Google planifikon të përfundojë cookies për të rritur privatësinë e përdoruesit | VPNoverview.com

Google planifikon të ndërpresë përdorimin e cookies në Chrome brenda 2 viteve të ardhshme. Kompania e teknologjisë dëshiron të mbrojë modelin e saj të të ardhurave dhe privatësinë e përdoruesit në të njëjtën kohë. Ai kritikon gjithashtu vendimin e rivalëve për të bllokuar cookie të palëve të treta.


Plani i Google për Cookies

Google paraqiti planin e tij për të hequr dorë nga cookies në një postim të titulluar “Ndërtimi i një rrjeti më privat: Një rrugë drejt bërjes së cookies së palëve të treta të vjetruara”. Në këtë postim, Justin Schuh – Drejtor, Inxhinieri Chrome, shpjegon se Google ka qenë duke kërkuar në rritjen e intimitetit të përdoruesve për ca kohë.

Puna siç duket filloi vitin e kaluar në gusht kur Google njoftoi iniciativën e tyre të re të intimitetit të quajtur “Sandbox e privatësisë”. Kjo iniciativë shikon zhvillimin e standardeve për të rritur rrënjësisht privatësinë në internet, ndërsa ende lejon një ueb të mbështetur në reklama. Nisma e re pritet të sigurojë zgjidhje alternative që do t’i bëjnë cookie të palëve të treta të vjetëruara brenda dy viteve të ardhshme.

Iniciativa e Sandbox-it të Intimitetit

Në mënyrë ideale, nisma Sandbox do t’i lejojë reklamuesit të tregojnë reklama përkatëse për përdoruesit, ndërsa mbrojnë të dhënat e tyre dhe shfletojnë historinë sa më shumë që të jetë e mundur. Google ka një model të ardhurash të drejtuara nga reklama. Prandaj, standardi i propozuar duhet të lejojë reklamuesit të ofrojnë reklama më të rëndësishme pa i lejuar ata të gjurmojnë përdoruesit individualë.

Në një postim të datës gusht 2019, Shuh thotë: “Ne po eksplorojmë se si të shpërndajmë reklama te grupe të mëdha njerëzish të ngjashëm pa lejuar identifikimin e të dhënave individuale të largohen ndonjëherë nga shfletuesi juaj – duke u bazuar në teknikat e Diferencimit të Intimitetit që kemi përdorur në Chrome për gati 5 vjet për të mbledhur informacion anonim të telemetrisë. “

Arsyeja për kundërshtimet e Google për të bllokuar cookie të palëve të treta

Google gjithmonë ka këmbëngulur që bllokimi i mbështetjes për cookie të palëve të treta pa ofrimin e një alternative do të dëmtonte shëndetin e uebit. Për më tepër, sipas Google, bllokimi i cookies të palëve të treta në shfletuesin e tij Chrome – ashtu si Apple ka bërë me Safari dhe Mozilla me Firefox – thjesht do të inkurajonte përdorimin e metodave alternative të ndjekjes, siç është shtypja e gishtërinjve në shfletues..

“… Ne besojmë se kjo [cookie bllokuese] ka pasoja të paqëllimta që mund të ndikojnë negativisht si tek përdoruesit ashtu edhe në ekosistemin e uebit. Duke minuar modelin e biznesit të shumë faqeve të internetit të mbështetur në reklama, qasjet e paqarta ndaj cookies inkurajojnë përdorimin e teknikave të errëta siç janë shtypja e gishtërinjve (një rrugëdalje invazive për të zëvendësuar cookies), të cilat në të vërtetë mund të zvogëlojnë privatësinë dhe kontrollin e përdoruesit. “Thotë Shuh.

Shtypja e gishtave të shfletuesit mbledh karakteristika të vogla të një shfletuesi për të identifikuar në mënyrë unike personin që e përdor atë. Për dallim nga cookies, shtypja e gishtërinjve është më e vështirë për tu zbuluar dhe profilet e gjurmëve të përdoruesve nuk mund të fshihen lehtë.

Farë janë cookies dhe për çfarë përdoren ato

Cookies janë një pjesë e vogël e të dhënave të dërguara nga një faqe interneti. Ato ruhen në kompjuterët e përdoruesve nga shfletuesit e uebit ndërsa përdoruesi po shfleton. Ekzistojnë dy lloje të cookies:

  • Cookies të palës së parë – këto janë krijuar nga faqja që një individ mund të vizitojë
  • Cookies të palëve të treta – këto janë krijuar nga faqet e tjera që posedojnë disa nga përmbajtjet në faqe. Shembuj përfshijnë reklama dhe imazhe

Cookies të palës së parë përdoren nga kompanitë për ta bërë më të lehtë përvojën në internet të njerëzve duke kursyer informacionin e shfletimit. Me cookie-t, faqet mund të mbajnë individë të regjistruar, të mbajnë mend preferencat e faqes dhe të japin përmbajtje përkatëse lokale.

Cookies të palëve të treta përdoren nga kompanitë për të ndjekur aktivitetet e individëve në internet, si dhe zakonet e shfletimit. Botuesit në internet dhe kompanitë e reklamimit përdorin këtë informacion për të përcaktuar se çfarë reklamimi duhet të synojë një person të veçantë.

Cookies janë thelbësore për industrinë e reklamave. Ata lejojnë reklamuesit të synojnë njerëzit me reklama për faqet e internetit që kanë vizituar më parë. Cookies gjithashtu e bëjnë më të lehtë për kompanitë që të përcaktojnë efektivitetin e reklamave të caktuara në blerjen e surfuesve në internet.

Përdorimi i Cookies të Palëve të Treta

Isshtë përdorimi i cookies të palëve të treta që avokatët e intimitetit kundërshtojnë dhe kanë kritikuar që prej kohësh kompanitë për përdorim. Nisma e Google për intimitetin planifikon të ndërpresë këto cookie të palëve të treta. Sidoqoftë, ndërkohë, Google synon të zbatojë disa teknika për të kufizuar aftësitë e cookies të palëve të treta.

“Siç kemi njoftuar më parë, Chrome do të kufizojë gjurmimin e pasigurt ndër-site duke filluar nga muaji shkurt, duke trajtuar cookies që nuk përfshijnë një etiketë SameSite si vetëm të palëve të para, dhe kërkojnë që cookie-t e etiketuara për përdorim të palëve të treta të arrihen në HTTPS. Kjo do t’i bëjë cookie të palëve të treta më të sigurta dhe do t’u japë përdoruesve kontrolle më të sakta të cookie-tave të shfletuesit, “thotë Shuh.

Nga shkurt e tutje, rregullat e SameSite do të kërkojnë nga zhvilluesit që dëshirojnë të përdorin cookie të palëve të treta për t’i etiketuar në mënyrë të qartë si të tilla. Për më tepër, ky ndryshim do të thotë që shitësit e reklamave të palëve të treta do të duhet të kalojnë nëpër Google për të marrë informacione rreth përdoruesve të internetit.

Disa kritikë thonë se kjo i jep Google një avantazh dhe në të vërtetë e bën tregun më pak të drejtë dhe të sigurt. “Ky paraqet një problem thelbësor nga perspektiva e konkurrencës. Yetshtë edhe një shembull tjetër i Google që zvogëlon qasjen e rivalëve të reklamave në të dhëna për qëllimin e deklaruar të mbrojtjes së intimitetit të përdoruesve, “tha Dina Srinivasan, avokat i përqendruar në çështjet e konkurrencës.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map