International Crackdown on IM RAT Spyware | VPNoverview.com

En brittisk man fängslades igår som en del av en internationell operation för att slå ner trojaner för fjärråtkomst (RAT). RAT Spyware tar total kontroll över offrens datorer för att stjäla personlig information, inloggningsuppgifter och videofilmer.


Funktion för att stänga av IM RAT Spyware

En internationell samordnad operation inleddes redan i juni 2019 för att stänga av RAT Imminent Monitor (IM). Operationen kulminerade förra veckan med raid i Australien, Colombia, Tjeckien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige och Storbritannien. Den riktade både säljare och användare av IM RAT.

Operationen leddes av den australiensiska federala polisen och samordnades internationellt av Europol. Enligt Europol arresterades cirka 13 av RAT: s “mest produktiva användare” och 430 enheter greps.

Rat spyware tros ha använts i 124 länder och sålt till mer än 14 500 köpare. Det var oerhört populärt eftersom det var lätt att använda, där köpare inte behövde vara tekniskt kunniga för att använda det. Dessutom hade det ett relativt lågt försäljningspris på bara 25 USD.

Antalet offer antas ligga i tiotusentals. Utredare har redan hittat bevis på stulna personuppgifter, lösenord, privata fotografier och videofilmer.

Den samordnade operationen har nu avslutat tillgängligheten av IM RAT. Dessutom kan IM RAT-spionprogrammet inte längre användas av dem som redan har köpt det.

Förövaren arresterad i Storbritannien

I Storbritannien utfärdades 21 teckningsoptioner, vilket ledde till arrestering av nio individer och återhämtning av 100 föremål.

Som en del av den brittiska operationen arresterades en man från Merseyside, Scott Cowley, och dömdes igår till två års fängelse. Han infekterade oskyldiga offerdatorer med IM RAT för att ta kontroll över sina webbkameror och titta på dem.

Arbetande officerare hittade ett antal mappar på Cowleys dator med inspelningar av hans offer. Mapparna innehöll tydligen bilder och videor av kvinnorna som klär av sig och under intima stunder, inklusive sex.

Polisen hade lite problem med att spåra Cowley då han enligt uppgift köpte RAT-spionprogrammet med ett PayPal-konto kopplat till hans riktiga namn och e-postadress. Stuart Mills, försvarande Cowley sa: “… det är förvånande att det är så fritt tillgängligt för försäljning och köp eftersom det inte fanns någon sofistikerad här – det köptes med den här svarandens PayPal-konto och han identifierades lätt.” Han tillade: “Den här svaranden är inte en särskilt sofistikerad individ.”

Vad är en RAT?

En Trojan för fjärråtkomst (RAT) är skadlig programvara som gör det möjligt för hackare att övervaka och kontrollera offrets dator eller nätverk. Det fungerar som legitima fjärråtkomstprogram som ofta används av teknisk support för att hjälpa kunder med datorproblem.

Även om legitima fjärråtkomstprogram används för teknisk support och fildelning används RATs för spionering, kapning av datorer och stjäl konfidentiell information.

RATS laddas vanligtvis ner med ett program som begärs av offret eller skickas som en e-postbilaga. De är svåra att upptäcka eftersom de inte bromsar en infekterad dator. De visas inte heller i listor över program eller uppgifter som körs på datorn. Om inte en hacker släpper bort sig genom att ta bort filer eller flytta markören runt på skärmen kan offer bli smittade av en RAT i åratal utan att märka.

Vad är syftet med RATS?

RATS ger hackare administrativ tillgång till infekterade datorer. Således kan hackare torka av offrets dator eller utföra olagliga handlingar online i offerets namn. De kan stjäla information som inloggningsuppgifter och online bankkonto eller sociala säkerhetsuppgifter. En hackare kan också använda en RAT för att ta kontroll över offrets dator och göra den till en del av ett botnet.

Dessutom blir RATs som används för spionering alltmer populära. De tar kontroll över offrens webbkameror och använder de resulterande videor eller bilder för utpressning eller andra felaktiga ändamål. Vissa RATs aktiverar inte ens webbkamerans indikatorlampa, så offren är inte medvetna om att de hålls på med.

Undvika RAT Spyware

Allmänheten och företagen kan följa enkla steg för att skydda sig mot RAT-spionprogram. Sådana steg inkluderar:

  • Installera och hålla uppdaterat effektivt antivirusprogram
  • Undvika nedladdningar av program eller appar som inte kommer från en pålitlig källa
  • Se till innan du klickar på länkar i e-postmeddelanden – de kan vara phishing
  • Se till innan du öppnar bilagor i e-postmeddelanden, även om de verkar komma från kända personer
  • Undvika misstänkta webbplatser
  • Täcker webbkameror när de inte används, oavsett om det är en inbyggd eller klipp-enhet
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me