L’OMS no només lluita contra el nou coronavirus, sinó també la propagació de la desinformació i els fraus en línia VPNoverview.com

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’està intensificant per accelerar la contenció de la nova soca de coronavirus. Malauradament, també ha d’afrontar la difusió de la desinformació i les estafes en línia aparentment associades a l’agència de l’ONU de bona reputació.


La desinformació comença a difondre’s

El coronavirus de Wuhan, provisionalment anomenat 2019-nCoV, es va informar per primera vegada a principis de desembre de 2019. La primera infecció humana coneguda es va produir a la província xinesa de Wuhan. El virus es va estendre posteriorment a totes les províncies de la Xina i a més de dues dotzenes d’altres països.

El 30 de gener del 2020, l’OMS va ser declarada emergència sanitària global per l’OMS. Avui, hi ha 40.158 casos confirmats de la infecció. El nombre total de morts atribuïdes al virus ha augmentat fins a 906.

A mesura que la situació es va desplegar, la desinformació, les estafes i altres formes d’amenaces digitals van començar a aparèixer a tota la xarxa mundial. Els estafadors i ciberdelinqüents van utilitzar fins i tot el nom de l’OMS per difondre el pànic i atreure la gent a les estafes en línia. Això va impulsar l’OMS a incrementar els seus esforços per frenar la propagació de la desinformació i sensibilitzar sobre els fils digitals.

Una Pandèmia que es converteix en infodèmia

L’administradora de mitjans de comunicació de l’OMS, Aleksandra Kuzmanovic, i els seus col·legues estan actualment en contacte amb gegants tecnològics com Google, Facebook, Pinterest, Twitter, així com amb el principal lloc de comunicació social de propietat xinesa WeChat per frenar el que ella anomena “infodèmia”. . Després dels esforços de la setmana passada, els usuaris de Google, Facebook i Pinterest que cerquen informació o imatges relacionades amb el coronavirus ara veuen primer els recursos de l’OMS i la pàgina de busquers mites de l’OMS. Les notícies que contenien informació correcta també es traduïren al xinès.

Aquesta setmana, el director de solucions digitals de l’OMS, Andrew Pattison, viatja a la seu de Facebook. En una reunió amb un grup d’unes 20 companyies tecnològiques, entre les quals Uber i Airbnb, vol discutir maneres perquè aquestes empreses puguin ajudar l’OMS a lluitar contra la propagació de la desinformació. “M’encantava que Airbnb donés consells a les persones que viatjaven sobre el coronavirus”, va dir Pattison al New York Times.

No és una mala idea, atès el ventall de declaracions falsament falses sobre el coronavirus. Alguns missatges afirmen que es pot prevenir menjant alls, arrebossat rentes bucals o posant oli de sèsam, per exemple. D’altres diuen que les mascotes i fins i tot els paquets de la Xina poden difondre el virus o que només es veuen afectats els vells.

Estafes de phishing de Coronavirus en augment

Malauradament, una emergència sanitària global com aquesta proporciona als ciberdelinqüents un motiu creïble per contactar amb les persones i atraure les víctimes a les estafes de pesca. Per exemple, en una estafa, els usuaris reben un correu electrònic amb un enllaç a una màscara bucal per protegir-se contra el coronavirus. A continuació, acaben en un lloc web de phishing que els demana que introdueixen els detalls de la targeta de crèdit.

A més, l’OMS adverteix als usuaris que estiguin atents als correus electrònics falsos que portin el logotip de l’Organització Mundial de la Salut [o Els centres de control i prevenció de malalties (CDC) d’una altra organització respectable per aquest tema]. Un exemple d’estafa utilitzant el seu logotip és un correu electrònic amb l’assumpte “Safty Corona Virus Awareness OMS”, que conté un botó de clic a les importants “Mesures de seguretat”..

Les persones que parlen en anglès poden notar ràpidament l’error ortogràfic de la línia de l’assumpte. Un altre regal és la derivació a un lloc HTTP, en lloc d’un lloc HTTPS. Això no és habitual en aquests dies. En tercer lloc, hi ha una finestra emergent en una imatge de la pàgina principal de l’OMS que demana als usuaris que “verifiquin” el seu correu electrònic, escrivint la seva adreça de correu electrònic i la seva contrasenya. Una vegada que un usuari fa clic a la verificació, els delinqüents simplement redirigeixen l’usuari al lloc real de l’OMS, després d’haver accedit al seu compte de correu electrònic durant el procés..

Un altre mètode que poden utilitzar els cibercriminals és afegir un .pdf maliciós. Fitxer .mp4 o .docx a un correu electrònic aparentment versemblant. En realitat, aquests fitxers contenen troians i cucs que poden interferir amb els equips o la xarxa informàtica de la víctima.

Què fer?

En general, el millor que poden fer els usuaris és parar atenció als correus electrònics dubtosos. No us deixeu enganyar pel nom de l’emissor i cerqueu errors d’ortografia i gramaticals. A més, és millor evitar fer clic sobre enllaços no sol·licitats, sospitosos o obrir fitxers inesperats. No introduïu mai dades que no hauria de sol·licitar un lloc web.

A més, és aconsellable utilitzar contrasenyes segures, activar l’autenticació de dos factors i mantenir el programari actualitzat. Tingueu en compte que les organitzacions de renom no sol·liciten donacions en forma de bitcoins o altres formes de monedes digitals.

Per estar al dia del coronavirus, només visiteu directament fonts d’informació credibles (escrivint l’adreça mateixa), com ara el lloc web i els comptes oficials de mitjans socials de l’OMS i del CDC.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me