Posodobitev povečave: Platforma se še naprej bori | VPNoverview.com

Poročali smo o težavah, s katerimi se je Zoom spopadal z zasebnostjo in varnostjo v času koronske krize. Na žalost težave še niso rešene. CEO Zoom je v začetku aprila sporočil, da si močno prizadevajo za rešitev težav. Zoom je postal izjemno priljubljen zdaj, ko so ljudje doma.


Nekdanji Facebook varnostni vodja

Zoom na vse kritike odgovarja z nadaljnjim korakom k izboljšanju zasebnosti in varnosti. Podjetje je 8. aprila sporočilo, da so pripeljali nekdanjega šefa Facebookove varnosti Alexa Stamosa. Delal bo kot zunanji svetovalec in pomagal odpraviti varnostne težave. Stamosa je k Zoomu pristopil po tem, ko je na Twitterju objavil nit s predlogi za rešitev nekaterih njihovih varnostnih težav.

Podjetje je postavilo tudi povsem nov odbor za zasebnost in varnost. Nekateri člani so vodje varnosti iz velikih podjetij, kot so VMware, Netflix, Uber in Electronic Arts. Vsi bodo sodelovali pri svetovanju izvršnemu direktorju, kako se spopasti z ogromno nalogo, ki je pred njim.

Povečava toži delničar

Eden od delničarjev družbe Zoom je tožil družbo zaradi “precenjevanja varnostnih ukrepov”. Trdi, da je izgubil denar po vsem slabem oglaševanju okoli pomanjkljive varnosti. Ta medijska pozornost je privedla do znižanja cene delnice.

To ni edina tožba, s katero se Zoom morda spopada. Prejšnji mesec so tožili tožbo, ker so podatke delili s Facebookom.

Uporabniški podatki poslani na Kitajsko

Raziskovalci so ugotovili, da so nekateri podatki o Zoomovih uporabnikih obdelani na Kitajskem. Nekateri klici v Severni Ameriki so bili preusmerjeni preko Kitajske. Ti podatki včasih vključujejo šifrirne ključe. S temi tipkami lahko odklenete shranjene pogovore. Zoom nadzoruje te šifrirne ključe, ker platforma ni šifrirana od konca do konca. Zato lahko dostopa do klicev uporabnikov.

Običajno so klici povezani prek bližnjega strežnika. Kadar se ne morete povezati, na primer zaradi največje uporabe, greste skozi sekundarni podatkovni center. Zoom je pojasnil, da je po povečanju njihove zmogljivosti strežnika slučajno dovolil, da dva kitajska podatkovna centra sprejmetata klice. Ti podatkovni centri služijo kot rezervno kopijo le v primeru prezasedenosti omrežja.

Zoom je uvedel predpise za preprečevanje nepooblaščenega dostopa do katere koli te vsebine – čeprav je treba trditi, da je ves dostop nepooblaščen, saj gre za zasebna srečanja. Kitajske oblasti lahko zahtevajo, da Zoom izroči šifrirne ključe, tako da lahko Kitajci vidijo, kaj je na njihovih strežnikih. Vprašanje je bilo odpravljeno, ni pa jasno, kateri uporabniki ali koliko jih je prizadel.

Šole so platformo prepovedale

Naraščajoča skrb glede zasebnosti in varnosti je povzročila prepoved približevanja v več šolah. Šole ne bodo sedele in čakale, da se rešijo vse težave. New York City je Zoom v celoti prepovedal. Namesto tega prosijo šole, naj sodelujejo z Microsoft Teams. Šole v Nevadi sprejemajo podobne ukrepe, da preprečijo nevarno okolje za svoje učitelje in učence.

V varnost Zooma niso izgubljene le ameriške šole. Singapur je tudi prekinil uporabo orodja. Ministrstvo za izobraževanje se je za to odločilo, potem ko so študenti postali žrtev zoombomberja.

Preprečevanje zoombombinga

Zoom je že sprejel nekaj korakov, da bi preprečil “Zoombombing”. Od 5. aprila bodo ljudje za vpis na sestanek morali uporabiti geslo. ID-ji srečanj so pogosto ponovno uporabljali ali celo ugibali, zaradi česar so ljudje napadali sestanke drugih. Zoom je privzeto omogočil tudi funkcijo čakalnice, tako da mora gostitelj sprejeti vse, ki želijo na sestanek.

Velika podjetja in vladne agencije Ban Zoom

Raketna družba Elon Musk SpaceX je pred kratkim zaposlenim prepovedala uporabo platforme. Podjetje razvija tehnologijo, ki se ji zdi ključna za nacionalno varnost, saj je NASA ena največjih strank SpaceX-a. Ta prepoved je prišla po opozorilu FBI-ja o varnosti Zooma.

Google se je tudi odločil, da bo Zoom-u prepovedala programsko opremo za prenosnike, saj ta ne ustreza njihovim varnostnim standardom. Še vedno bodo omogočali uporabo platforme prek mobilnih aplikacij in brskalnikov.

Ne samo podjetja, ki obravnavajo varno prepoved informacij Zoom, tudi nekatere vlade sprejemajo ukrepe za zagotovitev svoje varnosti.

Ameriški senat je članom rekel, naj aplikacije ne uporabljajo več. Tajvan in Nemčija sta prav tako omejili uporabo Zooma. Zelo je smiselno, da oblasti izrazijo zaskrbljenost zaradi platforme, saj sestanki niso končno šifrirani. Vlade se bojijo, da njihove informacije na ulici ne puščajo.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me