Mi a WebRTC és a WebGL szivárgás? | VPNoverview

A VPN (virtuális magánhálózat) megvédi adatait a hackerektől, a hirdetőktől és sok más nemkívánatos online nyomkövetőtől, és az internetes forgalom titkosításával érintetlenül tartja a magánéletét. Sajnos az online megfigyelési technikák folyamatosan változnak és kifinomultabbá válnak. Még a VPN biztonságával is, az Ön személyazonossága továbbra is nyomon követhető új technikákkal, például a böngésző ujjlenyomatával, amely a WebRTC és a WebGL szivárgásokat használja ki.

Ebben a cikkben pontosan elmagyarázzuk, mi a WebRTC és a WebGL szivárgás, és miért érdemes megfáradnia őket, ha teljesen anonim akar lenni online.

Böngésző ujjlenyomata

Böngésző ujjlenyomat-számítógépeA böngésző ujjlenyomata az online követés újfajta példája. Ha valóban meg akarja óvni az online adatvédelmet, akkor még több erőfeszítést kell tennie a nyomkövetés ezen formájának leállítására. A böngésző ujjlenyomata olyan technika, amely megkísérel egyedi nevet rendelni neked a böngésző és a számítógép beállításai alapján. A WebRTC (Web Real-Time Communication) és a WebGL (Web Graphics Library) e ujjlenyomat fontos részét képezi, és felfedheti az Ön IP-címét, valamint sok más személyes információt – még akkor is, ha VPN-t használ. Szóval, mi a WebRTC és a WebGL pontosan? Itt vannak a tények.

WebRTC és WebGL ujjlenyomatok

A WebRTC és a WebGL két olyan plug-in, amelyek a legtöbb böngésző, mint például a Chrome és a Firefox, szokásos szolgáltatásává váltak. A WebRTC lehetővé teszi a videocsevegést közvetlenül a böngészőből, így nem kell külön szoftvert telepítenie és megnyitnia, például a Skype-t. Másrészt a WebGL továbbfejleszti és lehetővé teszi a 3D grafika megjelenítését a böngészőben, lehetővé téve a hardveres gyorsítást, ha a számítógépen van grafikus kártya.

Ezt a két bővítményt az általános böngészési élmény fokozása érdekében vezették be. Sajnos az online névtelenséget is csökkentik. Noha a WebGL általában a böngésző ujjlenyomatának erőteljes mutatója, a WebRTC időnként véletlenül kiszivárogtatja a valódi IP-címét, még akkor is, ha VPN-t használ..


Hogyan szivárog a WebRTC az igazi IP-címem?

Sokan VPN-t használnak valódi IP-címük elrejtésére. Ez segít nekik anonim és biztonságosabb maradni. Időnként azonban a WebRTC peer-to-peer funkciójának el kell küldenie a valódi IP-címét, hogy működjön. Miután a böngésző engedélyt kért a webkamerához való kapcsolódáshoz, az IP-címet továbbítani kell a kapcsolat létrehozásához. Ez a közvetlen kapcsolat lehetővé teszi, hogy könnyedén videofelvételt készítsen a böngészőben, de elárulja a valódi helyét is.

Az Ön IP-címe az Ön hozzájárulása nélkül is kiszivárogtatható. A JavaScript ügyes használata révén egy weboldal sok személyes információt gyűjthet a számítógépéről és személyazonosságáról. Az ilyen típusú szivárgásra gyakran „tartósan megmaradó vaníliaszivárgásnak” hivatkoznak. A legnépszerűbb VPN-k azt állítják, hogy védelmet nyújtanak az Ön személyes adatainak megsértése ellen, ám valójában nem mindegyikük tesz ezt.

Melyik VPN védi meg a WebRTC szivárgások ellen?

2019 decemberétől csak két népszerű VPN-szolgáltató következetesen teljesíti a WebRTC szivárgáspróbát: ExpressVPN és NordVPN. Más VPN-szolgáltatók képesek alkalmanként semlegesíteni a WebRTC szivárgást, de nem elég konzisztensek a probléma teljes figyelmen kívül hagyásához. A legtöbb költségvetési vagy ingyenes VPN-szolgáltató még csak nem is próbálja megoldani a WebRTC szivárgást. Ez a probléma hangsúlyozza annak fontosságát, hogy megbízható, bevált VPN-szolgáltatót válasszon, nem pedig olcsó vagy ingyenes szolgáltatással.

ExpressVPN

Az ExpressVPN vitathatatlanul a pillanat egyik legjobb VPN-szolgáltatója. Bár nem a legolcsóbb lehetőség odakint, ez egy szolgáltatás, amelyre támaszkodhat. Amellett, hogy megóvja Önt a WebRTC szivárgásoktól, az ExpressVPN szervereinek ezrei vannak a világ minden tájáról. A legerősebb titkosítási protokollokkal működik, és lehetővé teszi, hogy egyszerre akár öt különböző eszközzel csatlakozzon egy fiókhoz. Ez egy nagyszerű VPN, amely a sebesség és a biztonság szempontjából fontos.

NordVPN

Csakúgy, mint az Express, a NordVPN az egyik kedvenc VPN szolgáltatásunk. Megfizethető, több mint 5000 szervert kínál a világ minden táján, és szinte az összes rendszeren működik. Szigorú naplózási politikájuk van, és megakadályozzák a WebRTC szivárgásokat, így biztos lehet benne, hogy adatai biztonságban vannak és anonim marad. Ezen túlmenően a NordVPN könnyen telepíthető, és egyértelmű felhasználói felülettel rendelkezik, így kellemes szoftverré vált a napi használatra..

Hogyan ellenőrizhetem, hogy a böngészőmben nem szivárog-e személyes információ?

Számos webhely segítségével ellenőrizheti, hogy a böngésző nem szivárog-e személyes adatait. Néhány a legjobb közülük:

 • Browserleaks (WebRTC és WebGL szivárgások teszteit is kínál)
 • Eszköz információ
 • AmIunique
 • Brax

Ezek a webhelyek megmondják, hogy a böngészője nem kívánt adatokat szivárog-e. Ha ellenőrzi a WebRTC szivárgását, akkor különösen fontos megvizsgálni, hogy van-e különbség a nyilvános és a helyi IP-cím között. Az Ön nyilvános IP-címe az a cím, amelyet más online szervezeteknek (webhelyek, sütik, nyomkövető stb.) Küld ki. A helyi IP-cím társítva van az útválasztóval. Mindkét IP-cím hamisítható. Fontos dolog, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egyik ilyen IP-cím sem a valódi.

Noha a WebGL nem adja el az Ön IP-címét, mint ahogyan a WebRTC hajlamos, hozzájárul az egyedi böngésző ujjlenyomatának létrehozásához. Ez az ujjlenyomat az azonosítás másik módja, IP-címétől függetlenül. Az alábbi táblázatban számos WebGL funkció látható a Microsoft Edge böngészőből és a Firefoxból.

Támogatott WebGL kiterjesztések (Edge)
Támogatott WebGL kiterjesztések (Firefox)
WEBGL tömörített textúra s3tcEXT színes puffer úszó
OES textúra úszóEXT úszókeverék
Az OES textúrája lineáris úszóEXT textúra tömörítés bptc
EXT textúra szűrő anizotrópEXT textúra szűrő anizotróp
OES standard származékokAz OES textúrája lineáris úszó
ANGLE példányos tömbökWEBGL tömörített textúra s3tc
OES elem index uintWEBGL tömörített textúra s3tc srgb
WEBGL mélység textúraA WEBGL elveszíti a környezetet
EXT frag mélység
OES textúra fele úszó
Az OES textúra fele úszik lineárisan
A WEBGL elveszíti a környezetet
OES csúcs tömb objektum
A WEBGL pufferkészletek
EXT keverék minmax
EXT shader textúra lod
Az EXT színes puffer fele úszó
A WEBGL színes puffer lebeg
WEB GL hibakeresési információ

Vegye figyelembe, hogy kevesebb funkció jelenik meg a Firefox böngészőben, mint az Edge-nél, azaz kevesebb azonosítási pont található a Firefox számára. Más szavakkal, a Firefox a biztonságosabb és magánképes a kettő közül, mivel kevesebb WebGL funkcióval rendelkezik, amelyek megengedettek a böngészőben történő futtatáshoz..

Hogyan lehet megakadályozni a WebRTC és a WebGL szivárgásokat?

Ha olyan felső szintű VPN-szolgáltatást használ, mint az ExpressVPN vagy a NordVPN, akkor nem kell aggódnia. Ezeknek a VPN-szolgáltatóknak beépített védelme van az ilyen szivárgások ellen. Ha azonban a sok más VPN-szolgáltatót használja, vagy egyáltalán nincs VPN, le kell töltenie és telepítenie kell egy speciális bővítményt.

uBlock Origin

A lehetséges WebRTC szivárgások megakadályozására használhatja az uBlock Origin szoftvert. Ez egy megbízható és megbízható adblokkoló, amelyet gyakran a piacon az egyik legjobb ingyenes blokkolónak tekintnek. Teljesen ingyenesen használható, és a Safari, az Opera, az Edge, a Chrome, a Firefox és a Brave rendszeren működik. Egyszerűen töltse le a bővítményt böngészőjére, és készen áll a lépésre. Védelem alatt áll az online követés legtöbb formája ellen, és nem fog látni olyan sok idegesítő hirdetést, mint általában. Az uBlock Origin a WebRTC funkciót is egyszerűen letiltja. A beállítás megváltoztatásához csak annyit kell tennie, hogy megbizonyosodjon arról, hogy védett-e. Így teheti meg ezt:

 1. Kattintson a böngésző jobb felső sarkában található kiterjesztésre
 2. Kattintson a jobb oldali beállítások ikonra, közvetlenül a nagy be / ki kapcsoló alatt
 3. Jelölje be a „Akadályozza meg, hogy a WebRTC szivárogjon a helyi IP-címről”, Amely a„Magánélet”Fülre

Miután ezt megtette, biztos lehet benne, hogy böngészője nem szivárogtatja be a helyi IP-címet a WebRTC segítségével.

WebRTC és WebGL védelem minden böngészőhöz

Mint korábban említettem, böngészője valódi különbséget tud tenni, amikor a WebGL-információt továbbítják. Emiatt az online forgalomnak a WebRTC és a WebGL szivárgások elleni védelme érdekében megteendő lépések az Ön böngészőjétől függően különböznek. Az alábbiakban elmondjuk, hogyan lehetne javítani az adatvédelmet a legnépszerűbb böngészőkben.

Króm

Google Chrome logóSajnos a Chrome böngésző nem a legbiztonságosabb lehetőség, ha a WebRTC és a WebGL szivárgások ellen védi magát. Alapbeállításai nem sokat tesznek névtelenné tétele érdekében. A Chrome biztonságának javítása érdekében azonban számos lehetőség létezik. A legegyszerűbb módszer számos kiterjesztés hozzáadása, amelyek lehetővé teszik a WebRTC és a WebGL beállítások megtévesztését.

Számos lehetőség áll rendelkezésre a WebRTC hamisításhoz. Egyszerűen válassza ki az alább felsorolt ​​kiterjesztések egyikét, és adja hozzá böngészőjéhez.

 • WebRTC Protect
 • WebRTC Network Limiter
 • WebRTC vezérlés
 • A WebRTC szivárgásának megakadályozása

Az írás idején csak egy olyan kiterjesztés létezik, amely hatékonyan segít megoldani a WebGL problémát, és ez egy WebGL ujjlenyomat-védő. Rendelkezésre áll egy kiterjesztés, amely megóv a böngésző ujjlenyomatának minden formájától. Ez a böngészőcsatlakozók ujjlenyomat-adatvédelmi tűzfalaként nevezett kiterjesztés telepítése eltart egy ideig, de szélesebb körű védelmet kínál.

Bátor

Bátor böngésző logó

A Brave böngésző a Chromiumon működik, amely a Google nyílt forráskódú projektje. Ez azt jelenti, hogy az összes Google Chrome kiterjesztés a Brave számára is működik. Ha kiterjesztések hozzáadásával biztonságosabbá szeretné tenni ezt a böngészőt, akkor használhatja az összes fent említett programot. Ezenkívül játszhat a Brave beállításaival is, hogy jobban megvédje magát a sütik, a nyomkövetők és a WebRTC szivárgások ellen. Íme néhány módszer a következőkre:

 • Használjon anonim keresőt, például DuckDuckGo, Qwant és Startpage. Ne felejtsen el beállítani alapértelmezett keresőmotor. Ne használja a Google-t, mivel a Google a világ egyik legnagyobb adatgyűjtője.
 • Menj “Beállítások”Gombra kattintva a böngésző jobb felső sarkában található három csíkra. Görgessen le a „Shields”És engedélyezze a„Frissítse a kapcsolatokat a HTTPS-re„. A HTTPS kapcsolat biztonságosabb, mint a HTTP, tehát ez a lehetőség segít megvédeni az online adatvédelmet böngészés közben.
 • A „keksz”Szakaszában válassza ki a„Csak a webhelyek közötti cookie-kat blokkolja„. Ez megakadályozza a webhelyeket, hogy követjenek téged az internet különböző részein.
 • Görgessen le és menjen a „További beállítások„. Jelölje be a „Biztonságos Böngészés„.
 • Minimalizálja a WebRTC szivárgás esélyét a „Tilos letiltani a nem meghatalmazott UDP-t“Alatt”WebRTC IP kezelési házirend„. Kiválaszthatja az egyik kevésbé biztonságos opciót is, például a „Csak az alapértelmezett nyilvános interfész”Vagy„Alapértelmezett nyilvános és magán interfészek„. Ezek a lehetőségek lehetővé teszik a böngészőben, hogy bizonyos WebRTC funkciókat betölthessen, ha egy webhely azt kéri. Ugyanakkor növelik a személyes információk kiszivárgásának kockázatát is. Ezért javasoljuk a legbiztonságosabb opció kiválasztását, és a funkció teljes letiltását.

Él

A Microsoft Edge kétségkívül a legjobb és legbiztonságosabb böngésző, amelyet a Microsoft kiadottMicrosoft Edge logó eddig. Sajnos az Edge kevésbé ellenáll a lehetséges WebRTC és WebGL szivárgásoknak, mint néhány más böngésző. Az Edge alapértelmezés szerint ezeket a protokollokat használja, és nem engedélyezi azok letiltását. Ez azonban lehetőséget ad arra, hogy elrejtse a helyi IP-címet, amikor a WebRTC funkciót használja. Ne feledje, hogy ez nem csak annyira biztonságos, mint egyszerűen letiltani ezeket a funkciókat. Ha folytatni szeretné az Edge használatát, akkor a legjobb, ha más kiterjesztésekkel védi magát, például az uBlock Origin vagy az ExpressVPN böngésző kiterjesztés..

Szafari

Apple Safari logó

A Safari általános beállításai úgy vannak beállítva, hogy blokkolják a kamera vagy a mikrofon elérését kérő webhely-kérelmeket. Emiatt nem kell annyira aggódnia, hogy a WebRTC kiszivárogtatja a valódi IP-címét. Ennek ellenére teljesen letilthatja a WebRTC funkciót a beállításokban, ha azt szeretné, hogy adatai biztonságban maradjanak. UBlock Origin is telepíthető. Ha azonban kifejezetten védelmet keres a lehetséges WebGL ujjlenyomatok ellen, akkor jobb, ha másik böngészőt használ..

Opera

Az uBlock Origin hozzáadása mellett az Opera böngészőbe az online biztonság növelése érdekében megváltoztathatja az Opera beállításait is. Ehhez írja be a „WebRTC”A Beállítások menü keresősávjára. Négy lehetőség jelenik meg, amelyek négy különféle biztonsági szintnek felelnek meg a WebRTC szivárgások ellen. Állítsa a WebRTC funkciót „Kapcsolja ki a proxydített UDB-t„. Csakúgy, mint a Brave böngésző esetében, a másik három lehetőség közül választhat. Ez azonban azt jelenti, hogy a böngésző tapasztalata valamivel kevésbé biztonságos.

Firefox

Firefox logó

A Firefox nagyszerű tulajdonsága, hogy testreszabhatja ezt a böngészőt, amennyit csak akar. Más szavakkal, a Firefox biztonsági szintje függ a konfigurálás módjától. Néhány beállítás megváltoztatásával a rendelkezésre álló legszemélyesebb böngészővé válhat (a Tor-böngészőn kívül). Pontosan szeretné tudni, mely beállításokat kell megváltoztatni annak érdekében, hogy a Firefox böngészője ellenálljon a WebRTC és a WebGL szivárgásoknak, valamint a böngésző ujjlenyomatainak? Itt van négy fontos.

1. beállítás: Tartalom és nyomkövető blokkolása

Ez a beállítás segít megakadályozni, hogy a nyomkövetők és a cookie-k kövessék Önt az interneten. Kattintson az információs szimbólumra (a kör középen az i betűvel) a címsor bal oldalán. Ez a menü jelenik meg Önnek:

Firefox beállítások

Kattintson a kerék jobb oldalán a „Tartalom blokkolása“, Közvetlenül a„Egyedi„. Válassza a „EgyediÉs jelölje be a „Tracker„,“Cryptominers„És“Fingerprinters”Ábrán látható módon.

Firefox tartalom blokkolása

Jelölheti be a „kekszÉs válassza a „Sütik egy nem látogatott webhelyről”A legördülő menüből. Ez megakadályozza a nem látogatott webhelyek cookie-jainak az interneten történő nyomon követését. Lehetőség van az összes süti letiltására harmadik féltől származó nyomkövetőktől is, de ez komolyan korlátozza a böngésző képességét nagyszámú webhely betöltésére..

2. beállítás: Kapcsolja ki a WebRTC funkciót

A WebRTC szivárgásának megelőzése érdekében írja be a „about: config”A böngésző címsorában, és nyomja meg az enter billentyűt. Figyelmeztetés jelenik meg arról, hogy az elvégzett változtatások kikapcsolhatják a böngészőt. Mindaddig, amíg követi az itt felvázolt lépéseket, és nem módosítja a kiegészítő beállításokat, nem kell aggódnia. Kattintson a figyelmeztetés mellett és írja be a „media.peerconnection.enabled”A keresősávon, az alábbi képen látható módon. Ez a beállítás alapértelmezés szerint „Igaz„. Kattintson a jobb gombbal erre a beállításra, majd kattintson a „pecek”, Hogy az értéket„Hamis„.

A Firefox váltási lehetőségei

3. beállítás: Kapcsolja ki a WebGL-t

A WebRTC kikapcsolásához hasonlóan a WebGL kikapcsolásához írja be a „about: config”A címsorban, és a„enableWebGL„. Váltsa ezt a beállítást „Hamis”Jobb gombbal.

4. beállítás: Használja a Trace kiterjesztést

A Trace egy olyan böngésző-kiterjesztés, amely lehetővé teszi a különféle beállítások megtévesztését, amelyek alkotják a böngésző ujjlenyomatát. Bár a böngészőhöz egy kiterjesztés hozzáadása valamivel túlmutat az alapbeállítások megváltoztatásán, nagyon hasznos lehet, és erősen ajánljuk, ha aggódik a böngésző ujjlenyomata miatt. A nyomkövetés-kiterjesztés számos különféle lehetőséget kínál az ujjlenyomat beállításához. Beállíthatja a „Vászon”, „Audio”, „Képernyő felbontás”, „Hardver” és sok más funkciót. Az alábbi kép egy képet ad arról, hogy ez a kiterjesztés hogyan néz ki.

Nyomkövetési beállítások

Miután hozzáadta a Trace-t böngészőjéhez, a jobb felső sarokban lévő bővítményre kattintva megtalálhatja a beállításokat. Ezzel megnyílik egy új lap, ahol újra meg kell kattintania a Beállítások elemre. Ezután bekapcsolhatja a „Nyomkövetési szolgáltatások„,“WebRTC védelem ”„És“WebGL ujjlenyomat-védelem„. A böngésző ujjlenyomata már nem lesz olyan egyedi, mint korábban, ami növeli az online adatvédelmet.

Tor

Tor the Hagyma router logójaA Tor valószínűleg a leginkább privát böngésző. A Tor böngészővel a felhasználók nagyjából névtelenül böngészhetnek az interneten, mivel a Tor által használt hálózat különböző csomópontokból áll, amelyek átirányítják és titkosítják az online forgalmat. Ez a böngésző lehetővé teszi a sötét web felkeresését is, bár a megfelelő biztonsági intézkedések nélkül ez nagyon veszélyes lehet.

Szerencsére a Tor böngésző nem érzékeny a legtöbb WebRTC és WebGL szivárgásra. A Tor alapbeállításai annyira szigorúak, hogy az átlagos felhasználónak nem kell külön bővítményeket telepítenie. Miután kikapcsolta a JavaScriptet, biztonságban lesz az online követés legtöbb formája ellen. Ez nem azt jelenti, hogy a Tor sebezhetetlen szivárgásokra vagy más sebezhetőségre. Ha többet szeretne tudni ezekről a biztonsági résekről, olvassa el a Tor-böngésző biztonságáról szóló cikket.

Következtetés

Az internet óriási mennyiségű információ tárolására és gyűjtésére szolgál a felhasználókról. Ezt weboldal-követők, sütik, ujjlenyomatok és más eszközök segítségével hajtják végre. Mint gyakori internetes felhasználó, érdemes tisztában lenni az online azonosítás különféle típusaival és az ezzel szembeni védelemre rendelkezésre álló lehetőségekkel..

A WebRTC és a WebGL két nagyon kitartó nyomkövető módszer, amelyet online használnak. Különösen problematikus az a tény, hogy a WebRTC plugin kiszivárogtathatja az Ön valódi IP-címét még aktív VPN esetén is. Ezért mindig jó ötlet tudni, hogy a böngésző hogyan valósítja meg ezt a bővítményt, és mit tehetsz ennek megváltoztatásához. Minden böngészőnek megvan a maga erőssége és gyengesége. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy a Firefox-ot használja szokásos böngészőként. A Firefox számos testreszabható funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyon privát és névtelen böngészővé váltassa. A Firefox használatával és a beállításaiban eltöltött egy kis idővel jó védelemben részesül a WebRTC és a WebGL szivárgások ellen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me