Nieuwe Australische wet inzake online veiligheid in de maak | VPNoverview.com

De Australische minister van Communicatie, Cyberveiligheid en Kunst, Paul Fletcher, kondigde de schets aan van nieuwe online veiligheidshervormingen om Australiërs online veilig te houden. De voorgestelde wijzigingen zijn het gevolg van een uitgebreide herziening van de bestaande wetgeving die in 2018 is uitgevoerd. Belanghebbenden wordt verzocht om uiterlijk 19 februari 2020 feedback te geven op het voorstel en de discussienota..


Eén enkele wet op online veiligheid

Tegenwoordig is de online veiligheidswetgeving gebaseerd op twee hoofdhandelingen. De eerste, de Enhancing Online Safety Act 2015, bevat bepalingen ter bevordering van online veiligheid, een klachten- en afnamesysteem voor cyberpesten van kinderen en voor op afbeeldingen gebaseerd misbruik. De tweede, de Broadcasting Services Act 1992, bevat een klachten- en afnamesysteem voor verboden en mogelijk verboden online inhoud.

Het nieuwe voorstel heeft tot doel de bestaande regelgevingskaders voor online veiligheid samen te brengen in één enkele online veiligheidswet.

Het doel is:

  • Handhaaf elementen die goed werken, zoals cyberpesten en op afbeeldingen gebaseerde misbruikschema’s
  • Los hiaten op, vooral wanneer de huidige regelingen verouderd zijn
  • Creëer een flexibeler raamwerk, dat nieuwe online schade kan bevatten wanneer deze zich voordoet
  • In staat zijn om daders ter verantwoording te roepen voor hun acties online
  • Verbeter de transparantie en verantwoordingsplicht van online dienstverleners
  • Stel de eSafety-commissaris in staat om Australiërs online adequaat te beschermen
  • Voorzie alle Australiërs van de nodige informatie, hulpmiddelen en middelen om veilig online deel te nemen en veerkracht op te bouwen tegen mogelijke schade

De nieuwe wet heeft specifiek betrekking op blootstelling aan illegale of ongepaste inhoud en schadelijk gedrag. Cyberveiligheidsbedreigingen voor de privacy, beschikbaarheid en integriteit van gegevens en netwerken, evenals risico’s in verband met online gokken worden behandeld door andere wetgevende regelingen.

Bescherm online snelwegen

“Er blijft een aanzienlijke kloof bestaan ​​tussen de verwachtingen van Australiërs en wat vandaag door de internetindustrie wordt geleverd”, zei minister Fletcher gisteren in een toespraak aan de National Press Club. “Een belangrijke uiting van die verbroken verbinding is dat veel van de meest populaire digitale producten en diensten van vandaag niet zijn ontworpen met het oog op gebruikersveiligheid.”

Hij vergeleek de veiligheid op “onze online snelwegen” met de veiligheidsaanpak op de mondiale automarkt, waar internationale fabrikanten, die worden gehandhaafd door wetgeving van soevereine landen, worden nageleefd door mondiale fabrikanten die hun voertuigen leveren aan mondiale markten.

Platforms moeten meer verantwoordelijkheid nemen

Minister Fletcher drong er ook bij technologiegiganten als Facebook en Google op aan om “op te stappen” en schadelijke inhoud sneller te verwijderen, verwijzend naar terroristische aanslagen zoals de schietpartij in Christchurch in maart 2019. De terrorist kon een livestream van zijn gruwelijke daden publiceren op Facebook, dat meer dan een miljoen keer werd gedeeld op sociale media, werd in de uren na de aanval gekopieerd en verspreid op andere platforms.

Krachtens de voorgestelde wet zou de eSafety-commissaris ook aanvullende bevoegdheden hebben om snel te reageren op een online crisisgebeurtenis door internetserviceproviders te verzoeken de toegang tot sites die ernstig schadelijke inhoud of extreem gewelddadig materiaal hosten, tijdelijk te blokkeren voor een beperkte periode.

Internetplatforms hebben maximaal 24 uur de tijd om schadelijke inhoud te verwijderen, in plaats van 48 uur volgens de huidige regels. Dit omvat cyberpesten, online misbruik en intimidatie, wraakporno en ander schadelijk materiaal.

Sterkere privacyinstellingen bij marketing aan kinderen

Games en apps die door kinderen worden gebruikt, kunnen kanalen zijn voor aanstootgevende en schadelijke inhoud en gedrag. Om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot schadelijke inhoud, is een mix van benaderingen nodig, waaronder onderwijs, informatie over hoe kinderen online veilig kunnen worden gehouden, veerkracht opbouwen en regulering.

De regering van Morrison werkt samen met online serviceproviders om ervoor te zorgen dat online games, apps en services gericht op kinderen standaard privacy- en veiligheidsinstellingen instellen op de meest beperkende.

Commissaris eSafety Feedback vragen

De afdeling vraagt ​​feedback op de voorstellen voor een nieuwe wet op online veiligheid om het regelgevingskader voor online veiligheid in Australië te verbeteren. Minister Fletcher moedigt geïnteresseerden sterk aan om bij te dragen aan het consultatieproces.

Belanghebbenden kunnen hun opmerkingen over de voorgestelde hervormingen uiterlijk op 19 februari 2020 indienen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me