Surge in Online Classroom en Videoconferencing Hijacking, ook wel Zoombombing | VPNoverview.com

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation stuurt een waarschuwing om te letten op kapers die proberen te sluipen in online klaslokalen en video- of teleconferentievergaderingen te midden van de coronaviruscrisis. Wereldwijd hebben meerdere scholen en bedrijven al gemeld dat vreemden hun “gesloten” sessies infiltreren en verstoren. Sommige zijn gewoon grappenmakers, andere vreemdelingen met een vuile mond. Maar het kan verder gaan dan dat, als cybercriminelen beginnen in te breken.


Surge in videoconferenties brengt zijn eigen risico’s met zich mee

Veel scholen en bedrijven proberen nieuwe manieren om verbonden te blijven in deze tijd van sociale afstand, schoolsluitingen en thuiswerken. Helaas zijn videoconferenties en online samenwerkingshulpmiddelen voor de meeste mensen relatief nieuw terrein. Velen leren applicaties on the fly te gebruiken en hebben vaak niet de kennis om ongewenste ‘gasten’ of kapingspogingen te blokkeren.

Er zijn verschillende manieren waarop indringers een online vergadering kunnen infiltreren. Ten eerste hebben sommige samenwerkingshulpmiddelen hun eigen veiligheids- en privacyrisico’s. Ten tweede zijn er verschillende maatregelen die gastheren en deelnemers kunnen nemen om videoconferenties beter te beschermen, maar weten of weten het vaak niet. Zoals het niet delen van de link van een meeting op social media. Niemand toestaan ​​om hun scherm te delen. Of doe een appèl om het aantal uitgenodigde en daadwerkelijke deelnemers te tellen.

Zoombombing wordt georganiseerd

Er is een golf van incidenten met Zoombombing geweest sinds de aandacht in de media. Verkooppunten zoals de BBC en de New York Times hebben de ‘trend’ opgepikt, wat ook betekent dat meer kinderen erbij betrokken willen raken. Het aantal plaatsen online waar u een Zoom-overval kunt organiseren, is exponentieel gegroeid.

Zoom-conferentiecodes worden gedeeld op plaatsen als Discord, Reddit en Twitter, waarbij Discord het populairst is. Meestal zitten tieners achter de Zoom-invallen. De invallen worden vaak opgenomen en later geüpload op YouTube of TikTok. YouTube lijkt geen probleem te hebben met deze video’s, dus lang omdat ze geen inhoud bevatten die in strijd is met het beleid van de website. De meeste Zoombombing-verzoeken worden gedaan door tieners die hun afkeurende collega’s of leraren willen uitdagen.

Meerdere scholen getroffen

Onlangs hebben twee lokale scholen de FBI verteld over vreemden die online cursussen crashen. Een in Massachusetts gevestigde school meldde dat ‘terwijl een leraar een online-les gaf met Zoom, een niet-geïdentificeerde persoon het klaslokaal inbelde. Deze persoon schreeuwde een godslastering en riep toen tijdens het lesgeven het huisadres van de leraar “. Een tweede in Massachusetts gevestigde school meldde dat een niet-geïdentificeerde persoon toegang had tot een Zoom-bijeenkomst. Bij dit incident vertoonde het individu swastika-tatoeages.

Elders in de VS stond een Californische middelbare school op het punt zijn eerste Zoom-bijeenkomst te houden toen meerdere onbekende gebruikers de teleconferentie bijwoonden en het N-woord begonnen te chanten, terwijl close-up pornografische beelden het middenscherm overnamen. Evenzo ging de eerste Zoom-klasse van een hoogleraar aan de Arizona State University vreselijk mis toen een van de deelnemers een zoomfunctie gebruikte om onzedelijke afbeeldingen en video’s weer te geven.

Het fenomeen van online kaping komt niet alleen in de VS voor. Een paar dagen geleden in Noorwegen bijvoorbeeld, moest een school een online les met behulp van de tool afbreken nadat een man erin slaagde het virtuele klaslokaal binnen te kruipen en zich aan een groep van negen jaar oud bloot te stellen. De school is inmiddels verhuisd naar een ander communicatieplatform.

Zoombombing gebeurt niet alleen bij zoom

Het woord ‘zoombombing’ verwijst naar een ongewenst individu of individuen die Zoom-meetings of andere soorten videoconferenties door de poort laten crashen. Deze vorm van inbraak kan theoretisch op elk ander platform plaatsvinden. Het is gewoon dat Zoom een ​​van de meer populaire en meest gebruikte tools is, nu de coronaviruscrisis veel mensen dwingt om thuis te werken en te studeren.

De grootste zorg is dat mensen vanwege de omstandigheden waarin we ons bevinden te snel naar dit soort samenwerkingstools haasten zonder de tijd te nemen om vertrouwd te raken met de functies en instellingen. Ook wordt videoconferentie nu op een andere schaal en op veel nieuwe manieren gebruikt. Dit betekent dat de applicaties zich ook moeten aanpassen.

Sinds de invallen meer mainstream zijn geworden, worden de organisatoren van de vergaderingen steeds beter in het beveiligen van hun kanalen. Zoom werkt ook hard aan het verbeteren van hun beveiliging en privacy na alle kritiek die ze de afgelopen maand hebben moeten doorstaan.

Strategieën voor online kapingpreventie

Na een trollingincident publiceerde de University of California enkele zeer praktische tips om zoombombing te voorkomen, net als Zoom in hun blog van 20 maart 2020. Deze omvatten:

 • Met behulp van de wachtkamerfunctie
 • Scherm delen beheren
 • Wachtwoordaanmelding vereist
 • Bestandsoverdrachten uitschakelen
 • Maak uzelf vertrouwd met de verschillende instellingen en functies

Verder heeft de FBI de volgende verzachtende stappen toegevoegd:

 • Geef alleen directe links naar specifieke mensen
 • Maak vergaderingen of klaslokalen niet openbaar
 • Zorg ervoor dat gebruikers de nieuwste versie van toepassingen voor externe toegang gebruiken
 • Schermopties beheren
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map