Kibernetična varnost: najmočnejša značilnost kvantne komunikacije | VPNoverview.com

Kvantna komunikacija se obravnava kot odgovor na vse trenutne težave v kibernetski varnosti. Kako deluje varnost kvantne komunikacije in ali je res brezhibna?


Pojasnjena kvantna tehnologija

Poleg napredka v kvantnem računalništvu je bil tudi v razvoju kvantnih komunikacijskih omrežij hiter napredek. Te so potrebne, da se skupaj pridružijo kvantnim računalnikom in oblikujejo kvantni internet.

Kvantna komunikacijska omrežja, tako kot kvantni računalniki, uporabljajo qubits za komunikacijo. Kubiti so ekvivalent bitov in bajtov digitalnih sistemov. Toda za razliko od bita, ki lahko ima samo stanje ali nič ali eno, lahko kbit hkrati stanje nič in eno hkrati.

Zmožnost qubita, da zadrži več stanj hkrati, naredi kvantne računalnike tako hitre pri reševanju zapletenih problemov. Namesto da bi vsak problem odgovoril na težavo drug za drugim, lahko kvantni računalnik hkrati deluje na vse možne odgovore.

Povečana spletna varnost za kvantna komunikacijska omrežja in internete

Države, zlasti Kitajska in ZDA, hitijo z razvojem kvantnih komunikacijskih omrežij. To je zato, ker se od njih pričakuje, da bodo zagotavljali ultra varne komunikacijske kanale in internetne storitve. V svetu, kjer je kibernetska vojna vedno bolj pogosta, je njegova privlačnost očitna.

Kljub temu, kot smo že omenili v prejšnjem članku, prihod kvantnega računalništva šteje za grožnjo sedanjim sistemom kibernetske varnosti. Kvantno računalništvo bi današnje tehnike šifriranja zastarelo. Vendar to ne bi bilo potrebno v svetu kvantnih mrež in kvantnega interneta.

Znanstveniki so že začeli delati na razvoju novih kvantnih kriptografskih protokolov, pripravljenih na prihod kvantnega interneta. Trenutno znanstveniki testirajo kodiranje sporočil v kvantnih stanjih.

Zavarovanje kvantnih komunikacijskih omrežij in internet

Pričakuje se, da bo kvantna komunikacija izjemno varna zaradi zakonov kvantne mehanike. Zakoni so takšni, da če je sporočilo kodirano v kvantnih stanjih, se sporočilo samodejno pokvari, če ga kdo poskuša prestreči in prebrati.

To je zato, ker merjenje kvantnega stanja takoj spremeni. Posledično se vsako sporočilo, kodirano v kvantnih stanjih, pokvari, če ga bo kdo skušal prestreči. Zato je kvantnih pogovorov v bistvu nemogoče poslušati. Znanje bi lahko delili med dvema strankama, ki ju tretja ne more prestreči.

Sposobnost kodiranja in dekodiranja sporočil bi bila ena najmočnejših lastnosti kvantnega interneta.

Kako deluje kvantna komunikacija?

Kubiti si izmenjujejo informacije s procesom, imenovanim zapletanje. Da bi lahko dve strani komunicirali, morata najprej ustvariti par zmešanih qubitov in nato deliti enega od parov. Ko so qubitovi zapleteni, ima par qubits isto stanje.

Če želi ena od strank poslati sporočilo drugi, mora pošiljatelj ustvariti tretji kbit, ki vsebuje sporočilo. Za pošiljanje sporočila mora pošiljatelj hkrati opraviti “meritev” stanja svojega kbitnega para in sporočila qubit hkrati. Ta merita zapleteta dva kvita in razbijeta preplete med prvotnimi pari.

Vendar pa ima pri merjenju kubični par sprejemnika potem isto stanje, v katerem je bil kbit sporočila, preden je bila meritev izvedena. Sporočilo se je “teleportiralo” od sporočila kbit do sprejemnika.

Ali kvantna kriptografija zagotavlja zaščito pred neoluščanjem?

Kvantna komunikacija in kriptografija obetata prihodnji kvantni internet, ki ga ne bo mogoče vdreti. Vendar na žalost to ne bo verjetno. Kljub odlični tehnologiji ima vedno človeški vmesnik, ki je pogosto šibka povezava.

Upoštevati je treba, da brezpogojna in izjemno varna tehnologija ne bo tako, če jo posamezniki zlorabljajo. Zagotavljanje posameznikom kvantno šifrirane povezave bi bilo neuporabno, če bi potem uporabili šibka gesla, si delili gesla ali kliknili povezave, ki jih ne bi smeli. V kvantnem svetu napadalci še vedno lahko počakajo, da posamezniki razkrijejo svoj super varen kvantni ključ in ga ukradejo.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me