Ciberseguretat: la característica més poderosa de la comunicació quàntica | VPNoverview.com

La comunicació quàntica es revela com la resposta a tots els problemes actuals de ciberseguretat. Com funciona la seguretat quàntica de la comunicació i és realment infalible?


Explicació de la tecnologia quàntica

A més dels avenços en informàtica quàntica, s’han avançat ràpidament en el desenvolupament de xarxes de comunicació quàntiques. Aquests són necessaris per unir ordinadors quàntics junts i formar un Internet quàntic.

Les xarxes de comunicació quàntiques, com els ordinadors quàntics, utilitzen qubits per a la comunicació. Els quubits són l’equivalent als bits i bytes dels sistemes digitals. No obstant això, a diferència d’un bit que només pot tenir un estat de zero o un, un qubit pot tenir un estat de zero i un alhora.

És la capacitat de qubits de contenir diversos estats alhora que fa que els ordinadors quàntics siguin tan ràpids a la resolució de problemes complexos. En lloc de treballar totes les respostes possibles a un problema, un per un, l’ordinador quàntic pot treballar totes les respostes possibles alhora.

Major seguretat en ciberseguretat de xarxes de comunicació quàntiques i internes

Els països, especialment la Xina i els Estats Units, s’afanyen a desenvolupar xarxes de comunicació quàntiques. Això es deu al fet que s’espera que proporcionin canals de comunicació ultra-segurs i serveis d’internet. En un món on la ciberguerra és cada cop més habitual, la seva atracció és òbvia.

No obstant això, com ja hem comentat en un article anterior, l’arribada de la informàtica quàntica es considera una amenaça per als sistemes de ciberseguretat actuals. La informàtica quàntica tornaria a quedar obsoletes les tècniques de xifratge actuals. Tot i això, no serien necessaris en un món de xarxes quàntiques i d’internet quàntica.

Els científics ja han començat els treballs per desenvolupar nous protocols criptogràfics quàntics preparats per l’arribada de l’internet quàntic. Actualment, els científics estan provant missatges de codificació en estats quàntics.

Assegurar xarxes i comunicacions quàntiques de comunicació

S’espera que la comunicació quàntica sigui ultra-segura gràcies a les lleis de la mecànica quàntica. Les lleis són tals que si un missatge es codifica en estats quàntics, el missatge es corromp automàticament si algú intenta interceptar-lo i llegir-lo.

Això es deu al fet que mesurar un estat quàntic el canvia immediatament. En conseqüència, qualsevol missatge codificat en estats quàntics es corromprà si algú intenta interceptar-lo. Per tant, és essencialment impossible escoltar converses quàntiques. El coneixement es podrà compartir entre dues parts que no poden ser interceptades per una tercera.

La capacitat de codificar i descodificar missatges seria una de les característiques més potents d’internum quàntic.

Com funciona la comunicació quàntica?

Els Qubits comparteixen informació mitjançant un procés anomenat enredament. Per a que dues parts puguin comunicar-se, primer han de crear un parell de qubits enredats i, a continuació, compartir-ne una. Un cop enganxats els qubits, la parella de qubits té el mateix estat.

Si una de les parts vol enviar un missatge a l’altra, l’enviador ha de crear un tercer qubit que retingui el missatge. Per enviar el missatge, l’emissor haurà de fer una “mesura” sobre l’estat de la seva parella de qubit i el qubit de missatges simultàniament. Si es fa la mesura, aquests dos qubits creuen i es trenca l’enredament entre els parells de qubit originals.

Tanmateix, al prendre la mesura, la parella de qubit del receptor té el mateix estat en què es trobava el qubit de missatges abans que es realitzés la mesura. El missatge s’ha “teletransportat” des del cercador de missatges fins al qubit del receptor.

La criptografia quàntica proporciona una protecció imperfecta?

La comunicació quàntica i la criptografia promet una futura Internet quàntica que no es pot piratejar. Malauradament, però, aquest no serà el cas. Per molt gran que sigui la tecnologia, sempre té una interfície humana, que sovint és l’enllaç dèbil.

Cal tenir en compte que la tecnologia insensible i extremadament segura no serà així si els individus la fan un mal ús. Proporcionar a les persones una connexió quàntica xifrada seria inútil si després utilitzen contrasenyes febles, comparteixen contrasenyes o facin clic enllaços que no haurien. En un món quàntic, els atacants encara poden esperar que els individus revelin la seva clau quàntica súper segura i la robin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me