A Tor böngésző: Mi ez és miért használja? | VPNOverview.com

Tor the Hagyma router logója


Ha érdekli az online adatvédelem és névtelenség, akkor valószínűleg hallott már Tor-ról. Sokak számára a Tor a valódi szabadság alapja az interneten. De mi az a Tor? Hogyan működik, és miért használná? Melyek a legfontosabb különbségek a Tor böngésző és más, a magánélettel kapcsolatos megoldások, például a VPN vagy a proxy szerver között? Olvassa el az egészet ebben a cikkben!

Első biztonság: legyen óvatos, amikor elkezdi használni a Tor-ot!

Teljes mértékben megértjük, hogy izgatottan kipróbálhatja az összes olyan lehetőséget, amely a Tor-val együtt jár. E lehetőségek közül néhány azonban nagy kockázattal jár. Példa erre a sötét web. A Tor hozzáférést biztosít az internet e sötét részéhez, de nem szabad megpróbálnia azt elérni anélkül, hogy pontosan tudná, hogy mibe kerül. Ezért, mielőtt még többet elmondok neked a Tor-ról, megmutatunk néhány intézkedést, amelyet megtehetsz, hogy biztonságban maradj a Tor-böngésző használata közben, különösen a sötét internetes webhely felkeresésekor..

Mindenekelőtt ellenőrizze a Tor biztonsági beállításait. A Tor egy nagyon hatékony és megbízható adattitkosítási rendszert használ, amint azt kicsit meglátjuk. Ennek ellenére a Tor biztonsági beállításainak használata sokkal biztonságosabbá teheti az online élményt. Másodszor, bár ez sokk számára nyilvánvaló lehet, fontos, hogy soha ne látogasson el a webhelyekre, és ne kattintson a nem megbízható linkekre. Természetesen ezt érdemes szem előtt tartania, függetlenül a böngészőtől és az alkalmazott biztonsági intézkedésektől. Végül azt javasoljuk, hogy használjon jó és biztonságos VPN-t vagy virtuális magánhálózatot.

A VP használata közben biztonságos maradjon

A VPN egyidejű használata a Tor-lal biztosítja az adatok jobb titkosítását. Ezenkívül a VPN az Ön IP-címét el is rejti azáltal, hogy a használt VPN szerver IP-jét jeleníti meg, nem pedig a „valós”, statikus IP-címet. Ez azt jelenti, hogy a böngészés során sokkal biztonságosabb. Egy további VPN-szolgáltatót javasolunk a Tor biztonságos böngésző használata közben a CyberGhost számára. Ez a szolgáltató nagyon megbízható és biztonságos kettős titkosítási rendszert kínál, nagyon megfizethető, és akár 45 napos pénz-visszatérítési garanciával is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy kipróbálhatja, hogy jól működik-e az Ön számára anélkül, hogy éves előfizetésre kötelezné magát.

Mi az a Tor??

A Tor mögött álló csapat (The Onion Router) ingyenes, nyílt forráskódú szoftvert kínál, amely segít névtelenül böngészni az interneten. A Tor hálózatot eredetileg az amerikai haditengerészet segítségével fejlesztették ki. A hálózatot úgy fejlesztették ki, hogy az Egyesült Államok Haditengerészete és más katonai szervezetek névtelenül online módon kommunikálhassanak. Manapság a Tor elsősorban böngészőjére és néhány egyéb adatvédelmi eszköz fejlesztésére összpontosítja figyelmét, amelyeket később röviden érintünk..

Mint már említettük, a Tor böngésző nagymértékben elősegíti az online adatvédelmet és egy pillanatra a biztonságát. A böngésző a hatalmas világméretű szerverhálózatot használja, amelyből a Tor-hálózat áll. A Tor böngésző használatakor az adatok különböző Tor szerverekön (vagy „csomópontokon”) keresztül mennek keresztül. A forgalom erősen titkosítva van, és lassan dekódolja az egyes rétegeket egyszerre a különböző csomópontokon. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki megpróbál azonosítani téged az online forgalom alapján, csak az utolsó kiszolgálóra botlik, amelyen az adatforgalma áthaladt, a „kilépési csomópont”. Más szavakkal: a Tor böngésző lehetetlenné, vagy legalábbis nagyon nehézzé teszi felhasználóinak azonosítását.

Lány letölt egy internetes fájlt a Tor Nodes-en keresztül

A Tor hálózathoz való hozzáféréshez egyszerűen le kell töltenie a Tor böngészőt. A Tor-böngésző használata közben online végzett tevékenységek automatikusan titkosítva és „anonimizálva” lesznek a fent leírt eljárás során..

Az egyik hátrány, amelyre gyakran rámutattak, hogy a Tor böngésző általában sokkal lassabb, mint a csupasz internetkapcsolat. Mivel az online forgalmat különböző csomópontokon keresztül továbbítják, az internetkapcsolatnak hosszú utat kell megtennie, és ezért lényegesen lassabbá válik.

Mire használják az emberek a Tor-ot??

Noha a Tor fejlesztõi eredetileg katonai célokra hozták létre a szoftvert, az eszköz olyan eszközévé vált, amely mindenki számára hasznos lehet – különösen azok számára, akik rejtenek valamit, vagy egyéb módon élvezhetik az online névtelenséget. Sok újságíró és politikai aktivista használja a Torot, hogy elkerüljék a büntetőeljárást. Ezek az emberek általában olyan országokban élnek, ahol a hatóságok büntethetik őket azokkal a gondolatokkal és nézetekkel kapcsolatban, amelyeket meg akarnak osztani online.

Az újságírók hasonlóan Tor-ot használják forrásaik védelmére. Ha egy forrás nem akarja kockáztatni a feltárást, akkor a Tor böngészőn keresztül érzékeny információkat kommunikálhatnak. Nem csak az információszolgáltatók, hanem a fogyasztók is megtalálhatók a Tor-on. Sokan a Tor böngészőt használják a földrajzilag korlátozott tartalom eléréséhez, a cenzúra megkerüléséhez és az egyes webhelyek látogatásához. Végül is sok oldal, például a sötét webben, nem lesz látható Önnek, ha egy „normál böngészőt” használ, például a Safari vagy a Firefox.

A Tor-ot használó emberek egy másik ismert csoportja a visszaélést bejelentő személyek. Például a Tor egyik legjelentősebb felhasználója és támogatója Edward Snowden, aki a minõsített megfigyelési programok dokumentumait tárta fel az Egyesült Államokban. Hasonlóképpen, a Tor-ot az alkalmazottak felhasználhatják vállalati vagy kormányzati titkok feltárására vagy tiltott vagy erkölcstelen tevékenységek kezelésére.

Tor sötét oldala

Bár mindez nagyon pozitívnak tűnhet, nem mindenki használja a Tor-ot azért, amit „nemes ügynek” nevezhetünk. Például sok hackerek és számítógépes bűnözők a Tor-ot használják anonim maradáshoz, miközben jogellenes üzleti tevékenységüket folytatják. A Tor különösen akkor hasznos a bűnözők számára, mert hozzáférést biztosít a sötét webhez. Az internetnek ez a sötét része több illegális hálózatot tartalmaz, mint például a korábbi illegális piac, a Selyemút. Ez egy hatalmas hálózat volt, ahol az emberek mindenféle illegális terméket vásároltak és adtak el, például illegális drogokat és lőfegyvereket. Röviden: sok bűnöző használja a Tor-ot, hogy elkerülje az elkapást, amikor jogellenes tevékenységeikkel jár.

A Tor-ot nemcsak anonimitás elnyerésére használják, mint internetfelhasználót. A Tor használatával olyan webhelyek is üzemeltethetők, amelyek csak a Tor böngészőt használók számára érhetők el. Mint ilyen, a Tor hálózat segítségével üzemeltetett webhelyeket nem indexelik és találják meg olyan népszerű keresőmotorok, mint a Google és a Bing. Ez a sötét web részévé teszi őket.

A Tor legális?

Maga a Tor használata teljesen jogszerű a legtöbb joghatóságban, különösen a „nyugati világban”. Mint már említettük, egyesek a Tor-t illegális tevékenységekre használják, mivel a szoftver anonimitása miatt a felhasználók elérik a felhasználót. A Tor használata nem teszi ezeket a tevékenységeket kevésbé illegálissá. Ezért erősen javasoljuk, hogy tartózkodjon az ilyen gyakorlattól. A Tor törvényességével kapcsolatos további információkért kérjük, olvassa el Önt a témához kapcsolódó ebben a cikkben.

A Tor. Adatvédelmi és biztonsági korlátozásai

Szem a laptopA Tor hasznos, de határozottan megvannak a hiányosságai. A Tor-lel való böngészés nem anonim, mint amire számíthat. Noha a tori emberek folyamatosan fejlesztik védelmüket, szoftvereiket a múltban feltörték. Tor hangsúlyozta, hogy nem a hálózatot és a rendszert sértették meg, hanem az egyes böngészők. Ennek ellenére, bár ez bizonyos mértékű nyugalmat biztosíthat a felhasználók számára, ez mégis azt mutatja, hogy a Tor nem tökéletes önálló adatvédelmi intézkedésként.

Az internetszolgáltatók segítségével a bűnüldözés néha ki tudja deríteni a Tor felhasználóinak személyazonosságát. Ezt azonban csak szelektíven teszik. Ha valami halak zajlanak, a hivatalos szervezetek kipróbálhatják ezt a módszert egy weboldal vagy egyén leleplezéséhez. Mindaddig, amíg betartja a törvényt, rendben kell lennie. Ugyanakkor tisztában kell lennie azzal, hogy a Tor böngésző használata, amelyet sokan illegális tevékenységekkel társítanak a sötét interneten, előfordulhat, hogy a hatóságok hajlamosabbak megpróbálni követni téged.

A nagyobb adatvédelem nem jelenti a nagyobb biztonságot

Az adatvédelem nem feltétlenül jelenti a biztonságot. A Tor nem garantálja, hogy böngészője használatakor biztonságban lesz a támadások és a számítógépes bűnözők ellen. A Tor hálózatot hihetetlenül nehéz feltörni, amit tovább erősít az a tény, hogy kódja nyílt forráskódú. Ugyanez nem igaz a böngészőre, amelyet viszonylag könnyű feltörni. Még az ember közép stílusban történő támadása is lehetséges a Tor ellen az internetszolgáltatók segítségével. Szerencsére a Tor fejlesztői több, mint tisztában vannak ezekkel a kockázatokkal, és folyamatosan fejlesztik a Tor szoftvert, hogy megkönnyítsék a felhasználók védelmét..

A Tor használatához mindig töltse le a legfrissebb verziót. Nyilvánvaló, hogy a Tornak vannak korlátai, de ők folyamatosan dolgoznak egy jobb, biztonságosabb szoftver fejlesztésén is. Ennek csak akkor lesz lehetősége, ha rendszere a lehető legfrissebb.

A Tor a böngésző az Ön számára?

Az átlagos internetfelhasználó számára a Tor által kínált névtelenség nem elegendő ösztönző a szoftver használatának megkezdésére. Ez elsősorban azért van, mert a titkosítás lényegesen lassabbá teszi a kapcsolatot. Ezen túlmenően, amint azt korábban már említettük, az online megfigyelés végrehajtása továbbra is időbe és pénzbe kerül, ami azt jelenti, hogy a kormányok nem tudnak – és valószínűleg nem is akarnak – kémkedni polgáraik minden egyesén. Ehelyett inkább a gyanús online magatartásra kell összpontosítaniuk. Ez az oka annak, hogy a legtöbb ember, aki online időt tölt azzal, hogy mondjuk nézzen vicces macskás videókat és google-ban a legközelebbi pizzahelyet nézze meg, valószínűleg nem fog sok hasznot élvezni a Tor böngésző használatával.

VPN-k: a Tor alternatívája

VPN mobilonMiközben viszonylag névtelenül böngészhet a Tor segítségével, a böngésző nem anonimizálja és nem védi az összes többi internetes tevékenységet. A böngészőn kívül futó alkalmazásokat a Tor-hálózat nem védi. Ha azt szeretné, hogy minden online tevékenysége titkosítva és névtelen legyen, a VPN lehet jobb megoldás az Ön számára. Különösen akkor, ha például nyilvános WiFi-hálózat használatakor megpróbálja biztonságot létesíteni a számítógépes bűnözőktől, a VPN nagyon hasznos lehet..

A VPN lehetővé teszi az internet korlátozások nélküli használatát. Segít megkerülni a földrajzi cenzúrát és általában a földrajzi korlátozásokat, például a Netflix által bevezetett korlátozásokat. Sőt, egy VPN titkosítja az összes adatforgalmat, és gondoskodik arról, hogy teljesen névtelenül böngészhessen és letölthessen. A legtöbb tisztességes VPN-nél jóval jobb az Internet sebessége, mint a Tor böngészőben. Ez azt jelenti, hogy a streaming, a letöltés és a játék általában sokkal könnyebb és kevésbé frusztráló egy VPN-sel, mint a Tor böngészővel.

Vannak azonban olyan dolgok is, amelyeket a VPN nem tud megtenni. Mindenekelőtt nem fog hozzáférni a sötét webhez. Ha VPN-t használ a sötét internetes látogatás közben, ez segít megvédeni a kártevőktől, az online támadásoktól és más veszélyektől. A Tor második előnye a VPN-ekkel szemben az, hogy a Tor teljesen ingyenes. Éppen ellenkezőleg, a legtöbb jó VPN havonta általában kis kompenzációt kér.

Használjam Tor-ot?

Az, hogy használni kell a Tor-ot, nagyban függ az Ön igényeitől. A Tor ingyenes, könnyen használható és általában nagyon hatékony adatvédelmi szoftver. Hozzáférést biztosít a sötét webhez, és számos lehetőséggel rendelkezik az online biztonság védelme érdekében. Másrészt a Tor elég lassú, és sok-sok online veszélyre nyitja az ajtót. Ha inkább gyors kapcsolatot szeretne létrehozni, például streaming, letöltés és játék, javasoljuk a VPN-t. Nyugodtan nézze meg a VPN áttekintő és összehasonlító eszközünket, hogy megtudja, melyik VPN megfelelne az Ön kívánságainak.

Mi a különbség a Tor és a proxy szerver között??

A Tor-on és a VPN-en kívül proxykiszolgálóval dönthet úgy is, hogy növeli az adatvédelmét és az online biztonságot. Általában azonban a proxyszerverek csak meghatározott célokra és helyzetekre működnek jól, például a The Pirate Bay eléréséhez. Még akkor is, sokuk kevésbé hatékonynak és kevésbé biztonságosnak tartja őket, mint mind a Tor, mind a jó VPN. Ennek ellenére az emberek gyakran kíváncsi, hogy a proxy különbözik a Tor-tól. Ezért vizsgáljuk meg a fő különbségeket itt.

Mit csinál egy proxy szerver??

A proxykiszolgáló, hasonlóan a VPN-hez vagy a Tor-hoz, egy másik módszer az online forgalom irányítására egy másik szerveren keresztül, amely (ábrázolva) a számítógép és az adatok „célkiszolgálója” között helyezkedik el. Ez a szerver az a proxy, amelyet az a személy kínál, aki a tulajdonosa. Az ehhez használt beállítás gyakran meglehetősen egyszerű: a szolgáltatást igénybe vevők ugyanazon a szerveren továbbítják adataikat. Ezeknek az embereknek ugyanaz a „hamis” IP-címe van.

Az a személy, aki proxy szerveren keresztül csatlakozik az internethez

Miért védi a Tor és egy VPN jobban, mint a proxy

Az emberek inkább szeretik a meghatalmazásokat, mert sokuk szabadon használható. Ez nem azt jelenti, hogy a proxyk valóban a legjobb megoldás az online problémáira. A proxyszerverek csak bizonyos fokú névtelenséget és online biztonságot kínálnak. Például a proxyk általában nem titkosítják az Ön adatait, mint a Tor és a VPN. Ráadásul a proxy által biztosított adatvédelem nem szinte olyan megbízható, mint például egy jó és biztonságos VPN, mint például a PIA.

A proxykiszolgáló használatának további hátránya, hogy a szerver gazdagépe pontosan láthatja, hogy mit csinál online. Elméletileg ezeket az információkat is naplózhatják, és mindenféle problémát okozhatnak. Éppen ezért, ha proxykiszolgálót kíván használni, akkor válasszon egyet, amely igazán megbízható valaki ellenőrzése alatt áll. Leggyakrabban nem fogja tudni a tulajdonos személyazonosságát, ami ezt megnehezíti. Lehet, hogy az Ön adatait összegyűjti, vagy akár hirdetéseket fecskendezhet be a meglátogatott oldalakba, mindenki számára, akit tud. Röviden: egy proxy szerver nem kínál valódi adatvédelmet és biztonságot. Legalábbis úgy, ahogyan Tor vagy egy jó VPN nem tenné.

Hogyan telepíthetem a Tor-ot?

Meggyőződve arról, hogy Tor-t szeretne kapni? A Tor telepítése az eszközre egyáltalán nem nehéz. Kövesse a következő néhány lépést, és percek alatt felhasználhatja a Tor böngészőt.

1. lépés: Látogasson el a Tor webhelyére, és kattintson a letöltés gombra a képernyő jobb felső sarkában.

A telepítés letöltése gombra

2. lépés: Megtalálja magát a letöltési oldalon. Válassza ki az operációs rendszert az alább látható négy ikon közül az egyik kiválasztásával. Mint láthatja, választhat a Windows, a Mac, a Linux vagy az Android. Ha egy bizonyos nyelven szeretne letölteni a böngészőt, akkor kattintson a “Letöltés más nyelven vagy platformon” linkre..

Képernyőkép, amely a legmegfelelőbb rendszerszemélyeket veszi fel a Tor

3. lépés: A fájl letöltésre kerül a számítógépére. Nyissa meg ezt a fájlt a telepítési folyamat elindításához. Válassza ki a kívánt nyelvet, majd nyomja meg az ‘OK’ gombot.

Tor nyelv

4. lépés: Megjelenik a Tor böngésző beállítása. Válassza ki a célmappát (általában itt nem kell módosítania semmit, a telepítő automatikusan létrehoz egy új mappát a Tor számára), majd nyomja meg az „Install” gombot..

A telepítéshez

5. lépés: A telepítési folyamat során választhatja, hogy a Tor automatikusan elinduljon, miután befejezte a telepítést. Ha nem ezt tette meg, akkor saját maga kell kinyitania a program felkutatásával. A böngésző első megnyitásakor az alább látható képernyő jelenik meg. A legtöbb esetben rákattinthat a „Csatlakozás” elemre, és elkezdi az indulást. Ön azonban egy olyan országban van, amely aktívan cenzúrálja a Torot, például Törökországban, Kínában vagy Egyiptomban? Akkor a legjobb, ha először a „Konfigurálás” gombra kattint. A Tor segítséget nyújt a böngésző konfigurálásában, így nem zavarja országa online korlátozásai.

Tor app

6. lépés: Miután befejezte a konfigurálást, nyomja meg a „Csatlakozás” gombot, és megnyílik a Tor böngésző. Most már szabadon használhatja a Tor-ot.

A Tor böngésző felületének képernyőképe

Egyéb Tor projektek

orbotA Tor böngészőn kívül a Tornak számos más projektje van, amelyek mindegyikének köze van az online adatvédelemhez. A Tor nevű csapat, ahogyan a csapatot hívják, folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje felhasználóik online magánéletét és harcoljon az online szabadság ellen. Az egyik projekt példája az Orbot, amely egy ingyenes proxy alkalmazás az Android készülékek számára. Ugyanazt a csomópont-hálózatot használja, mint a böngésző, hogy az Ön adatait a világhálón továbbítsa. Az Orbot segíti az online adatvédelmet és titkosítja az internetes forgalmat. Csakúgy, mint a böngésző, csak Androidra.

OONI

A Tor csapat másik projektje az OONI, és az online korlátozások felismerésére összpontosít. Az OONI, amely a Hálózati Interferencia Nyílt Megfigyelőközpontja, világszerte figyeli az internetes cenzúrát. 2012 óta fejleszti az ingyenes blokkolás észlelésére szolgáló ingyenes szoftvert. A szoftver nem védi az eszközt, és nem is megkerüli a megtalált korlátozásokat. Ez egyszerűen arra szolgál, hogy betekintést nyerjen az online korlátozásokkal és cenzúrával kapcsolatos globális helyzetbe. További információ az OONI megállapításairól az OONI webhelyen található.

Tor-messengerA Tor összes projektje még mindig nem fut és fut. A Tor projekt egyszer létrehozott egy csevegési programot, amely titkosítja az összes kommunikációt. Tor Messengernek hívták. Ezzel a programmal továbbra is használhatná az összes szokásos szolgáltatását, például a Google Talk, a Facebook Messenger és a Twitter, de a csevegési adatai névtelenné válnak. Naplókat sem lehetett tartani, tehát az összes üzenet teljesen biztonságos volt. A Tor Messenger frissítései azonban 2018 áprilisától leálltak, ami azt jelenti, hogy a szoftver nem olyan biztonságos, mint régen. Ezért nem javasoljuk tovább a Tor Messenger használatát.

Végső gondolatok

A Tor nagy bajnok az online adatvédelem világában. Böngészője lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen webhelyet meglátogassák, és bizonyos fokú online névtelenséget kínálnak számukra. Ez a védelem azonban a böngészőjükre korlátozódik, és nem terjed ki az összes internetes tevékenységre, mint ahogy a VPN tenné. Sőt, a Tor-ot gyakran szorosan figyelik a bűnüldözés, mert az illegitim üzletek és a bűnözők gyakran használják a böngészőt illegális tevékenységekhez. A szolgáltatás ingyenes és egyszerűen letölthető, de megvannak a korlátai. Ha úgy dönt, hogy a Tor böngészőt használja, mindig legyen óvatos a nem szabályozott webhelyekkel, és tisztességes víruskereső szoftverekkel védje magát a rosszindulatú programok ellen. Azt is javasoljuk, hogy a Tor-nal együtt alkalmazva más biztonsági intézkedéseket is alkalmazzanak, például egy jó VPN-t. Ha jól védi magát, és átgondolja döntéseit, a Tor böngésző szórakoztató, névtelen és ingyenes internetes élményt nyújthat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me