Mi az a MAC cím? Hol találok enyém? | VPNoverview

Minden eszköznek van MAC-címe, de nem mindenki tudja, mi ez. Ennek a MAC-nak semmi köze sincs az Apple-hez. Ebben az esetben a MAC a Media Access Control kifejezést jelenti. Ez egy egyedi cím, amelyet a gyártó adott egy eszköznek. A MAC-címet néha hardver- vagy fizikai címnek is hívják. Azonosítja a számítógép, laptop, táblagép vagy mobil eszköz hálózati adapterét. A hálózati adapter vagy a hálózati kártya biztosítja, hogy számítógépe képes-e csatlakozni a hálózathoz. A MAC-cím szükséges a hálózatban lévő eszközöknek a kommunikációhoz. Biztosítja azt is, hogy az útválasztó információkat küldhet a hálózaton lévő megfelelő eszközre.


Mi a MAC cím funkciója?

Mac címA MAC-címek 48 bites kódok, vagyis tizenkét számjegyből és betűből álló sorozatból állnak. Minden MAC címnek egyedi kombinációja van. Ez lehetővé teszi az eszköz azonosítását. A készülék internetkártya vagy adapter továbbítja ezt a MAC-címet, hogy ismertté váljon a környezetében lévő eszközökkel. Ilyen módon a router tudja, hová kell információkat küldeni.

A szemléltetés szemléltetése: Ha több eszközt csatlakoztat egy otthoni útválasztóhoz, akkor minden eszköz azonos IP-címmel rendelkezik, de minden eszköznek megvan a saját MAC-címe. Emiatt az információkat a hálózaton belül a megfelelő eszközre lehet elküldeni. Ez nagyon hasznos, sőt elengedhetetlen: biztosítja, hogy a keresési eredmények ne kerüljenek a szobatársa laptopjára.

Több MAC cím egy eszközön

Egy eszköznek több MAC-címe lehet. Ennek oka az, hogy a MAC-cím nemcsak minden eszközre jellemző, hanem minden internetkapcsolatra is. Tehát az Ethernet-kapcsolatához más MAC-cím van, mint a Wi-Fi-kapcsolathoz. Még akkor is, ha VPN-t használ, új MAC-címet kap az internetkapcsolathoz. Összefoglalva: bár valószínűleg csak egy MAC-címet használ a legtöbb eszközön, még sok más is lehet.

Az alábbiakban láthatja, hogy néz ki, ha eszközének több MAC-címe van. Először ott van az Ethernet kapcsolat MAC címe, majd a jelenleg használt Wi-Fi kapcsolat adatai. Az utolsó két blokk információt mutat a VPV kapcsolatokról a NordVPN-vel és a Surfshark-lal, amelyeket a számítógépen használtak. Ezekben az esetekben a MAC-cím a „Fizikai cím” után található..

MAC címek

Hol találok a MAC-címet?

A MAC-cím megkeresése nem túl bonyolult, bár úgy tűnik, hogy van. Először is, gyakran megtalálhatja a MAC-címet a készülék fizikai matricain. Általában csak egy szám van ott. Ez problémát jelenthet, mivel már tudja, hogy lehetséges több MAC-cím is (mert több kapcsolat is lehet). Annak érdekében, hogy pontosan megnézze az Ön jelenlegi kapcsolatának MAC-címét, meg kell lépnie a készülék beállításain. Az alábbiakban bemutatjuk egy lépésről lépésre a MAC-címét Windows, Android és iOS rendszereken.

Az Ön MAC-címe Windows rendszeren

Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megtalálja a MAC-címét egy Windows-eszközön. Az első magyarázat kifejezetten a Windows 10-re vonatkozik, a második módszer az operációs rendszer korábbi verzióira is működik. Hasonlóan fog működni más rendszereknél is.

A Windows 10 rendszerben a MAC-címet a következő módon találhatja meg:

 1. Kattintson a kapcsolat logó a tálcán.MAC-cím Windows 10
 2. Kattintson “Hálózat & Internetbeállítások„.
 3. Megjelenik egy új ablak. Kattintson a „A kapcsolat tulajdonságainak módosítása„.MAC-cím Windows 10
 4. MAC-címét közvetlenül a „Fizikai cím (MAC)”AlattTulajdonságok„.MAC-cím Windows 10

Jegyzet: Ha az összes különböző MAC-címet meg szeretné látni a készüléken, akkor a 3. lépésben az állapot alatt kattintson a „Hálózati tulajdonságok megtekintése” helyett a „Csatlakozás tulajdonságainak módosítása” lehetőségre..

Az összes Window rendszerhez a következő lépésekkel is megtalálhatja MAC-címét:

 1. Nyomja meg a Windows kulcs és „r” ugyanabban az időben. A következő ablak jelenik meg:MAC-cím Windows
 2. Töltsd ki “cmdÉs nyomja meg a gombot rendben.
 3. Begépel “getmac / v / fo lista”A megjelenő ablakban. Ne felejtse el megadni a szóközöket, mivel ezek nélkül nem fog működni. Miután beírta, nyomja meg az Enter billentyűt.MAC-cím Windows
 4. Megjelenik az összes internetkapcsolat áttekintése. A mögött megjelenő számok és betűk Valódi cím töltse ki a MAC-címét.MAC-cím Windows

MAC-címe Androidon

Ha szeretné megtalálni MAC-címét az Androidon, akkor kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Menj “Beállítások” és nyomja meg a „Az eszközről„.MAC-című Android
 2. Koppintson a “Állapot„.MAC-című Android
 3. MAC-címét a „Wi-Fi MAC-cím„.MAC-című Android

Az Ön MAC-címe iOS rendszeren

Az alábbi lépésekkel megtudhatja, hogy mi az MAC-címe az iPhone készüléken:

 1.  Nyissa meg a beállításait, majd kattintson a „Tábornok„.MAC-cím iPhone
 2.  Most kattintson a „Ról ről„.MAC-cím iPhone
 3. Itt található a MAC-címe:Wi-Fi cím„.MAC-cím iPhone

A Mac-cím hamisítása

hackerLehetséges, hogy MAC-címét kevésbé azonosíthatóvá változtassa. Ezt hívják hamisításnak. A hamisítás önmagában nem törvénytelen. Vannak olyanok, akik megváltoztatják MAC-címüket, hogy névtelenül részt vegyenek az illegális tevékenységekben. A hackerek például ezt teszik, így az interneten végzett tevékenységeikre nem lehet visszavezetni őket. A szokásos internethasználók megváltoztathatják MAC-címüket, hogy engedélyt használhassanak egyszerre több emberrel, vagy anonim módon tudják böngészni..

Licenc megosztása

Néhány internetszolgáltató és szoftvergyártó cég MAC-címének megfigyelésével nyomon tudja követni a szolgáltatást használó eszközök számát. Ez lehetővé teszi számukra, hogy korlátozzák azon emberek számát, akik egy előfizetést használhatnak. Egyesek szándékosan változtatják meg MAC-címüket, hogy elérjék egy szolgáltatást anélkül, hogy elérnék ezt a korlátozást. Ez azonban ellentétes a szolgáltatás szabályaival. Lényegében csalás, és ezért jogellenes. Nem javasoljuk az MAC-cím hamisítását, hogy az engedélyeket megoszthassa nagy emberek csoportjával.

Állítsa le a nyomkövetőket

Az egyik fő ok, amiért a legtöbb ember elrejti MAC-címét, a magánélet. Ebben a digitális világban sok vállalat lelkesen szeretné megismerni online adatait. Minél többet tudnak a felhasználókról, annál több pénzt számíthatnak fel például a célzott hirdetésekért. Bár személyazonossága nem közvetlenül kapcsolódik a MAC-címhez, az összes böngészési viselkedése összekapcsolható egymással. A webhelyek és más felek felhasználhatják ezeket az információkat, hogy részletes profilt készítsenek rólad. Ha ezt meg akarja akadályozni, akkor el kell hamisítania a MAC-címét. Ilyen módon meglehetősen névtelen maradhat böngészés közben. Szerencsére a MAC-címet általában nem közlik a weboldalakkal. A webhelyek legtöbbször csak az Ön IP-címét látják. Sok ember megváltoztatja IP-címét, például VPN használatával.

Mi a különbség az IP cím és a MAC cím között??

Sokan gyakran kíváncsi, mi a különbség az IP-cím és a MAC-cím között. A kettő nagyon hasonlónak tűnhet, de nem az. Az útválasztó egy IP-címet rendel hozzá, és minden alkalommal használ, amikor valamit kért egy webhelyről. Az Ön IP-je miatt a webhely tudja, hová kell küldeni az információkat. Az IP-címet a router hálózatának kell tekinteni. Minden eszköznek, amely az útválasztón keresztül fér hozzá az internethez, ugyanaz az IP-címe van.

MAC-címe eszközönként eltérő. MAC-je miatt az útválasztó tudja, hogy melyik eszköznek küldje el az információkat. Így ugyanabban az internetkapcsolatban lehet, de nem fogadhatja el egymás kereséseit. Ez is jó dolog: MAC nélkül ugyanolyan internetkapcsolat használata, mint a családdal, háziasszonyokkal, vagy akár idegenekkel a Starbucksban, elég kínos helyzeteket okozhat..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me