YouTube Zyrtarisht Shfrytëzon Ndryshimet e Intimitetit të COPPA për të gjithë përmbajtjen e videos me synim për fëmijët | VPNoverview.com

Këtë javë, YouTube filloi pjesëmarrjen zyrtare të rregullave të tyre të reja të reklamimit për përmbajtje video të drejtuara nga fëmijët. Arsyeja është një proces gjyqësor që YouTube u pajtua me qeverinë e SHBA për shkeljen e Ligjit për Mbrojtjen e Intimitetit të Fëmijëve në internet (COPPA). Rregullat e reja do të sjellin politikat dhe praktikat e YouTube në përputhje me COPPA. Disa krijues kanë frikë nga humbjet masive të reklamimit-të ardhurave.


Marketingu për Fëmijët

Ekzistojnë disa arsye pse tregtimi i fëmijëve është një biznes miliardë dollarësh. Fëmijët përfaqësojnë një demografi të rëndësishme për tregtarët. Së pari, fuqia e tyre blerëse është e konsiderueshme, dhe rritet. Së dyti, ata ndikojnë që prindërit e tyre të blejnë vendime.

Për më tepër, gjenerata e tanishme e fëmijëve janë shumë të vetëdijshëm për markën dhe kanë tendencë të zhvillojnë një besnikëri të ashpër të markës. Kjo fillon në moshën e vogël, kur fëmijët nuk janë në gjendje të dallojnë reklamat nga një shfaqje. Gjithashtu, marketingu i gojës është i madh, veçanërisht në mesin e tweens dhe adoleshentë.

Mbi të gjitha, përdoruesit nuk e dinë gjithmonë si të lundrojnë si duhet cilësimet e intimitetit të YouTube. Hidhni mbledhjen e të dhënave në përzierje dhe është e lehtë të kuptoni pse tema është kaq e diskutueshme. Nga njëra anë ka një thirrje të fortë për t’u tregtuar fëmijëve, megjithëse në një mënyrë etike që nuk përfiton nga naiviteti i tyre. Nga ana tjetër, rregulloret po bëhen më të ashpra dhe gjobat në mënyrë eksponenciale më të larta.

COPPA Rreth një kohe

Akti Federal për Mbrojtjen e Intimitetit të Fëmijëve në Amerikë ka kaluar rreth ca kohë. Kongresi miratoi COPPA në 1998, për të kufizuar mbledhjen e informacionit personalisht të identifikueshëm nga fëmijët pa pëlqimin e prindërve të tyre.

Rregulla e Komisionit për zbatimin e COPPA, efektive që nga Prilli 2000, drejtohet në faqet, shërbimet dhe aplikacionet e dizajnuara kryesisht për fëmijët 12 vjeç e më poshtë, ose faqet e internetit që me vetëdije mbledhin ose ruajnë informacionin personal të fëmijëve në atë grupmoshë. Ligji zbatohet për krijuesit e përmbajtjes në të njëjtën mënyrë siç do të ndodhte nëse pronari i kanalit do të kishte faqen e internetit ose aplikacionin e vet.

COPPA ndalon, ndër të tjera, mbledhjen e informacionit siç janë emrat, adresat, adresat IP dhe cookies pa pëlqimin paraprak të prindërve. Ligji gjithashtu kërkon që faqet “të postojnë një politikë të plotë të intimitetit, të njoftojnë prindërit direkt në lidhje me praktikat e tyre të mbledhjes së informacionit dhe të marrin pëlqimin e verifikueshëm të prindërve para se të mbledhin informacione personale nga fëmijët e tyre ose t’i ndanin me të tjerët”.

Ndryshimet e privatësisë së YouTube

Arsyeja e përdorimit të këtij ndryshimi në YouTube është një padi që platforma e ndarjes së videos u vendos me qeverinë për shkeljen e COPPA. Në shtator, YouTube u gjobit me 170 milion dollarë nga rregullatori amerikan, Komisioni Federal i Tregtisë (FTC), dhe si pjesë e marrëveshjes premtoi të bënte rregullime.

Tani është e ndaluar të bësh reklama të synuara në videot e fëmijëve. Për më tepër, do të jetë e pamundur të komentosh videot që synojnë një audiencë të re. Shumë nga karakteristikat e tjera të YouTube, të tilla si dërgimi i njoftimeve për push, janë gjithashtu të fikura.

Pronarët e kanalit duhet të përcaktojnë nëse videot që ata ngarkojnë “u drejtohen fëmijëve”. Qëllimi i kësaj kërkese është të siguroheni që të dy YouTube dhe pronarët e kanaleve janë në përputhje me ligjin.

Gjithashtu, pasi nuk është gjithmonë e mundur të dihet se kush është shikuesi, kushdo që shikon një “video të fëmijëve” shihet si fëmijë. Nuk ka rëndësi se sa i vjetër është shikuesi.

Rregullat e reja zbatohen menjëherë për të gjitha videot në të gjithë botën. YouTube do të përdorë algoritme AI për të verifikuar nëse krijuesit kanë etiketuar saktë përmbajtjen e tyre. Për më tepër, YouTube thotë se do të tejkalojë etiketën në rastet e gabimit ose abuzimit, dhe mund të ndërmarrë veprime kundër shkelësve, përfshirë përfundimin e llogarisë.

Ndikim i fortë në biznesin e prodhuesve të videove

Kanalet e përqendruara në videot e fëmijëve pa dyshim do të ndiejnë një ndikim të fortë në biznes dhe ndoshta një humbje të të ardhurave nga reklamat. YouTube tha se është “e angazhuar për të ndihmuar krijuesit të lundrojnë në këtë peizazh të ri dhe të mbështesin ekosistemin tonë të përmbajtjes familjare”.

Prodhuesit e videos kanë ditur që nga shtatori se ndryshimet do të vijnë. Siç u përmend më lart, krijuesit e videove duhet të tregojnë vetë nëse një video është e destinuar për fëmijë apo jo. YouTube vendos përgjegjësinë, dhe çdo gjobë FTC, me prodhuesit.

FTC ofron udhëzime që ndihmojnë shpërndarësit dhe krijuesit të përcaktojnë nëse përmbajtja ka për qëllim fëmijët. Përmbajtja nuk konsiderohet “e drejtuar fëmijëve” vetëm sepse disa fëmijë mund ta shohin atë. Por, sipas shpërndarësve dhe krijuesve, ajo që në të vërtetë është video e fëmijëve, mbetet e paqartë. Ose të paktën të gjerë dhe mjaft të paqartë për të frikësuar shumë krijues të përmbajtjes.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me