6 A Windows 10 adatvédelmi beállításait ma módosítania kell

A Windows 8 drámai változásai sok vitát váltottak ki. A Windows 10 azonban egyre népszerűbb operációs rendszer. A legújabb verzió most az összes számítógép közel 35% -át hajtja végre, és ez a szám évente növekszik. A számítógép-felhasználók egyre hozzáértőbbek az adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, és a Microsoft észrevette. A Microsoft megpróbálja átláthatóbbá tenni azokat a változtatásokat, amelyeket az operációs rendszer magánéletének védelme érdekében végezhet.


Miért van a Windows adatvédelmi katasztrófa?

Windows 10 hordozható számítógép adatvédelmeA Windows 10 a kezdetektől fogva aggodalmat keltett az adatvédelmi szakértők körében. Alapértelmezés szerint a Windows rögzíti az összes billentyűleütést és jelölést, amelyet a Windows 10 rendszert futtató készüléken végez. Ha egy munkatárs ilyen típusú szoftvert helyez a számítógépére, akkor valószínűleg megsértettnek és dühösnek érzi magát. A Windows csak a legújabb frissítéssel tette lehetővé ezt a beállítást.

A Windows nyomon követi az Ön tartózkodási helyét az összes olyan eszközön, amelyen alapértelmezés szerint be van kapcsolva a Windows 10, például egy magánnyomozó, aki mindig megkísérel téged. Ha veled van Windows tabletta, telefon vagy más hordozható eszköz, a Windows tudja, hol van. Az orvos irodájától az élelmiszerboltig, akár munkahelyig, akár otthonig a Windows tudja, hol van, és nyomon követi. Ez egy aranybánya információ a hirdetők számára. A helymeghatározási adatok hozzáférést biztosítanak a hirdetőknek az üzletekhez, ahol inkább vásárolnak, a környéken, ahol él, és még sok minden mást.

Cortana hallgat

A Windows egyik nagy kiegészítése az elmúlt években a Cortana virtuális asszisztens. Ez a rendszer válaszolhat az időjárással, a forgalommal vagy a „tolakodó” meghatározásával kapcsolatos kérdésekre. A Cortana használatához el kell fogadnia a Windows 10 „megismerését”. Ez lehetővé teszi a Cortana számára, hogy elolvassa az eszközén készített összes billentyűleütést és minden kézírásos feljegyzést. A Cortana meghallgathatja a hangját, és elemezheti a beszédet. Ennek a funkciónak a kikapcsolásával letiltja a Cortana szolgáltatást, de nagymértékben visszaállítja a Windows használatának magánéletét. Lássuk, hogyan lehet kikapcsolni a Cortana-t.

A Start menüben kattintson a „fogaskerék” ikonra a Beállításokhoz.

adatvédelmi beállítások Windows10

Innentől keresse meg az „Adatvédelem” lakat alakú ikonját, és kattintson rá.

adatvédelmi beállítások Windows10

Ez a Windows 10 adatvédelmi képernyője. Néhány beállítást vizsgálunk meg, amelyeket itt fontolgathat. Időközben nézzen át a bal oldali oszlopban a „Windows engedélyek” alatt, és kattintson a „Beszéd, tinta” elemre, & gépelés”.

adatvédelmi beállítások Windows10

Ez a „Megismerés” képernyő, amely elmagyarázza, hogyan használja és gyűjti Cortana ezeket az információkat. A homályos állítás biztosítja, hogy a helyi szótár segít „jobb javaslatokat tenni az Ön számára”. Ez a gyenge bizonyosság nem elég ahhoz, hogy meggyőzze sokakat magánéletük átadásáról. Kattintson a „Beszédszolgáltatások és a gépelési javaslatok kikapcsolása” feliratra. A felbukkanó felszólítás figyelmezteti Önt, hogy ha így tesz, akkor a Cortana le lesz tiltva. Kattintson az „OK” gombra az elfogadáshoz, és a Cortana már nem fogja tudni követni mindazt, amit a Windowson végez.

Állítsa le a Windowsot minden lépésének követéséről

A helybeállítások a magánélet leginkább megtámadó behatolásai. Más adatvédelmi beavatkozások nyomon követik az online tevékenységet, a helyadatok pedig offline is követnek téged. A helymeghatározó szolgáltatások hozzáférést biztosítanak a Windows 10-hez azokhoz az információkhoz, amelyeket akkor tesz, ha nem használ számítógépét. Látogasson el a nőgyógyászhoz egy új, rendszeres mintával, és a Microsoft elemezheti az információkat, hogy előre jelezze, hogy terhes. A Microsoft tudhat róla a terhességről, mielőtt még a legközelebb állókat elmondana. A helybeállítások biztosítása az egyik legfontosabb adatvédelmi lépés. Nézzük meg, hogyan tudjuk módosítani a helybeállításokat a Windows rendszerben.

A Beállítások képernyőn keresse meg a fentiek szerint a „Hely” alkalmazási engedélyeket.

adatvédelmi beállítások Windows10
Itt kapcsolja ki a helybeállításokat. A „Helymeghatározási szolgáltatás” részben kattintson a csúszkára a helybeállítások kikapcsolásához. Felhívjuk figyelmét, hogy a képernyő tetején egy figyelmeztetés van, hogy minden, ezt az eszközt használó személy megkaphatja a saját helymeghatározásait. Ha megengedi, hogy valaki más hozzáférjen az eszközéhez, a Windows folytathatja a felhasználó követését.

A képernyő alsó részén megjelenik a „Helyelőzmények”. A „Törlés” gombra kattintva törölheti a helyelőzményeit az eszközről. Ez a szolgáltatás csak az eszközről törli az adatokat, nem pedig a Microsoft szervereiről.

Még lefelé is kiválaszthat olyan alkalmazásokat, amelyek helymeghatározási szolgáltatásokat használnak. Dönthet úgy, hogy letiltja az egyes alkalmazásokat, amelyekkel korlátozni kívánja a hozzáférést a tartózkodási helyéhez. Az egyes alkalmazások korlátozásához be kell lépnie a listán, és ki kell kapcsolnia minden korlátozni kívánt alkalmazást. Egyes alkalmazások, köztük a Cortana, nem fognak működni a helyedhez való hozzáférés nélkül.

A hirdetési beállítások beállítása

A Microsoft csatlakozott a szoftver szolgáltatók tömegéhez, akik célzott hirdetések eladásával bővítik bevételi forrásaikat. Ehhez a Microsoftnak részletes profilokat kell kidolgoznia az Ön érdeklődési köréből és tevékenységeiről. A hirdetők többet fizetnek, ha a hirdetéseket olyan embercsoportokra célozzák, akik valószínűleg megvásárolják termékeiket. A Microsoft minden felhasználóhoz hirdetési azonosítót alkalmaz. Ez segíti az érdeklődési körök nyomon követését a számítógépen és az interneten végzett tevékenységek alapján. A Microsoft ezeket az adatokat felhasználja olyan profiljának felépítéséhez, amely eladható a hirdetők számára..

A Beállítások képernyőn megtalálja a hirdetés beállításait, amint azt fent kiemeltük. A Microsoft úgy tűnik, hogy ennek a beállításnak a bekapcsolása haszonnal jár Önnek. Bemutatják, hogy csak releváns hirdetéseket jelenítsen meg Önnek. Ha inkább a nagyobb adatvédelmet kívánja fenntartani, kattintson a csúszkara a célzott hirdetések kikapcsolásához. A hirdetéseket továbbra is látni fogja, de a hirdetők nem tudják megcélozni az Ön profilját.

A Microsoft továbbra is nyomon követi a billentyűleütéseket

Korábban már korábban megváltoztattuk az adatvédelmi beállításokat, hogy megakadályozzuk Cortana figyelmét a billentyűleütésekre. Nem hibáztathatta azt, hogy úgy gondolja, hogy ez megakadályozza a Microsoftot, hogy minden naplóját naplózza. Nem erről van szó. Ez a beállítás csak megakadályozza, hogy a billentyűleütések bejelentkezzenek a Cortana-ba. A Microsoft továbbra is naplózza az összes többi Windows 10 szolgáltatást. A billentyűleütések naplózásának beállítása továbbra is engedélyezve van a „Diagnosztika” szakaszban & Visszacsatolás’.

Az adatvédelmi beállítások képernyőn kattintson a „Diagnosztika” elemre & Visszacsatolás’. A fentiek szerint szerepel a „Windows engedélyek” alatt.

adatvédelmi beállítások Windows10

Ha nem intuitív módon értette meg ezt a „Diagnosztika & visszajelzés ”tartalmazná a kulcsfontosságú adatvédelmi beállításokat, nem vagy egyedül. De a legkritikusabb beállítások ezen a furcsán zavaró név alatt találhatók. A képernyő közepén, a “A tinta javítása” felirat jelenik meg & gépelési felismerés ”. Itt ugyanaz a nyomon követhető billentyűzet vagy rajzadatok követhetők, mint amilyeneket korábban a „Beszéd, tinta” szakaszban láthattunk, & gépelés’. Rendkívüli és zavaró, ha látszólag ugyanaz a beállítás két különböző, egymással nem összekapcsolt menüben.

Azt látja, hogy ez a beállítás akkor is bekapcsolt állapotban marad, ha kikapcsolta a beállítást a másik menüben. Kattintson a csúszkára, hogy kikapcsolja ezt a beállítást a Windows 10 esetén. Ez megakadályozhatja a Windowsot, hogy nyomon kövesse a készülék bemeneteit akár a billentyűzeten, akár az érintőképernyőn..

A diagnosztikai adatok alatt látni fogja, hogy alapértelmezés szerint a „Teljes” opció van kiválasztva. Ez elküldi mind a kritikus diagnosztikai adatokat az eszközén, mind a meglátogatott webhelyek adatait. A „Teljes” és az „Alap” opciók egyaránt hangsúlyozzák, hogy függetlenül attól, hogy melyiket választja, nincs hatással az eszköz biztonságára vagy funkcionalitására. Az egyetlen változás az, hogy önként vállalkozik-e a Microsoft adatainak megadására a meglátogatott webhelyekről. A hozzáférés korlátozásához válassza az „Alapvető” lehetőséget.

Keresse meg a képernyő test alján található „Testreszabott élmények” beállítást. Ez lehetővé teszi a Microsoft számára a Windows 10 testreszabását azon diagnosztikai adatok alapján, amelyeket kiválasztott a társasággal megosztani. Ez magában foglalja a célzott hirdetéseket az eszköz használatának módja alapján. Pontosabban: a meglátogatott webhelyeken alapuló hirdetéseket, amelyeket a diagnosztikai adatok megosztására szolgáló „Teljes” beállítás alatt figyeltek meg. Ez a célzott hirdetés akkor is helyben marad, ha kikapcsolta a célzott hirdetéseket az előző adatvédelmi képernyőn. Egyszerűen kattintson a csúszkara, hogy kikapcsolja ezt a beállítást a Microsoft számára.

Komolyan veszi az adatvédelmet

Hasznosnak tűnik, ha a látott hirdetések relevánsabbak. A magánéletének költségei azonban nem mindig olyan nyilvánvalóak. Az adatvédelmi beállítások korlátozása nagy változást jelenthet a személyes adatok bizalmas kezelésében. Még ezen lépések elvégzése után továbbra is aggályai lehetnek. Félhet, hogy a Windows 10 és a készüléken található egyéb alkalmazások továbbra is gyűjtik személyes adatait. Van egy egyszerű lépés, amelyet megtehetsz a magánélet drasztikus növelése érdekében: használjon VPN-t.

A virtuális magánhálózat (VPN) segíti a csatlakoztatott eszközök használatának anonimitását. Ahelyett, hogy közvetlenül csatlakozna az internethez, a VPN útválasztón keresztül csatlakozhat, amely mérföldre lehet tőled. Ez lehetővé teszi, hogy online legyen, anélkül, hogy túl sok információt adna el magáról.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me