Kompanitë Teknike përdorin të dhënat për të ndihmuar në luftën kundër koronavirusit VPNoverview.com

Disa kompani të mëdha të teknologjisë, si Google dhe Facebook, kanë njoftuar se duan të ndihmojnë në luftën kundër koronavirusit. Kompanitë kanë mbledhur shumë informacion mbi përdoruesit e tyre, dhe ata shpresojnë ta vendosin këtë në përdorim të mirë. Ata duan të ndihmojnë organizatat të kuptojnë se si dhe në çfarë niveli, virusi përhapet. Kompanitë kanë qenë nën një kontroll shumë të madh për mbledhjen e të gjitha këtyre të dhënave në lidhje me përdoruesit e tyre. Ata mund të mendojnë se kjo mund t’i kthejë njerëzit.


Të dhëna të mëdha dhe privatësi

Duhet të jemi të vetëdijshëm që sa herë që shkojmë informacione në internet për sjelljen tonë ruhen. Shumë kompani të mëdha, si Google dhe Facebook, mbledhin të gjitha llojet e informacionit në lidhje me përdoruesit e tyre. Të gjitha këto të dhëna, për shembull, janë skanuar për të ndihmuar reklamuesit që t’ju tregojnë vetëm gjëra që janë të rëndësishme për ju.

Në këtë kohë ne shohim shumë aplikacione të reja që zhvillohen që ndjekin koronavirusin. Këto aplikacione duan të dinë shumë informacione personale rreth jush, dhe disa nuk e konsiderojnë me të vërtetë sigurinë e të dhënave tuaja private. Gjatë javës së kaluar kompanitë e mëdha të të dhënave kanë thënë se do të përdorin informacionin që kanë mbledhur për të ndihmuar në luftën kundër virusit. Por ne duhet të jemi të vetëdijshëm se çfarë do të thotë kjo për privatësinë dhe sigurinë tonë.

Baza e të dhënave e Google Vendoset për përdorim

Të Premten, Google publikoi të dhëna që tregojnë lëvizjen e njerëzve në zonat e goditura nga koronavirusi. Si i marrin ata këto informacione? Të gjithë ata që përdorin Google, ose ndonjë nga aplikacionet e tyre, kanë mundësinë të ndajnë historikun e vendndodhjes së tyre me kompaninë. Shumë njerëz nuk pranojnë këtë, pasi nuk duan që lëvizjet e tyre të ndiqen. Por për njerëzit që nuk do të thotë që Google mund të regjistrohet ku shkoni.

Kompania lëshoi ​​raporte për 131 vende, të quajtur Covid-19 Raportet e Lëvizshmërisë. Në këto raporte lëvizja e njerëzve gjatë bllokimit është krahasuar me lëvizjet jashtë bllokimit. Google vendosi që jo vetëm t’i lëshojë këto informacione autoriteteve, por edhe publikut. Ata pretendojnë se duan të jenë sa më transparentë të jetë e mundur në atë që është e përbashkët, pasi ata kanë qenë pjesë e një debati për privatësinë për një kohë të gjatë. Ky debat është bërë përsëri shumë i gjallë gjatë javëve të fundit, me shfaqjen e disa aplikacioneve për përcjelljen e koronës që nuk i vlerësojnë intimitetit të përdoruesve të tyre aq shumë.

Privatësia dhe Siguria

Google deklaroi se ata morën masa për të siguruar që individët nuk mund të identifikoheshin përmes raporteve. Ky lloj i mbledhjes së të dhënave lehtë mund të ndjehet si mbikëqyrje e njerëzve, kështu që ata duhet të jenë shumë të kujdesshëm. Yves-Alexandre de Montjoye, i cili është një akademik nga Grupi Informativ i Kujdesit të Kolegjit Imperial të Londrës, tha se Google ka ndërmarrë hapa të mirë për të zvogëluar rreziqet e intimitetit. Ai gjithashtu kërkoi që kompania të sigurojë më shumë detaje në anën teknike të gjërave. Kjo mund të ndihmojë studiuesit e jashtëm të sigurojnë që ata me të vërtetë mbrojnë intimitetin e njerëzve.

Dokush mund të shikojë raportet, pasi ato janë bërë publike. Ju mund të kërkoni më shumë të dhëna rajonale në shumicën e raporteve. Google do t’ju sigurojë një PDF me të dhënat e mbledhura pasi të keni zgjedhur rajonin ku dëshironi informacionin. Në këtë mënyrë, nuk duhet të qëndroni në internet për të hyrë në të, dhe ai mund të merret në fushë.

Facebook Duke ndjekur Gjurmët e Google

Facebook gjithashtu ka ndarë të dhëna për vendndodhjen me studiuesit në disa vende. Por ndryshe nga Google ata nuk e bënë publike. Të dhënat janë të disponueshme vetëm përmes të dhënave për mirë. Ky program filloi në vitin 2017 dhe mund të arrihet vetëm nga universitetet dhe organizatat jofitimprurëse. Kompania tani ka vendosur të zgjerojë atë program. Do të sigurojë tre harta të reja për parashikimin se ku do të përhapet virusi dhe ato gjithashtu do të tregojnë nëse njerëzit po qëndrojnë në shtëpi. Të dhënat për këtë informacion do të mblidhen në aplikacionin Facebook.

Aplikacioni Facebook tani do të tregojë një pop-up për disa përdorues në SH.B.A., i cili u kërkon atyre të plotësojnë një studim në lidhje me simptomat e sëmundjes. Ky studim është krijuar nga qendra epidemiologjike Delphi e Universitetit Carnegie Mellon. Isshtë pjesë e një projekti të ri të hartës së simptomave që do të ndihmojë në parashikimin se ku do të godasë virusi tjetër dhe ku nevojiten burimet mjekësore. Studiuesit thanë që ata “nuk do të ndajnë përgjigjet individuale të sondazhit me Facebook dhe Facebook nuk do të ndajë informacione se kush jeni me studiuesit”.

A është e dobishme?

Kompanitë e mëdha po përpiqen të bëjnë më të mirën e mundshme për të ndihmuar gjatë kësaj kohe. Ne shohim që fabrikat ristrukturojnë linjat e tyre të prodhimit për të prodhuar ventilatorë dhe maska ​​për fytyrën. Por ndarja e të dhënave për vendndodhjen gjithashtu ndihmon organizatat shëndetësore. Ata tani e dinë se ku po qëndrojnë njerëzit në shtëpi dhe ku nuk janë. Kjo do të thotë që ata mund të jenë më të synuar në mesazhet e tyre te njerëzit. Shpresojmë që informacioni të ndihmojë vërtet në hartimin e rrugës së sëmundjes, në mënyrë që të shpëtohen më shumë jetë.

Rreziku i vetëm që vjen me këtë është se kjo lëvizje pozitive në mbledhjen e të dhënave private mund të zhbëjë disa nga punimet që janë bërë nga avokatët për privatësinë në internet. Debati po nxehej dhe njerëzit ishin të shqetësuar për atë që po ndodhte me informacionin e tyre. Tani që shfaqen përfitimet e kësaj koleksioni të të dhënave, mund të rezultojë në më pak reagime për kompanitë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me