Informàtica quàntica vista com a amenaça a la ciberseguretat | VPNoverview.com

La carrera entre els Estats Units i la Xina per la supremacia quàntica continua. Tanmateix, l’arribada de la computació quàntica amenaça amb destruir els sistemes de ciberseguretat actuals i fer que les tècniques de xifratge actuals quedin obsoletes. Això posa en perill tota la informació actualment protegida per les tècniques criptogràfiques actuals.


La Cursa està activada

La informàtica quàntica té el potencial de fer front a problemes que els ordinadors clàssics no poden fer. És considerat com la propera frontera tecnològica que canviarà el món. La cerca de la supremacia de la computació quàntica no és només una cursa entre la Xina i els Estats Units. Altres nacions com Europa, Austràlia i Canadà ho consideren una prioritat geopolítica.

L’avantatge de tenir el primer ordinador que fa que tots els altres equips quedin obsolets seria enorme. Proporcionaria avantatges econòmics, militars i de salut pública al guanyador d’aquesta carrera ciberespai. La informàtica quàntica es podria utilitzar per optimitzar els models de canvi climàtic i predicció del temps. També es podria utilitzar per aconseguir un lliurament més ràpid de productes i reduir costos per a la fabricació.

Tot i que els avenços en informàtica com la computació quàntica poden canviar la vida, però es produeix la necessitat d’avanços comparables en la ciberseguretat.

L’amenaça de la informàtica quàntica sobre la ciberseguretat

L’objectiu principal de la ciberseguretat és prevenir incompliments de dades i preservar la integritat de les dades mitjançant l’ús de criptografia en clau pública. Es preveu, però, que la potència informàtica prevista per als ordinadors quàntics pugui trencar qualsevol dels sistemes de xifratge més sofisticats actuals en dies o hores.

En conseqüència, la tecnologia quàntica és considerada com un greu risc de seguretat per a empreses i particulars. Aquest poder en mans de ciberdelinqüents situaria la informació personal i financera emmagatzemada en discs durs o al núvol sota una amenaça important. L’intercanvi d’informació que es produeix durant les compres en línia o quan s’accedeix de forma remota al correu electrònic de treball, per exemple, deixarà de ser segur.

Totes les dades en risc

Totes les dades estarien en amenaça d’atac de ciberdelinqüents o d’altres actors malintencionats. Les dades privades, els registres sanitaris i bancaris, així com els secrets militars i estatals, podrien estar en perill. Els mercats financers mundials i la intel·ligència del govern secret ja no serien segurs.

A més, les tècniques de xifratge actuals no només són segures en un món post-quàntic, sinó que les dades xifrades actuals tampoc són segures. “Un atacant pot gravar les nostres comunicacions segures avui i trencar-les amb un ordinador quàntic anys després. Es perdran tots els secrets d’avui “, afirma Tanja Lange, professora de criptologia de la Universitat de Tecnologia d’Eindhoven, Països Baixos..

Segons Lang, ja existeix un algorisme quàntic que pot trencar totes les tècniques criptogràfiques utilitzades actualment per assegurar connexions a Internet. Tot el que cal és la previsió de la potència informàtica dels ordinadors quàntics perquè totes les dades del món estiguin a mercè dels actors maliciosos.

Què està sent per contrarestar aquesta amenaça

Davant d’aquesta amenaça, les empreses ja demanen solucions, tot i que la informàtica quàntica es troba encara en fase experimental. En resposta, la Comissió Europea ha proporcionat un finançament de 3,9 milions d’euros a un consorci de recerca anomenat PQCRYPTO. El consorci, liderat per Lange, té l’encàrrec de desenvolupar noves tècniques criptogràfiques que seran segures en un món post-quàntic..

Empreses privades com IBM, Google i Microsoft també estan realitzant investigacions per dissenyar tecnologies criptogràfiques resistents als atacs quàntics. La investigació sobre algorismes de xifrat amb seguretat quàntica és imprescindible per preparar el que s’anomena “techpocalypse”..

Lloc de les VPN al món post-quàntic

Actualment, les solucions de ciberseguretat per a consumidors i empreses confien molt en xarxes privades virtuals (VPN) per obtenir una capa addicional de protecció. Per proporcionar seguretat en línia, les VPN utilitzen criptografia per crear un túnel segur entre un usuari i Internet.

Tanmateix, amb l’arribada d’ordinadors capaços de trencar les tècniques criptogràfiques actuals, la tecnologia VPN corre el risc de quedar obsoleta si no evoluciona per mantenir el ritme.

En conseqüència, ja s’estan fent esforços per preparar VPNs per al món post-quàntic. Microsoft, per exemple, ha iniciat el projecte Quantist Quant NIST, que busca combinar el programari OpenVPN amb la criptografia post-quàntica resistent.

Les VPN també s’estan considerant com a possibles solucions a curt termini al món post-quàntic per protegir les aplicacions que no estiguin llistes quàntiques. Com que les VPN permeten que les aplicacions s’executin dins d’elles, es podrien utilitzar VPNs assegurades amb criptografia post-quàntica en un món post-quàntic per executar aplicacions que encara no estan preparades per a quantum..

A quina distància es troba la informàtica quàntica

Els ordinadors quàntics són actualment molt sensibles a la interferència del so, la temperatura i les vibracions. Això els fa molt inestables i limita el seu poder informàtic, fent que no siguin molt millors que els ordinadors actuals.

Tot i això, alguns han previst que el primer ordinador quàntic comercial podria arribar tan aviat com el 2022. La majoria sembla irreal. La majoria dels teòrics esperen que l’any 2025 la tecnologia quàntica es converteixi en una tecnologia totalment desenvolupada.

D’acord amb això, s’espera que passin deu anys més o menys abans que funcioni un ordinador quàntic prou potent i estable que pugui trencar la criptografia de clau pública d’avui, fent-la obsoleta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me