta från den plats han tillbringar mest av sin tid. Detta tar inte hänsyn till den sociala ekonomiska kontexten. Vissa människor kanske måste resa mil för att komma till närmaste plats för att köpa mat eller hitta viktiga tjänster. Detta är också ett perfekt exempel på vad datautnyttjande industrin gör. Användare kanske inte vet var de har delat personlig information och hur den delas med tredje parter.

ecuador

Regeringen planerar att använda satellitspårning för att se till att människor följer karantänåtgärder. Privacy International säger att de med denna åtgärd kan se till att människor faktiskt stannar hemma.

Brasilien

Vissa lokala myndigheter spårar redan smarttelefoner för att kontrollera om brasilianare följer låstningen. Över hela Brasilien planerar regeringar att implementera ett system som använder geolocation-spårning för att säkerställa att nedstängningen tas på allvar. Systemet utvecklades av InLoco, en brasiliansk start. Det geotracks människor via en karta som inte använder GPS eller beacons. InLoco hävdar att geotracking är 30 gånger mer exakt än spårning via GPS.

Appar i Afrika

världskarta afrika

Marocko

Den marockanska regeringen använder två appar för att kämpa mot Covid-19. Den första utvecklades av en startup med namnet Dakibot. Företaget inrättade en chatbot som svarar på vanliga frågor om coronavirus. Den andra appen lanserades av avdelningen för hälsa. Det riktar sig till medicinska yrkesmän och kan användas för att utbyta information på ett snabbt och enkelt sätt. Regeringen hoppas att detta hjälper människor att vara mer effektiva i kampen mot coronavirus.

Sydafrika

Den sydafrikanska kommunikationssekreteraren Stella Ndabeni-Abrahams sa till reportrar den 24 mars att det är viktigt att titta på individer som har drabbats av viruset så att vi kan hjälpa vårdpersonal. Det är det enda sättet att veta hur många som har smittats i ett visst område. Telekommunikationsindustrin har kommit överens om att analysera användardata för att hjälpa regeringen att uppnå detta. Det är inte klart på vilket sätt detta kommer att hända exakt.

Idén bakom apparna

Många länder har beslutat att de vill använda teknik för att bekämpa coronavirus. Europeiska forskare introducerade programvara för en korona-spårningsapp i början av april. Detta kan användas av allmänheten för att hålla reda på vem de har varit i kontakt med. Appen kommer att meddela dig när du har varit i kontakt med någon som har smittats av viruset. Andra appar har också dykt upp, till exempel verktyg för att kontakta din läkare, ställa frågor och diskutera möjliga koronasymtom. Applikationer som dessa kan bromsa virusets spridning, men kan också bidra till att minska trycket på vårdgivare. Polling har visat att många är för att implementera den här typen av appar.

Till en början kan dessa idéer verka som vägen att gå i striden mot Covid-19. Men när du väl tar en stund att tänka på att du kan komma med några frågor och reservationer. Hur fungerar en app som meddelar dig när du har varit i kontakt med en koronapatient? Hur och var lagras informationen som samlas in av dessa appar? Vem har tillgång till denna information? Kommer vår Integritet skyddas? Dessa frågor håller många forskare på tårna, eftersom de alla är giltiga och viktiga frågor att ställa.

Den tekniska sidan av saker: Hur fungerar dessa appar?

Så det finns två typer av appar där ute: kontaktspårningsappar och kommunikationsappar. De flesta medier fokuserar på det första eftersom många vill veta hur det faktiskt fungerar. Det finns två möjliga sätt att spåra människor när du pratar om en app för korona. De två alternativen är Bluetooth eller GPS.

Installera en app

Uppenbarligen är det första du måste göra installera appen på din smartphone. Detta är lättare för Android-användare än för Apple. Android-användare är inte begränsade till Google Play Store för att ladda ner och installera appar. Utvecklare kan också erbjuda sina applikationer på andra sätt, till exempel på sin egen webbplats eller via en annan plattform.

Du kan bara ladda ner från App Store när du har en iPhone och lämnar fängslade enheter ur bilden ett ögonblick. Detta innebär att utvecklare måste erbjuda sin app till Apple. Apple kommer att kontrollera om appen uppfyller alla villkor som har ställts in för utvecklare. Om det inte gör betyder det att det är tillbaka till ritbordet. Och även när allt anses som bra kan det ta veckor innan Apple grönt lyser en app. Värdefull tid kommer att gå vilse i processen. Regeringar kan potentiellt be Apple att påskynda processen, eftersom det finns en pandemi, men det garanterar ingenting. För att komma runt allt detta kan du använda en app som redan har godkänts av Apple.

Dessutom är det problemet att appar som dessa inte fungerar särskilt bra i bakgrunden på iOS. Appen fungerar bäst när den är öppen och inga andra appar används. Om du glömmer att öppna appen, eller om du gör något annat på din telefon, fungerar inte appen lika bra. Enligt Statcounter använder nästan en tredjedel av européerna iPhoner. I USA är det upp till 60% av folket, så det kan vara en viktig fråga. Det skulle betyda att den appen inte fungerar korrekt för många av dem.

Lokalisering via GPS

Att installera appen är bara det första steget. Det är upp till människorna att aktivera appen och använda den aktivt när den har installerats på sina smartphones. På vilket sätt? Det är inte riktigt klart ännu. Det är troligtvis upp till dig att informera appen om att du är sjuk och visar symtom associerade med coronavirus. Detta innebär att du har förkylning, feber, har svårt att andas eller lider av lukt. Appen kan inte berätta om du faktiskt har viruset, men antar antagligen att du gör det. Så när du säger att du visar symtom kommer du att markeras som en koronapatient. Även om medicinsk vetenskap har visat att symptomen på viruset varierar mycket från patient till patient.

När appen vet att du eventuellt har infekterats med viruset kommer den att informera alla du har varit i kontakt med och varna dem. Detta kommer att omfatta människor i din närmaste omgivning (familj och vänner) men också personer som du passerade på gatan, på jobbet eller att göra matvaror.

I denna dag och ålder är nästan varje smartphone utrustad med en GPS chip. Detta chip vet nästan exakt var du befinner dig på den här planeten. Inte bara när du står stilla, utan också när du rör dig. Kolla kartor, Googles navigationsapp. Den kan berätta exakt var du var på ett visst datum, vilken tid du anlände, vilken väg du tog för att komma dit och vilka bilder du tog under ditt besök. All denna information sorteras snyggt åt dig. Datingappar som Grindr, Tinder och Happn använder också GPS.

Lokalisering via Bluetooth

Blåtand är ett annat alternativ att använda för dessa appar. Du kan trådlöst ansluta till andra enheter via Bluetooth. Du kanske äger Bluetooth-hörlurar för att lyssna på musik. Eller så använder du Bluetooth för att ansluta till ett smartur eller till din bil. Du kan också använda den för att skicka dokument från en telefon till en annan. Bluetooth gör allt det möjligt.

Bluetooth kan också användas för att identifiera en annan person. Varje enhet har sin egen MAC-adress, som är ett ID-nummer för chipet i enheten. Detta chip finns på alla enheter som kan komma åt internet eller ditt hemnätverk. Varje Bluetooth-enhet har också sitt eget unika nummer (BD_ADDR). Smartphones har vanligtvis båda numren. Dessa nummer kan sedan användas av spårningsappen för att identifiera personer.

Hur fungerar det? Du installerar appen och aktiverar Bluetooth. Din telefon skickar ut ett unikt ID-nummer när du går på gatan. När du stöter på personer som har gjort samma sak kommer dina telefoner att ansluta till varandra och byta ID-nummer. På detta sätt samlar du en lista med ID-nummer på nolltid. Det behöver faktiskt vara kontakt. Om du springer förbi någon har den inte chansen att ansluta sig.

Föreställ dig att du faktiskt smittas av viruset. Du kommer sedan att berätta för appen att du har och appen kommer att meddela alla du har varit i kontakt med. De kan sedan vidta åtgärder för att hålla sig friska, karantän själva, prata med sin läkare eller besöka ett sjukhus.

Problem: Ill or Not?

Dessa appar låter som den perfekta lösningen för att stoppa spridningen av viruset. Men är det? Experter hoppar inte upp och ner och ser dem inte som sådana. En fråga är att appen kan ge dig falska aviseringar. Föreställ dig att du är inne i tvätt av fönstren och att någon som är smittad går förbi. Du kommer då att bli meddelad. Utan anledning, eftersom det fanns ett fönster mellan dig och patienten. Appen tar naturligtvis inte hänsyn till detta.

Appen vet inte heller om du verkligen har smittats av viruset. Det är en app, inte en läkare. Det är upp till dig att vidta åtgärder när du tror att du kan bli smittad. Någon kunde lätt hålla andra och röra upp allt genom att låtsas vara smittad. Appen vet inte att det inte är sant. Regeringar måste tänka på hur de ska hantera dessa frågor. Måste människor ha en läkarmedel innan de kan registrera ett positivt resultat i appen?

En praktisk fråga är att för att appen ska bli riktigt effektiv måste människor äga smartphones och ha dem på dem hela tiden. Om du lämnar din telefon hemma eller i bilen, eller om ditt batteri har dött, är det ingen mening. Och om du fortfarande äger en gammal telefon utan Bluetooth eller appar så hjälper det dig inte heller.

Integritet

Sekretessorganisationer är oroliga för att vår integritet kommer att invaderas. Kontaktspårningsappar kan endast användas om vår anonymitet är garanterad. Dessa appar behandlar känslig medicinsk information, så det är viktigt att denna information hanteras korrekt. Europeiska datatillsynsmannen (EDPS) bad sina medlemmar att utveckla en europeisk app. En lista över riktlinjer har presenterats för regeringar som utvecklar spårningsappar. Genom att göra detta kan de garantera säkerhet för alla användare och de kan undvika fragmentering av den inre marknaden.

De flesta länder gör allt för att säkerställa denna säkerhet. Samtidigt är det uppenbart att appar som dessa bara fungerar när en majoritet av befolkningen installerar dem. Så kan regeringar tvinga folket att installera dem?

Hur du sparar data

En annan fråga som uppstår är hur informationen ska sparas. Det kan sparas lokalt eller centralt. När du sparar data lokalt betyder det att den sparas på din enhet där den är krypterad. Ingen har åtkomst till informationen. När du väljer att spara data centralt, vid ett datacenter, betyder det att någon kan komma åt dessa data, nämligen organisationen som samlar in data och sparar dem åt dig. Detta kan visa sig vara mycket praktiskt, eftersom det betyder att organisationen kan flytta snabbt vid behov. Nackdelen med det är att det medför stora säkerhets- och integritetsrisker. Och det är vad de flesta motståndare varnar oss om. När en hackare kan få tillgång till uppgifterna är vår känsliga information ute på gatorna.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me