Corona Apps: és la manera com els països tracten la privadesa (a Times of Covid-19) | VPNoverview.com

Els governs de tot el món estan buscant una manera de controlar el brot de Covid-19. Molts països han decidit que volen utilitzar tecnologia i aplicacions per combatre aquest virus. Alguns ja estan desenvolupant aquestes aplicacions o fins i tot les han implementat. Aquest article tractarà què han fet aquests països en la seva batalla contra el coronavirus. Com funcionen algunes de les aplicacions i quines preocupacions tenim sobre aquestes? També es fixarà en les opcions disponibles quan es desenvolupa una aplicació de seguiment. També hem parlat amb diversos experts en seguretat i privacitat sobre els riscos que comporta.


Experiències internacionals  

Els governs de tot el món es basen en aplicacions per combatre el coronavirus. En aquesta secció parlarem de quines aplicacions fan servir, com funcionen i com les han experimentat. Les conclusions més importants s’han resumit a la taula següent. Es pot trobar una anàlisi més detallada per a tots els països.

País
Tècnica de seguiment
Detalls
AlemanyaBanda intel·ligent o smartwatch combinada amb una aplicacióLa banda intel·ligent registra dades com la freqüència cardíaca, la temperatura corporal, la pressió arterial i el patró de son, per tal de reconèixer els símptomes de la corona. Aquesta informació es reenvia a l’institut Robert Koch per part de l’aplicació, que és un institut similar al CDC dels Estats Units. Es basa en la participació voluntària. Fins ara, la participació global al país és baixa.
BèlgicaAplicació BluetoothProperament es llançarà una aplicació que registri el moviment de persones. Es registrarà on aneu, quan hi aneu i amb qui estigueu en contacte. El govern vol utilitzar l’aplicació per mapar infeccions i avisar a les persones que han estat en contacte amb algú infectat pel virus.
SuïssaAnàlisi del proveïdor de telefonia mòbil de dadesEl govern suís ha obtingut accés a dades per a anàlisis guardades per un dels principals proveïdors de telefonia del país. El govern vol fer un mapa del moviment de la gent per determinar com alentejar la propagació del virus.
El regne unitAplicació BluetoothEl govern del Regne Unit té previst llançar una aplicació de traça de contactes en les properes setmanes. Notificarà les persones que han estat en contacte amb algú infectat amb el virus. Mitjans britànics asseguren que l’aplicació també utilitzarà el Bluetooth i possiblement el GPS.
IrlandaAplicació BluetoothEl govern irlandès llançarà aviat una aplicació. Notificarà les persones que han estat en contacte amb algú infectat amb el virus. La participació serà voluntària.
IslàndiaAplicació basada en GPSEls participants descarregaran voluntàriament una aplicació. Es registrarà la seva ubicació mitjançant el GPS i les dades seran emmagatzemades localment al telèfon d’un usuari. Quan un participant s’infecti, registrarà aquesta informació a l’aplicació. A continuació, un equip governamental de traça de contactes analitzarà els moviments de la persona i maparà les possibles infeccions.
DinamarcaNo hi ha aplicacions, només bloqueigDinamarca no va invertir en desenvolupar ni utilitzar una aplicació, però va decidir implementar un bloqueig estricte. La propagació del virus sembla estar controlada al país, per la qual cosa les mesures de bloqueig es veuran relaxades a mitjans d’abril. Per exemple, les escoles tornaran a obrir-se.
ItàliaNo hi ha cap aplicació de traça de contactes, sinó una aplicació per mantenir-se en contacte amb professionals mèdicsLes persones poden registrar els seus símptomes voluntàriament en una aplicació i poden posar-se en contacte amb professionals mèdics. La difusió del virus es pot cartografiar en funció de la informació que les persones alimenten a l’aplicació. D’aquesta manera les autoritats poden intervenir quan calgui. Les persones també poden fer una trucada als serveis d’emergència de l’app.
EspanyaDiverses aplicacions, a més de fer el seguiment de 40 milions de telèfons espanyolsEspanya ha desenvolupat o està desenvolupant diverses aplicacions a través de les quals es recopilen dades sobre la salut de les persones. Les persones registren els seus símptomes i es connecten a les dades de la ubicació. El govern ha afirmat que no estan fent un seguiment del poble espanyol per veure si s’adhereixen a les mesures adoptades, sinó per fer un mapa de la difusió del virus. El govern també està fent un seguiment de més de 40 milions de telèfons intel·ligents per a un estudi Covid-19. Els moviments de persones es registren a través del GPS de manera que es poden ajustar les mesures interregionals. El govern va declarar que totes les dades han estat anonimitzades.
FrançaAplicació Bluetooth per localitzar i dispositius tècnics per mantenir-se en contacte amb professionals mèdicsFrança vol lluitar contra la pandèmia amb una aplicació que encara està en desenvolupament. No hi ha disponibles detalls precisos sobre què farà l’aplicació. Les autoritats han declarat que l’aplicació farà ús del Bluetooth. Però hi ha problemes sobre l’aplicació. El secretari d’Afers Digitals, per tant, ha dit que pot ser que després decidissin no llançar l’aplicació. La privadesa serà el principal problema per desenvolupar l’aplicació i les autoritats franceses vetllaran per això. A banda d’això, el govern està animant a la gent a descarregar aplicacions que ofereixen consells mèdics bàsics.
ÀustriaAplicació BluetoothAquesta aplicació es connecta a altres telèfons mitjançant Bluetooth. Això passarà quan dos usuaris passin més de 15 minuts els uns amb els altres a menys de 6 m de distància. Quan una persona s’infecta amb el virus pot avisar a qualsevol persona amb la qual ha estat en contacte durant les últimes 54 hores. L’aplicació notificarà a qualsevol persona que hagi connectat el telèfon mitjançant Bluetooth. L’aplicació necessita accedir al micròfon del telèfon per enviar sons ultrasònics per determinar la distància entre els dispositius.
PolòniaAplicació de quarantena basada en selfiesAquesta aplicació no utilitza Bluetooth ni GPS, sinó selfies. El concepte és que la gent ha de demostrar que es queda a casa enviant selfies al departament d’Afers Digitals. L’aplicació utilitza un programari de reconeixement facial per determinar si la persona realment és qui afirma ser. L’aplicació també localitza on es va fer la foto. Els participants han d’enviar un selfie diverses vegades al dia. L’aplicació enviarà peticions de selfie a l’atzar i, quan no es faci una foto en 20 minuts, la policia serà notificada.
RússiaAplicació que serveix de localitzador digital i també de sistema QREl Kremlin va llançar una aplicació per fer el seguiment de persones a les quals se’ls ha dit que es quedessin a casa. De manera que l’aplicació funciona com a localitzador per rastrejar si la persona segueix les instruccions que es donen. Si no, les autoritats poden intervenir. El govern rus també treballa en un sistema utilitzant codis QR. Tots els habitants de Moscou que s’han registrat en línia reben un codi QR. Això es pot utilitzar per identificar-se a la sortida al carrer. Les autoritats poden comprovar si a aquesta persona se li pot sortir.
TurquiaSeguiment de telèfons mòbilsEl president Erdogan vol fer un seguiment de tot el moviment de persones del país fent un seguiment de telèfons mòbils. El departament de Comunicació va declarar que volen enviar missatges o trucar a les persones que marxen de casa seva. Els turcs que no s’adhereixen a les restriccions d’auto quarantena seran visitats per la policia i rebran una multa. Encara no s’han publicat plans específics per al desenvolupament d’aquesta aplicació.
Els Estats UnitsNo hi ha aplicacions, sinó recollida de dades a través de telèfons mòbilsEl CDC recopila dades d’ubicació mitjançant telèfons mòbils. Aquesta informació s’utilitza per rastrejar els moviments de les persones. Google, Apple i Facebook estan treballant per manejar la difusió del virus als Estats Units (i fora del país)..
XinaAplicacions de seguiment de contactes, pirateria GPS, reconeixement facial i molt mésLa Xina controla els moviments de les persones de diverses maneres. El poble xinès es pot fer per descarregar determinades aplicacions. Les funcions s’incorporen a les aplicacions existents (com Alipay i WeChat) per fer el seguiment de les persones. Es poden treure els seus drets i llibertats en funció del seu estat de quarantena.
SingapurAplicació BluetoothSingapur utilitza una aplicació que registra el contacte mitjançant Bluetooth. Aquestes dades es xifren i es guarden localment durant 21 dies. Es notificarà a qualsevol persona que tingui l’aplicació i hagi estat en contacte amb una persona infectada.
Corea del SudSeguiment GPS, càmeres de seguretat, informació de la targeta de crèdit, punts de revisió en espais públicsCorea del Sud ha obert desenes de llocs de proves on la gent es pot fer la prova de forma gratuïta. Quan algú posa a prova positiu, s’utilitzen dades GPS, dades de la targeta de crèdit i imatges de seguretat per fer el seguiment dels passos d’algú i per notificar a les persones amb qui s’ha mantingut en contacte. En aquest procés es comparteixen dades personals sobre la persona infectada.
ÍndiaAplicació de quarantena amb selfiesAquesta aplicació demana que les persones s’envinguin un selfie a casa diverses vegades al dia. S’utilitza per comprovar si una persona està realment a casa. Si no és així, les autoritats es posaran en contacte amb la persona.
TaiwanSeguiment GPS i telèfons intel·ligentsLes autoritats són notificades quan algú que se suposa que està en quarantena marxa de casa seva. Per a això, el govern utilitza dades de seguiment de telèfons mòbils. Quan el telèfon d’algú mor o s’apaga, també pot comptar amb una visita de la policia.
Hong KongPolseres i una aplicacióA Hong-Kong, les persones reben polseres connectades a una aplicació. Aquestes polseres s’utilitzen per assegurar-se que la gent es quedi a casa i no es trenqui la quarantena.
AustràliaDiverses aplicacions que utilitzen GPS i dades mòbilsEls governs locals han llançat diverses aplicacions a Austràlia. Una d’aquestes aplicacions és Whispir a Victoria. Aquesta aplicació permet al govern fer un seguiment de la ubicació de pacients amb Covid-19. Les autoritats també poden utilitzar l’aplicació per comunicar-se amb una persona mitjançant missatges de text. L’aplicació ajuda a assegurar-se que la gent es posa en quarantena. Les persones que no arrisquen una multa de 25.000 dòlars. Una multa per a una empresa pot arribar fins als 100.000 dòlars.
Nova ZelandaNo hi ha cap aplicació encara, però està desenvolupant una aplicació de traça de contactesEstà en desenvolupament una aplicació que podrà contactar els contactes. No se sap si el govern realment utilitzarà aquesta aplicació. El govern també va declarar estar interessat en l’aplicació utilitzada a Singapur.
IsraelAplicació d’ubicació i anàlisi del telèfon intel·ligent per a persones infectadesLes persones seran avisades quan hagin estat en contacte amb una persona infectada durant els darrers 14 dies. Rebrien dades d’hora i d’ubicació sobre aquest contacte, però no se’ls comunicarà cap dada personal. A continuació, se’ls notificarà que s’han d’autorentar en quarantena. El govern va prometre no compartir cap dada amb el departament de Salut. El servei secret israelià pot analitzar el vostre telèfon quan us heu infectat per descobrir amb qui heu estat en contacte. Llavors també es poden posar en quarantena aquestes persones.
IranAplicació que es localitza mitjançant GPSEl 3 de març de 2020 es va enviar un missatge a tots els ciutadans iranians per dir-los que havien de descarregar una aplicació abans d’anar a un hospital o centre de salut. El nom d’aquesta aplicació és AC19. Supervisa la ubicació per determinar on es troba un usuari. També utilitza una biblioteca Android per fer el seguiment del moviment, que normalment s’utilitza per les aplicacions de fitness. Un tuit del secretari TIC, MJ Azari Jahromi, va afirmar que més de 3,5 milions de persones ja havien compartit dades privades i d’ubicació amb el govern.
PakistanRastreig de telèfons mòbilsDiversos ciutadans pakistanesos van rebre el 24 de març un missatge afirmant que havien estat en contacte potencialment amb un pacient Covid-19. Aquesta mesura es va implementar molt probablement mitjançant mètodes de recollida de dades sobre informació sobre la ubicació del lloc (CSLI) i registre de detall de trucades (CDR) Podeu determinar els detalls sobre les ubicacions visitades per un pacient confirmat i els números de telèfon mòbil de persones que estaven al mateix temps mitjançant l’anàlisi de CDS a través dels registres telefònics del pacient..
ArgentinaAnàlisi de dades d’ubicació recollides per tercersL’empresa de grans dades Grandata va crear un full de calor per mostrar quines zones de l’Argentina s’ajusten millor a les mesures de quarantena. Grandata va utilitzar un conjunt de dades anònim recollit per aplicacions que proporcionen dades de geolocalització a tercers. El mapa mostra si una persona està més que un jardí lluny del lloc on passa la major part del temps. Això no té en compte el context econòmic social. Algunes persones podrien haver de recórrer quilòmetres per arribar al lloc més proper per comprar menjar o trobar serveis essencials. Aquest és també un exemple perfecte del que fa la indústria d’explotació de dades. És possible que els usuaris no sàpiguen on han compartit informació personal i com es comparteix amb tercers.
EquadorRastreig per satèl·lit / seguiment GPSEl govern té previst utilitzar la traça per satèl·lit per assegurar-se que les persones respectin les mesures de quarantena. Privacy International diu que amb aquesta mesura poden assegurar-se que la gent es quedi a casa seva.
BrasilSeguiment de telèfons intel·ligentsAlguns governs locals ja estan fent un seguiment dels telèfons intel·ligents per comprovar si els brasilers estan adherits al bloqueig. A tot el Brasil, els governs tenen previst implementar un sistema que utilitzi el seguiment de geolocalització per assegurar-se que el bloqueig es prengui seriosament. El sistema va ser desenvolupat per InLoco, una startup brasilera. Geotrapa persones a través d’un mapa que no utilitza GPS ni balises. InLoco afirma que el geotracking és 30 vegades més precís que el seguiment mitjançant GPS.
MarrocAplicacions d’intercanvi d’informacióEl govern marroquí utilitza dues aplicacions per combatre Covid-19. El primer va ser desenvolupat per una startup anomenada Dakibot. La companyia va configurar un boteig de xat que respon a les preguntes freqüents sobre el coronavirus. L’altra aplicació va ser llançada pel departament de Salut. S’adreça a professionals mèdics i es pot utilitzar per intercanviar informació d’una manera ràpida i senzilla. El govern espera que això ajudi a les persones a ser més efectives en la lluita contra el coronavirus.
Sud-àfricaAnàlisi de dades de telecomunicacionsLa secretària de Comunicació sud-africana, Stella Ndabeni-Abrahams, va dir als periodistes el 24 de març que és important mirar els individus afectats pel virus, de manera que puguem ajudar als professionals sanitaris. Aquesta és l’única manera de saber quantes persones s’han infectat en una determinada zona. La indústria de les telecomunicacions ha acordat analitzar les dades dels usuaris per ajudar el govern a aconseguir-ho. No està clar de quina manera això passarà exactament.

Aplicacions a Europa

mapa mundial Europa i Rússia

Alemanya

Alemanya és un dels països on el coronavirus ha estat fort. Hi ha hagut més de 115.000 infeccions i més de 2.600 morts. Per això, el govern alemany està fent tot per aturar la propagació del virus. L’Institut Robert Koch (RKI), el CDC alemany, ha desenvolupat una aplicació anomenada Corona-Datenspende per ajudar a assolir aquest objectiu..

Per utilitzar l’aplicació necessiteu un telèfon intel·ligent i una banda intel·ligent o smartwatch que es pugui connectar a Google Fit o Apple Health. Els dispositius Garmin, Fitbit, Polar o Withings també funcionen amb l’aplicació. Cal detectar els símptomes en una fase inicial. No té sentit instal·lar l’aplicació si no disposeu de banda intel·ligent o smartwatch. Després d’haver instal·lat l’aplicació us informarà sobre quines dades es recopilen i per a quines dades s’utilitzen. Si decidiu acceptar aquestes condicions, haureu de registrar el vostre codi postal. Finalment, connectareu l’aplicació al vostre usuari.

Totes les dades recollides s’envien a l’RKI. I saben molt de tu. Ells coneixen la vostra ubicació des que heu introduït el vostre codi postal, però no és tot el que saben. Els desenvolupadors d’aplicacions tenen accés a la informació que heu introduït al rastreig d’activitats. Es tracta d’informació com ara sexe, edat, alçada i pes. Les dades recopilades pel vostre usuari seran reenviades a RKI també. Es tracta d’informació com ara freqüència cardíaca, nivell d’estrès, temperatura corporal, pressió arterial, activitat, descans i patró de son. Els sensors del registre de smartband o de smartwatch canvien en aquestes variables. Així és com aquests dispositius són capaços de reconèixer símptomes relacionats amb el coronavirus.

Què passa amb la privadesa? Els desenvolupadors directament us diuen que la informació que recopilen no està anonimitzada. L’aplicació no registra noms i adreces, però està enllaçada amb un identificador d’usuari o pseudònim específic. Els desenvolupadors asseguren que aquesta és l’única manera d’analitzar correctament les dades que s’han recopilat durant un període de temps més llarg. El RKI afirma que fa tot el possible per protegir les dades recollides i que està tenint en compte les mesures de seguretat vigents.

Els usuaris paguen un preu alt quan es tracta de privadesa. Aquest podria ser el motiu pel qual l’aplicació només s’ha descarregat 50.000 vegades en el moment d’escriure.

Bèlgica

El govern de Bèlgica intenta fer tot el possible per lluitar contra el coronavirus. El país havia decidit entrar en ferm estricte des de ben aviat. Els alcaldes de les ciutats frontereres reclamaven que el país veí dels Països Baixos prenia la situació amb massa lleu. D’aquesta manera, com a precaució, Bèlgica va tancar les fronteres als holandesos.

Bèlgica llançarà aviat una aplicació que supervisa el moviment. Es registrarà on aneu, quan hi aneu i amb qui estigueu en contacte. El govern vol utilitzar l’aplicació per mapar infeccions i avisar a les persones que han estat en contacte amb algú infectat pel virus. El viròleg Marc van Ranst va confirmar a finals de març que aquesta aplicació estarà disponible en les properes setmanes. Bèlgica forma part d’un grup anomenat Rastreig de proximitat que preserva la privacitat (PEPP-PT), juntament amb Àustria, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Espanya i Suïssa. Aquest grup d’investigadors està desenvolupant una aplicació de traça de contactes amigable per a la privadesa que utilitza Bluetooth.

No tothom està segur que aquesta és una gran idea. Kati Verstrepen, presidenta de la Lliga de Drets Humans, destaca que una aplicació com aquesta pot ser efectivament una font d’informació valuosa per a metges i investigadors. Però han de tenir molta cura amb aquestes dades. Ella diu que la clau de l’èxit en aquesta investigació és respectar la privadesa de les persones. Demana transparència sobre qui té accés a la informació i qui les guarda. També vol veure un consell assessor que pot supervisar l’ús de l’aplicació. I les dades s’haurien d’eliminar un cop s’hagi vist que ja no és rellevant.

Va dir als mitjans belgues que el dret a la privacitat no és un dret absolut i que, en temps d’emergència, pot haver-hi la necessitat de limitar aquests drets. Però, sempre que es pren una mesura, el govern ha de plantejar-se si és realment necessari assolir el seu objectiu i si aquesta mesura és proporcional a la qüestió que hi ha actualment..

Suïssa

El govern suís ha demanat al govern estatal Swisscom que entregui les dades del telèfon mòbil, segons un informe de Reuters. El govern vol fer servir aquestes dades per determinar si les restriccions al moviment de les persones per frenar la propagació del virus han funcionat realment.

Daniel Koch, que és el responsable de malalties infeccioses del departament federal de salut, va dir que no té “res a veure amb la vigilància”. Només analitzen dades del dia anterior. Aquesta declaració va provocar algunes discussions entre els defensors de la privacitat.

El regne unit

De moment, al Regne Unit, al voltant de 62.000 persones han estat infectades pel virus i unes 7.100 persones han mort. El príncep Charles va diagnosticar el virus a finals de març. Es va auto-aïllar immediatament a casa seva a Escòcia. Els seus símptomes eren lleus, de manera que va tornar a la feina en molt poc temps. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va ser hospitalitzat durant una setmana després de diagnosticar-li el virus. Va ser donat d’alta el 12 d’abril. Ha lliurat la seva tasca al secretari d’Afers Exteriors, Dominic Raab, per al temps que necessiti recuperar.

El Regne Unit està bloquejat. Johnson va anunciar que adoptarien aquesta mesura de manera senzilla i directa. “Aquesta nit he de donar als britànics una instrucció molt senzilla: heu de quedar-vos a casa”. Però no és l’únic pas que el primer ministre està fent per aturar el virus. El govern britànic té previst llançar les pròximes setmanes una aplicació de traça de contactes. Aquesta aplicació avisarà a les persones quan hagin estat en contacte amb algú infectat. Els mitjans britànics afirmen que aquesta aplicació utilitzarà el Bluetooth i potser el GPS.

S’entén que la privadesa no té prioritat. Fonts que volen mantenir-se en l’anonimat han explicat a Sky News que durant les reunions no s’ha mencionat cap paraula sobre “possibles implicacions de la tecnologia que volen utilitzar”. Els defensors de la privadesa van aconsellar al govern una carta oberta que es mostrés cansada. Han demanat que no llancin una aplicació que només s’utilitzi per al seguiment social.

Irlanda

El govern irlandès llançarà aviat una aplicació que ajudarà a combatre el virus. El Health Service Executive (HSE), el departament de salut irlandès, va anunciar a finals de març que l’aplicació estaria disponible en deu dies. L’aplicació suposa que notifica les persones quan han estat en contacte amb algú que s’ha infectat.

Es coneix molt poc sobre el funcionament de l’aplicació. Sabem que utilitza Bluetooth i que el govern irlandès col·labora estretament amb les organitzacions de privacitat. El govern vol evitar que es trenquin les normes establertes pel GDPR. Ningú es farà per instal·lar l’aplicació, tot es basarà en la participació voluntària.

Islàndia

Islàndia també posa la seva fe en una aplicació per combatre Covid-19. La gent pot descarregar voluntàriament l’app RakningC-19 al seu telèfon intel·ligent. Quan obriu l’aplicació per primera vegada, se us demanarà que registreu el vostre número de telèfon. Els participants rebran un missatge de text amb un codi de sis números. Això confirmarà la seva participació i el seu número de telèfon es desarà als servidors de la companyia informàtica Sensa.

El següent pas, molt important, demana si l’aplicació pot fer un seguiment de la ubicació d’algú. Per fer-ho, l’aplicació no utilitza Bluetooth, sinó que fa ús del xip GPS. Si els participants estan d’acord, significa que l’aplicació controlarà constantment la seva ubicació. L’aplicació guardarà les dades d’ubicació diverses vegades per hora. Aquestes dades es guarden localment al telèfon durant 14 dies. La informació s’esborrarà automàticament al cap de dues setmanes.

Quan un participant s’assabenti que s’ha infectat amb el virus, registrarà aquesta informació a l’aplicació. Un equip de seguiment de contactes (CTT) del departament de protecció legal i serveis d’emergència els demanarà que comparteixin el seu número d’identificació al passaport. Aquest número es guardarà a la base de dades de l’equip durant 14 dies. Això significa que les dades d’ubicació del pacient estan disponibles per controlar i el TCT podrà fer un mapa d’altres infeccions possibles.

L’empresa Sidekick també ha desenvolupat una aplicació. Funciona molt diferent de RakningC-19. No recopila cap dada d’ubicació, sinó que ofereix una manera perquè els metges i altres professionals sanitaris es puguin comunicar. D’aquesta manera, és possible que puguin supervisar la salut d’una persona a una distància segura i prendre mesures quan sigui necessari. Si algú es troba aïllat, se li demana mitjançant text que instal·li l’aplicació. Això els convertirà en part del programa Sidekick Covid-19. Se’ls demana que omplen una llista de preguntes dues vegades al dia. Un algorisme determinarà la gravetat dels símptomes mitjançant la informació de les llistes. Un metge decidirà finalment si hi ha necessitat d’intervenir. Els metges també poden utilitzar l’aplicació per fer preguntes al pacient. Els professionals de la salut vigilen una persona sempre que no se sentin bé. Un cop es sentin millor, se’ls donarà l’alta i podran eliminar l’aplicació del telèfon.

Aplicació Covid-19, Islàndia

Dinamarca

Dinamarca va ser un dels primers països europeus a introduir mesures fortes contra el coronavirus. El país va decidir tancar les fronteres, escoles, restaurants i cafeteries i va prohibir reunions per a més de deu persones. Ara, el primer ministre danès ha afirmat que les mesures s’ajustaran lentament a la normalitat. Les escoles i guarderies poden reobrir-se a partir de mitjans d’abril, mantenint en compte les restriccions establertes (sis metres de distància, rentar-se les mans, aules netejades a més, sense joguines portades des de casa, fer més descansos fora).

Sembla que les mesures preses a Dinamarca han funcionat. Hi ha 6.700 infeccions registrades i gairebé 300 morts. El govern danès no ha fet el pas per introduir una aplicació en la seva lluita contra el virus.

Itàlia

Itàlia és un dels països amb un nombre més gran de persones infectades. El govern italià està lluitant contra el virus força lluny. Els proveïdors de telecomunicacions els transmeten dades, que es poden utilitzar per controlar les persones durant el bloqueig i veure si la gent es queda a casa. Això sembla com una violació de GDPR. Les dades estan anonimitzades de manera que no semblen una infracció de la privadesa. Les dades recollides no es poden rastrejar cap a una persona concreta.

El govern italià també ha posat les seves esperances en una aplicació per aturar la propagació del virus. L’app Lazio Doctor Covid es pot descarregar a la regió del Laci, on viuen gairebé sis milions d’italians. L’aplicació no és una aplicació de traça de contactes, però es pot utilitzar l’aplicació per posar-se en contacte amb professionals sanitaris quan creieu que podria estar infectat pel virus.

Cal que registreu la vostra adreça de correu electrònic i el vostre número de telèfon a l’aplicació. També podeu registrar informació sobre la temperatura corporal, el pes, la freqüència cardíaca i la pressió arterial. Se us farà preguntes sobre si heu estat recentment a l’estranger o si heu estat en contacte amb algú infectat pel virus. L’aplicació disposa d’un diari integrat que fa un seguiment de la progressió dels símptomes. Utilitzant tota aquesta informació, un metge jutjarà si realment heu estat infectats amb el virus de Covid-19 i quins passos hauria de seguir un pacient. L’app també inclou un botó amb el qual podeu contactar amb els serveis d’emergència.

Les persones poden participar voluntàriament i l’aplicació s’ha descarregat més de 50.000 vegades a la botiga de Google Play.

Espanya

Espanya és el país amb el segon nombre més gran d’infeccions i morts, just darrere dels Estats Units. Hi ha més de 175.000 infeccions registrades i gairebé 20.000 víctimes mortals. És per això que, al març, el govern espanyol va introduir un ferm bloqueig al país. Tots els hotels i allotjaments turístics es van veure obligats a tancar, es van tancar les escoles (totes les escoles, de primària a universitats), es va demanar a la gent que treballés des de casa quan pogués, es va acabar amb el transport públic, es van cancel·lar grans esdeveniments i la gent. Se’ls va demanar que no abandonessin la seva llar, excepte per a queviures i que viatgessin a la feina o a l’hospital. Aquest bloqueig estarà vigent fins a final d’abril com a mínim.

A Espanya s’han desenvolupat aplicacions per combatre la propagació del virus. Els habitants de la capital de Madrid poden descarregar-se CoronaMadrid, una eina que ajuda a la gent a determinar si poden estar infectats amb el virus. L’aplicació els demanarà una sèrie de preguntes “sí” o “no” després que els participants hagin registrat informació personal (nom, data de naixement, número de telèfon). Si les respostes a les preguntes apunten a una possible infecció que l’usuari, se li donarà consell sobre quins passos haureu de realitzar a continuació. Els desenvolupadors de l’aplicació han afirmat que el programari també recopila dades sobre salut i localització. Aquestes dades s’emmagatzemen de forma centralitzada en servidors propietat de les autoritats regionals. Afirmen que aquestes dades només s’utilitzen per a investigacions epidemiològiques i no per a la vigilància de les persones.

El govern nacional també està desenvolupant una aplicació que recollirà dades sobre la propagació del virus. El diari espanyol El País va escriure que el departament de Comerç va encendre el desenvolupament d’una aplicació que ajudarà en la lluita contra el coronavirus. Els usuaris de l’aplicació poden registrar possibles símptomes a l’aplicació per comprovar si podrien haver estat infectats amb el virus.

L’aplicació també ha de recopilar dades sobre la propagació del virus. No està pensat per fer servir el seguiment dels espanyols per comprovar si realment es queden a casa, ja que l’aplicació del bloqueig està en mans de les autoritats locals i regionals. Però, al mateix temps, l’ordre governamental deixa espai per contactar les persones a través de WhatsApp quan surten de les seves regions d’origen. El govern nega que realment utilitzin aquesta opció.

El departament de Salut va revelar l’1 d’abril que es fa un seguiment de més de 40 milions de telèfons intel·ligents a Espanya. Aquesta forma part d’una investigació anomenada DataCovid i és un projecte lateral de l’aplicació esmentada abans. El govern vol utilitzar la ubicació GPS dels telèfons intel·ligents per fer un seguiment del moviment de persones entre regions, de manera que es puguin ajustar les mesures interregionals. El govern va declarar que totes les dades han estat anonimitzades.

França

França ha estat durament afectada pel virus. Hi ha hagut gairebé 120.000 infeccions registrades i més de 12.000 morts. França ha aplicat un bloqueig estricte. Les persones poden sortir de casa durant una hora cada dia i han de romandre dins del radi d’una milla de casa seva. I, per descomptat, només es permet quan sigui absolutament necessari, i només per a queviures o per viatjar a la feina. França segueix el Regne Unit desenvolupant una aplicació per aturar la propagació del virus. Es preveu que es faci falta almenys de tres a sis setmanes per desenvolupar aquesta aplicació.

No hi ha disponibles detalls precisos sobre què farà l’aplicació. Els secretaris de Sanitat i Afers Digitals van dir a Le Monde que l’aplicació utilitzarà el Bluetooth. Cedric O, el secretari d’Afers Digitals, va admetre que hi ha alguns defectes en el funcionament de l’aplicació, per la qual cosa el govern podria decidir no llançar l’aplicació després de tot.

O també va explicar que la privadesa és el principal problema per desenvolupar l’aplicació. El vigilant francès de vigilància de la privacitat CNIL pot fer recomanacions i les haurà de prendre molt seriosament el govern. També es tindran en compte les mesures de privadesa establertes per PEPP-PT. A banda d’això, el govern està animant a la gent a descarregar aplicacions que ofereixen consells mèdics bàsics. L’aplicació Covidom s’utilitza per a la zona de París.

Àustria

Àustria va entrar en bloqueig el 16 de març. A partir d’aleshores, només se li va permetre sortir a queviures, una mica de fresc (un cop al dia) o anar a treballar. La policia va vigilar i va comprovar si la gent seguia les mesures. El bloqueig sembla ser un èxit, ja que menys de 300 persones han mort pel virus.

La Creu Roja Àustria va llançar l’aplicació Stopp Corona poc després de l’anunci del bloqueig. Aquesta aplicació serà l’arma principal de la lluita contra el virus ara que el govern torna a posar les coses de nou a la normalitat. Les petites botigues han estat autoritzades a obrir-se de nou després de Setmana Santa i properament seguiran les botigues més grans i perruqueria. Si això té èxit, hotels i restaurants podran tornar a obrir les portes a mitjans de maig.

Stopp Corona utilitza Bluetooth per comunicar-se amb altres telèfons. Es comunica no per emparellar-se amb altres telèfons, sinó per xifrar i guardar localment números d’identificació anonimats. La Creu Roja austríaca l’anomena un cop de mà digital. Això no succeeix amb cap passant. Només es registraran les persones que han passat més de 15 minuts les unes amb les altres de menys de 6 m. Quan una persona s’infecta amb el virus, l’ha de registrar a l’aplicació. L’aplicació pot llavors avisar a qualsevol persona amb la qual ha estat en contacte durant les últimes 54 hores.

Stopp Corona valora la vostra privadesa? L’aplicació no desa dades com la ubicació o la llista de contactes. Però, quan us infecteu, us demanen que compartiu el vostre número de telèfon. Aquest número es desa centralment, molt probablement als servidors propietat de la Creu Roja Àustria. La Creu Roja només té el seu identificador d’usuari únic (UUID) si no mostra cap símptoma. Els desenvolupadors han dit que aquesta identificació no està connectada en cap cas amb cap altra dada. Les dades no s’han anonimitzat, però s’han pseudonimitzat.

El Bluetooth és la característica més important d’aquesta aplicació, però també necessita accés al micròfon del dispositiu. I és la primera vegada que sentim parlar d’això. Per què necessiten això? El micròfon s’utilitza per enviar tons d’ultrasons que no es poden sentir per l’oïda humana. L’aplicació serà capaç de determinar la distància entre els dispositius quan altres telèfons també envien aquests tons.

Gairebé 300.000 persones han descarregat Stopp Corona. Aquest és només un petit percentatge de la població, ja que hi ha 9 milions de persones a Àustria. No obstant això, el govern austríac té la fe que l’aplicació pot ajudar a prevenir un segon esclat al país. Altres països han mostrat interès per aquesta aplicació. Aquests països inclouen Països Baixos i Austràlia.

Polònia

Tot i que el nombre d’infeccions és força reduït a Polònia, el govern continua adoptant mesures per garantir que el virus no es contagia. Com altres països europeus, Polònia ha llançat una aplicació per assolir aquest objectiu. L’aplicació es diu Kwarantanna domowa, que es tradueix aproximadament en una aplicació d’autorentarentena. L’aplicació no utilitza Bluetooth ni GPS per fer el seguiment de persones, però fa ús de selfies. El concepte és que les persones que estan en quarantena han de demostrar que estan realment a casa enviant selfies al departament d’Afers Digitals..

Com funciona? Per descomptat, només enviar un selfie no demostra res. Aquí és on surt l’aplicació del govern. Utilitza programari de reconeixement facial per determinar si la persona realment és qui afirma ser. L’aplicació també localitza on es va fer la foto. Els participants han d’enviar un selfie diverses vegades al dia. L’aplicació enviarà peticions de selfie a l’atzar i, quan no es faci una foto en 20 minuts, la policia serà notificada. Sortir a fer una caminada llarga no és dubte per això.

La policia s’enviarà a casa vostra quan l’aplicació registri que realment no esteu a casa vostra. Ells comprovaran si hi esteu o no. Arrisqueu una multa de 120 dòlars, quan us atrapin i les multes poden arribar a 1200 dòlars,-.

El govern polonès té molt clar l’ús de l’aplicació. És obligatori instal·lar-lo. Un portaveu del departament d’Afers Digitals va dir a l’agent de premsa francès AFP que teniu dues opcions quan heu d’entrar en quarantena: instal·leu l’aplicació o la policia s’envia a casa vostra..

El periodista britànic Jakub Krupa va dir que creu que el govern crea automàticament un compte per a tots els que són sospitosos pacients de corona. Els treballadors polonesos que ara viatgen a casa són definitivament considerats com a tals.

Rússia

El president Putin va llançar a principis d’abril una aplicació per lluitar contra el virus. El concepte d’aplicació és molt diferent al que hem vist arreu d’Europa. La majoria d’aplicacions s’utilitzen per avisar a les persones quan han estat en contacte amb algú que s’ha infectat amb el virus. En canvi, el Kremlin ha decidit que volen supervisar les persones que han estat en quarantena. Es pot veure com un tipus de monitor de turmell GPS que porten els condemnats. El gran germà ara et mira realment.

El govern rus també està treballant en un sistema utilitzant codis QR. Tots els habitants de Moscou que s’han registrat en línia reben un codi QR. Aquest codi es pot utilitzar per identificar-se a la sortida al carrer. Les autoritats poden comprovar si a aquesta persona se li pot sortir. Si ho són, poden continuar el seu camí sense problemes. Els crítics han anomenat l’app i el sistema de codis QR un “camp de concentració digital”.

Turquia

Turquia no pren la pandèmia a la lleugera, cosa que té sentit amb més de 60.000 infeccions registrades. Les escoles han estat tancades, s’han cancel·lat els vols nacionals i internacionals i, sobretot, s’han prohibit les reunions. El president Erdogan ha indicat al poble turc que mantingui almenys “tres passos” de distància entre ells. Les persones que opten per sortir estan obligades a dur una màscara. El bloqueig obligatori de 48 hores a 31 ciutats va causar pànic. L’anunci es va fer només dues hores abans que entrés en vigor el bloqueig, de manera que la gent es va precipitar a fer queviures. Això va suposar llargues línies fora de les botigues on la gent estava molt a prop de les altres. El secretari responsable d’això va voler abandonar per culpa, però Erdogan no acceptaria la seva dimissió.

Erdogan avança la lluita contra el virus un pas més que la majoria d’Europa. El president va anunciar a principis d’abril que realitzarà un seguiment dels telèfons mòbils. El departament de comunicació va dir a Reuters que Erdogan vol fer un seguiment de tots els moviments de persones i enviar missatges o trucar a les persones que surtin de casa seva. Els turcs que no s’adhereixen a les restriccions d’auto quarantena seran visitats per la policia i rebran una multa. Encara no s’han publicat plans específics per al desenvolupament d’aquesta aplicació.

La llei turca no impedeix que el president faci tot això. Se li permet prendre mesures especials en circumstàncies extraordinàries, com ara una pandèmia. No necessita demanar permís al parlament quan vol supervisar o connectar grans grups de persones, vol posar les ciutats bloquejades o aturar tota la vida social. La democràcia es deixa de banda quan Erdogan intenta assolir un objectiu.

Aplicacions als Estats Units

Mapa del món EUA

El virus ha esclatat als escenaris dels Estats Units. El país s’està convertint en un lloc calent per al virus, amb més de 760.000 infeccions registrades en el moment de la redacció. Cap altre país del món té més persones infectades. El president Trump va anunciar a principis d’abril que entre 100.000 i 240.000 persones moriran molt probablement pel virus. Les grans ciutats com L.A. han estat durament afectades i els metges l’han referit com a “infern a la terra” quan se’ls pregunta sobre la situació dels hospitals que hi ha. Trump ha decidit invertir en l’economia; ha subministrat més de 2.000 milions de dòlars per a més de 300 milions de persones. Actualment, hi ha més de 17 milions de persones als Estats Units a l’atur.

Als EUA no hi ha plans reals per desenvolupar una aplicació de traça de contactes, però els experts han dit que es pot desenvolupar en qüestió de setmanes. El Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) supervisa les dades d’ubicació dels telèfons mòbils. Aquestes dades es combinen amb la informació proporcionada per la indústria de la publicitat i s’utilitzen per mapar el moviment de persones. Els investigadors ho estan fent per esbrinar a quin ritme i on es propaga el virus. Els moviments de drets civils s’han pronunciat contra aquesta violació de privadesa. Es pregunten si és legal que un govern tingui accés a aquest tipus d’informació.

Google i Apple també estan intentant entrar. Junts, desenvoluparan una manera perquè els telèfons i iPhones Android es puguin comunicar entre ells. Les balises anonimitzades, que són comparables als números d’identificació anonimitzats, es poden canviar mitjançant Bluetooth. Per fer-ho, necessiteu una interfície de programació o API. Totes dues empreses van declarar que aquest serà el llançament al maig. Google i Apple utilitzaran els mesos posteriors al llançament per desenvolupar una plataforma de traça de contactes més general que també utilitzarà el Bluetooth. Les empreses asseguren que aquesta plataforma serà més útil que l’API, ja que hi podrà participar més gent. El desenvolupament d’una aplicació també permet als governs i agències sanitàries ajustar-la segons les seves pròpies necessitats. Google i Apple van declarar en un bloc que “[p] la rivalitat, la transparència i el consentiment són de gran importància en aquest esforç, i esperem construir aquesta funcionalitat en consulta amb les parts interessades interessades. Publicarem obertament informació sobre la nostra feina perquè altres persones puguin analitzar-les ”.

covid-19 mètode google i apple

Facebook també s’uneix a la festa. La plataforma de Mark Zuckerberg està ajudant els investigadors a posar a la seva disposició les dades de Facebook a través del programa Data for Good. Els investigadors poden utilitzar aquesta informació per mapar la difusió del virus als EUA perquè sàpiguen on es necessitaran recursos mèdics. Com altres empreses de grans dades, Facebook recopila molta informació. Cada minut hi ha 317.000 actualitzacions d’estat, 147.000 fotos publicades i 54.000 enllaços compartits a la plataforma.

Aplicacions a Àsia i Orient Mitjà

mapa mundial d'Àsia

Xina

Tot va començar a la Xina. A l’alçada de l’epidèmia hi va haver més de 82.000 infeccions al país. Però les darreres notícies sobre la situació ens diuen que gairebé no hi ha casos nous registrats. Wuhan va estar reclòs durant uns 75 dies, però la gent torna a sortir al carrer. Les botigues poden tornar a obrir les portes, però el govern segueix estretament amb la vigilància de la situació. Volen assegurar-se que no hi haurà una segona onada d’infeccions.

La Xina ha desplegat les seves àmplies capacitats de vigilància de la població per contenir la propagació del virus. S’utilitzen aplicacions, seguiment de telèfons, reconeixement de la cara i fins i tot drones per establir on han estat els individus, quan i amb qui. El règim comunista va fer tots els passos necessaris per aturar la propagació del virus. Algunes de les mesures adoptades fins i tot es poden considerar dracòniques. Un drone sobrevolant el cap i et crida per tornar a casa és força intimidatori. I un policia a tots els racons comprova la vostra temperatura quan passa és molt comparat amb la majoria dels estàndards. El fet de controlar el govern pel seu moviment mitjançant una aplicació és una altra mesura extrema que es va prendre. I la Xina fa que sigui obligatori per a tots els ciutadans instal·lar aplicacions com aquestes.

Una altra forma de controlar la situació del govern xinès és que les aplicacions existents (com Alipay i WeChat) havien d’incorporar un sistema de colors. L’aplicació proporciona a cada usuari un codi de color en funció del seu estat de quarantena. L’aplicació permetrà als usuaris saber si el seu estat de quarantena és tal que se’ls permet sortir de casa o no. També els indica si se’ls permet utilitzar el transport públic. Els usuaris han de mostrar el seu codi de color a les autoritats quan ho sol·licitin. Les persones amb un codi “verd” poden moure’s per la ciutat lliurement. Les persones amb “Groc” són més restringides i les persones amb “Vermell” estan completament bloquejades. L’app també comparteix les seves dades amb la policia.

Singapur

Tot i que Singapur ha vist un nombre relativament baix de persones infectades, estan fent tot el possible per aturar la propagació del virus. És per això que el govern va llançar l’aplicació TraceTogether a finals de març.

Quan els usuaris instal·lin l’aplicació hauran d’habilitar el Bluetooth. L’aplicació mesurarà el temps que heu estat en contacte amb algú i fins a quina distància estigueu durant la reunió. Pot fer-ho mitjançant la indicació de força de senyal relativa (RSSI). Si passeu massa temps amb algú i no esteu massa junts els vostres dispositius intercanviaran números d’identificació anonimats. Aquesta informació es xifrarà i es guardarà localment al telèfon durant 21 dies. L’aplicació no recopilarà dades que puguin ser remuntades a persones. Quan us infecteu, el registreu a l’aplicació. L’aplicació llavors notificarà a qualsevol persona amb qui heu estat en contacte recentment.

Les dades recollides per TraceTogether no seran reenviades al govern, tret que algú hagi donat explícitament permís per a això. Qualsevol persona que vulgui donar-se de baixa de l’aplicació pot enviar un correu electrònic al departament de Salut, inclòs el seu número de telèfon, i després esborrarà totes les seves dades dels seus servidors. El govern no vol fer que ningú instal·li l’aplicació, però han dit que el millor és que tantes persones com sigui possible utilitzin l’aplicació.

L’aplicació només funcionarà tal com estava previst quan hi participi prou gent. Per ser efectius, prop del 75% de la gent hauria de descarregar l’aplicació, però això no ha passat. El virus encara s’està estenent al país, i molts migrants s’estan infectant actualment.

Corea del Sud

Corea del Sud ha obert desenes de llocs de proves on la gent es pot fer la prova de forma gratuïta. Quan algú posa a prova positiu, s’utilitzen dades GPS, dades de la targeta de crèdit i imatges de seguretat per fer el seguiment dels passos d’algú i per notificar a les persones amb qui s’ha mantingut en contacte. En aquest procés es comparteixen dades personals sobre la persona infectada.

Índia

Aquesta aplicació demana que les persones s’envinguin un selfie a casa diverses vegades al dia. S’utilitza per comprovar si una persona està realment a casa. Si no és així, les autoritats es posaran en contacte amb la persona.

Taiwan

Les autoritats són notificades quan algú que se suposa que està en quarantena marxa de casa seva. Per a això, el govern utilitza dades de seguiment de telèfons mòbils. Quan el telèfon d’algú mor o s’apaga, també pot comptar amb una visita de la policia.

Hong Kong

A Hong-Kong, les persones reben polseres connectades a una aplicació. Aquestes polseres s’utilitzen per assegurar-se que la gent es quedi a casa i no es trenqui la quarantena.

Israel

Les persones seran avisades quan hagin estat en contacte amb una persona infectada durant els darrers 14 dies. Rebrien dades d’hora i d’ubicació sobre aquest contacte, però no se’ls comunicarà cap dada personal. A continuació, se’ls notificarà que s’han d’autorentar en quarantena. El govern va prometre no compartir cap dada amb el departament de Salut. El servei secret israelià pot analitzar el vostre telèfon quan us heu infectat per descobrir amb qui heu estat en contacte. Llavors també es poden posar en quarantena aquestes persones.

Iran

El 3 de març de 2020 es va enviar un missatge a tots els ciutadans iranians per dir-los que havien de descarregar una aplicació abans d’anar a un hospital o centre de salut. El nom d’aquesta aplicació és AC19. Supervisa la ubicació per determinar on es troba un usuari. També utilitza una biblioteca Android per fer el seguiment del moviment, que normalment s’utilitza per les aplicacions de fitness. Un tuit del secretari TIC, MJ Azari Jahromi, va afirmar que més de 3,5 milions de persones ja havien compartit dades privades i d’ubicació amb el govern.

Pakistan

Diversos ciutadans pakistanesos van rebre el 24 de març un missatge afirmant que havien estat en contacte potencialment amb un pacient Covid-19. Aquesta mesura es va implementar molt probablement mitjançant mètodes de recollida de dades sobre informació sobre la ubicació del lloc (CSLI) i registre de detall de trucades (CDR) Podeu determinar els detalls sobre les ubicacions visitades per un pacient confirmat i els números de telèfon mòbil de persones que estaven al mateix temps mitjançant l’anàlisi de CDS a través dels registres telefònics del pacient..

Aplicacions a Oceania

mapa mundial australia nova Zelanda

Austràlia

Els governs locals han llançat diverses aplicacions a Austràlia. Una d’aquestes aplicacions és Whispir a Victoria. Aquesta aplicació permet al govern fer un seguiment de la ubicació de pacients amb Covid-19. Les autoritats també poden utilitzar l’aplicació per comunicar-se amb una persona mitjançant missatges de text. L’aplicació ajuda a assegurar-se que la gent es posa en quarantena. Les persones que no arrisquen una multa de 25.000 dòlars. Una multa per a una empresa pot arribar fins als 100.000 dòlars.

Nova Zelanda

Està en desenvolupament una aplicació que podrà contactar els contactes. No se sap si el govern realment utilitzarà aquesta aplicació. El govern també va declarar estar interessat en l’aplicació utilitzada a Singapur.

Aplicacions a Amèrica Llatina

mapa mundial Amèrica Llatina

Argentina

L’empresa de grans dades Grandata va crear un full de calor per mostrar quines zones de l’Argentina s’ajusten millor a les mesures de quarantena. Grandata va utilitzar un conjunt de dades anònim recollit per aplicacions que proporcionen dades de geolocalització a tercers. El mapa mostra si una persona està més que un jardí lluny del lloc on passa la major part del temps. Això no té en compte el context econòmic social. Algunes persones podrien haver de recórrer quilòmetres per arribar al lloc més proper per comprar menjar o trobar serveis essencials. Aquest és també un exemple perfecte del que fa la indústria d’explotació de dades. És possible que els usuaris no sàpiguen on han compartit informació personal i com es comparteix amb tercers.

Equador

El govern té previst utilitzar la traça per satèl·lit per assegurar-se que les persones respectin les mesures de quarantena. Privacy International diu que amb aquesta mesura poden assegurar-se que la gent es quedi a casa seva.

Brasil

Alguns governs locals ja estan fent un seguiment dels telèfons intel·ligents per comprovar si els brasilers estan adherits al bloqueig. A tot el Brasil, els governs tenen previst implementar un sistema que utilitzi el seguiment de geolocalització per assegurar-se que el bloqueig es prengui seriosament. El sistema va ser desenvolupat per InLoco, una startup brasilera. Geotrapa persones a través d’un mapa que no utilitza GPS ni balises. InLoco afirma que el geotracking és 30 vegades més precís que el seguiment mitjançant GPS.

Aplicacions a l’Àfrica

mapa mundial d'Àfrica

Marroc

El govern marroquí utilitza dues aplicacions per combatre Covid-19. El primer va ser desenvolupat per una startup anomenada Dakibot. La companyia va configurar un boteig de xat que respon a les preguntes freqüents sobre el coronavirus. L’altra aplicació va ser llançada pel departament de Salut. S’adreça a professionals mèdics i es pot utilitzar per intercanviar informació d’una manera ràpida i senzilla. El govern espera que això ajudi a les persones a ser més efectives en la lluita contra el coronavirus.

Sud-Àfrica

La secretària de Comunicació sud-africana, Stella Ndabeni-Abrahams, va dir als periodistes el 24 de març que és important mirar els individus afectats pel virus, de manera que puguem ajudar als professionals sanitaris. Aquesta és l’única manera de saber quantes persones s’han infectat en una determinada zona. La indústria de les telecomunicacions ha acordat analitzar les dades dels usuaris per ajudar el govern a aconseguir-ho. No està clar de quina manera això passarà exactament.

La idea darrere de les aplicacions

Molts països han decidit que volen fer ús de la tecnologia per ajudar a combatre el coronavirus. Científics europeus van introduir a principis d’abril un programari per a una aplicació de seguiment de la corona. El públic el pot fer servir per fer un seguiment de qui han estat en contacte. L’aplicació us notificarà quan hagueu estat en contacte amb algú que s’ha infectat amb el virus. També han sorgit altres aplicacions, com ara eines per contactar amb el metge, fer preguntes i discutir possibles símptomes de la corona. Aplicacions com aquestes podrien alentir la propagació del virus, però també poden ajudar a disminuir la pressió sobre els proveïdors de salut. El sondeig ha demostrat que molta gent és partidària de la implementació d’aquest tipus d’aplicacions.

Al principi, aquestes idees poden semblar la manera de seguir la batalla contra Covid-19. Però un cop trigueu un moment a pensar que podríeu plantejar-vos algunes preguntes i reserves. Com funciona realment una aplicació que us notifica quan heu estat en contacte amb un pacient amb corona? Com i on es guarda la informació que es recopila per aquestes aplicacions? Qui té accés a aquestes dades? La nostra? privadesa estar protegit? Aquestes preguntes mantenen molts investigadors sobre els peus, ja que són preguntes vàlides i importants a fer.

El costat tècnic de les coses: com funcionen aquestes aplicacions?

Així, hi ha dos tipus d’aplicacions que hi ha: aplicacions de traça de contactes i aplicacions de comunicació. La majoria de mitjans se centren en els primers, ja que molta gent vol saber com funciona realment. Hi ha dues maneres possibles de fer el seguiment de les persones quan parleu d’una aplicació de traça de corona. Les dues opcions són el Bluetooth o el GPS.

Instal·lació d’una aplicació

Bviament, el primer que hauràs de fer és fer-ho instal·leu l’aplicació al vostre telèfon intel·ligent. Això és més fàcil per als usuaris d’Android que per Apple. Els usuaris d’Android no estan restringits a Google Play Store per descarregar i instal·lar aplicacions. Els desenvolupadors també poden oferir les seves aplicacions d’altres maneres, com en el seu propi lloc web o a través d’una plataforma diferent.

Només es pot descarregar des de l’App Store quan teniu un iPhone, deixant els dispositius jailbroken fora de la imatge per un moment. Això vol dir que els desenvolupadors han d’oferir la seva aplicació a Apple. Apple comprovarà si l’aplicació compleix totes les condicions que s’han establert per als desenvolupadors. Si no ho fa, vol dir que torna a la taula de dibuixos. I, fins i tot, quan tot es creu bé, poden passar setmanes abans que Apple encengui una aplicació. Es perdrà un temps valuós en el procés. Els governs poden demanar a Apple que acceleri el procés, ja que hi ha una pandèmia, però això no garantirà res. Per evitar tot això, podríeu utilitzar una aplicació que ja ha estat aprovada per Apple.

A més hi ha el problema que, a iOS, aplicacions com aquestes no funcionen gaire bé en segon pla. L’aplicació funcionarà en el seu millor moment quan estigui oberta i no s’utilitzin altres aplicacions. Si oblideu obrir l’aplicació o si feu una altra cosa al telèfon, l’aplicació no funcionarà també. Segons Statcounter, gairebé un terç dels europeus utilitzen iPhones. Als EUA hi ha fins a un 60% de la gent, de manera que podria ser un gran problema. Significaria que aquesta aplicació no funcionarà correctament per a moltes d’elles.

Localització mitjançant GPS

Instal·lar l’aplicació només és el primer pas. Correspon a la gent activar l’aplicació i utilitzar-la activament un cop s’hagi instal·lat als telèfons intel·ligents. Com? Això no és clar encara. El més probable és que informeu a l’aplicació que esteu malalt i que apareixen símptomes associats al coronavirus. Això significa que tens un refredat, una febre, tens problemes per respirar o pateixes olor. L’aplicació no us podrà dir si realment teniu el virus, però probablement suposarà que ho feu. De manera que quan dius que mostra símptomes, se’t marcarà com a pacient corona. Tot i que la ciència mèdica ha demostrat que els símptomes del virus varien molt de pacient a pacient.

Quan l’aplicació sàpiga que possiblement s’ha infectat amb el virus, informarà a qualsevol persona amb la qual ha estat en contacte i els avisarà. Això inclourà persones del vostre entorn immediat (familiars i amics), però també persones que vau passar al carrer, a la feina o fer queviures.

En aquest dia i època, gairebé tots els telèfons intel·ligents estan equipats amb un GPS xip. Aquest xip sap, gairebé amb precisió, on esteu en aquest planeta. No només quan s’està parat, sinó també quan es mou. Consulteu Maps, l’aplicació de navegació de Google. Pot indicar-te exactament on vas arribar en una data determinada, a quina hora vas arribar, a quina ruta vas fer-hi i quines fotos vas fer durant la teva visita. Tota aquesta informació està ordenada per a vostès. Aplicacions de cites com Grindr, Tinder i Happn també fan servir GPS.

Ubicació mitjançant Bluetooth

Bluetooth és una altra opció per utilitzar per aquestes aplicacions. Podeu connectar-vos sense fil a altres dispositius mitjançant Bluetooth. És possible que tingueu auriculars Bluetooth per escoltar música. O bé utilitzeu Bluetooth per connectar-vos a un smartwatch o al vostre cotxe. També podeu utilitzar-lo per enviar documents d’un telèfon a un altre. El Bluetooth ho fa tot possible.

El Bluetooth també es pot utilitzar per identificar una altra persona. Cada dispositiu té la seva pròpia adreça MAC, que és un número d’identificació per al xip del dispositiu. Aquest xip es troba a tots els dispositius que poden accedir a Internet o a la vostra llar. Tots els dispositius Bluetooth també tenen el seu número únic (BD_ADDR). Els telèfons intel·ligents solen tenir els dos números. L’aplicació de seguiment pot fer servir aquests números per identificar persones.

Com funciona això? Instal·leu l’aplicació i activeu el Bluetooth. El vostre telèfon us enviarà un número d’identificació únic quan passegeu pel carrer. Quan topeu amb persones que han fet el mateix, els vostres telèfons es connectaran entre ells i canviaran números d’identificació. D’aquesta manera, recollireu una llista de números d’identificació en molt poc temps. Cal que hi hagi contacte real. Si heu passat per algú, no tindrà la possibilitat de connectar-vos.

Imagineu que realment us heu infectat amb el virus. Aleshores, dirà a l’aplicació que teniu i l’aplicació notificarà a tothom amb qui heu estat en contacte. A continuació, poden prendre mesures per mantenir-se en salut, posar-se en quarantena, parlar amb el seu metge o visitar un hospital.

Problemes: Mal o no?

Aquestes aplicacions semblen la solució perfecta per aturar la propagació del virus. Però és que? Els experts no salten cap avall i no els veuen com a tals. Un dels problemes és que l’aplicació us pot donar notificacions falses. Imagineu-vos que esteu rentant les finestres i que algú infectat passa per allà. A continuació, rebreu una notificació. Sense cap raó, ja que hi havia una finestra entre vostè i el pacient. L’aplicació, evidentment, no ho té en compte.

L’aplicació tampoc no sap si realment heu estat infectats amb el virus. És una aplicació, no un metge. Correspon a vosaltres prendre mesures quan creieu que podríeu estar infectat. Algú podia bromejar fàcilment a altres i remenar-ho tot fingint estar infectat. L’aplicació no sabrà que no és veritat. Els governs han de pensar en com tractar aquests problemes. La gent ha de tenir una nota del metge abans que puguin registrar un resultat positiu a l’aplicació?

Un problema pràctic és que l’aplicació sigui realment efectiva, cal que els usuaris tinguin telèfons intel·ligents i que els tinguin en tot moment. Si deixeu el telèfon a casa o al cotxe, o si la bateria ha mort, no hi ha cap sentit. I si encara teniu un telèfon antic sense Bluetooth ni aplicacions, tampoc us ajudarà.

Privacitat

Les organitzacions privadeses estan preocupades perquè la nostra privadesa estigui envaïda. Les aplicacions de traça de contactes només es poden fer servir si es garanteix el nostre anonimat. Aquestes aplicacions tracten informació mèdica sensible, per la qual cosa és fonamental que aquestes dades es gestionin correctament. El Supervisor Europeu de Protecció de Dades (SEPD) va demanar als seus membres que desenvolupessin una aplicació europea. S’ha presentat una llista de directrius als governs que desenvolupen aplicacions de seguiment. Fent això, poden garantir la seguretat per a tots els usuaris i poden evitar la fragmentació del mercat interior.

La majoria de països ho fan tot per garantir aquesta seguretat. Al mateix temps, és clar que aplicacions com aquestes només funcionaran quan la majoria de la gent les instal·li. Així, els governs podrien obligar la gent a instal·lar-los?

Com desar les dades

Una altra pregunta que es planteja és com s’han de desar les dades. Es pot desar des de forma local o central. Quan deseu dades localment, vol dir que es desa al vostre dispositiu on es xifren. Ningú pot accedir a la informació. Quan trieu guardar les dades de manera centralitzada, en un centre de dades, vol dir que algú pot accedir a aquestes dades, és a dir, a l’organització que recopila les dades i les desar. Això podria resultar molt pràctic, ja que vol dir que l’organització es pot moure ràpidament quan sigui necessari. La desavantatge és que comporta riscos importants per a la seguretat i la privadesa. I això és el que ens avisen la majoria de contrincants. Sempre que un pirata informàtic tingui accés a les dades, la nostra informació sensible es troba al carrer.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map