Autója adatvédelmi kockázata VPNoverview

Az autók jobban kapcsolódnak a szélesebb világhoz, mint valaha. Egyszerűen csak egy gomb megnyomásával kaphat közúti segítséget, feloldhatja autóját, vagy akár távolról is elindíthatja. Ezenkívül előhívhatja a vezetési útmutatásokat az érintőképernyőn, mielőtt átkapcsolná a Pandorával vagy a Spotifivel. Autóink akár Wi-Fi hozzáférési pontot is biztosíthatnak az autóban lévők számára. Noha ezek a kényelmi szolgáltatások nagyszerűek a fogyasztók számára, magánéletünket is veszélyeztetik. Az adatvédelmi szakértők attól tartanak, hogy az intelligens autóink olyan információkat tárhatnak fel, amelyeket mi inkább magántulajdonban szeretnénk tartani, és hogy bár többségünk nem is ismeri a kockázatokat.


Autója többet tud, mint gondolnád

Intelligens autó, azonosítva a közúti más autókatA Google és más cégek már több mint öt éve képesek olyan autó gyártására, amely emberi útmutatás nélkül képes maga vezetni. Mégis minden reggel belépünk autóinkba, szállunk a kormány mögé és vezetünk magunkat. Ennek oka az, hogy ez az új technológia nyilvánvaló kockázatot jelent a biztonságunk szempontjából, ezért alapos tanulmányozása és fejlesztése történik, amíg teljesen biztonságos a használata.

Sokkal kevésbé nyilvánvaló az internethez csatlakoztatott járművek által a biztonságunkkal kapcsolatos kockázatok. A gyártók és a fogyasztók nagyrészt nem habozták az érintőképernyő-rendszerek hozzáadását, amelyek kapcsolódnak a telefonjukhoz. Ezeknek a rendszereknek az előnyei óriási, mind kényelme, mind vezetés közbeni biztonság szempontjából. A magánéletünkkel kapcsolatos kockázatokat azonban nagymértékben figyelmen kívül hagytuk.

Mivel a technológia változásának üteme tovább gyorsul, fontos figyelembe venni a kapcsolódó kockázatokat. Csak most kezdjük felismerni az (online) biztonság hiányosságainak lehetséges káros hatásait. Mielőtt csatlakozna az autó intelligens rendszeréhez, szánjon rá néhány percet a magánéletével kapcsolatos kockázatok mérlegelésére. Itt van néhány kérdés és potenciális veszély, amelyeket érdemes tudnia.

Ki birtokolja az adatait?

Bármely modern autó rengeteg adatot generál még a legrövidebb meghajtón is. Sebesség, gyorsulás, a motor fordulatszáma és így tovább – mindent az autó számítógépe irányít és mér. Ezek az információk a járműből könnyen elérhetők, és visszajuttathatók a gyártóhoz gyűjtés céljából. A gépjárműgyártók gyakran maguknak tartják ezt az információt a tulajdonosoknak, miközben az sokat mond rólad és a vezetési magatartásáról.

A kifinomult rendszerek, amelyek lehetővé teszik a telefon csatlakoztatását az autó érintőképernyőjéhez, a járműbe vannak beépítve. Maga a képernyő, a sztereó rendszer és a navigációs kezelőszervek mind a rendszer része, amelyhez csatlakozik. Ez egy fontos kérdéshez vezet minket. Amint az információ áthalad ezeken a rendszereken, megtartja a tulajdonjogát?

Kevés autógyártó, ha van ilyen, meghatározza, hogy ki birtokolja az intelligens rendszereken áthaladó adatokat. Ez nagyon sok adat, kezdve a tartózkodási helyétől az üzenetekig és a legjobb barátok telefonszámáig. A kiválasztott útvonalakat a rendszer térképezi fel, az e-mail és a közösségi média értesítései is továbbadódnak rajta. A telefon Pandora vagy Spotify fiókjáról hallgatott zene az autó információs rendszerén keresztül is megy. Ezen adatok mekkora részét tudja elérni a gyártó, és ki birtokolja az összes információt rólad?

A tartózkodási helyére vonatkozó adatok értékesek

Térkép a helyévelA hirdetők folyamatosan több információt vágynak a fogyasztókról. Minél pontosabb a profilod, annál jobban tudják eladni termékeiket. Ez az oka annak, hogy a Google-hoz hasonló cégek milliárd dollárt keresnek. A Google információkat gyűjt a kattintott hirdetésekről, az internetes keresésekről és egyebekről. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hihetetlenül pontos profilt készítsenek rólad. Általában azonban ezek az adatok az online tevékenységeire korlátozódnak.

A helyadatok értékes információkat adhatnak a hirdetőknek az interneten kívüli életéről. Ahol élsz, dolgozol és vásárolsz, már nem csak a te dolgod. Ha kifejezetten felkérik Önt, valószínűleg soha nem hajlandó átadni ezeket az információkat egy hirdetőnek, mégis megfizethetetlen a pontos profil készítése. A helymeghatározási adatok felfedhetik, amikor új orvoshoz látogat, amikor elhagyja a gyerekeket az iskolában, mennyi időre távozik munkahelyére, és mennyi időt tölt be a forgalomban.

Ezek az információk az autó intelligens információs rendszerén keresztül érhetők el. Mivel ezek az adatok értékes, szinte minden bizonnyal felhasználhatók a hirdetők számára az Ön profiljának felépítéséhez. A magánélet védelme soha nem lesz kiemelt fontosságú az autógyártók számára, kivéve ha ez kiemelt fontosságú lesz számodra. Ezért annyira fontos, hogy tisztában legyen a kockázatokkal.

Autóját feltörni lehet

Lehet, hogy hallottál történeteket arról, hogy a hackerek átveszik egy autó irányítását. A megfelelő szerszámok és hozzáférés révén a hackerek kihasználhatják a törések, a motor, a fényszórók és a gondozás egyéb funkcióinak ellenőrzését. Ez szerencsére azonban megköveteli a hackertől, hogy bizonyos ideig fizikailag hozzáférhessen a járművéhez. Ezért az esélye, hogy ez történik veled, továbbra is távoli. Csak győződjön meg róla, hogy csak az autójában enged bízik az emberekben, így biztos lehet benne, hogy vezetés közben az autó egyetlen irányítása alatt áll.

Másrészről sokkal könnyebb hozzáférni az okos autó információs rendszeréhez. Autója általában Bluetooth kapcsolaton keresztül kapcsolódik a telefonhoz. Sajnos a Bluetooth nem teljesen biztonságos. Számos módja van annak, hogy ez a kapcsolat veszélybe kerüljön. Ez lehetővé teszi a hackerek számára, hogy hozzáférjenek a kapcsolaton keresztül folyó információhoz. Mivel ez a gyengeség korábban nem volt kimutatható, ezért nem volt biztonság. Ezért az autója intelligens információs rendszerén áthaladó információk hackelhetők lehetnek bárki számára, aki áthalad a járműve, mindaddig, amíg rendelkeznek a megfelelő felszereléssel..

Amit elveszít

Ha az autója információs rendszerén áthaladó információkat feltörik vagy eladják a hirdetőknek, ez támadás az Ön személyes adatait illetően. Bárki, aki hozzáfér az információhoz, elolvashatja az értesítéseket az e-mailből vagy a közösségi médiából. Könnyen felfedezhetik, hol él és hol dolgozik. Az adatok tendenciáinak megfigyelésével a hackerek megtudhatják, hogy mikor indul munkába, nyitva hagyva otthona lopását. Végül is a tolvajok pontosan tudják, mikor sztrájkolni, anélkül, hogy ott lennél, hogy megállítsd őket.

Az érzékeny információkon túl, amelyeket megoszthatott volna az ön ismerete nélkül, a magánélet megsértésének puszta értelme, amely abból származik, hogy valaki hozzáfér a magánéletéhez, ennek következményei is lehetnek. Ha megsértik, a magánélet érzése soha nem térhet vissza ugyanúgy. A mostani nyugalom könnyen történelmévé válhat, ha valami komoly esemény történik a magánélet elvesztése miatt. Szóval, mit tehetsz, hogy ez ne történjen meg? Van néhány tipp az Ön számára.

Hogyan lehet megvédeni a magánéletét?

Mint minden más elektromos eszköz, az autók is fejlődtek, és valószínűleg tovább fognak fejlődni a jövőben. Ezenkívül a hirdetők, hackerek és más csoportok továbbra is vadásznak személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy feladnia kell a modern technológiát, és kapnia kell egy régi autót érintőképernyő vagy Bluetooth kapcsolat nélkül? Nem feltétlenül. Kövesse ezeket az alábbi tippeket, és jó lesz, hogy továbblép.

Kérdezze meg az adatvédelmi irányelvet

Lista nagyítóvalAutó vásárlásakor ne félje megkérdezni a gyártó adatvédelmi politikáját. Ne lepődj meg, ha az eladónak sem könnyű választ adnia Önnek. Az adatvédelmi politika elmondja, mi történik az Ön adataival, ki férhet hozzá és ki birtokolja. Fontos, hogy ezt tudd.

Ne feledje, hogy eltarthat egy ideig, amíg az eladó megtalálja a házirendet, mivel nem sok ember hajlandó azt kérni. Ha azonban másokkal együtt továbbra is ragaszkodik ennek a kérdésnek a fontosságához, a kereskedők észreveszik és elindítják a változásokat is. Ahelyett, hogy megbizonyosodna arról, hogy az Ön jelenlegi autójának adatvédelmi politikája megfelel az Ön kívánságainak, arra törekszik, hogy a jövőben a házirendek az ügyfelek adatvédelmét is komolyabban vegye figyelembe..

Ne csatlakozzon, amikor nem kell

Mielőtt csatlakozna az autó intelligens rendszeréhez, mérlegeljen egy pillanatra, vajon hasznos-e az adott utazás során. Fogja használni a navigációt? Várhat-e az értesítések megtekintéséig, amíg el nem éri az úticélját? Ahelyett, hogy megszokná a szokást, idő előtt mérlegelje a lehetséges kockázatokat. Ha nem mindig kapcsolódik egymáshoz, akkor az autó nem fog mindent tudni rólad.

Anonimizálja adatait egy VPN segítségével

Az autója aligha tudja összegyűjteni az adatait, és veszélyeztetheti a magánéletét, ha elsődlegesen nincs személyes információ, amelyet össze lehetne gyűjteni. Ez az oka annak, hogy a Bluetooth-on keresztül történő csatlakozás előtt mindig lépéseket kell tennie a magánélet védelme érdekében. A névtelen adatok, amelyek nem vezetnek vissza Önnek, szinte haszontalanok harmadik felek számára. Ha egyszerű lépéseket tehet, hogy távolítsa el magát információitól, azt javasoljuk. Az információk egyszerű névtelenségének megőrzése a VPN használata.

Ha VPN-en keresztül csatlakozik, az adatok titkosítva vannak, mielőtt egy névtelen VPN-kiszolgálóra továbbítanák. Onnan küldi el a rendeltetési helyre, amelyet elérni próbál. Ilyen módon nem kapcsolódik közvetlenül egy weboldalhoz vagy online szolgáltatáshoz. Minden adat először mindig a VPN-kiszolgálón megy keresztül. Ez a szerver továbbítja az Ön kérését, és visszakapja az információkat a webhelyről. Mivel az online szolgáltatás soha nem foglalkozik közvetlenül veled, mind a kérés, mind pedig magántulajdon marad. A VPN ezután titkosítja az adatokat, és visszajuttatja neked.

Ez a közvetítő megközelítés védi az Ön személyes adatait, miközben továbbra is nagysebességű hozzáférést biztosít az online szolgáltatásokhoz, amelyektől függ. Ezenkívül a VPN segít elkerülni a földrajzi korlátozásokat vagy a tűzfalakat közted és a meghatározott információk között. Ha többet szeretne megtudni a különféle VPN-ekről és arról, hogy ezek miként segíthetnek az Ön személyes adatainak védelmében, olvassa el az Ön igényeinek leginkább megfelelő VPN kiválasztásáról szóló üzenetünket.

Végső gondolatok

Hihetetlenül hasznos és szórakoztató azok a lehetőségek, amelyeket a modern autók kínálnak a sofőröknek. Jó azonban, ha ezt a technológiát is kissé óvatosnak tartjuk. Győződjön meg arról, hogy a vállalatok nem mennek el az Ön személyes adataival azáltal, hogy átveszik az Ön személyes adatait. Ha átnézed autójának gyártójának adatvédelmi politikáját, tartózkodsz távol maradtad, amikor csak tudsz, és VPN-t használsz az adatok védelme érdekében, nagyon kevés aggódni kell. Ezekkel a tippekkel továbbra is élvezheti a modern autó előnyeit, anélkül, hogy esetleges magánélet megsértését okoznák.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me