Nieuwe Clearview-app voor gezichtsherkenning stemt gezichten af ​​op afbeeldingen op internet | VPNoverview.com

Een kleine startup, Clearview AI, heeft een baanbrekende app voor gezichtsherkenning bedacht. Het koppelt geüploade foto’s van mensen aan afbeeldingen van die persoon van internet. Momenteel wordt de app voornamelijk gebruikt door wetshandhavingsinstanties.


De mensen achter de Clearview-app

De Clearview-app voor gezichtsherkenning is ontwikkeld door een 31-jarige Australische ontwikkelaar en een eenmalig model genaamd Hoan Ton-That. Ton-That groeide op in Australië met zijn Vietnamese familie voordat hij op 19-jarige leeftijd naar de VS verhuisde.

Daar ontmoette hij Richard Schwartz, nu 61, mede-oprichter van Clearview AI. Schwartz was een assistent van Rudy Giuliani toen hij burgemeester van New York was en heeft dus veel belangrijke contacten. De twee ontmoetten elkaar in 2016 en besloten al snel om samen de gezichtsherkenning in te gaan. Ton-That ontwikkelde de app en Schwartz gebruikte zijn contacten om commerciële interesse te wekken.

Tot Clearview was Ton-That vooral bekend door het ontwikkelen van een app waarmee mensen het kenmerkende kapsel en de kleur van Donald Trump op hun eigen foto’s konden zetten. Hij ontwikkelde ook een programma voor het delen van foto’s, dat niet van de grond kwam.

Clearview daarentegen is erg populair geworden bij Amerikaanse wetshandhavingsinstanties. Ze gebruiken de gezichtsherkenningsapp om verdachten te identificeren en op te sporen. Het bedrijf heeft de app voor gezichtsherkenning ook in licentie gegeven aan verschillende bedrijven om veiligheidsredenen. Clearview AI zegt echter dat het niet gaat om het beschikbaar stellen van de app aan het grote publiek omdat “er altijd een gemeenschap van slechte mensen zal zijn die deze zal misbruiken”.

Hoe werkt Clearview?

Clearview is een eenvoudig te gebruiken en relatief goedkope gezichtsherkenningsapp. De ruggengraat is een database met meer dan drie miljard afbeeldingen en video’s. Clearview AI zegt dat het de afbeeldingen en video’s van sociale mediasites zoals Facebook, Venmo en YouTube en werkgelegenheidswebsites heeft geschrapt.

Afbeeldingen schrapen

Afbeeldingen schrapen is het proces waarbij een groot aantal afbeeldingen van websites wordt gedownload. Vertegenwoordigers van bedrijven waarvan Clearview AI de afbeeldingen en video heeft geschrapt, zeiden dat hun beleid dergelijk schrapen verbiedt.

Volgens Ton-That gebruikt Clearview AI echter alleen openbaar beschikbare afbeeldingen. Als gebruikers hun privacyinstellingen op hun sociale media-accounts beperken, worden deze foto’s niet geschrapt. Als gebruikers bijvoorbeeld hun privacy-instellingen in Facebook wijzigen zodat zoekmachines niet naar hun profielen kunnen linken, worden deze foto’s niet opgenomen in de database.

Als foto’s al zijn geschrapt, is het helaas te laat. Clearview AI bewaart alle afbeeldingen die zijn geschrapt, zelfs als deze later uit het profiel van een gebruiker worden verwijderd. Ton-That verklaarde echter dat ze op zoek zijn naar een manier waarop mensen kunnen vragen dat hun foto’s worden verwijderd uit de database van Clearview.

Het gezichtsherkenningssysteem van Clearview

Clearview AI perfectioneerde het AI-algoritme voor gezichtsherkenning door te vertrouwen op informatie afkomstig van academische papers.

Clearview AI zet geschraapte afbeeldingen om in wiskundige formules of vectoren op basis van gezichtsgeometrie, zoals hoe ver iemands ogen van elkaar verwijderd zijn. Vervolgens clustert het systeem alle foto’s met vergelijkbare vectoren in “buurten”.

Wanneer een gebruiker een foto uploadt om te matchen, doorzoekt Clearview de database en haalt openbare foto’s van de overeenkomende persoon op, samen met links van waar de foto’s zijn afgeleid. Volgens de New York Times: “Het systeem … gaat veel verder dan alles wat ooit door de Amerikaanse regering of de reuzen van Silicon Valley is gebouwd.”

Clearview vernieuwt privacykwesties rondom software voor gezichtsherkenning

Er is altijd bezorgdheid geweest over het gebruik van technologie die mensen identificeert op basis van gezichten vanwege verlies van privacy en mogelijk misbruik van de technologie. Eric Golman, mededirecteur van het High Tech Law Institute van de Santa Clara University: “De bewapening is eindeloos. Stel je een malafide wetshandhavingsfunctionaris voor die potentiële romantische partners wil stalken, of een buitenlandse regering die dit gebruikt om geheimen over mensen op te graven om hen te chanteren of in de gevangenis te gooien ”.

Bovendien baren dergelijke systemen zorgen omdat ze niet 100% nauwkeurig zijn. Ton-That geeft toe dat Clearview slechts ongeveer 75% nauwkeurig is. Volgens Ton-That werkt de app niet altijd omdat de foto’s in de database op ooghoogte worden genomen. Het materiaal dat de politie uploadt, is echter afkomstig van bewakingscamera’s die meestal aan het plafond of hoog op muren zijn gemonteerd.

Desalniettemin zijn meer dan 600 wetshandhavingsinstanties het afgelopen jaar begonnen met het gebruik van de Clearview Face Recognition-app. Dit was voordat het publiek zich bewust werd van het bestaan ​​van de app en om privacyredenen bezwaar begon te maken.

Amerikaanse wetshandhavers die de app gebruikten, gaven toe dat ze slechts beperkte kennis hadden van hoe Clearview werkt. Desalniettemin hebben ze de app met succes gebruikt om gevallen van winkeldiefstal, identiteitsdiefstal, creditcardfraude, moord en seksuele uitbuiting van kinderen op te lossen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me