Kvantno računanje kot nevarnost kibernetske varnosti | VPNoverview.com

Tekma med ZDA in Kitajsko za kvantno premoč je na sporedu. Vendar prihod kvantnega računalništva grozi, da bo uničil sedanje sisteme kibernetske varnosti in da bo današnje tehnike šifriranja zastarele. To ogroža vse informacije, ki so trenutno zaščitene z današnjimi kriptografskimi tehnikami.


Dirka je vklopljena

Kvantno računalništvo lahko reši težave, ki jih klasični računalniki ne morejo. Videti je kot naslednja tehnološka meja, ki bo spremenila svet. Prizadevanje za nadvlado v kvantnem računanju ni samo tekma med Kitajsko in ZDA. Druge države, kot so Evropa, Avstralija in Kanada, to vidijo kot geopolitično prednostno nalogo.

Prednost prvega računalnika, zaradi katerega so vsi drugi računalniki zastareli, bi bila ogromna. Zmagovalcu te dirke v kibernetskem prostoru bi zagotovil ekonomske, vojaške in javne zdravstvene prednosti. Kvantno računalništvo bi bilo mogoče uporabiti za optimizacijo modelov podnebnih sprememb in vremenskih napovedi. Lahko bi ga uporabili tudi za hitrejšo dostavo izdelkov in nižje stroške za proizvedeno blago.

Čeprav lahko napredek pri računanju, kot je kvantno računalništvo, življenjsko spreminja, prihaja tudi potreba po primerljivem napredku v kibernetski varnosti.

Grožnja kvantnega računanja o kibernetski varnosti

Glavni cilj kibernetske varnosti je preprečevanje kršitev podatkov in ohranjanje integritete podatkov z uporabo kriptografije z javnim ključem. Pričakovana računalniška moč kvantnih računalnikov pa naj bi v nekaj dneh ali urah prekinila katerikoli najsodobnejši sistem šifriranja..

Posledično kvantna tehnologija velja za resno varnostno tveganje za podjetja in posameznike. Takšna moč v rokah kibernetskih kriminalcev bi lahko ogrozila osebne in finančne podatke, shranjene na trdih diskih ali v oblaku. Izmenjava informacij, na primer med spletnimi nakupi ali ko je na primer dostop do delovne e-pošte na daljavo, ne bo več varna..

Vsi podatki ogroženi

Vsi podatki bi bili v nevarnosti napada kibernetskih kriminalcev ali drugih zlonamernih akterjev. Zasebni podatki, bančne in zdravstvene evidence ter vojaške in državne skrivnosti bi lahko bili ogroženi. Globalni finančni trgi in tajna vladna inteligenca ne bi bili več varni.

Poleg tega današnje tehnike šifriranja niso le varne v postkvančnem svetu, ampak tudi današnji šifrirani podatki niso varni. “Napadalec lahko danes posname naše varne komunikacije in ga prekine s kvantnim računalnikom več let pozneje. Vse današnje skrivnosti bodo izgubljene, “pravi Tanja Lange, profesorica kriptologije na Eindhoven University of Technology, Nizozemska.

Po Langovih besedah ​​že obstaja kvantni algoritem, ki lahko prekine vse kriptografske tehnike, ki se trenutno uporabljajo za varovanje povezav na internetu. Vse, kar je potrebno, je pričakovana računalniška moč kvantnih računalnikov, da bodo vsi podatki na svetu na milost zlonamernih akterjev.

Kaj se naredi za boj proti tej grožnji

Pod takšno grožnjo podjetja že zahtevajo rešitve, čeprav je kvantno računalništvo še vedno v fazi preizkusa. Kot odgovor je Evropska komisija zagotovila raziskovalnemu konzorciju PQCRYPTO s 3,9 milijona EUR sredstev. Konzorcij, ki ga vodi Lange, je zadolžen za razvoj novih kriptografskih tehnik, ki bodo varne v postkvančnem svetu.

Zasebna podjetja, kot so IBM, Google in Microsoft, prav tako izvajajo raziskave za oblikovanje kriptografskih tehnologij, odpornih na kvantne napade. Raziskave kvantno varnih algoritmov za šifriranje se obravnavajo kot ključne za pripravo na tako imenovano “tehnopolipozo”.

Mesto VPN-jev v postkvantnem svetu

Trenutno se rešitve za kibernetsko varnost za potrošnike in podjetja močno zanašajo na virtualna zasebna omrežja (VPN) za dodatno plast zaščite. Za zagotavljanje spletne varnosti VPN-ji uporabljajo kriptografijo za ustvarjanje varnega tunela med uporabnikom in internetom.

Vendar pa s prihodom računalnikov, ki lahko pokvarijo današnje kriptografske tehnike, tehnologija VPN tvega, da bo zastarela, če se ne razvija, da bi sledila.

Posledično si že prizadevajo za pripravo VPN-jev za postkvantni svet. Microsoft je na primer sprožil NIST Post Quantum Project, ki se ukvarja s kombiniranjem programske opreme OpenVPN s križnografijo, odporno na kvant..

Tudi VPN-ji se v postkvančnem svetu obravnavajo kot možne kratkoročne rešitve za zaščito aplikacij, ki niso kvantno pripravljene. Ker VPN-ji omogočajo, da se aplikacije izvajajo znotraj njih, se lahko VPN-ji, zavarovani s post-kvantno kriptografijo, uporabijo v post-kvantnem svetu za zagon aplikacij, ki še niso kvantno pripravljene.

Kako daleč je kvantno računalništvo

Kvantni računalniki so trenutno zelo občutljivi na motnje zvoka, temperature in vibracij. Zaradi tega so zelo nestabilni in omejujejo njihovo računalniško moč, zaradi česar niso veliko boljši od današnjih računalnikov.

Kljub temu nekateri napovedujejo, da bi prvi komercialni kvantni računalnik lahko prišel že leta 2022. To se večini zdi nerealno. Večina teoretikov pričakuje, da bo kvantna tehnologija do leta 2025 postala popolnoma razvita tehnologija.

V skladu s tem bo predvidoma minilo 10 let ali približno toliko časa, preden bo deloval zmogljiv in dovolj stabilen kvantni računalnik, ki bo zlomil današnjo kriptografijo z javnim ključem, zaradi česar bo zastarel..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me