Les empreses de tecnologia utilitzen dades per ajudar a lluitar contra el coronavirus VPNoverview.com

Diverses grans empreses de tecnologia, com Google i Facebook, han anunciat que volen ajudar en la lluita contra el coronavirus. Les empreses han recopilat molta informació sobre els seus usuaris i esperen posar-ho en pràctica. Volen ajudar les organitzacions a comprendre com i a quina velocitat es propaga el virus. Les empreses han estat molt examinades per recollir totes aquestes dades sobre els seus usuaris. Podrien pensar que això podria donar voltes a la gent.

Big Data i privadesa

Hem de ser conscients que cada vegada que anem en línia es guarda informació sobre el nostre comportament. Moltes grans empreses, com Google i Facebook, recopilen tota mena d’informació sobre els seus usuaris. Per exemple, totes aquestes dades estan analitzades perquè els anunciants només us mostrin coses que són rellevants per a vostès.

En aquest temps, veiem que es desenvolupen moltes noves aplicacions que fan el seguiment del coronavirus. Aquestes aplicacions volen conèixer molta informació personal, i alguns no consideren realment la seguretat de les vostres dades privades. Durant la setmana passada, les grans empreses de dades han dit que utilitzaran la informació que han recopilat per ajudar en la lluita contra el virus. Però hem de mantenir-nos al corrent del que això significa per a la nostra privadesa i seguretat.

Base de dades de Google utilitzada

Divendres, Google va publicar dades que mostren el moviment de persones en zones afectades pel coronavirus. Com obtenen aquesta informació? Tothom que utilitzi Google o qualsevol de les seves aplicacions té l’opció de compartir l’historial d’ubicacions amb l’empresa. Moltes persones opten per això, ja que no volen fer el seguiment dels seus moviments. Però per a les persones que no ho fan, significa que Google pot iniciar la sessió allà on aneu.

La companyia va publicar informes sobre 131 països, anomenats Covid-19 Mobility Reports. En aquests informes s’ha comparat el moviment de persones durant el bloqueig amb els moviments fora del bloqueig. Google va decidir no només llançar aquesta informació a les autoritats, sinó també al públic. Afirmen que volen ser el més transparent possible en allò que es comparteix, ja que fa temps que formen part d’un debat sobre privadesa. Aquest debat ha tornat a estar molt viu en les darreres setmanes, i han aparegut diverses aplicacions de seguiment corona que no valoren tant la privadesa dels usuaris.


Privacitat i seguretat

Google va afirmar que van prendre mesures per garantir que els individus no es podrien identificar a través dels informes. Aquest tipus de recollida de dades pot sentir fàcilment la vigilància de les persones, per la qual cosa han de tenir molta cura. Yves-Alexandre de Montjoye, que és un acadèmic del Grup de privadesa computacional de l’Imperial College de Londres, va dir que Google ha fet bones mesures per reduir els riscos de privadesa. També va demanar que l’empresa aporti més detalls sobre el vessant tècnic de les coses. Això pot ajudar els investigadors externs a garantir que realment protegeixen la privadesa de les persones.

Tothom pot veure els informes, ja que s’han fet públics. Podeu cercar més dades regionals a la majoria dels informes. Google us proporcionarà un PDF amb les dades recollides després d’haver seleccionat la regió de la qual voleu obtenir la informació. D’aquesta manera, no haureu de romandre en línia per accedir-hi i es pot portar al camp.

Facebook Seguint els passos de Google

Facebook també ha compartit dades d’ubicació amb investigadors de diversos països. Però, a diferència de Google, no ho van fer públic. Les dades només estan disponibles a través de Dades bones. Aquest programa va començar el 2017 i només hi poden accedir les universitats i les organitzacions sense ànim de lucre. La companyia ara ha decidit ampliar aquest programa. Proporcionarà tres nous mapes per a la previsió de la propagació del virus i també mostraran si la gent es queda a casa. Les dades d’aquesta informació es recopilaran a l’aplicació Facebook.

L’aplicació de Facebook ara mostrarà un pop-up per a alguns usuaris als Estats Units, que els demana que omplen una enquesta sobre símptomes de la malaltia. Aquesta enquesta va ser creada pel centre epidemiològic Delphi de la Universitat Carnegie Mellon. Forma part d’un nou projecte de mapatge de símptomes que ajudarà a predir on arribarà el virus a prop i on es necessiten recursos mèdics. Els investigadors van dir que “no compartiran respostes individuals de l’enquesta amb Facebook i Facebook no compartiran informació sobre qui sou amb els investigadors.”

És útil?

Les grans empreses estan tot el possible per ajudar al màxim durant aquest temps. Veiem que les fàbriques reestructuren les seves línies de fabricació per fabricar ventiladors i màscares facials. Però compartir dades sobre localització també ajuda les organitzacions sanitàries. Ara saben on s’allotja la gent a casa i on no. Això significa que poden estar més orientats en la seva missatgeria a les persones. Tant de bo la informació també pugui ajudar realment a localitzar la ruta de la malaltia per tal de salvar-se més vides.

L’únic risc que comporta és que aquesta incidència positiva en la recollida de dades privades pugui desfer part de la feina que han fet els defensors de la privadesa en línia. El debat s’estava escalfant i la gent estava preocupada pel que estava passant amb la seva informació. Ara que es mostren els avantatges d’aquesta col·lecció de dades, es podria produir un retrocés per a les empreses.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me