A sötét webes szótár: minden sötét háló meghatározása VPNoverview.com

A sötét web tele van speciális zsargonnal és műszaki beszélgetésekkel. Sok, a sötét interneten aktív ember használ rövidítéseket, amelyek nem egyértelműek az új belépők számára. Ezért hasznos lehet a rendszeresen használt kifejezések rövid összefoglalása. Ha többet szeretne tudni, olvassa el a sötét webről szóló cikket vagy az útmutatót, amely elmondja, hogyan lehet odajutni. Ezen felül van egy listája a sötét internetes webhelyekről, amelyeket érdemes meglátogatnia.


2FA

A 2FA rövid a kétfaktoros hitelesítésre. Ez sokkal elevesebb módja a fiók biztonságának. Ahelyett, hogy kizárólag a jelszavára támaszkodna, a 2FA-val másodszor is azonosítania kell magát, hogy hozzáférjen a fiókjához. Ez gyakran olyan kóddal működik, amelyet az okostelefonra küld. Ez a módszer megnehezíti a bűnözők számára a fiók feltörését.

Alphabay

Az Alphabay volt a legnagyobb sötét internetes piac az eredeti Selyemút bezárása után. Amikor a Selyemútot bezárták, a legtöbb vásárló Alphabay felé szállt. Néhány év elteltével az Alphabayt szintén a bűnüldözés vette le.

Blockchain

A Blockchain a Bitcoin alapjául szolgáló technológia. Nyilvántartásként működik, hogy biztosítsa a szabályok betartását a felhasználók között. Elméletileg kiküszöböli a magánbankok szükségességét.

botnet

A botnet egy vírussal fertőzött eszközhálózat. Emiatt a hacker ezeket a fertőzött eszközöket egyszerre képes kezelni. Ezek a hálózatok felhasználhatók DDoS támadásokban, és néha a sötét interneten is értékesíthetők.

Bridges

A hidak olyan csomópontok, amelyek segítségével hozzáférhet a Tor-hálózathoz, annak ellenére, hogy ezt a hálózatot az Ön országában tiltják. A híd úgy fog kinézni, mintha egy másik helyről lépne be a hálózatba. Emiatt a helyi korlátozások már nem vonatkoznak. Egyesek ezt is arra használják, hogy megakadályozzák internetszolgáltatójukat abban, hogy tudják, hogy hozzáférnek a Tor-hálózathoz. Mivel a hidak mennyisége korlátozott, rosszindulatú okokból ráncoljuk a szemöldökét. Különösen azért, mert néhány országban az embereknek szükségük van ilyen típusú programra az online szabadság megszerzése érdekében.

BTC

A BTC a Bitcoins rövidítése. Ez továbbra is a legszélesebb körben használt és népszerű kriptovaluta.

Clearnet

Egyszerűen fogalmazva: a clearnet minden, amit megtalálhat az interneten egy olyan keresőmotoron keresztül, mint a Google. Ezek mind a nyilvánosan elérhető webhelyek, amelyek nem igényelnek semmilyen regisztrációt vagy bejelentkezési hitelesítő adatot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bejelentkezést igénylő webhelyek szükségszerűen nem tartoznak a törléshálózatba.

CP

A CP rövid a gyermekpornográfiához. Sajnos a sötét web számos pedofil hálózatot tartalmaz, amelyen keresztül tagjai tiltott anyagokat cserélhetnek. Az egész világon folyamatos folyamat a bűnüldözés számára, hogy megkíséreljék levonni az ilyen hálózatokat. Még az olyan hacktivisták is, mint például az Anonymous csoport, lépéseket tettek az ilyen típusú viselkedés ellen. Sajnos a probléma továbbra is fennáll. Időnként az elkövetőket letartóztatják és elítélik. Ezen közösségek túlnyomó többsége azonban továbbra is fennáll.

Darknet

A darknet a sötét web szinonimája. Bár a definícióval kapcsolatos vélemények eltérnek, a két kifejezést többnyire felcserélhetően használják.

Rejtett Wiki

A Rejtett Wiki egy jól ismert sötét weboldal. Első pillantásra sokkal hasonlít a Wikipedia-hoz. A Rejtett Wikiből azonban linkeket talál sötét weboldalakhoz, amelyeket különböző kategóriákba csoportosítottak. Ez segít az embereknek a sötét interneten való navigálásban. Ha a Rejtett Wikiben találja magát, akkor vigyázzon arra, hogy ne kattintson valami olyan linkre, amelyet nem szeretne látni.

HS

A HS rövidítése a „rejtett szolgáltatások”. Ezek a sötét interneten talált szolgáltatások, amelyek rejtve vannak, mert nem követik a felhasználók IP-címét, sem pedig a saját IP-címüket sem sugározzák. A kommunikáció megengedett, de az összes csatorna el van takarva.

LEA / LE

A LEA és LE rövidítése a „Rendészeti Ügynökségek / Rendészeti Ügynökségek” kifejezés. Ezeket a rövidítéseket azok a csevegőszobák használják, akik ki akarják maradni a kezüktől. A bűnüldöző szervek jelen vannak és aktívak a sötét piacokon, és megpróbálják elkapni a bűnözőket. Ismerje meg jogait, és ne csináljon semmi illegálist. A sötét web kutatásában vagy böngészésében nincs semmi illegális.

Rejtély dobozok

A sötét web rejtély dobozok őrület voltak a YouTube-on. A YouTubers úgy viselkedett, mintha rejtély dobozokat rendeltek a sötét webre, és kinyitották azokat a kamerán. Noha ezek a videók nagyon hátborzongatónak és izgalmasnak tűnhetnek, valószínűleg teljesen hamisak.

.Hagyma

.A hagyma a .com sötét webes verziója. Ez a domain utótag, amelyet a sötét interneten leggyakrabban használnak. A nevét a The Onion Router (Tor) kapta. A Tor böngészőt a sötét web elérésére használják.

OS (élő vagy gazdagép)

Az operációs rendszer rövid. Az élő operációs rendszer lehet olyan operációs rendszer, amelyet ideiglenesen betöltünk olyan szoftverekből, mint a VirtualBox. A Host operációs rendszer az az operációs rendszer, amelytől a számítógépet futtatja, azaz a Windows vagy a MacOS.

PGP

A PGP rövidítése a „Pretty Good Privacy” kifejezéshez. Ez egy kriptográfiai módszer, amelyet napi százezrek használnak névtelenül és biztonságosan kommunikálni.

Piros szobák

A Red Rooms a sötét web általános mítosza. Sokan azt állítják, hogy léteznek bizonyos típusú webhelyek, ahol sokan fizetnek díjat azért, hogy hozzáférjenek az élő közvetítéshez, ahol láthatják, hogy valakit kínznak. Szerencsére soha nem érkezett olyan jelentés a vörös szobákról, amelyek valóban jogszerűek voltak.

Satoshi Nakamoto

A Satoshi Nakamoto valószínűleg álneve a Bitcoin alkotójának és építészének. Lehetséges és valószínűbb azonban, hogy több ember működött együtt a bitcoin létrehozásában.

Selyemút

A Selyemút volt a sötét web eredeti „sikertörténete”. Egy fiatalember teljesen szabad piacgazdaságot hozott létre az emberek versenyképessége érdekében. Ezt 2013-ban lezárták, és leginkább a kábítószerek és a fegyverek piacának ismertté vált..

frakk

A Tails az „Amnesiac Incognito Live System” kifejezést jelenti, és egy operációs rendszer, amelyet USB-meghajtóról tölthet be a sötét web névtelenné tétele érdekében. A rendszerből való kilépés után a számítógépen nem tárolódnak tevékenységeivel kapcsolatos információk.

Tor

A Tor rövidítése az Onion Router. Ez a protokoll lehetővé teszi a sötét web felkeresését. A Tor böngésző a leggyakrabban használt böngésző a sötét web látogatásához.

Eladó

Az eladó olyan személy, aki megpróbál árut vagy szolgáltatást eladni a sötét interneten egy adott piacon.

VPN

A VPN rövid a virtuális magánhálózat számára. A VPN-t az adatok titkosításához és az online magánélet védelméhez használják.

Visszaélést feltáró személy

A visszaélést bejelentő olyan személy, aki egy társaság vagy szervezet szabálytalanságait a világnak tette ki. Gyakran kapják meg ezt a bennfentes információt, mert az érintett szervezetnél dolgoznak. A visszaélést bejelentők általában anonimnak akarnak maradni, mert egyébként elbocsátják vagy perelik őket a titkos információk megosztása miatt. Ezért sok bejelentő a sötét internetet használja anonim módon kapcsolatba lépéssel az újságírókkal

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map