Corona Apps: zo gaan landen om met privacy (in tijden van Covid-19) | VPNoverview.com

Overheden over de hele wereld zoeken naar een manier om controle te krijgen over de Covid-19-uitbraak. Veel landen hebben besloten dat ze technologie en apps willen gebruiken om dit virus te bestrijden. Sommigen ontwikkelen dergelijke apps al of hebben ze zelfs al geïmplementeerd. Dit artikel bespreekt wat deze landen hebben gedaan in hun strijd tegen het coronavirus. Hoe werken sommige apps en welke zorgen hebben we erover? Er wordt ook gekeken naar de beschikbare opties bij het ontwikkelen van een tracking-app. We hebben ook met verschillende beveiligings- en privacydeskundigen gesproken over de risico’s.


Internationale ervaringen  

Overal ter wereld vertrouwen overheden op apps om het coronavirus te bestrijden. In deze sectie bespreken we welke apps ze gebruiken, hoe ze werken en hoe ze zijn ervaren. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste bevindingen samengevat. Een meer gedetailleerde analyse voor alle landen vindt u eronder.

Land
Volgtechniek
Details
DuitslandSmartband of smartwatch gecombineerd met een appDe smartband registreert gegevens zoals hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk en slaappatroon, zodat hij coronasymptomen kan herkennen. Deze informatie wordt via de app naar het Robert Koch-instituut gestuurd, een vergelijkbaar instituut als het CDC in de Verenigde Staten. Het steunt op vrijwillige deelname. Tot dusver is de totale deelname aan het land laag.
BelgiëBluetooth-applicatieBinnenkort wordt een app gelanceerd die het verkeer van mensen registreert. Het registreert waar u heen gaat, wanneer u daarheen gaat en met wie u contact hebt gehad. De overheid wil de app gebruiken om infecties in kaart te brengen en mensen op de hoogte te brengen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus.
ZwitserlandAnalyse mobiele data providerDe Zwitserse regering heeft toegang gekregen tot gegevens voor analyse die zijn opgeslagen door een van de belangrijkste telefoonaanbieders in het land. De regering wil de beweging van mensen in kaart brengen om te bepalen hoe de verspreiding van het virus kan worden vertraagd.
Het Verenigd KoninkrijkBluetooth-applicatieDe Britse regering is van plan de komende weken een app voor het traceren van contacten te lanceren. Het zal mensen informeren die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus. Britse media zeggen dat de app gebruik zal gaan maken van Bluetooth en mogelijk ook GPS.
IerlandBluetooth-applicatieBinnenkort lanceert de Ierse regering een app. Het zal mensen informeren die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus. Deelname is vrijwillig.
IJslandApplicatie gebaseerd op GPSDeelnemers downloaden vrijwillig een app. Het registreert hun locatie via GPS en die gegevens worden lokaal opgeslagen op de telefoon van een gebruiker. Wanneer een deelnemer besmet raakt, registreert hij die informatie in de app. Een overheidsteam voor contacttracering analyseert vervolgens de bewegingen van die persoon en brengt mogelijke infecties in kaart.
DenemarkenGeen apps, alleen vergrendelingDenemarken investeerde niet in het ontwikkelen of gebruiken van een app, maar besloot een strikte lockdown te implementeren. De verspreiding van het virus lijkt in het land onder controle te zijn, dus de lockdown-maatregelen zullen medio april worden versoepeld. Zo gaan scholen weer open.
ItaliëGeen contact tracing app, maar een app om in contact te blijven met medische professionalsMensen kunnen hun symptomen vrijwillig registreren in een app en in contact komen met medische professionals. De verspreiding van het virus kan in kaart worden gebracht op basis van de informatie die mensen in de app invoeren. Op deze manier kunnen de autoriteiten indien nodig ingrijpen. Ook kunnen mensen in de app bellen naar de hulpdiensten.
SpanjeDiverse apps, plus het volgen van 40 miljoen Spaanse telefoonsSpanje heeft verschillende apps ontwikkeld of ontwikkelt deze waarmee gegevens over de gezondheid van mensen worden verzameld. Mensen registreren hun symptomen en deze worden gekoppeld aan hun locatiegegevens. De regering heeft verklaard dat ze het Spaanse volk niet in de gaten houden om te zien of ze zich aan de genomen maatregelen houden, maar om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. De regering volgt ook meer dan 40 miljoen smartphones voor een Covid-19-studie. Bewegingen van mensen worden geregistreerd via GPS, zodat interregionale maatregelen kunnen worden verfijnd. De regering heeft verklaard dat alle gegevens zijn geanonimiseerd.
FrankrijkBluetooth-applicatie voor lokaliseren en aps om in contact te blijven met medische professionalsFrankrijk wil de pandemie bestrijden met een app die nog in ontwikkeling is. Precieze details over wat de app gaat doen, zijn nog niet beschikbaar. Autoriteiten hebben aangegeven dat ze app gaan gebruiken van Bluetooth. Maar er zijn zorgen over gebreken in de app. De secretaris van Digitale Zaken heeft daarom aangegeven dat ze wellicht besluiten om de app toch niet te lanceren. Bij de ontwikkeling van de app zal privacy het belangrijkste punt zijn en de Franse autoriteiten zullen dat nauwlettend in de gaten houden. Daarnaast moedigt de overheid mensen aan om apps te downloaden die medisch basisadvies bieden.
OostenrijkBluetooth-applicatieDeze app maakt via Bluetooth verbinding met andere telefoons. Dit zal gebeuren wanneer twee gebruikers meer dan 15 minuten met elkaar doorbrengen op minder dan 2 meter afstand van elkaar. Wanneer een persoon besmet raakt met het virus, kan hij iedereen op de hoogte brengen waarmee hij de afgelopen 54 uur contact heeft gehad. De app stelt iedereen op de hoogte die via Bluetooth verbinding heeft gemaakt met de telefoon. De app heeft toegang nodig tot de microfoon van je telefoon om ultrasone geluiden uit te zenden om de afstand tussen apparaten te bepalen.
PolenSelf-quarantaine-app op basis van selfiesDeze app gebruikt geen bluetooth of gps, maar selfies. Het concept is dat mensen moeten bewijzen dat ze thuis blijven door selfies te sturen naar de afdeling Digitale Zaken. De app gebruikt gezichtsherkenningssoftware om te bepalen of de persoon werkelijk is wie hij beweert te zijn. De app lokaliseert ook waar de foto is gemaakt. Deelnemers moeten meerdere keren per dag een selfie insturen. De app verzendt willekeurig selfie-verzoeken en wanneer er binnen 20 minuten geen foto wordt gemaakt, wordt de politie op de hoogte gebracht.
RuslandApp die dienst doet als digitale locator en tevens een QR-systeemHet Kremlin heeft een app gelanceerd om mensen op te sporen die horen thuis te blijven. De app fungeert dus als een locator om te volgen of de persoon de gegeven instructies volgt. Zo niet, dan kunnen de autoriteiten ingrijpen. Ook de Russische regering werkt aan een systeem met QR-codes. Alle inwoners van Moskou die zich online hebben geregistreerd, krijgen een QR-code. Dit kan worden gebruikt om zichzelf te identificeren bij het uitgaan op straat. Autoriteiten kunnen dan nagaan of deze persoon buiten mag.
kalkoenMobiele telefoons volgenPresident Erdogan wil alle bewegingen van mensen in het land volgen door mobiele telefoons te volgen. De afdeling Communicatie heeft aangegeven dat ze berichten willen sturen of mensen willen bellen die hun huis verlaten. Turken die zich niet houden aan zelfquarantainebeperkingen, worden door de politie bezocht en krijgen een boete. Specifieke plannen voor de ontwikkeling van zo’n app zijn nog niet vrijgegeven.
De Verenigde StatenGeen apps, maar dataverzameling via mobiele telefoonsDe CDC verzamelt locatiegegevens via mobiele telefoons. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om de bewegingen van mensen te volgen. Google, Apple en Facebook werken allemaal aan manieren om de verspreiding van het virus in de VS (en daarbuiten) in kaart te brengen.
ChinaNeem contact op met tracing-apps, GPS-hacking, gezichtsherkenning en meerChina volgt de bewegingen van mensen op verschillende manieren. Het Chinese volk kan worden gemaakt om bepaalde apps te downloaden. Functies zijn opgenomen in bestaande apps (zoals Alipay en WeChat) om ook mensen te volgen. Hun rechten en vrijheden kunnen worden ontnomen op basis van hun quarantainestatus.
SingaporeBluetooth-applicatieSingapore gebruikt een app die contact via Bluetooth registreert. Deze gegevens worden versleuteld en 21 dagen lokaal bewaard. Iedereen die de app heeft en in contact is geweest met een geïnfecteerde persoon wordt op de hoogte gebracht.
Zuid-KoreaGPS-tracking, beveiligingscamera’s, creditcardgegevens, controlepunten in openbare ruimtesZuid-Korea heeft tientallen testlocaties geopend waar mensen zich gratis kunnen laten testen. Wanneer iemand positief test, worden GPS-gegevens, creditcardgegevens en beveiligingsbeelden gebruikt om iemands stappen te volgen en om de mensen met wie ze contact hebben gehad op de hoogte te stellen. Hierbij worden persoonlijke gegevens over de besmette persoon gedeeld.
IndiaSelf-quarantaine-app met selfiesDeze app vraagt ​​mensen om meerdere keren per dag een selfie thuis in te sturen. Dit wordt gebruikt om te controleren of iemand daadwerkelijk thuis verblijft. Zo niet, dan wordt de persoon door de autoriteiten gecontacteerd.
TaiwanGPS en smartphone volgenDe autoriteiten worden op de hoogte gesteld wanneer iemand die in quarantaine zou moeten zijn, hun huis verlaat. Hiervoor gebruikt de overheid trackinggegevens van mobiele telefoons. Wanneer iemands telefoon sterft of wordt uitgeschakeld, kunnen ze ook rekenen op een bezoek van de politie.
Hong KongPolsbandjes en een appIn Hong Kong krijgen mensen polsbandjes die verbonden zijn met een app. Deze polsbandjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen thuis blijven en de quarantaine niet doorbreken.
AustraliëDiverse apps met gps en mobiele dataLokale overheden hebben in Australië verschillende apps gelanceerd. Een van deze apps is Whispir in Victoria. Met deze app kan de overheid de locatie van Covid-19-patiënten volgen. De autoriteiten kunnen de app ook gebruiken om via sms met een persoon te communiceren. De app helpt ervoor te zorgen dat mensen zichzelf in quarantaine plaatsen. Mensen die geen boete van $ 25.000 riskeren. Een boete voor een bedrijf kan oplopen tot $ 100.000.
Nieuw-ZeelandNog geen app, maar ontwikkelt een app voor het traceren van contactpersonenEr is een app in ontwikkeling die het contact in kaart kan brengen. Het is niet zeker of de overheid deze app ook daadwerkelijk gaat gebruiken. De regering heeft ook aangegeven geïnteresseerd te zijn in de app die in Singapore wordt gebruikt.
IsraëlLocatie-app en smartphone-analyse voor geïnfecteerde personenMensen krijgen een melding wanneer ze de afgelopen 14 dagen contact hebben gehad met een geïnfecteerde persoon. Ze ontvangen tijd- en locatiegegevens over dat contact, maar krijgen geen persoonlijke gegevens te horen. Ze krijgen dan een melding dat ze zelf in quarantaine moeten gaan. De regering heeft beloofd geen gegevens met de gezondheidsdienst te delen. De Israëlische geheime dienst kan je telefoon analyseren wanneer je geïnfecteerd raakt, zodat ze kunnen achterhalen met wie je contact hebt gehad. Die mensen kunnen dan ook in quarantaine worden geplaatst.
Ik rendeApp die lokaliseert met behulp van GPSOp 3 maart 2020 werd aan alle Iraanse burgers een bericht gestuurd met de mededeling dat ze een app moesten downloaden voordat ze naar een ziekenhuis of gezondheidscentrum gingen. De naam van deze app is AC19. Het bewaakt de locatie om te bepalen waar een gebruiker is. Het maakt ook gebruik van een Android-bibliotheek om bewegingen bij te houden, die normaal gesproken wordt gebruikt door fitness-apps. Een tweet van ICT-secretaris MJ Azari Jahromi stelde dat meer dan 3,5 miljoen mensen al privé- en locatiegegevens hadden gedeeld met de overheid.
PakistanMobiele telefoons tracerenVerschillende Pakistaanse burgers ontvingen op 24 maart een bericht dat ze mogelijk in contact waren geweest met een Covid-19-patiënt. Deze maatregel werd hoogstwaarschijnlijk geïmplementeerd via cell site location information (CSLI) en call detail record (CDR) gegevensverzamelingsmethoden. Details over locaties die door een bevestigde patiënt zijn bezocht en mobiele telefoonnummers van mensen die er tegelijkertijd waren, kunnen worden bepaald via CDS-analyse via de telefoongegevens van de patiënt.
ArgentiniëHet analyseren van locatiegegevens die door derden zijn verzameldBig data-bedrijf Grandata heeft een heatmap gemaakt om te laten zien welke gebieden in Argentinië het beste voldoen aan de quarantainemaatregelen. Grandata gebruikte een geanonimiseerde dataset die werd verzameld door apps die geolocatiegegevens aan derden verstrekken. De kaart laat zien of een persoon meer dan een meter verwijderd is van de plaats waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de sociaal-economische context. Sommige mensen moeten misschien kilometers maken om naar de dichtstbijzijnde plaats te gaan om voedsel te kopen of essentiële diensten te vinden. Dit is ook een perfect voorbeeld van wat de data-exploitatie-industrie doet. Gebruikers weten mogelijk niet waar ze persoonlijke informatie hebben gedeeld en hoe deze wordt gedeeld met derden.
EcuadorSatelliettracering / GPS-trackingDe regering is van plan om satelliettracering te gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen zich houden aan quarantainemaatregelen. Privacy International zegt dat ze er met deze maatregel voor kunnen zorgen dat mensen daadwerkelijk thuis blijven.
BraziliëSmartphone volgenSommige lokale overheden volgen al smartphones om te controleren of Brazilianen zich houden aan de lockdown. Overal in Brazilië zijn regeringen van plan een systeem te implementeren dat geolocatie-tracking gebruikt om ervoor te zorgen dat de lockdown serieus wordt genomen. Het systeem is ontwikkeld door InLoco, een Braziliaanse startup. Het volgt mensen via een kaart die geen GPS of bakens gebruikt. InLoco beweert dat geotracking 30 keer nauwkeuriger is dan tracking via GPS.
MarokkoApps voor informatie-uitwisselingDe Marokkaanse regering gebruikt twee apps om Covid-19 te bestrijden. De eerste is ontwikkeld door een startup genaamd Dakibot. Het bedrijf heeft een chatbot opgezet die veelgestelde vragen over het coronavirus beantwoordt. De andere app is gelanceerd door de afdeling Gezondheid. Het is gericht op medische professionals en kan worden gebruikt om op een snelle en eenvoudige manier informatie uit te wisselen. De regering hoopt dat dit mensen helpt om effectiever te zijn in de strijd tegen het coronavirus.
Zuid-AfrikaAnalyse van telecomgegevensDe Zuid-Afrikaanse secretaris van Communicatie, Stella Ndabeni-Abrahams, vertelde verslaggevers op 24 maart dat het belangrijk is om naar individuen te kijken die door het virus zijn getroffen, zodat we gezondheidswerkers kunnen helpen. Dat is de enige manier om te weten hoeveel mensen in een bepaald gebied zijn besmet. De telecommunicatie-industrie is overeengekomen om gebruikersgegevens te analyseren om de overheid hierbij te helpen. Op welke manier dit precies zal gebeuren, is niet duidelijk.

Apps in Europa

wereldkaart europa en rusland

Duitsland

Duitsland is een van de landen waar het coronavirus hard is aangeslagen. Er zijn meer dan 115.000 infecties en meer dan 2.600 doden gevallen. Daarom doet de Duitse regering er alles aan om de verspreiding van het virus te stoppen. Het Robert Koch Institute (RKI), de Duitse CDC, heeft een app genaamd Corona-Datenspende ontwikkeld om dat doel te helpen bereiken.

Om de app te gebruiken heb je een smartphone en een smartband of smartwatch nodig die verbinding kunnen maken met Google Fit of Apple Health. Garmin-, Fitbit-, Polar- of Withings-toestellen werken ook met de app. Je hebt de wearable nodig om symptomen in een vroeg stadium op te sporen. Het heeft geen zin om de app te installeren als je geen smartband of smartwatch hebt. Nadat u de app heeft geïnstalleerd, wordt u geïnformeerd over welke gegevens worden verzameld en waarvoor de gegevens worden gebruikt. Als u besluit deze voorwaarden te accepteren, moet u uw postcode registreren. Ten slotte verbindt u de app met uw wearable.

Alle verzamelde gegevens worden doorgestuurd naar de RKI. En ze weten best veel van je. Ze kennen uw locatie sinds u uw postcode heeft ingevoerd, maar dat is niet alles wat ze weten. De app-ontwikkelaars hebben toegang tot de informatie die je in je activity tracker hebt gestopt. Dit is informatie zoals geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. De gegevens die door uw wearable worden verzameld, worden ook naar de RKI doorgestuurd. Dit is informatie zoals hartslag, stressniveau, lichaamstemperatuur, bloeddruk, activiteit, rust en slaappatroon. De sensoren in je smartband of smartwatch registreren veranderingen in deze variabelen. Op deze manier kunnen deze apparaten symptomen herkennen die verband houden met het coronavirus.

Hoe zit het met privacy? De ontwikkelaars vertellen je direct dat de informatie die ze verzamelen niet geanonimiseerd is. De app registreert geen namen en adressen, maar is gekoppeld aan een specifieke gebruikers-ID of pseudoniem. De ontwikkelaars zeggen dat dit de enige manier is om de gegevens die over een langere periode zijn verzameld correct te analyseren. De RKI geeft wel aan dat ze er alles aan doen om de verzamelde gegevens te beschermen en dat ze ten volle rekening houden met geldende beveiligingsmaatregelen.

Gebruikers betalen een hoge prijs als het om privacy gaat. Dat is misschien de reden waarom de app op het moment van schrijven nog maar 50.000 keer is gedownload.

België

De Belgische regering doet al het mogelijke om het coronavirus te bestrijden. Het land had al vrij vroeg besloten tot strikte afsluiting. Burgemeesters in grenssteden beweerden dat hun buurland Nederland de situatie te licht opvatte. Zo sloot België uit voorzorg de grenzen voor de Nederlanders.

België lanceert binnenkort een app die beweging volgt. Het registreert waar u heen gaat, wanneer u daarheen gaat en met wie u contact hebt gehad. De overheid wil de app gebruiken om infecties in kaart te brengen en mensen op de hoogte te brengen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus. Viroloog Marc van Ranst bevestigde eind maart dat een dergelijke app de komende weken beschikbaar zal zijn. België maakt deel uit van een groep genaamd Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), samen met Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland. Deze groep onderzoekers ontwikkelt een privacyvriendelijke app voor het traceren van contacten die Bluetooth gebruikt.

Niet iedereen is er echter zeker van dat dit een geweldig idee is. Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga of Human Rights, merkt op dat zo’n app inderdaad een waardevolle informatiebron kan zijn voor artsen en onderzoekers. Maar ze moeten wel heel voorzichtig zijn met deze gegevens. Ze zegt dat de sleutel tot succes in dit onderzoek is het respecteren van de privacy van mensen. Ze eist transparantie over wie toegang heeft tot de informatie en wie de gegevens opslaat. Ze wil ook dat er een adviesraad komt die het gebruik van de app kan monitoren. En de gegevens moeten worden verwijderd zodra blijkt dat ze niet langer relevant zijn.

Ze zei tegen de Belgische media dat het recht op privacy geen absoluut recht is en dat het in tijden van nood wellicht nodig is om deze rechten te beperken. Maar wanneer er een maatregel wordt genomen, moet de overheid nagaan of het echt nodig is om hun doel te bereiken en of die maatregel in verhouding staat tot de problematiek.

Zwitserland

De Zwitserse regering heeft de door de staat geleide Swisscom gevraagd om mobiele-telefoongegevens over te dragen, volgens een rapport van Reuters. De overheid wil deze gegevens gebruiken om te bepalen of de beperkingen van de beweging van mensen om de verspreiding van het virus te vertragen, ook echt hebben gewerkt.

Daniel Koch, het hoofd van infectieziekten bij de federale afdeling Gezondheidszorg, zei dat het “niets met surveillance te maken heeft”. Ze analyseren alleen gegevens van de vorige dag. Deze verklaring veroorzaakte enige discussie onder privacyadvocaten.

Het Verenigd Koninkrijk

Op dit moment zijn in het VK ongeveer 62.000 mensen besmet met het virus en zijn er ongeveer 7.100 mensen overleden. Prins Charles kreeg eind maart het virus. Hij isoleerde zich onmiddellijk in zijn huis in Schotland. Zijn symptomen waren mild, dus hij was binnen de kortste keren weer aan het werk. De Britse premier Boris Johnson werd een week in het ziekenhuis opgenomen nadat bij hem het virus was vastgesteld. Hij werd op 12 april ontslagen. Hij heeft zijn werk overgedragen aan de secretaris van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, voor de tijd die hij nodig heeft om te herstellen.

Het VK zit op slot. Johnson kondigde aan dat ze deze maatregel op een eenvoudige en directe manier zouden nemen. ‘Vanavond moet ik het Britse volk een heel simpele instructie geven: je moet thuis blijven’. Maar dit is niet de enige stap die de premier zet om het virus te stoppen. De Britse regering heeft plannen om de komende weken een app voor het traceren van contacten te lanceren. Deze app laat mensen weten wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Britse media beweren dat deze app gebruik zal maken van Bluetooth en misschien ook van GPS.

Het is duidelijk dat privacy geen prioriteit heeft. Bronnen die anoniem willen blijven, hebben Sky News verteld dat er tijdens vergaderingen geen woord werd genoemd over ‘mogelijke implicaties van de technologie die ze willen gebruiken’. Privacyadvocaten adviseerden de overheid in een open brief vermoeid te raken. Ze vroegen hen geen app te lanceren die alleen wordt gebruikt voor sociale controle.

Ierland

De Ierse regering zal binnenkort een app lanceren die het virus zal helpen bestrijden. De Health Service Executive (HSE), het Ierse ministerie van Volksgezondheid, kondigde eind maart aan dat de app binnen tien dagen beschikbaar zou zijn. De app moet mensen informeren wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is.

Er is heel weinig bekend over de manier waarop de app werkt. We weten dat het Bluetooth gebruikt en dat de Ierse regering nauw samenwerkt met privacyorganisaties. De regering wil voorkomen dat de regels van de AVG worden overtreden. Niemand wordt gemaakt om de app te installeren, het is allemaal gebaseerd op vrijwillige deelname.

IJsland

IJsland vertrouwt ook op een app om Covid-19 te bestrijden. Mensen kunnen de app RakningC-19 vrijwillig downloaden op hun smartphone. Wanneer u de app voor het eerst opent, wordt u gevraagd uw telefoonnummer te registreren. Deelnemers ontvangen dan een sms met een code van zes cijfers. Hiermee wordt hun deelname bevestigd en wordt hun telefoonnummer opgeslagen op de servers van IT-bedrijf Sensa.

De volgende stap is, heel belangrijk, of de app iemands locatie mag volgen. Hiervoor gebruikt de app geen Bluetooth, maar wel de gps-chip. Als deelnemers daarmee instemmen, betekent dit dat de app constant hun locatie in de gaten houdt. De app slaat de locatiegegevens meerdere keren per uur op. Deze gegevens worden 14 dagen lokaal op de telefoon bewaard. De informatie wordt na twee weken automatisch verwijderd.

Als een deelnemer erachter komt dat hij besmet is met het virus, registreert hij die informatie in de app. Een Contact Tracing Team (CTT) van de afdeling Rechtsbescherming en Hulpdiensten zal hen dan vragen om hun ID-nummer op hun paspoort te delen. Dit nummer wordt 14 dagen bewaard in de database van het team. Dit betekent dat locatiegegevens van de patiënt beschikbaar zijn om te monitoren en dat de CTT andere mogelijke infecties in kaart kan brengen.

Het bedrijf Sidekick heeft ook een app ontwikkeld. Het werkt heel anders dan RakningC-19. Het verzamelt geen locatiegegevens, maar biedt in plaats daarvan een manier voor artsen en andere zorgverleners om te communiceren. Hierdoor kunnen zij iemands gezondheid op een veilige afstand bewaken en actie ondernemen wanneer dat nodig is. Als iemand zichzelf isoleert, wordt hen via tekst gevraagd om de app te installeren. Dit maakt ze onderdeel van het Sidekick Covid-19-programma. Er wordt hen gevraagd tweemaal per dag een lijst met vragen in te vullen. Een algoritme bepaalt vervolgens de ernst van de symptomen met behulp van de informatie uit de lijsten. Een arts zal uiteindelijk beslissen of ze moeten ingrijpen. De artsen kunnen de app ook gebruiken om een ​​patiënt vragen te stellen. Een persoon wordt gecontroleerd door een zorgverlener, zolang hij zich niet lekker voelt. Zodra ze zich beter voelen, worden ze ontslagen en kunnen ze de app van hun telefoon verwijderen.

Covid-19 app IJsland

Denemarken

Denemarken was een van de eerste Europese landen die krachtige maatregelen nam tegen het coronavirus. Het land besloot zijn grenzen, scholen, restaurants en cafés te sluiten en verbood vergaderingen voor meer dan tien mensen. Nu heeft de Deense premier verklaard dat de maatregelen langzaam weer normaal worden. Scholen en kinderdagverblijven kunnen vanaf medio april weer opengaan, met inachtneming van de vastgestelde beperkingen (zes voet afstand, handen wassen, extra schone klaslokalen, geen meegenomen speelgoed thuis, meer pauzes buiten nemen).

De in Denemarken genomen maatregelen lijken te hebben gewerkt. Er zijn 6.700 geregistreerde infecties en bijna 300 doden. De Deense regering heeft de stap niet genomen om een ​​app te introduceren in haar strijd tegen het virus.

Italië

Italië is een van de landen met het grootste aantal besmette mensen. De Italiaanse regering gaat ver in haar strijd tegen het virus. Telecomaanbieders geven gegevens aan hen door, die kunnen worden gebruikt om mensen tijdens de lockdown te monitoren en te kijken of mensen thuis blijven. Dit klinkt als een schending van de AVG. De gegevens worden geanonimiseerd, zodat het geen inbreuk op de privacy lijkt. De verzamelde gegevens zijn niet te herleiden tot één specifieke persoon.

De Italiaanse regering heeft ook haar hoop gevestigd op een app om de verspreiding van het virus te stoppen. De app Lazio Doctor Covid is te downloaden in de regio Lazio, waar bijna zes miljoen Italianen wonen. De app is geen app voor het traceren van contacten, maar de applicatie kan worden gebruikt om contact op te nemen met professionele zorgverleners wanneer u denkt dat u mogelijk besmet bent met het virus.

U moet uw e-mailadres en telefoonnummer in de app registreren. U kunt ook informatie registreren over lichaamstemperatuur, gewicht, hartslag en bloeddruk. Er wordt gevraagd of u recent in het buitenland bent geweest of dat u contact heeft gehad met iemand die door het virus is besmet. De app heeft een geïntegreerd dagboek dat de voortgang van de symptomen bijhoudt. Aan de hand van al deze informatie zal een arts beoordelen of u daadwerkelijk bent besmet met het Covid-19-virus en welke stappen een patiënt vervolgens moet nemen. De app bevat ook een knop waarmee je contact kunt opnemen met hulpdiensten.

Mensen kunnen vrijwillig deelnemen en de app is meer dan 50.000 keer gedownload in de Google Play Store.

Spanje

Spanje is het land met het op één na hoogste aantal infecties en sterfgevallen, vlak achter de VS. Er zijn meer dan 175.000 geregistreerde infecties en bijna 20.000 dodelijke slachtoffers. Daarom heeft de Spaanse regering in maart een strikte afsluiting in het land ingevoerd. Alle hotels en toeristische accommodaties moesten sluiten, scholen werden gesloten (alle scholen, van basisschool tot universiteit), mensen werden gevraagd om thuis te werken wanneer dat kon, het openbaar vervoer werd stopgezet, grote evenementen werden geannuleerd en mensen werden geannuleerd. werd gevraagd om hun huis niet anders te verlaten dan om boodschappen te doen en naar het werk of naar het ziekenhuis te reizen. Deze afsluiting zal tot ten minste eind april van kracht zijn.

In Spanje zijn apps ontwikkeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Inwoners van de hoofdstad Madrid kunnen CoronaMadrid downloaden, een tool waarmee mensen kunnen bepalen of ze mogelijk besmet zijn met het virus. De app zal hen een aantal “ja” of “nee” vragen stellen nadat deelnemers persoonlijke informatie hebben geregistreerd (naam, geboortedatum, telefoonnummer). Als de antwoorden op de vragen wijzen op een mogelijke infectie, krijgt de gebruiker advies over de volgende stappen. De ontwikkelaars van de app hebben aangegeven dat de software ook gegevens verzamelt over gezondheid en locatie. Deze gegevens worden vervolgens centraal opgeslagen op servers die eigendom zijn van de regionale autoriteiten. Ze beweren dat deze gegevens alleen worden gebruikt voor epidemiologisch onderzoek en niet voor het monitoren van mensen.

Ook ontwikkelt de rijksoverheid een app die gegevens gaat verzamelen over de verspreiding van het virus. De Spaanse krant El País schreef dat het ministerie van Handel groen licht gaf voor de ontwikkeling van een app die zal helpen in de strijd tegen het coronavirus. Gebruikers van de app kunnen mogelijke symptomen in de app registreren om te controleren of ze mogelijk zijn geïnfecteerd met het virus.

De app zou ook gegevens moeten verzamelen over de verspreiding van het virus. Het is niet bedoeld om de Spaanse bevolking in de gaten te houden om te zien of ze daadwerkelijk thuis blijven, aangezien de handhaving van de afsluiting in handen is van de lokale en regionale autoriteiten. Maar tegelijkertijd laat het regeringsbesluit wel ruimte om contact op te nemen met mensen via WhatsApp wanneer ze hun thuisregio verlaten. De regering ontkent dat zij van deze mogelijkheid daadwerkelijk gebruik zal maken.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft op 1 april onthuld dat er meer dan 40 miljoen smartphones in Spanje worden gevolgd. Dit is onderdeel van een onderzoek genaamd DataCovid en is een bijproject voor de eerder genoemde app. De overheid wil de gps-locatie van smartphones gebruiken om bewegingen van mensen tussen regio’s te volgen, zodat interregionale maatregelen kunnen worden aangescherpt. De regering heeft verklaard dat alle gegevens zijn geanonimiseerd.

Frankrijk

Frankrijk is hard getroffen door het virus. Er zijn bijna 120.000 geregistreerde infecties en meer dan 12.000 doden. Frankrijk heeft een strikte lockdown ingevoerd. Mensen mogen hun huis elke dag een uur verlaten en moeten binnen een straal van anderhalve kilometer van hun huis blijven. En natuurlijk mag dit alleen als het echt nodig is, dus alleen voor de boodschappen of om naar het werk te reizen. Frankrijk volgt het VK bij het ontwikkelen van een app om de verspreiding van het virus te stoppen. Naar verwachting duurt het ontwikkelen van deze app minimaal drie tot zes weken.

Precieze details over wat de app gaat doen, zijn nog niet beschikbaar. De secretarissen van Gezondheid en Digitale Zaken vertelden Le Monde dat de app gebruik gaat maken van Bluetooth. Cedric O, de secretaris van Digitale Zaken, gaf toe dat er een aantal tekortkomingen zijn in de werking van de app, dus de regering kan besluiten om de app toch niet te lanceren.

O legde ook uit dat privacy het belangrijkste probleem is bij het ontwikkelen van de app. De Franse privacywaakhond CNIL kan aanbevelingen doen en deze zullen door de regering zeer serieus worden genomen. Ook wordt rekening gehouden met de privacymaatregelen van PEPP-PT. Daarnaast moedigt de overheid mensen aan om apps te downloaden die medisch basisadvies bieden. Daarvoor wordt in de regio Parijs de app Covidom gebruikt.

Oostenrijk

Oostenrijk werd op 16 maart afgesloten. Vanaf dat moment mocht je alleen nog boodschappen doen, uitwaaien (één keer per dag) of naar je werk gaan. De politie hield een oogje in het zeil en controleerde of mensen zich aan de maatregelen hielden. De afsluiting lijkt een succes te zijn, aangezien minder dan 300 mensen aan het virus zijn overleden.

Kort na de aankondiging van de lockdown lanceerde het Oostenrijkse Rode Kruis de app Stopp Corona. Deze app zal het belangrijkste wapen zijn in de strijd tegen het virus nu de regering de zaken langzaamaan weer normaal maakt. Kleine winkeltjes mogen na Pasen weer open en grotere winkels en kapsalons volgen snel. Als dat lukt, kunnen hotels en restaurants half mei weer hun deuren openen.

Stopp Corona gebruikt Bluetooth om met andere telefoons te communiceren. Het communiceert niet om te koppelen met andere telefoons, maar om geanonimiseerde ID-nummers te coderen en lokaal op te slaan. Het Oostenrijkse Rode Kruis noemt dit een digitale handdruk. Dit gebeurt niet bij zomaar een voorbijganger. Alleen mensen die meer dan 15 minuten met elkaar hebben doorgebracht op minder dan 2 meter afstand, worden geregistreerd. Wanneer een persoon besmet raakt met het virus, moet hij dat in de app registreren. De app kan vervolgens iedereen informeren waarmee hij de afgelopen 54 uur contact heeft gehad.

Waardeert Stopp Corona uw privacy? De app slaat geen gegevens op zoals locatie of contactenlijst. Maar als u toch geïnfecteerd raakt, wordt u gevraagd uw telefoonnummer te delen. Dit nummer wordt vervolgens centraal opgeslagen, waarschijnlijk op de servers van het Oostenrijkse Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft alleen uw unieke gebruikers-ID (UUID) als u geen symptomen vertoont. De ontwikkelaars hebben gezegd dat deze ID op geen enkele manier is gekoppeld aan andere gegevens. De gegevens zijn niet geanonimiseerd, maar wel gepseudonimiseerd.

Bluetooth is de belangrijkste functie van deze app, maar heeft ook toegang nodig tot de microfoon van je apparaat. En dat is de eerste keer dat we daarvan horen. Waarom hebben ze dit nodig? De microfoon wordt gebruikt om ultrasone tonen te verzenden die niet door het menselijk oor kunnen worden gehoord. De app kan de afstand tussen apparaten bepalen wanneer andere telefoons deze tonen ook verzenden.

Bijna 300.000 mensen hebben Stopp Corona gedownload. Dit is slechts een klein percentage van de bevolking, aangezien er in Oostenrijk 9 miljoen mensen zijn. Desalniettemin is de Oostenrijkse regering ervan overtuigd dat de app een tweede uitbraak in het land kan helpen voorkomen. Andere landen hebben interesse getoond in deze app. Deze landen zijn onder meer Nederland en Australië.

Polen

Hoewel het aantal infecties in Polen vrij laag is, neemt de regering nog steeds maatregelen om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Net als andere Europese landen heeft Polen een app gelanceerd om dit doel te bereiken. De app heet Kwarantanna domowa, wat zich ruwweg vertaalt naar een app voor zelfquarantaine. De app gebruikt geen Bluetooth of GPS om mensen te volgen, maar maakt wel gebruik van selfies. Het concept is dat mensen die in quarantaine zijn, moeten bewijzen dat ze echt thuis zijn door selfies te sturen naar de afdeling Digitale Zaken.

Hoe werkt dit? Natuurlijk, het simpelweg insturen van een selfie bewijst niets. Hier komt de app van de overheid om de hoek kijken. Hij gebruikt software voor gezichtsherkenning om te bepalen of de persoon werkelijk is wie hij beweert te zijn. De app lokaliseert ook waar de foto is gemaakt. Deelnemers moeten meerdere keren per dag een selfie insturen. De app verzendt willekeurig selfie-verzoeken en wanneer er binnen 20 minuten geen foto wordt gemaakt, wordt de politie op de hoogte gebracht. Een lange wandeling maken is hierdoor uitgesloten.

De politie wordt naar je huis gestuurd als de app meldt dat je niet echt thuis bent. Ze zullen controleren of je er bent of niet. Je riskeert een boete van $ 120, – als je betrapt wordt, en boetes kunnen oplopen tot $ 1200,-.

De Poolse regering is heel duidelijk over het gebruik van de app. Het is verplicht om het te installeren. Een woordvoerder van de afdeling Digitale Zaken vertelde de Franse persagent AFP dat je twee opties hebt als je in quarantaine moet gaan: je installeert de app of de politie wordt naar je huis gestuurd.

De Britse journalist Jakub Krupa zei dat hij denkt dat de regering automatisch een account aanmaakt voor iedereen die een vermoedelijke coronapatiënt is. Poolse arbeiders die nu naar huis reizen, worden zeker als zodanig beschouwd.

Rusland

President Poetin heeft begin april een app gelanceerd om tegen virussen te vechten. Het concept van de app is heel anders dan wat we tot nu toe in Europa hebben gezien. De meeste apps worden gebruikt om mensen te waarschuwen wanneer ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het virus. In plaats daarvan heeft het Kremlin besloten dat ze mensen in quarantaine willen volgen. Je kunt het zien als een soort GPS-enkelmonitor die door veroordeelden wordt gedragen. Big Brother kijkt nu echt naar je.

De Russische regering werkt ook aan een systeem met QR-codes. Alle inwoners van Moskou die zich online hebben geregistreerd, ontvangen een QR-code. Deze code kan worden gebruikt om zichzelf te identificeren bij het uitgaan op straat. Autoriteiten kunnen dan nagaan of deze persoon buiten mag. Als dat zo is, kunnen ze zonder gedoe hun weg vervolgen. Critici noemen de app en het QR-codesysteem een ​​’digitaal concentratiekamp’.

kalkoen

Turkije vat de pandemie niet licht op, wat logisch is met meer dan 60.000 geregistreerde infecties. Scholen zijn gesloten, nationale en internationale vluchten zijn geannuleerd en vergaderingen zijn grotendeels verboden. President Erdogan heeft tegen het Turkse volk gezegd dat ze minstens ‘drie stappen’ afstand van elkaar moeten houden. Mensen die ervoor kiezen om uit te gaan, zijn verplicht een gezichtsmasker te dragen. Een verplichte sluiting van 48 uur in 31 steden veroorzaakte nogal wat paniek. De aankondiging werd gedaan slechts twee uur voordat de blokkering in werking trad, dus mensen haastten zich om boodschappen te doen. Dit resulteerde in lange rijen buiten de winkels waar mensen te dicht bij elkaar stonden. De secretaris die hiervoor verantwoordelijk was, wilde daarom aftreden, maar Erdogan accepteerde zijn ontslag niet.

Erdogan gaat een stap verder dan de rest van Europa in de strijd tegen het virus. De president maakte begin april bekend dat hij mobiele telefoons gaat volgen. De afdeling Communicatie vertelde Reuters dat Erdogan alle bewegingen van mensen wil volgen en berichten wil sturen of mensen wil bellen die hun huis verlaten. Turken die zich niet houden aan zelfquarantainebeperkingen, worden door de politie bezocht en krijgen een boete. Specifieke plannen voor de ontwikkeling van zo’n app zijn nog niet vrijgegeven.

De Turkse wet weerhoudt de president er niet van om dit allemaal te doen. Hij mag bijzondere maatregelen nemen in buitengewone omstandigheden, zoals een pandemie. Hij hoeft het parlement geen toestemming te vragen wanneer hij grote groepen mensen wil monitoren of afluisteren, steden wil afsluiten of het hele sociale leven wil stopzetten. Democratie wordt opzij gezet wanneer Erdogan een doel probeert te bereiken.

Apps in de Verenigde Staten

Wereldkaart VS.

Het virus is in de VS op het toneel ontploft. Het land wordt een broeinest voor het virus, met op het moment van schrijven meer dan 760.000 geregistreerde infecties. Geen enkel ander land ter wereld heeft meer besmette mensen. President Trump kondigde begin april aan dat tussen de 100.000 en 240.000 mensen hoogstwaarschijnlijk aan het virus zullen overlijden. Grote steden zoals L.A. zijn hard getroffen en dokters hebben het ‘hel op aarde’ genoemd toen hem werd gevraagd naar de situatie in de ziekenhuizen daar. Trump heeft besloten te investeren in de economie; hij heeft meer dan 2 miljard dollar beschikbaar gesteld voor meer dan 300 miljoen mensen. Op dit moment zijn meer dan 17 miljoen mensen in de VS werkloos.

Er zijn in de VS geen plannen om een ​​app voor het traceren van contacten te ontwikkelen, maar experts hebben gezegd dat deze binnen een paar weken kan worden ontwikkeld. Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) bewaakt locatiegegevens van mobiele telefoons. Deze gegevens worden gecombineerd met informatie van de reclamebranche en gebruikt om de beweging van mensen in kaart te brengen. Onderzoekers doen dit om erachter te komen in welke mate en waar het virus zich verspreidt. Burgerrechtenbewegingen hebben zich uitgesproken tegen deze schending van de privacy. Ze vragen zich af of het voor een overheid legaal is om toegang te hebben tot dit soort informatie.

Google en Apple proberen ook mee te doen. Samen zullen ze een manier ontwikkelen waarop Android-telefoons en iPhones met elkaar kunnen communiceren. “Anonieme bakens”, die vergelijkbaar zijn met anonieme ID-nummers, kunnen dan via Bluetooth worden uitgewisseld. Hiervoor heeft u een Application Programming Interface of API nodig. Beide bedrijven hebben aangegeven dat dit in mei van start gaat. Google en Apple gebruiken de maanden na de lancering om een ​​algemener contacttraceringsplatform te ontwikkelen dat ook Bluetooth gebruikt. De bedrijven zeggen dat dit platform nuttiger zal zijn dan de API, omdat er meer mensen kunnen deelnemen. Door een app te ontwikkelen, kunnen overheden en gezondheidsinstanties deze ook aanpassen aan hun eigen behoeften. Google en Apple verklaarden in een blog dat “[p] rivacy, transparantie en toestemming van het grootste belang zijn bij deze inspanning, en we kijken ernaar uit om deze functionaliteit te bouwen in overleg met geïnteresseerde belanghebbenden. We zullen openlijk informatie over ons werk publiceren zodat anderen deze kunnen analyseren ”.

covid-19 google en apple-methode

Facebook doet ook mee met het feest. Het platform van Mark Zuckerberg helpt onderzoekers door Facebook-gegevens voor hen beschikbaar te stellen via het Data for Good-programma. Onderzoekers kunnen deze informatie gebruiken om de verspreiding van het virus in de VS in kaart te brengen, zodat ze weten waar medische middelen nodig zijn. Net als andere big data-bedrijven verzamelt Facebook veel informatie. Elke minuut zijn er 317.000 statusupdates, 147.000 foto’s gepost en 54.000 links gedeeld op het platform.

Apps in Azië en het Midden-Oosten

wereldkaart Azië

China

Het begon allemaal in China. Op het hoogtepunt van de epidemie waren er meer dan 82.000 infecties in het land. Maar de laatste nieuwsberichten over de situatie daar vertellen ons dat er nauwelijks nieuwe gevallen zijn geregistreerd. Wuhan zat ongeveer 75 dagen opgesloten, maar de mensen gaan nu weer de straat op. Winkels mogen hun deuren weer openen, maar de overheid volgt de situatie nog steeds op de voet. Ze willen ervoor zorgen dat er geen tweede golf van infecties ontstaat.

China heeft zijn uitgebreide bewakingsmogelijkheden voor de bevolking ingezet om de verspreiding van het virus in te dammen. Apps, telefoontracking, gezichtsherkenning en zelfs drones worden gebruikt om vast te stellen waar individuen zijn geweest, wanneer en met wie. Het communistische regime heeft alle nodige maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te stoppen. Sommige van de genomen maatregelen kunnen zelfs als draconisch worden beschouwd. Een drone die over je hoofd vliegt en naar je schreeuwt om terug naar huis te gaan, is behoorlijk intimiderend. En een politieagent op elke hoek die je temperatuur controleert wanneer je slaagt, is een beetje veel vergeleken met de meeste normen. Elke beweging door de overheid laten volgen via een app is een andere extreme maatregel die is genomen. En China verplicht alle burgers om dergelijke apps te installeren.

Een andere manier waarop de Chinese overheid de situatie onder controle kreeg, was dat bestaande apps (zoals Alipay en WeChat) een kleursysteem moesten inbouwen. De app voorziet elke gebruiker van een kleurcode, afhankelijk van hun quarantainestatus. De app laat gebruikers dan weten of hun quarantainestatus zodanig is dat ze hun huis mogen verlaten of niet. Ook wordt aangegeven of ze gebruik mogen maken van het openbaar vervoer. Gebruikers moeten hun kleurcode op verzoek aan de autoriteiten laten zien. Personen met een “Groene” code kunnen vrij door de stad bewegen. Personen met “Geel” zijn beperkter en personen met “Rood” zijn volledig gesloten. De app deelt ook zijn gegevens met de politie.

Singapore

Hoewel Singapore een relatief laag aantal geïnfecteerde mensen heeft gezien, doen ze er alles aan om de verspreiding van het virus te stoppen. Daarom lanceerde de overheid eind maart de app TraceTogether.

Wanneer gebruikers de app installeren, moeten ze Bluetooth inschakelen. De app meet hoe lang je contact hebt gehad met iemand en hoe ver je van elkaar verwijderd was tijdens de meeting. Het kan dit doen door middel van Relative Signal Strength Indication (RSSI). Als u te veel tijd met iemand doorbrengt en u bent te dicht bij elkaar, wisselen uw apparaten geanonimiseerde ID-nummers uit. Deze informatie wordt gecodeerd en 21 dagen lokaal op uw telefoon opgeslagen. De app verzamelt geen gegevens die tot individuen herleidbaar zijn. Wanneer je geïnfecteerd raakt, registreer je dat in de app. De app stelt vervolgens iedereen op de hoogte waarmee u onlangs contact heeft gehad.

Door TraceTogether verzamelde gegevens worden niet doorgegeven aan de overheid, tenzij iemand daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Iedereen die zich wil afmelden voor de app, kan een e-mail sturen naar de afdeling Gezondheid, inclusief zijn telefoonnummer, en zij zullen vervolgens al uw gegevens van hun servers verwijderen. De overheid wil niet dat iemand de app installeert, maar heeft wel aangegeven dat zoveel mogelijk mensen de app kunnen gebruiken..

De app functioneert alleen zoals gepland als er voldoende mensen deelnemen. Om effectief te zijn, zou ongeveer 75% van de mensen de app moeten downloaden, maar dit is niet gebeurd. Het virus verspreidt zich nog steeds in het land en veel migranten raken momenteel besmet.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft tientallen testlocaties geopend waar mensen zich gratis kunnen laten testen. Wanneer iemand positief test, worden GPS-gegevens, creditcardgegevens en beveiligingsbeelden gebruikt om iemands stappen te volgen en om de mensen met wie ze contact hebben gehad op de hoogte te stellen. Hierbij worden persoonlijke gegevens over de besmette persoon gedeeld.

India

Deze app vraagt ​​mensen om meerdere keren per dag een selfie thuis in te sturen. Dit wordt gebruikt om te controleren of iemand daadwerkelijk thuis verblijft. Zo niet, dan wordt de persoon door de autoriteiten gecontacteerd.

Taiwan

De autoriteiten worden op de hoogte gesteld wanneer iemand die in quarantaine zou moeten zijn, hun huis verlaat. Hiervoor gebruikt de overheid trackinggegevens van mobiele telefoons. Wanneer iemands telefoon sterft of wordt uitgeschakeld, kunnen ze ook rekenen op een bezoek van de politie.

Hong Kong

In Hong Kong krijgen mensen polsbandjes die verbonden zijn met een app. Deze polsbandjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen thuis blijven en de quarantaine niet doorbreken.

Israël

Mensen krijgen een melding wanneer ze de afgelopen 14 dagen contact hebben gehad met een geïnfecteerde persoon. Ze ontvangen tijd- en locatiegegevens over dat contact, maar krijgen geen persoonlijke gegevens te horen. Ze krijgen dan een melding dat ze zelf in quarantaine moeten gaan. De regering heeft beloofd geen gegevens met de gezondheidsdienst te delen. De Israëlische geheime dienst kan je telefoon analyseren wanneer je geïnfecteerd raakt, zodat ze kunnen achterhalen met wie je contact hebt gehad. Die mensen kunnen dan ook in quarantaine worden geplaatst.

Ik rende

Op 3 maart 2020 werd aan alle Iraanse burgers een bericht gestuurd met de mededeling dat ze een app moesten downloaden voordat ze naar een ziekenhuis of gezondheidscentrum gingen. De naam van deze app is AC19. Het bewaakt de locatie om te bepalen waar een gebruiker is. Het maakt ook gebruik van een Android-bibliotheek om bewegingen bij te houden, die normaal gesproken wordt gebruikt door fitness-apps. Een tweet van ICT-secretaris MJ Azari Jahromi stelde dat meer dan 3,5 miljoen mensen al privé- en locatiegegevens hadden gedeeld met de overheid.

Pakistan

Verschillende Pakistaanse burgers ontvingen op 24 maart een bericht dat ze mogelijk in contact waren geweest met een Covid-19-patiënt. Deze maatregel werd hoogstwaarschijnlijk geïmplementeerd via cell site location information (CSLI) en call detail record (CDR) gegevensverzamelingsmethoden. Details over locaties die door een bevestigde patiënt zijn bezocht en mobiele telefoonnummers van mensen die er tegelijkertijd waren, kunnen worden bepaald via CDS-analyse via de telefoongegevens van de patiënt.

Apps in Oceanië

wereldkaart Australië Nieuw-Zeeland

Australië

Lokale overheden hebben in Australië verschillende apps gelanceerd. Een van deze apps is Whispir in Victoria. Met deze app kan de overheid de locatie van Covid-19-patiënten volgen. De autoriteiten kunnen de app ook gebruiken om via sms met een persoon te communiceren. De app helpt ervoor te zorgen dat mensen zichzelf in quarantaine plaatsen. Mensen die geen boete van $ 25.000 riskeren. Een boete voor een bedrijf kan oplopen tot $ 100.000.

Nieuw-Zeeland

Er is een app in ontwikkeling die het contact in kaart kan brengen. Het is niet zeker of de overheid deze app ook daadwerkelijk gaat gebruiken. De regering heeft ook aangegeven geïnteresseerd te zijn in de app die in Singapore wordt gebruikt.

Apps in Latijns-Amerika

wereldkaart Latijns-Amerika

Argentinië

Big data-bedrijf Grandata heeft een heatmap gemaakt om te laten zien welke gebieden in Argentinië het beste voldoen aan de quarantainemaatregelen. Grandata gebruikte een geanonimiseerde dataset die werd verzameld door apps die geolocatiegegevens aan derden verstrekken. De kaart laat zien of een persoon meer dan een meter verwijderd is van de plaats waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de sociaal-economische context. Sommige mensen moeten misschien kilometers maken om naar de dichtstbijzijnde plaats te gaan om voedsel te kopen of essentiële diensten te vinden. Dit is ook een perfect voorbeeld van wat de data-exploitatie-industrie doet. Gebruikers weten mogelijk niet waar ze persoonlijke informatie hebben gedeeld en hoe deze wordt gedeeld met derden.

Ecuador

De regering is van plan om satelliettracering te gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen zich houden aan quarantainemaatregelen. Privacy International zegt dat ze er met deze maatregel voor kunnen zorgen dat mensen daadwerkelijk thuis blijven.

Brazilië

Sommige lokale overheden volgen al smartphones om te controleren of Brazilianen zich houden aan de lockdown. Overal in Brazilië zijn regeringen van plan een systeem te implementeren dat geolocatie-tracking gebruikt om ervoor te zorgen dat de lockdown serieus wordt genomen. Het systeem is ontwikkeld door InLoco, een Braziliaanse startup. Het volgt mensen via een kaart die geen GPS of bakens gebruikt. InLoco beweert dat geotracking 30 keer nauwkeuriger is dan tracking via GPS.

Apps in Afrika

wereldkaart afrika

Marokko

De Marokkaanse regering gebruikt twee apps om Covid-19 te bestrijden. De eerste is ontwikkeld door een startup genaamd Dakibot. Het bedrijf heeft een chatbot opgezet die veelgestelde vragen over het coronavirus beantwoordt. De andere app is gelanceerd door de afdeling Gezondheid. Het is gericht op medische professionals en kan worden gebruikt om op een snelle en eenvoudige manier informatie uit te wisselen. De regering hoopt dat dit mensen helpt om effectiever te zijn in de strijd tegen het coronavirus.

Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse secretaris voor communicatie, Stella Ndabeni-Abrahams, vertelde verslaggevers op 24 maart dat het belangrijk is om naar individuen te kijken die door het virus zijn getroffen, zodat we gezondheidswerkers kunnen helpen. Dat is de enige manier om te weten hoeveel mensen in een bepaald gebied zijn besmet. De telecommunicatie-industrie is overeengekomen om gebruikersgegevens te analyseren om de overheid hierbij te helpen. Op welke manier dit precies zal gebeuren, is niet duidelijk.

Het idee achter de apps

Veel landen hebben besloten dat ze technologie willen gebruiken om het coronavirus te bestrijden. Europese wetenschappers introduceerden begin april software voor een corona-tracking-app. Dit kan door het grote publiek worden gebruikt om bij te houden met wie ze contact hebben gehad. De app laat je weten wanneer je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Er zijn ook andere apps op de markt gekomen, zoals hulpmiddelen om contact op te nemen met uw arts, vragen te stellen en mogelijke coronasymptomen te bespreken. Dergelijke toepassingen kunnen de verspreiding van het virus vertragen, maar kunnen ook helpen de druk op zorgverleners te verminderen. Uit peiling is gebleken dat veel mensen voorstander zijn van het implementeren van dit soort apps.

In eerste instantie lijken deze ideeën misschien de weg te gaan in de strijd tegen Covid-19. Maar als je even de tijd neemt om te denken dat je misschien wat vragen en reserveringen bedenkt. Hoe werkt een app die u op de hoogte stelt wanneer u in contact bent geweest met een corona-patiënt? Hoe en waar wordt de informatie die door deze apps wordt verzameld, opgeslagen? Wie heeft toegang tot deze gegevens? Zal onze privacy beschermd worden? Deze vragen houden veel onderzoekers scherp, omdat het allemaal geldige en belangrijke vragen zijn om te stellen.

De technische kant van de dingen: hoe werken deze apps?

Er zijn dus twee soorten apps: apps voor contacttracering en communicatie-apps. De meeste media richten zich op de eerste, omdat veel mensen willen weten hoe het eigenlijk werkt. Er zijn twee manieren om mensen te volgen wanneer u praat over een corona-tracing-app. De twee opties zijn Bluetooth of GPS.

Een app installeren

Het is duidelijk dat het eerste dat u moet doen, is installeer de app op uw smartphone. Dit is gemakkelijker voor Android-gebruikers dan voor Apple. Android-gebruikers zijn niet beperkt tot de Google Play Store om apps te downloaden en te installeren. Ontwikkelaars kunnen hun applicaties ook op andere manieren aanbieden, zoals op hun eigen website of via een ander platform.

Je kunt alleen downloaden uit de App Store als je een iPhone hebt, waardoor jailbroken apparaten even buiten beeld blijven. Dit betekent dat ontwikkelaars hun app aan Apple moeten aanbieden. Apple controleert of de app voldoet aan alle voorwaarden die voor ontwikkelaars zijn gesteld. Als dat niet het geval is, betekent dit dat het terug is naar de tekentafel. En zelfs als alles als goed wordt beschouwd, kan het weken duren voordat Apple een app groen licht geeft. Daarbij gaat kostbare tijd verloren. Regeringen zouden Apple mogelijk kunnen vragen het proces te versnellen, aangezien er een pandemie is, maar dat garandeert niets. Om dit allemaal te omzeilen, kunt u een app gebruiken die al door Apple is goedgekeurd.

Bovendien is er het probleem dat op iOS dergelijke apps niet erg goed werken op de achtergrond. De app werkt optimaal wanneer deze is geopend en er geen andere apps worden gebruikt. Als je vergeet de app te openen of als je iets anders op je telefoon doet, werkt de app ook niet. Volgens Statcounter gebruikt bijna een derde van de Europeanen iPhones. In de VS is dat tot 60% van de mensen, dus dat kan een groot probleem zijn. Het zou betekenen dat die app voor veel van hen niet goed werkt.

Lokaliseren via GPS

Het installeren van de app is slechts de eerste stap. Het is aan de mensen om de app te activeren en actief te gebruiken zodra deze op hun smartphone is geïnstalleerd. Hoe? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het is waarschijnlijk aan u om de app te laten weten dat u ziek bent en symptomen vertoont die verband houden met het coronavirus. Dit betekent dat u verkouden bent, koorts heeft, moeite heeft met ademhalen of een reukverlies heeft. De app kan u niet vertellen of u het virus daadwerkelijk heeft, maar zal waarschijnlijk aannemen dat u dat wel heeft. Dus als u zegt dat u symptomen vertoont, wordt u gemarkeerd als coronapatiënt. Hoewel de medische wetenschap heeft aangetoond dat de symptomen van het virus sterk verschillen van patiënt tot patiënt.

Wanneer de app weet dat u mogelijk besmet bent met het virus, zal hij iedereen waarmee u in contact bent geweest informeren en hen waarschuwen. Dit omvat mensen in uw directe omgeving (familie en vrienden) maar ook mensen die u op straat, op het werk of tijdens het boodschappen doen bent gepasseerd.

Tegenwoordig is bijna elke smartphone uitgerust met een GPS chip. Deze chip weet bijna precies waar je bent op deze planeet. Niet alleen als je stilstaat, maar ook als je beweegt. Bekijk Maps, de navigatie-app van Google. Het kan je precies vertellen waar je was op een bepaalde datum, hoe laat je aankwam, welke route je hebt genomen om er te komen en welke foto’s je hebt gemaakt tijdens je bezoek. Al deze informatie wordt netjes voor je gesorteerd. Dating-apps zoals Grindr, Tinder en Happn gebruiken ook GPS.

Lokaliseren via Bluetooth

Bluetooth is een andere optie om voor deze apps te gebruiken. Via Bluetooth maak je draadloos verbinding met andere apparaten. Mogelijk hebt u een Bluetooth-hoofdtelefoon om naar muziek te luisteren. Of je gebruikt bluetooth om verbinding te maken met een smartwatch of met je auto. Je kunt het ook gebruiken om documenten van de ene telefoon naar de andere te verzenden. Bluetooth maakt het allemaal mogelijk.

Bluetooth kan ook worden gebruikt om een ​​andere persoon te identificeren. Elk apparaat heeft zijn eigen MAC-adres, dat is een ID-nummer voor de chip in het apparaat. Deze chip zit in elk apparaat dat toegang heeft tot internet of je thuisnetwerk. Elk Bluetooth-apparaat heeft ook zijn eigen unieke nummer (BD_ADDR). Smartphones hebben meestal beide nummers. Deze nummers kunnen vervolgens door de tracking-app worden gebruikt om mensen te identificeren.

Hoe werkt dat? U installeert de app en schakelt Bluetooth in. Je telefoon stuurt een uniek ID-nummer als je over straat loopt. Wanneer je mensen tegenkomt die hetzelfde hebben gedaan, zullen je telefoons met elkaar verbinden en ID-nummers uitwisselen. Zo verzamel je in een mum van tijd een lijst met ID-nummers. Er moet daadwerkelijk contact zijn. Als je iemand voorbijloopt, heeft hij geen kans om verbinding te maken.

Stel je voor dat je daadwerkelijk besmet raakt met het virus. Vervolgens vertel je de app die je hebt en de app stelt iedereen op de hoogte waarmee je contact hebt gehad. Ze kunnen dan maatregelen nemen om gezond te blijven, zichzelf in quarantaine te plaatsen, met hun arts te praten of een ziekenhuis te bezoeken.

Problemen: ziek of niet?

Deze apps klinken als de perfecte oplossing om de verspreiding van het virus te stoppen. Maar is dat zo? Experts springen niet op en neer en zien ze niet als zodanig. Een probleem is dat de app je valse meldingen kan geven. Stel je voor dat je binnen je ramen aan het wassen bent en dat iemand die besmet is voorbij loopt. Je krijgt dan bericht. Zonder reden, want er was een raam tussen jou en de patiënt. De app houdt hier uiteraard geen rekening mee.

De app weet ook niet of je daadwerkelijk besmet bent met het virus. Het is een app, geen dokter. Het is aan jou om actie te ondernemen wanneer je denkt dat je besmet zou kunnen zijn. Iemand kan anderen gemakkelijk voor de gek houden en alles in beweging brengen door te doen alsof hij besmet is. De app weet niet dat het niet waar is. Overheden moeten nadenken over hoe ze met deze kwesties moeten omgaan. Hebben mensen een doktersverklaring nodig voordat ze een positief resultaat in de app kunnen registreren?

Een praktisch probleem is dat mensen, om de app echt effectief te laten zijn, smartphones moeten hebben en deze altijd bij zich moeten hebben. Als u uw telefoon thuis of in de auto achterlaat of als uw batterij leeg is, heeft het geen zin. En als je nog steeds een oude telefoon bezit zonder Bluetooth of apps, dan helpt dit je ook niet.

Privacy

Privacyorganisaties zijn bang dat onze privacy wordt geschonden. Contacttracing-apps kunnen alleen worden gebruikt als onze anonimiteit is gegarandeerd. Deze apps behandelen gevoelige medische informatie, dus het is essentieel dat deze gegevens correct worden behandeld. De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) heeft haar leden verzocht één Europese app te ontwikkelen. Er is een lijst met richtlijnen gepresenteerd aan overheden die tracking-apps ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze de veiligheid van alle gebruikers garanderen en kunnen ze versnippering van de interne markt voorkomen.

De meeste landen doen er alles aan om deze beveiliging te garanderen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat dergelijke apps alleen werken als de meerderheid van de mensen ze installeert. Zo konden regeringen de mensen dwingen om ze te installeren?

Hoe de gegevens op te slaan

Een andere vraag die zich voordoet, is hoe de gegevens moeten worden opgeslagen. Het kan lokaal of centraal worden opgeslagen. Wanneer u gegevens lokaal opslaat, betekent dit dat ze worden opgeslagen op uw apparaat waar ze worden versleuteld. Niemand heeft toegang tot de informatie. Wanneer je ervoor kiest om de data centraal op te slaan, bij een datacenter, betekent dit dat iemand toegang heeft tot deze data, namelijk de organisatie die de data verzamelt en voor je bewaart. Dit kan erg praktisch blijken te zijn, omdat het betekent dat de organisatie snel kan schakelen als dat nodig is. Het nadeel is dat het grote veiligheids- en privacyrisico’s met zich meebrengt. En dit is waar de meeste tegenstanders ons voor waarschuwen. Wanneer een hacker toegang kan krijgen tot de gegevens, ligt onze gevoelige informatie op straat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map