Përditësimi i zmadhimit: Platforma vazhdon të luftojë | VPNoverview.com

Ne kemi raportuar për çështjet me të cilat Zoom është përballur rreth privatësisë dhe sigurisë gjatë krizës së koronës. Mjerisht, çështjet nuk janë zgjidhur ende. Drejtori i Përgjithshëm i Zoom njoftoi në fillim të Prillit se ata po punojnë shumë për të zgjidhur problemet. Zmadhimi është bërë jashtëzakonisht i popullarizuar tani që njerëzit janë në shtëpi.


Ish Shefi i Sigurisë në Facebook Solli më tej

Zoom po u përgjigjet të gjitha kritikave duke ndërmarrë një hap tjetër drejt përmirësimit të çështjeve të intimitetit dhe sigurisë. Kompania njoftoi në 8 Prill se ata kanë sjellë në ish-kreun e sigurisë në Facebook, Alex Stamos. Ai do të veprojë si një konsulent i jashtëm, duke ndihmuar në rregullimin e problemeve të sigurisë. Stamos u afrua nga Zoom pasi ai postoi një fije në Twitter, duke bërë sugjerime për të zgjidhur disa nga çështjet e tyre të sigurisë.

Kompania gjithashtu ka ngritur një bord tërësisht të ri të intimitetit dhe sigurisë. Disa nga anëtarët janë drejtues të sigurisë nga kompani të mëdha si VMware, Netflix, Uber dhe Electronic Arts. Ata të gjithë do të luajnë një rol në këshillimin e CEO se si të merren me detyrën masive që është përpara tij.

Zmadhimi i kërkuar nga Aksionari

Një nga aksionarët e Zoom paditi kompaninë për “mbivlerësimin e masave të saj të sigurisë”. Ai pretendon se ka humbur para pas gjithë reklamave të këqija që kanë të bëjnë me mungesën e sigurisë. Kjo vëmendje e mediave çoi në një ulje të çmimit të aksioneve të saj.

Kjo nuk është e vetmja padi gjyqësore që Zoom mund të përballet. Muajin e kaluar kompania u padit sepse ata kishin ndarë të dhëna me Facebook.

Të dhënat e përdoruesit dërgohen në Kinë

Studiuesit zbuluan se disa të dhëna të përdoruesit të Zoom janë trajtuar në Kinë. Disa thirrje të bëra në Amerikën e Veriut u drejtuan nëpër Kinë. Këto të dhëna ndonjëherë përfshijnë çelësat e kriptimit. Këto çelësa mund të përdoren për të zhbllokuar bisedat që janë ruajtur. Zmadhimi kontrollon këto çelësa të enkriptimit, sepse platforma nuk është e koduar nga fundi në fund. Prandaj mund të hyjë në thirrjet e përdoruesve.

Zakonisht thirrjet janë të lidhura përmes serverit aty pranë. Por sa herë që nuk mund të lidheni, për shkak të përdorimit të pikut për shembull, do të kaloni nëpër një databazë sekondar. Zoom shpjegoi se kur ishte duke rritur kapacitetin e serverit të tyre, aksidentalisht lejoi që dy qendra kineze të të dhënave të pranojnë thirrje. Këto qendra të të dhënave shërbejnë vetëm si mbështetje në rast të bllokimeve të rrjetit.

Zoom kanë zbatuar rregullore për të parandaluar hyrjen e paautorizuar në ndonjë prej kësaj përmbajtje – megjithëse duhet të argumentohet se e gjithë aksesi është i paautorizuar, pasi ato janë takime private. Ështja është se autoritetet kineze mund të kërkojnë që Zoom të dorëzojë çelësat e enkriptimit në mënyrë që Kinezët të mund të shohin se çfarë janë në serverat e tyre. Ështja është fiksuar, por nuk është e qartë se cilët përdorues, ose sa janë prekur.

Shkollat ​​e kanë ndaluar Platformën

Shqetësimet në rritje për privatësinë dhe sigurinë kanë rezultuar në një ndalim të Zmadhimit në disa shkolla. Shkollat ​​nuk do të ulen dhe të presin që të zgjidhen të gjitha çështjet. New York City ka ndaluar Zoom plotësisht. Në vend të kësaj, ata u kërkojnë shkollave të punojnë me Ekipet e Microsoft. Shkollat ​​në Nevada po marrin masa të ngjashme për të shmangur një mjedis të pasigurt për mësuesit dhe studentët e tyre.

Nuk janë vetëm shkollat ​​amerikane ata që kanë humbur besimin në sigurinë e Zoom. Singapori gjithashtu ka pezulluar përdorimin e mjetit. Ministria e Arsimit vendosi për këtë pasi studentët ishin bërë viktima të një Zoombomber.

Parandalimi i Zoombombing

Zoom tashmë ka ndërmarrë disa hapa për të parandaluar “Zoombombing”. Duke filluar nga 5 Prilli do t’u kërkohet njerëzve të përdorin një fjalëkalim për të hyrë në një takim. ID-të e Takimit u ripërdoren shpesh ose u morën me mend, gjë që bëri që njerëzit të bastisnin takimet e njerëzve të tjerë. Zoom gjithashtu ka aktivizuar funksionin e dhomës së pritjes si parazgjedhje në mënyrë që të gjithë ata që duan të hyjnë në një takim duhet të pranohen nga hosti.

Kompanitë e Mëdha dhe Agjensitë Qeveritare Ban Zoom

Ndërmarrja e raketave Elon Musk SpaceX kohëve të fundit u ka ndaluar punonjësve të përdorin platformën. Kompania zhvillon teknologji që konsiderohet jetike për sigurinë kombëtare, pasi NASA është një nga klientët më të mëdhenj të SpaceX. Kjo ndalesë erdhi pas një paralajmërimi të FBI për sigurinë e Zoom.

Google gjithashtu ka vendosur të ndalojë softuerin Zoom nga laptopët e punonjësve, pasi nuk i plotëson standardet e tyre të sigurisë. Ata ende do të lejojnë përdorimin e platformës përmes aplikacioneve dhe shfletuesve celularë.

Jo vetëm kompanitë që merren me ndalimin e informacionit të sigurt ndalojnë zmadhimin, disa qeveri po marrin gjithashtu masa për të siguruar sigurinë e tyre.

Senati amerikan u ka thënë anëtarëve të tij që të mos përdorin më aplikacionin. Tajvani dhe Gjermania gjithashtu kanë vendosur kufizime në përdorimin e Zoom. Ka shumë kuptim që autoritetet po shprehin shqetësimet e tyre rreth platformës, pasi takimet nuk janë të koduara nga fundi në fund. Qeveritë kanë frikë se informacionet e tyre janë lënë në rrugë.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map