Kezelje az adatvédelmi beállításokat fitneszalkalmazásában VPNOverview

Akár tetszik, akár nem, a mindennapi élet legpontosabb részei is digitális alkatrészeket fejlesztettek ki. A Wi-Fi-hez csatlakoztatott hűtőszekrényektől és a világítástól egészen az AI által támogatott egész otthoni vezérlésig, ahogy a technológiák tovább haladnak, ugyanúgy, mint a kapcsolatunk. A személyes fizikai erőnlét sem kivétel, amint ezt a rendelkezésre álló sokféle kalória-nyomkövető, útvonal-felvevő és edzéstervező is bizonyítja. Több ezer fitnesz alkalmazás van arra hivatkozva, hogy elkíséri Önt fitnesz útján, és sokuk elég hatékony. Ugyanakkor sok személyes információt igényelnek. A magánélettudatos személy meg akarja vizsgálni, mennyi hozzáférést biztosítanak egy új alkalmazáshoz. Ebben a cikkben áttekintést kap az alapvető engedélyekről, amelyeket a fitnesz alkalmazások igényelnek, valamint magyarázatot arról, hogy miért kellene vagy nem vonatkozniuk kell rád.


Általános Fitness App engedélyek és azok felhasználása

Szinte minden létező okostelefon-alkalmazáshoz bizonyos engedélyek szükségesek az alapvető funkciók végrehajtásához. Ez különösen igaz a fitnesz alkalmazásokra, amelyeknek érzékeny információkat kell gyűjteni és feldolgozni. Például összegyűjtik az Ön közvetlen helyzetét, a kapcsolat állapotát és a teljesítmény mutatóit. Itt található a leggyakrabban igényelt engedélyek és funkcióik listája.

Hálózat

Mint sok ilyen kategória, a hálózati engedély valójában több engedélyt tartalmaz egy csomagban. Az ilyen hozzáféréssel rendelkező alkalmazások olyan műveleteket hajthatnak végre, mint például a kapcsolat típusának megváltoztatása (Wi-Fi, 4G, LTE stb.), És megakadályozzák a telefon alvását. Nagyon sok energiát látszik egyetlen program elkészítéséhez, de a valóság az, hogy sok fitnesz alkalmazás egyszerűen az adatok szinkronizálására használja. A legtöbb alkalmazáshoz hasonlóan a fitnesz alkalmazások sem az adatokat a telefonján tárolják, hanem egy központosított kiszolgálón.

Az alkalmazásoknak az aktív kapcsolaton keresztül történő adatátvitelhez hálózati engedélyre van szükségük. Az olyan jól ismert és jó hírű alkalmazásokkal, mint a Strava, a Garmin, a MapMyRun és a MyFitnessPal, ez az engedély nem jelenthet nagy biztonsági problémát, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen jóindulatú. Egyes alkalmazások adatátvitelre törekszenek „inaktív” kapcsolaton keresztül, ami befolyásolhatja mind az adatokat, mind az akkumulátor használatát.

Alkalmazáson belüli vásárlások

Az alkalmazásoknak erre az engedélyre van szükségük ahhoz, hogy fiókjáért díjakat számoljon fel a frissítések és a prémium szolgáltatásokért, például a hirdetések kikapcsolásához vagy az alkalmazás interakciójának fokozásához. Ezen engedély nélkül a Google Play visszautasít minden pénzügyi tranzakciót. Ez az engedély általános, és nem okozhat riasztást, de ügyeljen arra, hogy mindig tudja, ki használja a telefonját. Sok olyan szülő története hagyta felelőssé gyermeke vásárlásait, amikor nem keresették őket.

Kapcsolódó: The Identitás engedély segíti az alkalmazáson belüli vásárlási engedélyt. Lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy minden tranzakció során beolvassák és ellenőrizzék a számlaadatokat.

Kapcsolatok

A Névjegyek engedély néha ellentmondásos, mivel lehetővé teszi az alkalmazások számára a telefon címjegyzékéhez való hozzáférést. Az alkalmazások ezt az engedélyt arra használják, hogy kapcsolatba lépjen Önnel ugyanazon a platformon lévő barátokkal, és közvetlenül a felhasználói felületről meghívja a nem felhasználókat a szolgáltatásba e-mail címükön keresztül. Az alkalmazások azt mondják, hogy nem használják az engedélyt, ha a felhasználó szándékosan nem fér hozzá egy olyan funkcióhoz, amely ezt megköveteli. Fontos azonban tudni, hogy a bekapcsolt engedély mellett az alkalmazás bármikor és értesítés nélkül el tudja olvasni ezeket az információkat.

Ezt az engedélyt gyakran blokkolhatjuk anélkül, hogy ez befolyásolná az alkalmazás funkcionalitását. Az Android-felhasználók ezt megtehetik az Eszközbeállítások megnyitásával > Alkalmazások > * A pályázat neve * > Engedélyek és a Névjegyek kikapcsolása kikapcsol.

Tárolás / Média

A média engedélyek lehetővé teszik az alkalmazások számára, hogy hozzáférjenek az eszköz belső tárolójának és SD-kártya tartalmának. Az alkalmazások olyan műveletekhez használják, mint például a képek feltöltése, a statisztikák mentése és exportálása. Noha valószínűleg rendben lesz, ha engedélyezi ezt a neves alkalmazásokhoz való hozzáférést, érdemes megjegyezni, hogy ezt az engedélyt a telefon beállításain keresztül is ki- és bekapcsolhatja..

Elhelyezkedés

A helymeghatározási engedély az alkalmazások számára hozzáférést biztosít a hozzávetőleges és pontos helyéhez. A körülvevő kapcsolati szolgáltatások elemzésével, például a Wi-Fi eszközökkel és a mobil tornyokkal, az alkalmazás meghatározhatja az általános helyét, és felhasználhatja arra, hogy célzott földrajzi alapú hirdetéseit szolgáltassa. Pontos helyét a telefon GPS-jéből származik, és lehetővé teszi a szolgálatok számára, hogy néhány méteres pontossággal meghatározzák az Ön helyzetét. Amellett, hogy helymeghatározó hirdetések megjelenítésére használja, az edzéskövető alkalmazásoknak, mint például a Strava és a MapMyRun, GPS-adatokra van szükségük a futás vagy a kerékpáros út nyomon követéséhez. Ez lehetővé teszi az alkalmazás számára, hogy valós időben és tevékenység utáni jelentésekben megjelenítse az útvonalra és a sebességre vonatkozó mutatókat.

A GPS-követés nélkülözhetetlen számos fitnesz alkalmazás alapvető funkcióihoz. Nem meglepő, hogy sok ember nem örül annak, hogy egy alkalmazás mindig tudja a pontos helyét. Ezenkívül a követő alkalmazások gyakran közzéteszik tevékenységeit nyilvános hírcsatornában. Azáltal, hogy megmutatja, hol kezdte vagy befejezi az edzést, ez megmutathatja az idegeneknek, hogy pontosan hol lakik, ha nem vagy óvatos. Az olyan alkalmazások, mint a Strava, lehetővé teszik, hogy a felhasználó által megadott sugár alapján elrejtse a kezdő és a vég helyét.

Bluetooth

A Bluetooth engedélyek szükségesek a külső hardverhez, például intelligens órákhoz, pulzusmérőkhöz és harmadik fél GPS készülékeihez (például Garmin) való csatlakozáshoz. Ugyanakkor nem minden fitnesz alkalmazásnak szüksége van erre az engedélyre a működéshez.

Kezelje a különféle fitnesz alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállításait

Míg a legtöbb fitnesz alkalmazásnak alapvető funkcióinak végrehajtásához több engedélycsomagra van szüksége, sokan lehetővé teszik a nem alapvető adatvédelmi és biztonsági beállítások finomítását. Ezek beállítása általában egyszerű folyamat, és bizonyos hely-, adatvédelmi és kapcsolattartási lehetőségeket közvetlenül az alkalmazás menüjéből vezérelhet. Itt található a néhány legnépszerűbb fitnesz alkalmazás adatvédelmi beállításainak gyors áttekintése.

Az adatvédelmi beállítások ellenőrzése a Stravában

strava logóA Strava beállítások menüjében az „Adatvédelmi beállítások” részben láthatja, hogy tevékenységei és adatai alapértelmezés szerint nagyon nyilvánosak. Ha nem dönt a lemondásról, a Strava közzéteszi tevékenységeit egy nyilvános hírcsatornában és a szegmensek ranglistáin. Az alkalmazás „Flyby” funkciója lehetővé teszi a többi felhasználó számára, hogy megnézze, átadtak-e téged egy tevékenység során, vagy fordítva. Ezenkívül a Strava az Ön tevékenységi adatai alapján nyilvános „hőtérképeket” készít, amelyek a környéken a legtöbb utazást mutatják. Letilthatja az egyes beállításokat a Beállításokban, vagy azoknak a felhasználóknak, akik teljes tevékenységüket magántulajdonban kívánják tartani, a Strava egyérintéses továbbfejlesztett adatvédelmi módot kínál, amely aktiválja a legszigorúbb adatvédelmi beállításokat..

A Strava alapértelmezés szerint engedélyezi a Névjegyek engedélyét is. Ez lehetővé teszi számára a címjegyzék elérését anélkül, hogy először fel kellene kérdeznie Önt. Ezt a hozzáférést azonban a beállítások menüből letilthatja.

Adatvédelmi beállítások ellenőrzése a MapMyRun alkalmazásban

Alapértelmezés szerint a MapMyRun csak az ismerőseivel osztja meg adatait. Ide tartozik a profilod, az útvonalak és az edzések. Megváltoztathatja ezeket a beállításokat „Nyilvános” vagy „Csak én” elemre a menü megnyitásával és a Beállítások megérintésével > Magánélet. A MapMyRun tartalmaz egy „Adatvédelmi Központot” is, amely tartalmazza az alkalmazás által megkövetelt hozzájárulásokat, az adatok exportálásának módját és a teljes fiók törlését..

Az adatvédelmi beállítások ellenőrzése a Runkeeper alkalmazásban

versenyző logóAmikor először jelentkezik be a Runkeeperbe, a fiók létrehozása során az alkalmazás automatikusan kiválasztja a mezőt, amely engedélyt ad e-mailek küldésére. Lehetősége van leiratkozni, de meg kell tennie az intézkedést. Arra is felkéri, hogy adja meg születési idejét (kötelező), jelenlegi súlyát (választható) és nemeit (opcionális).

Alapértelmezés szerint a Runkeeper közzéteszi az Ön tevékenységeit olyan hírcsatornán, amely mindenki számára megtekinthető. A térképeit alapértelmezés szerint a barátok tekinthetik meg. A beállítások menüben ezeket megváltoztathatja, hogy csak Ön, barátai vagy mindenki megtekinthesse.

Az adatvédelmi beállítások ellenőrzése az Endomondo-ban

Az Endomondo, akárcsak a Runkeeper, e-maileket szeretne küldeni neked. Ez azonban nem titokban jelöli be a négyzetet. Ehelyett az Endomondo megkönnyíti az opt-out használatát, közvetlenül kérve. Az adatvédelmi beállítások megváltoztatásához érintse meg a További elemet > Beállítások > Adatvédelmi központ > Magánélet. Az Endomondo itt egy egyszerű, egygombos adatvédelmi lehetőséget kínál, valamint olyan speciális beállításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy ellenőrizzék, ki látja a személyes adatait. Az olyan adatok, mint a születésnap, a magasság, a súly és a pulzusszám, alapértelmezés szerint privát adatok. Az edzések, az átlagos sebesség, a térképek és a személyes edzési tervek alapértelmezés szerint a barátok számára láthatók. A Adatvédelmi Központban megtekintheti azokat az engedélyeket is, amelyekhez hozzájárult, letöltheti személyes adatainak másolatát, és törölheti a fiókját.

Adatvédelmi beállítások ellenőrzése a MyFitnessPal alkalmazásban

A MyFitnessPal nagyon liberális azzal, amit megoszt a hírcsatornáddal. Ha nem lép fel, az alkalmazás megosztja majdnem mindent, amit csinál az alkalmazásban. A személyes táplálkozási naplódját azonban automatikusan privátra állítja. Dönthet úgy, hogy nyilvánosan megosztja vagy barátaival, vagy zárolhatja egy jelszóval. Ezeket a beállításokat a Beállítások menüben tekintheti meg > Adatvédelmi központ > megosztása & Adatvédelmi beállítások.

A Garmin Connect és a Polar Flow adatvédelmi beállításainak ellenőrzése

garmin logóOkos fitnesz eszköz, például Garmin GPS vagy Polar óra használatával hozzáférhet a fejlett mutatókhoz, amelyek nem elérhetőek a telefonján. Ezek az eszközök sok adatot gyűjtenek, és számos kötelező működési engedéllyel rendelkeznek, de a nyilvánosság ellenőrzése egyszerű. Alapértelmezés szerint a Garmin az Ön profilját és tevékenységeit privátra állítja. Dönthet úgy, hogy csak kapcsolatainak vagy mindenki számára láthatóvá teszi őket, de meg kell tennie a műveletet. Nem, magasság, súly, életkor és VO2 Max megjeleníthető a profilodon, de az alkalmazás ezeket alapértelmezés szerint elrejti.

Hasonlóképpen, a Polar Flow alapértelmezés szerint magántulajdonba helyezi profilját és tevékenységeit; lehetőséget biztosítva a nyilvános megosztáshoz, vagy csak a követőivel, ha úgy dönt.

A digitális adatvédelem és biztonság személyes felelősség

Még a legismertebb cégek sem legyőzhetetlenek. Míg adatainak biztonsága ezeknek a vállalkozásoknak a legfontosabb prioritása, folyamatosan meg kell védeni magukat a külső támadásoktól. Ez nem gyakori, de néha ezek a védekezés kudarcot vall, és az Ön adatait veszélyeztetheti.

Az Armour MyFitnessPal alatt: Figyelem!

2018 márciusában az Under Armour bejelentette, hogy „egy jogosulatlan fél 2018. február végén gyűjtött a MyFitnessPal felhasználói fiókokkal kapcsolatos adatokat”. Természetesen az Under Armour PR-csapata lecsökkentette az eseményt. Megbizonyosodtak arról, hogy nem loptak „kormány által kibocsátott azonosítókat”, annak ellenére, hogy a társaság elsősorban nem is gyűjt ilyen információkat. Nem loptak sem fizetési információkat; de a felhasználónevek, jelszavak és e-mail címek veszélybe kerültek a jogsértésben.

Nem tűnik katasztrófának, ha meg kell változtatni a fitnesz alkalmazás jelszavát, de fontos figyelembe venni, hogy sok ember ugyanazt a felhasználónév / jelszó kombinációt használja minden fiókjához. Ez azt jelenti, hogy ezek a számlák kiterjesztésükkel szintén veszélybe kerültek. Egy ilyen esemény egy nyugtató emlékeztető, hogy a vállalatok csak annyit tehetnek az Ön adatainak biztonságában. Arra is lépéseket kell tennie, hogy megvédje magát. Használat előtt feltétlenül olvassa át az alkalmazás adatvédelmi és engedélyezési lehetőségeit. Változtassa meg a jelszavát, amint tudomást szerez egy esetleges megsértésről, és ne minden fiókjához használja ugyanazt a jelszót. Végül a biztonság megőrzése személyes felelősség.

Végső gondolatok

A fitnesz alkalmazások sok személyes információt gyűjtenek. A legtöbb alkalmazásban beállíthatja, hogy ki látja ezeket az információkat. Még akkor is, ha csak abban gondoskodik, hogy láthassa azokat az információkat, amelyeket az alkalmazásfejlesztő cég szintén láthat. Miközben egy fitneszalkalmazás tökéletes módja lehet a formának, ne felejtse el, hogy a folyamat során személyes információkat ad el. Ha teljesen anonim marad, jobb, ha a gyakorlatokat régimódi módon követjük nyomon.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map