Anonim online: A Tor (The Onion Router) legális? | VPNoverview

Tor the Hagyma router logójaA Tor (The Onion Router) hatékony módszert kínál az anonim nélküli böngészésre az interneten, és még a sötét web elérésére is. A kérdés azonnali megválaszolására sokan kíváncsi: a Tor böngésző használata szinte a világ minden táján legális. Mindig bölcs dolog ellenőrizni, hogy valóban ez a helyzet-e abban az országban, ahol jelenleg lakik.


Általában nem kell aggódnia azért, hogy a rendőrség felkeresse Önt, mert a Tor használatával YouTube-videót néztél vagy Google-keresést végeztél. Ha azonban a Tor böngészőt kihasználja annak megnövekedett névtelenségéről, miközben illegális tevékenységekben vesz részt, akkor természetesen továbbra is a törvény hatálya alá tartozik. Ha kiderül, akkor nagy bajban lehet.

Tor és Edward Snowden

Rendszeresen Tornak gondolják, hogy szorosan kapcsolódik a bűncselekményekhez. Ez a helyzet, mert sok bűnöző használja a Torot a sötét internetes gyakorlathoz. A böngésző biztosítja, hogy a felhasználók anonimabbak legyenek az interneten, ami tökéletes eszközévé teszi azt. A bűncselekménynek vagy illegálisnak minősülő meghatározás országonként eltérő – és nagyon eltérő lehet. Ez vonatkozik a számítógépes bűnözésre is. Például a kemény gyógyszerek és fegyverek online értékesítése szinte az egész világon illegális. Egyes országokban azonban a bűncselekménynek is tekinthető a diktatúrával kapcsolatos kritikai vélemény megadása vagy az állami dokumentumok kiszivárgása..

Az online gyakorlatok szürke területre eső példája Edward Snowden esete. 2013-ban Snowden titkos dokumentumokat szivárogtatott az NSA-ról és a kémkedésről a nagyobb nyilvánosság számára. Ezért ő az amerikai kormány. Az amerikai törvények szerint az, amit Edward Snowden tett (az államtitok feltárása), illegális. Sokan azonban azt állítják, hogy Snowdennek igaza volt abban, amit tett. Végül is nem minden állampolgárnak van joga tudni, mikor valaki – bárki – figyeli a mozgásaikat és hallgatja a beszélgetéseiket? Ez egy erkölcsi dilemma, amelyben a magánélet hatalmas szerepet játszik.

Egyebek mellett Edward Snowden Tor felhasználásával nyilvánosságra hozta a NSA titkos dokumentumait a nagyközönség számára. Arra is felszólította, hogy mások is használják a Tor böngészőt, amikor online csatlakoznak. Elmondása szerint ez a ritka lehetőségek egyike, amely lehetővé teszi, hogy névtelenül maradj, és szabadon tegye közzé a közzétételi jogát. Kormányok és hivatalos szervezetek, például az NSA az Egyesült Államokban, nem lesznek képesek követni téged ott – legtöbbször. Snowden a böngészőt a törvényellenes tevékenységekhez használta. Másoknak tett hívása azonban nem volt bűncselekmény: csak azt javasolta, hogy több ember védje online adatvédelmét azáltal, hogy a Tor böngészőn szörfözik az internetet. Van néhány vita arról, hogy a Tor böngésző valóban mennyire biztonságos, ám továbbra is az a tény, hogy a Tor sokkal nehezebbé teszi a kormányok, a webhelyek és más szervezetek számára az emberek kémkedését az interneten.

Tor és illegális gyakorlatok

Snowden esetétől eltekintve, van még sok más, többnyire kevésbé ismert vagy ellentmondásos példa, ahol Tor-ot illegális üzletvitelre használták fel. A Selyemút talán a leghíresebb eset. A Selyemút illegális fegyverek, drogok és egyéb termékek online piaca volt. A webhelyet visszakeresték forrásához, és offline módba állították, de a sötét interneten valószínűleg hasonló piaci helyek is vannak. Még ha a Tor önmagában nem is illegális, akkor is anonim hozzáférést biztosít a felhasználók számára az ilyen típusú platformokhoz és oldalakhoz. Ezért elmondhatjuk, hogy Tor közvetetten támogatja a bűnözést, mert biztosítja, hogy a bűnözők ne legyenek könnyen azonosíthatók.

Amikor történik valami olyan nagy, mint a Selyemút leállítása, heves vita folyik arról, hogy szükség van-e a Tor böngészőre, vagy sem. Ez ezután szélesebb körű vitákhoz vezet az online névtelenségről általában. Az embereknek figyelmet kell fordítaniuk a számítógépes bűnözés elleni küzdelem és az online magánéletük gondozása között. Kemény egyensúlyt találni, amely gyakran nem csupán jogi, hanem etikai kérdéssé is válik.

Az olyan híres esetek miatt, mint például a Selyemút, a nagyközönség gyakran társítja Torot jogellenes tevékenységekkel a sötét interneten. A Tor lehetővé teszi olyan webhelyek fogadását, amelyek csak a többi Tor felhasználó számára elérhetők, és ez nem segíti a Tor esetét. Az illegális piacterek és fórumok könnyen felállíthatók és azonnal elérhetők a „megfelelő” közönség számára. A Tor böngésző megkönnyíti az ilyen gyakorlatokat, még akkor is, ha nem ez az oka a platform felállításának.

Tor és magánélet

Lista nagyítóvalA Tor-ot gyakran használják a bűnözők, de ez nem azt jelenti, hogy maga a böngésző definíció szerint bűnöző. Éppen ellenkezőleg: a Tor segít létrehozni egy olyan online környezetet, amely a szabadságról és a magánéletről szól. A Tor használatával böngészhet anélkül, hogy mások (például hackerek, kormányok és főnöke) a válla fölött néznének. Megerősíti a közzétételi jogot és a szólásszabadságát. Ha az online biztonságról és névtelenségről beszélünk, a Tor nagyszerű kezdeményezés.

Ennek ellenére Tornak számos biztonsági kérdéssel is foglalkoznia kellett. Számos hivatalos szervezet, köztük a CIA és az FBI, képesek voltak megkerülni, sőt megsérteni Tor biztonságát. Ily módon képesek voltak nyomon követni az egyes illegális gyakorlatokhoz kapcsolódó személyeket. Ezenkívül 2017-ben egy gyenge pont a Tor rendszerében lehetőséget teremtett Linux és MacOS IP-címek feltárására, megszüntetve a böngésző névtelenségét..

Mindig vegye figyelembe, hogy a Tor böngészővel is Ön és online adatai valamilyen módon felfedhetők. Mindaddig, amíg betartja a (helyi) törvényt, ez nem jelenthet problémát Önnek. A Tor böngésző használata önmagában általában nem probléma. Ennek ellenére annak érdekében, hogy a lehető legjobb online védelemmel dolgozzon, mindig a Tor-ot használhatja VPN-kapcsolattal együtt. Ha ezt megteszi, az online forgalmat kétféle módon biztosítja, és van egy extra titkosítási rétege, amely megvédi a magánéletét és az anonimitást..

Következtetés

A Tor használata nem törvénytelen. A Tor böngésző névtelen hozzáférést biztosít a felhasználók számára az ingyenes internethez. Mint mindenben, ez a hozzáférés jó és rossz módon is felhasználható. Végül is a Tor lehetővé teszi az emberek számára a bűnözői webhelyek és piacok felkeresését a sötét interneten. Ennek ellenére a Tor fontos és megfelelő lehetőséget kínál a fontos információk névtelen terjesztésére. Röviden: jogi szempontból a Tor-t bármilyen következmény nélkül használhatja, mindaddig, amíg az online tevékenységeid nem sértik a törvényt.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map