Studiuesit e Universitetit Carnegie Mellon prezantojnë Aplikacionin e Intimitetit të IoT | VPNoverview.com

Këtë javë, studiuesit e Institutit të Kërkimit të Sigurisë dhe Intimitetit të Universitetit Carnegie Mellon, filluan aplikacionin Asistent Interneti i Gjërave (IoT). Kjo aplikacion i ri informon përdoruesit për ato që teknologjitë IoT janë rreth tyre dhe cilat të dhëna ata po mbledhin.


Tregu IoT në rritje të shpejtë

Që nga fillimi i vitit 2010, numri i pajisjeve IoT u rrit me 31% nga viti në vit në 8.4 miliardë në 2017. Vlerësimet ndryshojnë, por pritet që do të ketë 25 deri në 30 miliardë pajisje në përdorim deri në fund të këtij viti. Vlera e tregut global të IoT parashikohet të arrijë në triliona.

Në këtë drejtim, konsumatorët janë më të lidhur se kurrë. Elektronika e konsumatorit gjithashtu përbën segmentin më të madh të të gjitha pajisjeve IoT. Këto pajisje shpesh ndahen në hapësira konsumatore, tregtare, industriale dhe në infrastrukturë.

Për më tepër, aktualisht ka një numër zhvillimesh teknologjike që favorizojnë adoptimin e IoT. Gjatë viteve të ardhshme, “Shtëpi” do të jetë segmenti në rritje më të shpejtë. Kjo do të nxitet nga një rritje e mëtejshme e shpejtë në pajisjet inteligjente në shtëpi, si dhe veshjet e veshjeve.

Përdoruesit shpesh nuk janë të vetëdijshëm për të dhënat që ndiqen

Fatkeqësisht, ndërsa numri i pajisjeve të lidhura me IoT dhe Bluetooth rritet, gjithashtu do të rritet sasia e të dhënave që po gjurmohen. Kjo mund të ndodhë me njohuritë e përdoruesve ose pa.

“Njerëzit që lundrojnë nëpër peizazhin dixhital të Internetit sot janë të bombarduar me njoftime se si po gjurmohen të dhënat e tyre. Por në botën fizike, ku pajisjet IoT po përcjellin të gjitha llojet e të dhënave, pak – nëse ekzistojnë – njoftime janë dhënë “, tha Daniel Tkacik, përfaqësuesi i Universitetit Carnegie Mellon..

Profesori Norman Sadeh, anëtar i fakultetit të CyLab në Institutin Carnegie Mellon për Kërkimin e Programeve dhe studiues kryesor për këtë projekt, shtoi: “Për shkak të ligjeve të reja si Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR) dhe Akti i Intimitetit të Konsumatorëve në Kaliforni (CCPA), njerëzit kanë nevojë për të informohen për ato të dhëna që mblidhen rreth tyre. Ata gjithashtu duhet t’u jepen disa zgjedhje mbi këto procese. “

Interneti i Gjërave (IoT) Aplikacioni Asistent

Për t’i ndihmuar njerëzit të marrin kontrollin mbi privatësinë e tyre, një ekip studiuesish Carnegie Mellon krijuan një aplikacion, së bashku me tërë infrastrukturën mbështetëse, për të adresuar çështjen. Aplikacioni Asistent i Internetit të Gjërave (IoT) u lançua këtë javë. Aplikacioni informon përdoruesit për ato që teknologjitë IoT janë rreth tyre dhe cilat të dhëna ata po mbledhin. Aplikacioni është i disponueshëm për telefonat iOS dhe Android.

“Konsideroni kamerat publike me aftësi për njohjen e fytyrës dhe njohjen e fytyrës. Fenerët Bluetooth ndjekin me ngulm vendndodhjet tuaja në qendër. Ose zëri i zgjuar i dyerve të fqinjit tuaj ose folësi i zgjuar. Aplikacioni IoT Assistant do t’ju lejojë të zbuloni pajisjet IoT përreth jush. Do t’ju informojë gjithashtu për të dhënat që ata mbledhin. Nëse pajisja ofron zgjedhje të intimitetit si zgjedhja ose mbledhja e të dhënave, aplikacioni do t’ju ndihmojë të përdorni këto zgjedhje “, shpjegoi një nga studiuesit.

Tani për tani, disa hapësira publike nën mbikëqyrje mund të kenë shenja. Këto, për shembull, mund të thonë “Kjo zonë është nën mbikëqyrje”. Kështu, njerëzit në afërsi të pajisjes janë bërë të vetëdijshëm se mund të jetë video duke i incizuar ato. Por profesori Norman Sadeh thotë se kjo nuk është e mjaftueshme. “Këto shenja nuk tregojnë asgjë për atë që po bëhet me pamjet tuaja.” Sa kohë do të mbahen pamjet? A përdor njohja e fytyrës? Me kë do të ndahen informacionet?

Portal Online për Pronarët e Pajisjeve

Përdoruesit fundorë mund të përdorin aplikacionin për të parë informacione rreth pajisjeve IoT rreth tyre. Pronarët e pajisjeve IoT, nga ana tjetër, gjithashtu mund të përdorin një portal online me bazë cloud për të publikuar praninë e burimeve të tyre të pajisjeve IoT. Për ta bërë këtë, ata janë të lirë të përdorin regjistrat e vëna në dispozicion përmes infrastrukturës së intimitetit të zhvilluar në CMU. Modelet e bëra paraprakisht e bëjnë të lehtë shtimin e një shumëllojshmërie të pajisjeve të ndryshme IoT në regjistër, duke përfshirë pajisjet jashtë raftit.

Organizata të tilla si operatorët e qendrave tregtare, pronarët e dyqaneve, universitete ose individë mund të kërkojnë krijimin e regjistrave ku ata mund të kontrollojnë botimin e teknologjive të IoT në fusha të ndryshme. Infrastruktura është pritur në re dhe është krijuar për të qenë e lehtë për t’u përdorur.

“Ne kemi bërë punën për ju,” tha profesori Norman Sadeh. “E tëra çfarë ju duhet të bëni është të filloni të shtoni burimet tuaja të IoT në mënyrë që të jeni në përputhje me ligjet e sotme të intimitetit.”

Ndërtimi i një Infrastrukture Private të IoT

Aplikacioni Ndihmues i Internetit të Gjërave (IoT) është pjesë e Projektit të Ndihmës të Personalizimit të Intimitetit. Ai përbëhet nga dy përbërës kryesorë. Së pari, aplikacioni mobil IoT Assistant. Njerëzit mund ta shkarkojnë këtë aplikacion në smartphone të tyre për të zbuluar teknologjitë IoT rreth tyre dhe praktikat e tyre të të dhënave. Së dyti, një koleksion në rritje i Regjistrimeve të Burimeve IoT. Këtu njerëzit mund të publikojnë praninë e burimeve të IoT dhe praktikat e tyre të të dhënave në fusha të ndryshme.

“Ne parashikojmë asistentë të personalizuar të intimitetit si agjentë inteligjentë të aftë për të mësuar preferencat e intimitetit të përdoruesve të tyre me kalimin e kohës, konfigurimin gjysëm automatik të shumë cilësimeve dhe marrjen e shumë vendimeve të intimitetit në emër të tyre. Përmes ndërveprimeve të synuara, asistentët e intimitetit do të ndihmojnë përdoruesit e tyre të vlerësojnë më mirë degëzimet që lidhen me përpunimin e të dhënave të tyre, dhe t’i fuqizojnë ata të kontrollojnë një proces të tillë në mënyrë intuitive dhe efektive, “shpjegon faqja e internetit e projektit. Për shembull, studiuesit po hulumtojnë gjithashtu idenë e shtimit të “nudges” në aplikacion, ose njoftime që do të informojnë përdoruesit për të dhënat që ata po ndajnë.

Si shënim: a e dini se koncepti i një rrjeti të pajisjeve inteligjente u diskutua që në vitin 1982, me një makinë të modifikuar shitëse Coca-Cola në Universitetin Carnegie Mellon duke u bërë pajisja e parë e lidhur me internet. Ajo ishte në gjendje të raportonte inventarin e saj dhe nëse pijet e ngarkuara rishtazi ishin të ftohta apo jo.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me