Techbedrijven gebruiken gegevens om te helpen bij de strijd tegen het coronavirus | VPNoverview.com

Verschillende grote technologiebedrijven, zoals Google en Facebook, hebben aangekondigd dat ze willen helpen in de strijd tegen het coronavirus. De bedrijven hebben veel informatie over hun gebruikers verzameld en hopen daar goed gebruik van te maken. Ze willen organisaties helpen begrijpen hoe en in welk tempo het virus zich verspreidt. De bedrijven hebben veel aandacht gekregen voor het verzamelen van al deze gegevens over hun gebruikers. Ze denken misschien dat dit mensen kan veranderen.


Big data en privacy

We moeten ons ervan bewust zijn dat wanneer we online gaan, informatie over ons gedrag wordt opgeslagen. Veel grote bedrijven, zoals Google en Facebook, verzamelen allerlei informatie over hun gebruikers. Al deze gegevens worden bijvoorbeeld gescand om adverteerders te helpen u alleen zaken te laten zien die voor u relevant zijn.

In deze tijd zien we veel nieuwe applicaties worden ontwikkeld die het coronavirus volgen. Deze apps willen veel persoonlijke informatie over u weten en sommigen houden niet echt rekening met de veiligheid van uw privégegevens. Big data-bedrijven hebben de afgelopen week gezegd dat ze de verzamelde informatie gaan gebruiken in de strijd tegen het virus. Maar we moeten ons bewust blijven van wat dit betekent voor onze privacy en veiligheid.

De database van Google in gebruik genomen

Vrijdag publiceerde Google gegevens die de verplaatsing van mensen in door het coronavirus getroffen gebieden laten zien. Hoe krijgen ze deze informatie? Iedereen die Google of een van hun apps gebruikt, heeft de mogelijkheid om zijn locatiegeschiedenis met het bedrijf te delen. Veel mensen kiezen hiervoor niet, omdat ze niet willen dat hun bewegingen worden gevolgd. Maar voor de mensen die dat niet doen, betekent dit dat Google kan loggen waar je naartoe gaat.

Het bedrijf bracht rapporten uit over 131 landen, genaamd de Covid-19 Mobility Reports. In deze rapporten wordt de beweging van mensen tijdens lockdown vergeleken met bewegingen buiten lockdown. Google heeft besloten deze informatie niet alleen aan de autoriteiten, maar ook aan het publiek te verstrekken. Ze beweren dat ze zo transparant mogelijk willen zijn in wat gedeeld wordt, omdat ze al lange tijd deel uitmaken van een debat over privacy. Dit debat is de afgelopen weken weer erg levendig geworden, met verschillende corona-tracking-apps die de privacy van hun gebruikers niet zo waarderen.

Privacy en beveiliging

Google verklaarde dat ze maatregelen hadden genomen om ervoor te zorgen dat individuen niet via de rapporten konden worden geïdentificeerd. Dit type gegevensverzameling kan gemakkelijk aanvoelen als bewaking van mensen, dus ze moeten heel voorzichtig zijn. Yves-Alexandre de Montjoye, een academicus van de Computational Privacy Group van het Imperial College in Londen, zei dat Google goede stappen heeft ondernomen om de privacyrisico’s te verkleinen. Hij heeft ook gevraagd dat het bedrijf meer details geeft over de technische kant van de zaak. Dit kan externe onderzoekers helpen ervoor te zorgen dat ze de privacy van mensen echt beschermen.

Iedereen kan de rapporten bekijken, omdat ze openbaar zijn gemaakt. In de meeste rapporten kunt u zoeken naar meer regionale gegevens. Google bezorgt u een pdf met de verzamelde gegevens nadat u de regio heeft geselecteerd waarvan u de informatie wilt hebben. Op deze manier hoeft u niet online te blijven om er toegang toe te hebben en kan het in het veld worden meegenomen.

Facebook in de voetsporen van Google

Facebook heeft ook locatiegegevens gedeeld met onderzoekers in verschillende landen. Maar in tegenstelling tot Google hebben ze dit niet openbaar gemaakt. De gegevens zijn alleen beschikbaar via Data for Good. Dit programma is gestart in 2017 en is alleen toegankelijk voor universiteiten en non-profitorganisaties. Het bedrijf heeft nu besloten dat programma uit te breiden. Het zal drie nieuwe kaarten voor prognoses opleveren waar het virus zich zal verspreiden en ze zullen ook laten zien of mensen thuis blijven. De gegevens voor deze informatie worden verzameld in de Facebook-app.

De Facebook-app zal nu een pop-up tonen voor sommige gebruikers in de VS, waarin hen wordt gevraagd een enquête in te vullen over ziektesymptomen. Deze enquête is gemaakt door het epidemiologische centrum van de Delegi-universiteit van Carnegie Mellon. Het maakt deel uit van een nieuw project voor het in kaart brengen van symptomen dat zal helpen voorspellen waar het virus de volgende keer zal toeslaan en waar medische middelen nodig zijn. De onderzoekers zeiden dat ze ‘geen individuele enquêtereacties delen met Facebook en dat Facebook geen informatie deelt over wie je bent met de onderzoekers’.

Is het nuttig?

Grote bedrijven proberen allemaal zo goed mogelijk te helpen in deze periode. We zien fabrieken die hun productielijnen herstructureren om ventilatoren en gezichtsmaskers te produceren. Maar het delen van locatiegegevens helpt ook gezondheidsorganisaties. Ze weten nu waar mensen thuis verblijven en waar niet. Dit betekent dat ze gerichter kunnen zijn in hun berichten naar mensen. Hopelijk kan de informatie ook echt helpen bij het uitstippelen van het ziektepad zodat meer levens kunnen worden gered.

Het enige risico dat hiermee gepaard gaat, is dat deze positieve draai aan het verzamelen van privégegevens een deel van het werk dat voorstanders van online privacy hebben gedaan, ongedaan kan maken. Het debat werd behoorlijk verhit en mensen maakten zich zorgen over wat er met hun informatie gebeurde. Nu de voordelen van deze gegevensverzameling worden getoond, kan dit leiden tot minder speling voor bedrijven.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map