Informacioni kuantik shihet si kërcënim për sigurinë në internet | VPNoverview.com

Gara midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës për epërsi kuantike është në zhvillim e sipër. Sidoqoftë, ardhja e informatikës kuantike kërcënon të shkatërrojë sistemet aktuale të sigurisë në internet dhe t’i bëjë teknikat e sotme të kriptimit të vjetruara. Kjo vë nën kërcënim të gjithë informacionin e mbrojtur aktualisht nga teknikat e sotme kriptografike.


Gara është e ndezur

Llogaritja kuantike ka potencialin për të trajtuar problemet që kompjuterët klasikë nuk mund. Isshtë parë si kufiri tjetër teknologjik që do të ndryshojë botën. Kërkimi për epërsi kompjuterike kuantike nuk është vetëm një garë midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara. Kombet e tjera si Evropa, Australia dhe Kanada e shohin atë si një përparësi gjeopolitike.

Avantazhi i kompjuterit të parë që i bën të vjetëruar të gjithë kompjuterët do të ishte i jashtëzakonshëm. Ajo do të sigurojë përparësi ekonomike, ushtarake dhe shëndetësore për fituesin e kësaj gare në hapësirën në internet. Llogaritja kuantike mund të përdoret për të optimizuar ndryshimin e klimës dhe modelet e parashikimit të motit. Mund të përdoret gjithashtu për të arritur shpërndarjen më të shpejtë të produkteve dhe kostot më të ulëta për mallrat e prodhuara.

Megjithëse përparimet në llogaritjen siç është llogaritja kuantike mund të ndryshojnë jetën, me lind nevoja për përparime të krahasueshme në sigurinë në internet..

Kërcënimi i llogaritjes kuantike mbi sigurinë në internet

Qëllimi kryesor i sigurisë në internet është parandalimi i prishjes së të dhënave dhe ruajtja e integritetit të të dhënave duke përdorur kriptografinë me çelës publik. Fuqia e parashikuar llogaritëse e kompjuterëve kuantikë, megjithatë, pritet të jetë në gjendje të thyejë ndonjë nga sistemet më të sofistikuara të kriptimit sot brenda ditëve ose orëve.

Si pasojë, teknologjia kuantike shihet si një rrezik serioz sigurie për kompanitë dhe individët ashtu. Një fuqi e tillë në duart e kriminelëve kibernetikë do të vinte informacionin personal dhe financiar të ruajtur në disqet e vështirë ose në re nën kërcënim të madh. Shkëmbimi i informacionit që ndodh gjatë blerjeve në internet ose kur emaili i punës arrihet nga distanca, për shembull, nuk do të jetë më i sigurt.

Të gjitha të dhënat në rrezik

Të gjitha të dhënat do të jenë nën kërcënimin e sulmit nga kriminelët kibernetikë ose aktorë të tjerë keqdashës. Të dhënat private, të dhënat bankare dhe shëndetësore, si dhe sekretet ushtarake dhe shtetërore të gjithë mund të jenë nën kërcënim. Tregjet financiare globale dhe inteligjenca e fshehtë e qeverisë nuk do të ishin më të sigurta.

Për më tepër, teknikat e sotme të kriptimit jo vetëm që nuk janë të sigurta në një botë post-kuantike, por edhe të dhënat e koduara sot nuk janë të sigurta. “Një sulmues mund të regjistrojë komunikimet tona të sigurta sot dhe ta thyejë atë me një kompjuter kuantik vite më vonë. Të gjitha sekretet e sotme do të humbasin, “thotë Tanja Lange, profesore e kriptologjisë në Universitetin e Teknologjisë Eindhoven, Hollandë.

Sipas Lang, tashmë ekziston një algoritëm kuantik që mund të thyejë të gjitha teknikat kriptografike që përdoren aktualisht për të siguruar lidhje në internet. E gjithë kjo që është e nevojshme është fuqia e parashikuar e kompjuterave kuantikë për të gjithë të dhënat e botës të jenë në mëshirën e aktorëve me qëllim të keq.

Farë është duke u bërë për të luftuar këtë kërcënim

Përballë një kërcënimi të tillë, kompanitë tashmë kërkojnë zgjidhje, edhe pse llogaritja kuantike është akoma vetëm në fazën eksperimentale. Si përgjigje, Komisioni Evropian ka siguruar një konsorcium hulumtues të quajtur PQCRYPTO me 3.9 milion € fonde. Konsorciumi, i udhëhequr nga Lange, ka për detyrë të zhvillojë teknika të reja kriptografike që do të jenë të sigurta në një botë post-kuantike.

Ndërmarrjet private si IBM, Google dhe Microsoft po kryejnë kërkime për të hartuar teknologji kriptografike rezistente ndaj sulmeve kuantike. Hulumtimi mbi algoritmet kuantike të kriptimit të sigurt është parë si thelbësore për t’u përgatitur për atë që quhet “techpocalypse”.

Vendi i VPN-ve në botën pas-kuantike

Aktualisht, zgjidhjet e sigurisë në internet për konsumatorët dhe bizneset mbështeten shumë në rrjetet private virtuale (VPN) për një shtresë shtesë mbrojtjeje. Për të siguruar sigurinë në internet, VPN përdorin kriptografinë për të krijuar një tunel të sigurt midis një përdoruesi dhe Internetit.

Sidoqoftë, me ardhjen e kompjuterëve të aftë për të thyer teknikat e kriptografisë së sotme, teknologjia VPN rrezikon të vjetrohet nëse nuk evoluon për të mbajtur ritmin.

Si rrjedhim, tashmë janë bërë përpjekje për përgatitjen e VPN-ve për botën pas-kuantike. Microsoft për shembull, ka filluar Projektin Nant Post Quantum, i cili është duke shikuar kombinimin e softuerit OpenVPN me kriptografinë post-kuantike rezistente.

VPN-të po konsiderohen gjithashtu si zgjidhje të mundshme afatshkurtra në botën pas-kuantike për të mbrojtur aplikacionet që nuk janë kuantike gati. Meqenëse VPN lejojnë aplikimet të ekzekutojnë brenda tyre, VPN të siguruara me kriptografi post-kuantike mund të përdoren në një botë post-kuantike për të ekzekutuar aplikacione që nuk janë ende kuantike gati.

Sa larg është llogaritja kuantike

Kompjuterët kuantikë janë aktualisht shumë të ndjeshëm ndaj ndërhyrjeve nga tingujt, temperatura dhe dridhjet. Kjo i bën ata shumë të paqëndrueshëm dhe kufizojnë fuqinë e tyre informatike, duke i bërë ata jo shumë më mirë se kompjuterët e sotëm.

Megjithëkëtë, disa kanë parashikuar që kompjuteri i parë kuantik tregtar mund të vijë sa më shpejt në vitin 2022. Kjo duket shumë jorealiste për shumicën. Shumica e teoricienëve presin që teknologjia kuantike të bëhet një teknologji plotësisht e zhvilluar deri në vitin 2025.

Në përputhje me këtë, pritet që të kalojnë 10 vjet ose më shumë përpara se të funksionojë një kompjuter kuant kuant i fuqishëm dhe i qëndrueshëm, i cili mund të thyejë kriptografinë e sotme me çelës publik, duke e bërë atë të vjetëruar.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map