Zoom dhe Houseparty: Video Thirrja në Rrezikimin tuaj (Privatësia) | VPNoverview.com

Shumë njerëz po punojnë nga shtëpia për shkak të krizës së koronës, kjo është arsyeja pse kohët e fundit kemi botuar një udhëzues të gjerë se si të punojmë në mënyrë të sigurt nga shtëpia. Me situatën aktuale, shumë kompani organizojnë takimet e tyre përmes thirrjeve video. Aplikacione të tilla si Google Hangouts, Skype dhe Zoom janë shërbime shumë të njohura tani. Sidoqoftë, Zmadhimi mund të mos jetë alternativa më e mirë për privatësinë tuaj. Shumë njerëz po përdorin gjithashtu aplikacione të ngjashme për të organizuar një telefonatë në grup me miqtë e tyre. Shtë e rëndësishme të shikoni në anën e intimitetit dhe sigurisë së këtyre shërbimeve. Ju nuk dëshironi që dikush të bashkohet me Houseparty tuaj pa i ftuar ata.


Zmadhimi i bërë për punëdhënësit

Zoom ka vendosur qartë aplikacionin e tyre për përfitimin e punëdhënësit. Intimiteti i punonjësve duket më pak i rëndësishëm në këtë drejtim. Në aplikacionin Zoom, punëdhënësit mund të ndjekin vëmendjen e pjesëmarrësve të tjerë në një telefonatë me të ashtuquajturin “Ndjekësi i vëmendjes së pjesëmarrësve”.

Kjo funksionon si më poshtë: nëse një punonjës nuk është aktiv në Zoom për 30 sekonda, punëdhënësi do të njoftohet. Nëse një punonjës dërgon një email ose nëse ata po kërkojnë diçka në një shfletues, atëherë sipas Zoom dikush nuk po i kushton vëmendje takimit në internet.

Ky aplikacion funksionon vetëm nëse dikush ka instaluar versionin 4.0 ose më të ri. Por duke qenë se shumica e njerëzve kanë kaluar vetëm kohët e fundit duke punuar nga shtëpia, ekziston një shans i mirë që shumë vetëm instaluan kohët e fundit programin.

Update: Më 2 Prill Zoom njoftoi se ata do të punojnë në përmirësimin e intimitetit dhe sigurisë së platformës.

Bisedat e ruajtura nga Zoom

Përdoruesit e paguar gjithashtu mund të zgjedhin të regjistrojnë thirrjet në Zoom. Në këtë mënyrë, gjithçka që diskutohet ruhet si skedar audio dhe si transkriptim (tekst i shkruar). Mesazhet e bisedave që janë dërguar midis pjesëmarrësve gjithashtu ruhen.

Punëdhënësit që përdorin këtë mundësi mund të marrin biseda midis punonjësve të tyre, edhe nëse ata nuk morën pjesë në bisedë.

Zmadhim Kalimi në të dhënat e përdoruesit

Zoom shprehet në termat dhe kushtet e tij që nuk i shet të dhënat e përdoruesit tek palët e treta. Sidoqoftë, kompanive të tilla si Google lejohen të shohin të dhënat për qëllime të marketingut. Zoom gjithashtu u gjet për të ndarë të dhënat e përdoruesit (të tilla si informacionin e pajisjes) me Facebook, madje edhe të përdoruesve të Zoom që nuk posedojnë një llogari në Facebook.

Përmes mbledhjes së informacionit dhe ndarjes Zoom mund të reklamojë në platforma dhe faqe të tjera në internet. Me fjalët e tyre, kjo nuk është teknikisht shitje e të dhënave, por mund të konsiderohet një shitje sipas disa legjislacioneve rajonale ose kombëtare.

Update: Që nga 29 Mars 2020 Zoom ka deklaruar të ndalojë shpërndarjen e të dhënave të përdoruesve në Facebook.

Disa përdorues të Twitter po shprehin shqetësimet e tyre (shiko tërë tweet-in këtu):

zoom eksitues

A janë kamerat e zmadhimit të vështira?

Përveç kësaj, më parë është treguar se Zoom nuk është aplikacioni më i sigurt për përdoruesit e tij dhe pajisjet e tyre. Verën e kaluar ne pamë që përdoruesit e Mac që filluan një bisedë Zoom përmes Safari 12 ishin të prekshëm dhe kamerat e tyre mund të hackohen. Për më tepër, Zoom kishte vendosur shërbimin e tij në atë mënyrë që përdoruesve të mos u kërkohej të jepnin leje për të përdorur kamerën.

Pas ankesave zyrtare në lidhje me këtë, Zoom vendosi të rregullojë cilësimet në verën e vitit 2019. Përdoruesit tani duhet të japin në mënyrë të qartë lejen për përdorimin e kamerave të tyre. Kjo për fat të mirë e ka bërë më të vështirë hakimin në kamerën e dikujt kur ata janë duke përdorur Zoom.

A është video private duke u thirrur në shtëpi me një të vërtetë private?

Një tjetër aplikacion që aktualisht përdoret gjerësisht për shkak të koronës është Houseparty. Individët e përdorin atë për të bërë thirrje video me miqtë dhe familjen. Sidoqoftë, disa çështje të privatësisë janë shfaqur, siç ilustrojnë tweet-et më poshtë (shikoni tweet-et këtu dhe këtu).

Twitter Houseparty

Për shembull, një llogari është publike si parazgjedhje. Kjo jo vetëm që do të thotë që të tjerët mund t’ju gjejnë në aplikacion, por gjithashtu që të huajt thjesht mund të shfaqen në thirrjet tuaja video, të shikojnë imazhet tuaja video dhe të flasin me ju.

Për të shmangur atë, thjesht rregulloni cilësimet tuaja. Shtypni dhe mbajeni bllokimin në fund të ekranit tuaj. Nëse bllokimi është i mbyllur, mënyra juaj private është e ndezur dhe të huajt nuk mund të marrin më pjesë në bisedat tuaja.

Leja nuk është e nevojshme gjithmonë në Houseparty

Kur hapni Houseparty, aplikacioni kërkon leje për të përdorur aparatin tuaj dhe mikrofonin. Kjo është thelbësore për përdorimin e aplikacionit.

Houseparty gjithashtu kërkon qasje në kontaktet dhe vendndodhjen tuaj. Ju nuk duhet të jepni lejen e aplikacionit për të qenë në gjendje të përdorni aplikacionin. Prandaj, nëse doni të mbroni privatësinë tuaj, sigurohuni që nuk i jepni Houseparty qasje në kontaktet dhe vendndodhjen tuaj.

Vidhosni në Shtëpinë

Dëshiron vetëm të telefonosh një person dhe të mos u thuash të tjerëve që je në internet në Houseparty? Atëherë mund të identifikoheni në mënyrë të padukshme. Për ta bërë këtë ju hapni aplikacionin duke shtypur dhe mbajtur ikonën e aplikacionit. Pastaj do të shihni një menu në të cilën mund të zgjidhni “Vjedhje në shtëpi”.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me