5G és adatvédelem: aggódnunk kellene? | VPNOverview

5G okostelefonA 3G és a 4G sikere után eljött az ideje a mobilhálózat következő lépésének: az 5G-nek. A kifejezést gyakran használják, mind pozitív, mind negatív értelemben. Az 5G hálózat gyorsabb és jobb internet-hozzáférést biztosít számunkra, amely mindenféle új lehetőséget és lehetőséget kínál. Ugyanakkor egyesek aggódnak a magánéletük miatt egy olyan világban, ahol az információk megosztása az interneten keresztül könnyebb és normalizáltabb, mint valaha. Ebben a cikkben mindent elmondunk neked az 5G-ről, milyen változásokat fog bevezetni, és milyen adatvédelmi aggodalmak vannak az emberekkel.


Mi az 5G??

Az 5G a mobilhálózatok ötödik generációját jelenti (tehát a G). Mint várható volt, négy korábbi generáció volt. Ezek közül kettő valószínűleg ismerősnek tűnik: 3G és 4G. Ha jelenleg telefonon van, és nem használ Wi-Fi hálózatot, akkor valószínűleg olvassa ezt a cikket ezen kapcsolatok egyikén keresztül. Az 5G az ilyen mobilhálózatok legújabb verziója. Még mindig fejlesztés alatt áll, és csak meghatározott helyeken érhető el. Az elkövetkező években azonban világszerte elérhető lesz.

Korábbi generációk: 1G, 2G, 3G és 4G

Mobilhálózatunk különböző generációi megmutatják, hogy a technológia mennyire haladt az évek során. Először az 1G volt, amely lehetővé tette a mobiltelefonok számára a rádiótornyokkal való kommunikációt. Ez lehetővé tette számunkra, hogy vezetékes nélkül hívjuk egymást. A 2G-vel a digitális kommunikáció is lehetségessé vált: ekkor kezdtük el egymás szövegezését. A 3G bevezetése azt jelentette, hogy a mobiltelefonok képesek voltak csatlakozni az internethez. Végül, 2013-tól kezdve a 4G népszerűvé vált. Az okostelefonok hirtelen képesek voltak több internetes adat küldésére és fogadására nagyobb sebességgel. Mit is jelent ez? Nos, a Netflix telefonon történő nézése például normálissá vált, bár korábban még nem volt. Itt az ideje a következő lépésre: 5G.

Gyorsabb internet az 5G-vel

Sebességmérő 5GAz 5G nagy előnye, hogy sokkal nagyobb sebességet ér el, mint a 4G. Sokkal több adatot tud küldeni ugyanannyi idő alatt. Ez a fejlesztés sem kicsi: az 5G százszor gyorsabb internetkapcsolatot tesz lehetővé, mint a 4G. A 4G-vel normálnak tekintett késések az 5G-vel nem lesznek. Az ötödik generációs hálózat kevesebb, mint milliszekundumban küld adatokat, míg ez átlagosan 50 milliszekundumot igényel az előző hálózathoz képest. Más szavakkal, az 5G viszonylag gyors mobilhálózatról hihetetlenül gyors hálózatra vezet.

Az 5G-hálózat lehetőségei

Kíváncsi lehet, vajon valóban szükség van-e egy ilyen gyors hálózatra. Telefonja internetje tökéletesen működik, és alig tudja megnézni a The Witcher ezeket az epizódokat, mint amilyen korábban vagy. Ennek ellenére a gyorsabb és stabilabb hálózatnak több előnye van, mint gondolnád. Itt van néhány közülük:

Stabilabb kapcsolatok nagy embercsoportok számára

A 4G-hálózatok meglehetősen könnyen megterhelhetők. Ha egy helyen nagy emberek csoportjai vannak (gondolkodj fesztiválokon, egyetemeken és repülőtereken), a felhasználók elmaradhatnak. Az 5G biztosítja, hogy ez már nem jelent problémát, függetlenül attól, hogy hány okostelefon található ugyanazon a négyzetmérföldön belül.

Sőt, a mobil adat iránti kereslet folyamatosan növekszik. Ez nem pusztán azért van, mert egyre többen férnek hozzá a mobilhálózatokhoz, hanem azért is, mert az ezekkel a hálózatokkal működő eszközök száma folyamatosan növekszik. Az okostelefonoktól a hűtőszekrényektől és az intelligens óráinktól az intelligens babafigyelőkig: manapság mind az internetet használják adatok küldésére és fogadására. Ezt az adatforgalmat mobilhálózaton keresztül is el kell küldeni. Egy hatékony 5G-hálózat kielégítheti ezt a növekvő igényt. Az 5G lehetővé teszi a háztartásoknak, a vállalatoknak és a nyilvános helyeknek, hogy több okos eszközt használhassanak anélkül, hogy ez befolyásolná a hálózat minőségét és sebességét.

Kevesebb az akkumulátor

Szüksége van energiára ahhoz, hogy képes legyen mobil adatok küldésére és fogadására. Éppen ezért a telefon akkumulátora sokkal hosszabb ideig tart, ha kikapcsolja a 4G-t vagy bekapcsolja a repülőgép üzemmódot. Az 5G-vel sokkal kevesebb energiát fog igénybe venni, amikor az eszköz ugyanannyi adatot küld. Ezért az akkumulátor lassabban merül le, ha 4G helyett 5G-t használ. A telefont ritkábban kell töltenie, ami éppen ennyire kényelmesebb. Közben az internet sebessége csak növekszik.

Új technikák és a „tárgyak internete”

Drón postásAz 5G technológia felhasználható új termékek és szolgáltatások létrehozására. A tárgyak internete (IoT), amely minden olyan modern eszközre vonatkozik, amelyek képesek kommunikálni az interneten keresztül, egyenletes ütemben növekszik. Emellett az 5G lehetővé teszi a jobb minőségű video streaming-t. Ez nem csak azt jelenti, hogy a Netflix sorozat csodálatosnak tűnik az okostelefon képernyőjén, hanem azt is, hogy a távoli műtét biztonságosabb és jobb módon is megtörténhet. Sokkal több lehetőség van: gondoljon például automatizált öntözőrendszerekre vagy drónokra, amelyek kézbesítik az Ön leveleit. A gépek automatizáltabbak lesznek, és nagyobb hatékonysággal hajthatják végre elvégzett feladataikat, mindezt az 5G által kínált gyors, végtelen kommunikációnak köszönhetően..

Az 5G veszélyezteti a magánéletünket?

A közelgő 5G-hálózat hozzájárulhat egy valódi technológiai forradalomhoz, amely mindenféle intelligens eszközt összekapcsol. Online életünk csak növekszik, és valódi életünk több aspektusát fogja magába foglalni. Ennek előnyei vannak, de komoly kockázatokkal jár, különösen a magánélet védelme szempontjából. Mi történik azokkal az adatokkal, amelyeket online mentnek és osztanak meg? Ha az internet többet tud rólunk, mint magunkról, akkor mit jelent ez? Ezek olyan kérdések, amelyek újra és újra felmerülnek. Nemcsak ennek technikai következményei vannak, hanem a körülöttünk lévő társadalmi és politikai világot is érinti.

Biztonságos-e személyes adataink??

A funkcionális 5G-hálózat sok adatot képes kezelni. Ez azt jelenti, hogy könnyebb lesz mindenféle információt naplózni a felhasználókról. A meglátogatott webhelyeket, az Ön tartózkodási helyét, a lánya hálószobájában található fényképeket és még a Fitbit által mért egészségügyi információkat mind 5G hálózatokon keresztül továbbítják. Ezt az információt gyakran pontosan úgy fogják felhasználni, mint amire számítana: a lányát ellenőrizheti, még akkor sem, ha otthon nincs, és kedvenc alkalmazásai az Ön adatait használják szolgáltatásaik fejlesztésére..

Tájékoztatása azonban felhasználható ön ellen is. Ez már sokat történik: számtalan párt képes megfigyelni, amit online csinál. Még a marketing cégeknek és bizonyos esetekben a számítógépes bűnözőknek is hozzáférésük lehet személyes adataihoz. A vállalatok felhasználhatják az Ön által megjelenített hirdetések személyre szabására, így növelhetik annak esélyét, hogy pénzt költenek rájuk. A fekete kalap hackerek esetében a veszély nyilvánvalóbb: visszaélnek az adatokkal, hogy bármilyen módon ártalmasak legyenek. Minél több adatot küldünk rőlünk levegőn, annál nagyobb az esélye, hogy ezek az adatok rossz kezekbe kerüljenek. Ezért sok ember aggódik az 5G negatív következményei miatt. Ki tudja, mely felek végül megnézik az Ön online adatait?

Huawei és 5G

Kína a Lock-szalA Huawei egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek képesek lehetnek az 5G-hálózatokon keresztül továbbított adatok megvizsgálására. Ez a kínai vállalat telekommunikációs eszközöket gyárt és most az 5G készülékekre is összpontosít. Talán ismeri az olcsó okostelefonjaikat, amelyek az elmúlt néhány évben nagyon népszerűvé váltak. Most a Huawei vitathatatlanul a világ legjobb 5G technológiáját is kifejleszti. 5G-os antennáik erősebbek, mint a versenytársaké, lehetővé téve számukra nagyobb területek lefedését és jó minőségű hálózat biztosítását. Ez nem véletlenül történt: a Huawei évek óta befektet az 5G-be. A magas minőség miatt a Huawei termékeinek vásárlása nem gondolkodónak tűnik, de a dolgok nem annyira egyszerűek.

Mivel az állam és az üzlet szétválasztása Kínában nem olyan világos, mint a világ legtöbb más részén, sok ember aggódik a Huawei szándéka miatt. Ha az 5G-technológiánkat egy olyan vállalat gyártja, amely kapcsolatban áll a kínai kormánygal, akkor ez a kormány hozzáférhet az adatainkhoz. Az a tény, hogy a Huawei nem tisztázza üzleti vállalkozásukat, csak nagyobb bizalmatlanságot eredményez. A társaság tagadja a kapcsolatukat nemzeti kormányukkal, de a gyanú folyamatosan növekszik.

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború

Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolat bonyolult, különösen 2016 óta. Ez nagymértékben érintette Huaweit. Trump elnök 25% -os behozatali adót vezetett be az összes kínai termékre, ami kereskedelmi háborút eredményezett az országok között. Ez komoly problémákat okozott a Huawei számára: új okostelefonjaik nem engedték meg semmilyen amerikai technológia használatát. Míg a Huawei más országokból is tudott alkatrészeket behozni, a vállalat továbbra is küzd más fronton. Fontos példa erre, hogy többé nem használhatják különféle Google-szolgáltatásokat, beleértve az Android-ot, új eszközökön.

A Huawei hírneve is szenvedett. Mint korábban említettem, sokan azt gyanítják, hogy a Huawei kémkedjen a felhasználóit illetően a kínai kormányért. Ezen felül az Egyesült Államok aktívan próbál meggyőzni más országokat, hogy ne működjenek együtt a kínai vállalkozásokkal, ideértve a Huaweit is. Számos európai ország vonakodik a kínai technológiát az 5G-hálózatukba engedni. Az alábbi táblázat bemutatja, hogy az egyes országok miként gondolkodnak a Huaweivel való esetleges 5G-együttműködésről.

Ország
Vélemények az 5G együttműködésről a Huaweivel
AusztriaAz osztrák kormány egyelőre nem zárja ki a Huaweit, hanem azt várja meg, hogy más EU-országok döntjenek, hogy összehangolt, közös döntést hozzanak.
Belgium2020 januárjában a belga kormány bejelentette, hogy folytatni fogja az Európai Távközlési Tanács ítéletét. Ez azt jelenti, hogy megtiltják az 5G-eszközök használatát, amelyeket megbízhatatlan beszállítók biztosítottak. A Huawei 5G készülékei valószínűleg ebbe a kategóriába is tartoznak.
Cseh KöztársaságA cseh biztonsági szolgálat azt tanácsolja, hogy ne használjon semmiféle Huawei terméket, de az elnök és a miniszterelnök nem gondolja az együttműködést..
FranciaországA franciák elfogadták az úgynevezett „Huawei törvényt”: az 5G projektek bármelyik együttműködését fel lehet szakítani, ha az nemzetbiztonság nevében történik. A kormány bejelentette, hogy nem akarnak bizonyos gyártókat betiltani. Minden esetet önmagukban fognak megítélni.
NémetországA német kormány nem fogja követni az Egyesült Államokat. Nem akarják megkülönböztetni egyes feleket. A német külügyminiszter úgy vélte, hogy az 5G-hálózat rövid távú felépítése érdekében együttmûködés szükséges a Huaweivel.
MagyarországA terv szerint a Huaweit bevonják a magyar 5G hálózat építésébe.
OlaszországAz alapos vizsgálatot követően az olasz kormányt arra kérték, hogy komolyan fontolja meg a Huaweivel és más kínai gyártókkal folytatott 5G-együttműködéstől való távolmaradást. A miniszterek szerint a Huawei-nek szerepet kell játszania a fejlesztésben.
HollandiaA hollandok úgy döntöttek, hogy semmilyen berendezést nem engednek be az 5G-hálózatukba, ha azt egy állam, szervezet vagy személy állítja elő, amely valószínűleg szándékában áll a holland kommunikációs hálózat visszaélésére vagy leválasztására, vagy az ilyen államhoz, entitáshoz szorosan kapcsolódó felek vagy személy. A számos váda miatt a Huaweit is be lehetne vonni ebbe.
NorvégiaA norvégok szorosan együttműködnek az Ericsson társasággal az 5G-hálózatuk üzembe helyezésében. A Huaweivel való kapcsolat lassan csökken.
Lengyelország2019 szeptemberében Lengyelország megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal az 5G technológiával kapcsolatos együttműködésről. Ennek ellenére a lengyel távközlési szolgáltatók nem akarják teljes mértékben kizárni a Huaweit.
PortugáliaA kormány kijelentette, hogy nem zárja ki a kínai gyártókat az 5G-hálózataik felállításakor.
SpanyolországA spanyol pártok már együttműködtek a Huaweivel és tizenöt nagyvárosban megkezdték az 5G felállítását.
SvédországOlyan törvényt javasoltak, amely a Huaweit és más kínai eladókat kiszorítja a svéd 5G hálózatból. A partnerségeket és az engedélyeket már tagadhatják meg, ha a fél veszélyezteti a svéd nemzeti biztonságot.
SvájcSvájc futó 5G-es hálózati szerződést kötött a Huaweivel a kutatási központ közös építésére.
Egyesült KirályságJohnson elnök biztosítani akarja, hogy a nemzetbiztonság ne kerüljön veszélybe. A Huawei korlátozott szerepet játszik, ahol nem férnek hozzá az 5G-hálózat legérzékenyebb részeihez..

Világos, hogy Európa nagyon megosztott ebben a kérdésben. Különösen az EU-n belül ez kényelmetlen. Több miniszter felszólította az Európai Uniót, hogy hozzon egyoldalú döntést. Az EU a következő iránymutatással válaszolt: kockázatot jelentő termelők számára megtagadhatják az 5G-hálózatokban való részvételt. Ennek ellenére a helyzet azt mutatja, hogy a mobilhálózatok új generációjának felállítását nemcsak a technológiai fejlődés befolyásolja. A politikai érzelmek is óriási szerepet játszhatnak.

5G és egészség

Smartphone egészségügyi ikonraAz 5G-vel esetlegesen fennálló adatvédelmi kockázatokon kívül néhány ember attól tart, hogy ez az új hálózat befolyásolja egészségét. Úgy vélik például, hogy a sugárzás megbetegedni fog bennünket. Eddig nem történt olyan kutatás, amely igazolná, hogy az 5G hálózatok valóban befolyásolják testünket. Miért állítják az emberek továbbra is az 5G-sugárzást? A félelmek nem teljesen megalapozatlanok, bár nem is teljesen helyesek. Valószínűleg a „sugárzás” szó negatív konnotációja miatt merültek fel. Egyes sugárzások károsak az emberekre, mert megváltoztatják a testünkben levő molekulákat, amelyek rákot okozhatnak. Ezért állnak a kórházban az orvosok egy fal mögött, amikor röntgenfelvételt készítenek rólad. A sugárzás kis része nem olyan rossz, de rendszeresen kitéve magadnak veszélyes.

Az 1G, 2G, 3G, 4G és 5G sugárzás nem mutálja a molekuláit. Ez egy másfajta sugárzás, amelyet nem ionizáló sugárzásnak hívnak. Voltak olyan tesztek, amelyek úgy vélik, hogy a mobilhálózat sugárzása veszélyes, bár egyikük sem rendelkezik tényleges meggyőző eredménnyel. Például egy vizsgálat kis daganatokat talált hím patkányokban, miután azokat nagy 3G sugárzásnak tették ki. Ezek az eredmények azonban annyira minimálisak voltak, hogy véletlen egybeesés lehetett. Ráadásul a kísérletben alkalmazott sugárzási szintek sokkal magasabbak voltak, mint amellyel foglalkozunk, még akkor is, ha okostelefonunkat napi minden órában használnánk..

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még 2011-ben a 4G és az 5G által kibocsátott RF sugárzást potenciálisan rákkeltőnek minősítette, azaz rákot okozhat. Ne aggódj. Más közös termékek, mint például a kávé, megtalálhatók ugyanazon a listán. Annak kérdése, hogy van-e tényleges kapcsolat a sugárzás és a rák között, még vitás. Az 5G-sugárzás kutatása továbbra is zajlik, de annak esélye, hogy bármi megdöbbentő feltáraton megjelenik, minimális.

Mikor lesz elérhető az 5G?

Az egyetlen kérdés az, hogy mikor tudjuk használni az 5G-t. Különböző pártok dolgoztak az átviteli tornyok fejlesztésén, új okostelefonok gyártásán és az összes berendezés nagyméretű tesztelésén. Ezért nem tart sokáig, amíg mindnyájan élvezhetjük ezt a gyors hálózatot.

Repülőgép a Föld bolygó felettAz egész világon a csapatok az 5G hálózatok tesztelésén és megvalósításán dolgoznak. Például az Egyesült Államokban több város található, ahol a megfelelő típusú okostelefonhoz már használhatja a gyorsabb 5G-hálózatot. Az Egyesült Királyságban is az 5G elérhető bizonyos területeken. Dél-Korea az 5G-t már nyilvánosan elérhetővé tette: 2018 vége óta a vállalkozások használhatták azt, és mára mindenki, aki rendelkezik a megfelelő eszközzel, képes.

Röviden: számos olyan hely van a világon, ahol az 5G hálózatok már működnek és működnek. A következő lépés a kormányok, a távközlési szolgáltatók és más felek számára az, hogy az 5G-t mindenki számára elérhetővé tegyék, függetlenül attól, hogy nagyvárosban élsz, vagy sem. Az Európai Unión belül a cél az, hogy ezt 2020 végéig valósággá tegyék. Észak-Amerika és Ázsia egyes részei itt is rövid idő alatt hatalmas lépéseket tesznek. Másutt néhány évig is eltarthat.

Következtetés

Az 5G a mobiltelefon-hálózatok következő lépése. Ez gyorsabb összeköttetéseket tesz lehetővé, és mindenféle új technológiai lehetőséget teremt. Az okostelefonon történő játék és streaming folyamán elmaradók a múlté válnak. Sőt, az intelligens eszközöket sokkal hatékonyabban tudjuk használni az egészségügyben, a mezőgazdaságban és az összes egyéb ágazatban. A lehetőségek végtelenek. Ugyanakkor azonban óvatosnak kell lennünk a magánéletünkre gyakorolt ​​lehetséges következményeiről. Csak az idő fogja megmutatni, de soha nem bánthatja az óvatosság!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me