Siguria në internet: Tipari më i fuqishëm i komunikimit kuantik | VPNoverview.com

Komunikimi kuantik po mbrohet si përgjigje për të gjitha problemet e sigurisë në internet. Si funksionon siguria e komunikimit kuantik dhe a është vërtet e pamend?

Teknologjia kuantike e shpjeguar

Si dhe përparimi në llogaritjen kuantike, ka pasur përparim të shpejtë në zhvillimin e rrjeteve kuantike të komunikimit. Këto janë të nevojshme për t’u bashkuar me kompjuterë kuantikë së bashku dhe për të formuar një internet kuantik.

Rrjetet kuantike të komunikimit, si kompjuterët kuantikë, përdorin kuubitë për komunikim. Qubitët janë ekuivalentët e biteve dhe biteve të sistemeve dixhitale. Sidoqoftë, ndryshe nga pak që mund të ketë një gjendje ose zero ose një, një qubit mund të ketë një gjendje të dy zero dhe një në të njëjtën kohë.

Abilityshtë aftësia e qubit për të mbajtur shumë shtete menjëherë, që i bën kompjuterët kuantikë kaq të shpejtë në zgjidhjen e problemeve komplekse. Në vend që të punoni me çdo përgjigje të mundshme për një problem një nga një, kompjuteri kuantik mund të punojë në të gjitha përgjigjet e mundshme në të njëjtën kohë.

Rritja e sigurisë në internet për rrjetet e komunikimit kuantik dhe internet

Vendet, veçanërisht Kina dhe SHBA, po nxitojnë të zhvillojnë rrjete kuantike të komunikimit. Kjo për shkak se ata pritet të ofrojnë kanale komunikimi ultra të sigurta dhe shërbime të internetit. Në një botë ku lufta në internet po bëhet gjithnjë e më e zakonshme, tërheqja e saj është e dukshme.


Megjithatë, siç u diskutua në një artikull të mëparshëm, ardhja e llogaritjes kuantike shihet si një kërcënim për sistemet aktuale të sigurisë në internet. Llogaritja kuantike do t’i bënte të vjetruara teknikat e kriptimit sot. Sidoqoftë, këto nuk do të ishin të nevojshme në një botë të rrjeteve kuantike dhe një internet kuantik.

Shkencëtarët tashmë kanë filluar punën për zhvillimin e protokolleve të reja kuantike kriptografike të gatshme për ardhjen e internetit kuantik. Aktualisht, shkencëtarët po testojnë mesazhe kodimi në gjendje kuantike.

Sigurimi i rrjeteve të komunikimit kuantik dhe interneteve

Komunikimi kuantik pritet të jetë jashtëzakonisht i sigurt falë ligjeve të mekanikës kuantike. Ligjet janë të tilla që nëse një mesazh është i koduar në gjendje kuantike, mesazhi korruptohet automatikisht nëse dikush përpiqet ta përgjojë dhe ta lexojë.

Kjo për shkak se matja e një gjendje kuantike menjëherë e ndryshon atë. Si pasojë, çdo mesazh i koduar në gjendje kuantike do të korruptohet nëse dikush përpiqet ta përgjojë. Prandaj, është në thelb e pamundur të dëgjosh biseda kuantike. Njohuritë do të jenë në gjendje të ndahen midis dy palëve që nuk mund të përgjohen nga një e treta.

Aftësia për të koduar dhe deshifruar mesazhe do të ishte një nga karakteristikat më të fuqishme të internetit kuantik.

Si funksionon komunikimi kuantik?

Qubitet ndajnë informacionin përmes një procesi të quajtur ngatërrim. Që të dy palët të jenë në gjendje të komunikojnë, së pari duhet të krijojnë një palë qubitet të ngatërruar dhe më pas të ndajnë secilën nga një palë. Pasi kuubit janë ngatërruar dyshja e kubeve kanë të njëjtën gjendje.

Nëse njëra nga palët dëshiron t’i dërgojë një mesazh tjetrit, dërguesi duhet të krijojë një qubit të tretë që mban mesazhin. Për ta dërguar mesazhin, dërguesi duhet të marrë një “matje” për gjendjen e çiftit të tij të qubit dhe mesazhit qubit njëkohësisht. Marrja e matjes ngatërron këto dy kubitë dhe prish mashtrimin midis çifteve origjinale të qubit.

Sidoqoftë, gjatë marrjes së matjes, çifti qubit i marrësit atëherë ka të njëjtën gjendje në të cilën ka qenë qubit i mesazhit para se të bëhej matja. Mesazhi është “teleleportuar” nga mesazhi qubit tek qubit i marrësit.

A siguron kriptografia kuantike një mbrojtje e paqëndrueshme?

Komunikimi dhe kriptografia kuantike premton një internet kuantik të ardhshëm që nuk mund të hackohet. Megjithatë, për fat të keq, me siguri nuk do të jetë kështu. Sado e madhe të jetë teknologjia, ajo gjithmonë ka një ndërfaqe njerëzore, e cila shpesh është lidhja e dobët.

Duhet mbajtur në mendje se teknologjia e pamendur dhe jashtëzakonisht e sigurt nuk do të jetë kështu nëse individët e keqpërdorin atë. Sigurimi i individëve me një lidhje kuantike të koduar do të ishte e padobishme nëse ata përdorin fjalëkalime të dobëta, ndajnë fjalëkalime ose klikoni në lidhje që nuk duhet. Në një botë kuantike, sulmuesit ende mund të presin që individët të zbulojnë çelësin e tyre super të sigurt kuantik dhe ta vjedhin atë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me