Raziskovalci Univerze Carnegie Mellon lansirali aplikacijo za zasebnost IoT | VPNoverview.com

Ta teden so raziskovalci univerze CyLab, inštituta za raziskovanje varnosti in zasebnosti Univerze Carnegie Mellon, zagnali aplikacijo Asistent Internet of Things (IoT). Ta nova aplikacija uporabnike obvešča o tem, kakšne IoT tehnologije so okoli njih in katere podatke zbirajo.


Trg IoT, ki hitro raste

Od začetka leta 2010 se je število naprav IoT povečalo za 31% v primerjavi s preteklim letom na 8,4 milijarde v letu 2017. Ocene so različne, pričakujemo pa, da bo do konca tega leta v uporabi 25 do 30 milijard naprav. Predvideva se, da bo svetovna tržna vrednost IoT dosegla trilijone.

V tem pogledu so potrošniki bolj povezani kot kdaj koli prej. Potrošniška elektronika predstavlja tudi največji segment vseh IoT naprav. Te naprave so pogosto razdeljene na potrošniške, trgovinske, industrijske in infrastrukturne prostore.

Poleg tega trenutno poteka več tehnoloških razvojnih dogodkov, ki so naklonjeni sprejetju IoT. V naslednjih letih bo “Domov” segment, ki se najhitreje razvija. K temu bo pripomogla nadaljnja hitra rast pametnih domačih naprav in uporabnih nosilcev.

Uporabniki pogosto ne poznajo podatkov, ki jih spremljajo

Ko se število naprav, povezanih z IoT in Bluetooth, na žalost raste, se bo povečala tudi količina podatkov, ki jih spremljate. To se lahko zgodi z znanjem uporabnikov ali brez njega.

»Ljudje, ki danes plujejo po digitalni pokrajini interneta, so bombardirani z obvestili o sledenju njihovih podatkov. Toda v fizičnem svetu, kjer naprave IoT spremljajo vse vrste podatkov, je na voljo le nekaj – če sploh – obvestil, “je povedal Daniel Tkacik, predstavnik univerze Carnegie Mellon.

Profesor Norman Sadeh, član fakultete CyLab na Inštitutu za programsko raziskovanje Carnegie Mellon in glavni raziskovalec tega projekta, je dodal: “Zaradi novih zakonov, kot sta Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR) in kalifornijskega zakona o zasebnosti potrošnikov (CCPA), ljudje potrebujejo biti obveščen o tem, kateri podatki se zbirajo o njih. Prav tako jim je treba omogočiti nekaj odločitve glede teh procesov. “

Aplikacija Internet of Things (IoT) Assistant

Da bi ljudem pomagali prevzeti nadzor nad njihovo zasebnostjo, je skupina raziskovalcev Carnegie Mellon ustvarila aplikacijo, skupaj s celotno podporno infrastrukturo, za reševanje problema. Ta teden se je začela aplikacija Internet of Things (IoT) Assistant. Aplikacija uporabnike obvešča o tem, kakšne IoT tehnologije so okoli njih in katere podatke zbirajo. Aplikacija je na voljo tako za telefone s sistemom iOS kot Android.

„Razmislite o javnih kamerah s prepoznavanjem obraza in prepoznavanjem prizorov. Svetilniki Bluetooth prikrito spremljajo, kje ste v nakupovalnem središču. Ali pa sosedov pametni zvonec na vratih ali pameten zvočnik. Aplikacija IoT Assistant vam bo omogočila odkrivanje naprav IoT okoli vas. Prav tako vas bo seznanil s podatki, ki jih zbirajo. Če naprava ponuja izbiro zasebnosti, kot je vključitev ali izklop zbiranja podatkov, vam bo aplikacija pomagala do dostopa do teh možnosti, “je pojasnil eden od raziskovalcev.

Trenutno imajo lahko nekateri javni prostori pod nadzorom znake. Ti lahko na primer rečejo “To območje je pod nadzorom”. Tako se ljudje v bližini naprave zavedajo, da jih lahko snema video. Toda profesor Norman Sadeh pravi, da to ni dovolj. “Ti znaki ne povedo ničesar o tem, kaj se počne s posnetki.” Kako dolgo se bodo posnetki obdržali? Ali uporablja prepoznavanje obraza? S kom bodo informacije deljene?

Spletni portal za lastnike naprav

Končni uporabniki lahko z aplikacijo vidijo informacije o napravah IoT okoli njih. Na drugi strani lahko lastniki naprav IoT z internetnim portalom v oblaku objavijo tudi prisotnost svojih virov naprav IoT. V ta namen lahko uporabljajo registre, ki so na voljo prek infrastrukture za zasebnost, razvite v CMU. Vnaprej izdelane predloge olajšajo dodajanje različnih registrov IoT v register, vključno z napravami, ki niso na policah.

Organizacije, kot so upravljavci trgovskih centrov, lastniki trgovin, univerze ali posamezniki, lahko zahtevajo ustanovitev registrov, kjer lahko nadzirajo objavo IoT tehnologij na različnih področjih. Infrastruktura gostuje v oblaku in je zasnovana tako, da je enostavna za uporabo.

“Za vas smo opravili delo,” je rekel profesor Norman Sadeh. “Vse, kar morate storiti, je začeti dodajati svoje IoT vire, da boste lahko v skladu z današnjimi zakoni o zasebnosti.”

Gradnja infrastrukture zasebnosti IoT

Aplikacija Internet of Things (IoT) Assistant je del projekta Personalized Assistant za zasebnost. Sestavljen je iz dveh glavnih komponent. Najprej mobilna aplikacija IoT Assistant. Ljudje lahko to aplikacijo prenesejo na svoj pametni telefon, da odkrijejo IoT tehnologije okoli sebe in svoje podatkovne prakse. Drugič, vse večja zbirka registrov virov IoT. Tu lahko ljudje javno predstavijo prisotnost virov IoT in svojih podatkovnih praks na različnih področjih.

“Predvidevamo prilagojene pomočnike za zasebnost kot inteligentne agente, ki so sposobni sčasoma spoznati nastavitve zasebnosti svojih uporabnikov, polavtomatsko konfigurirati številne nastavitve in sprejeti številne odločitve o zasebnosti v njihovem imenu. Z usmerjenimi interakcijami bodo asistenti za zasebnost svojim uporabnikom pomagali, da bodo bolje cenili posledice, povezane z obdelavo svojih podatkov, in jim omogočili, da na takšen način uporabljajo intuitiven in učinkovit način, “pojasnjujejo na spletnem mestu projekta. Raziskovalci na primer raziskujejo tudi idejo, kako v aplikacijo dodati “pritisk” ali obvestila, ki bodo uporabnike obveščali o podatkih, ki jih delijo.

Kot opomba: ali ste vedeli, da se je o konceptu mreže pametnih naprav razpravljalo že leta 1982, ko je spremenjeni prodajni avtomat Coca-Cola na univerzi Carnegie Mellon postal prvi aparat, povezan z internetom. Znalo je poročati o svojem popisu in o tem, ali so bile novo napolnjene pijače hladne ali ne.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me