Farë do të thotë Akti i ri i privatësisë në Kaliforni për përdoruesit e mediave sociale në të gjithë botën? | VPNoverview.com

Më 1 janar 2020, hyn në fuqi Akti i ri i privatësisë së konsumatorit në Kaliforni ose CCPA. Shtë një nga veprimet më të rrepta të privatësisë së konsumatorit në SH.B.A. Megjithëse ligji zbatohet vetëm për banorët e Kalifornisë, CCPA ka një shtrirje globale.


Whatfarë thotë CCPA

Akti i Intimitetit të Konsumatorëve në Kaliforni u jep përdoruesve një mori të drejtash të reja kur bëhet fjalë për kontrollin e të dhënave të tyre, të cilat ne i përshkruam në detaje në artikullin tonë të 29 nëntorit. Për më tepër, Ligji përcakton që bizneset nuk lejohen të diskriminojnë konsumatorët për ushtrimin e këtyre të drejtave.

Dy përkufizime brenda Aktit janë të rëndësishme për tu përmendur në lidhje me implikimet globale të CCPA. Këto janë:

  • “Konsumator” do të thotë një person fizik që është banor i Kalifornisë. Ose siç ka theksuar në mënyrë të qartë ndërmarrja motorike Ford në faqen e tyre të internetit: “Nëse nuk jemi në gjendje të verifikojmë identitetin tuaj dhe se jeni banor i Kalifornisë, ne mund të mos e respektojmë kërkesën tuaj për hyrje ose fshirje.”
  • “Bizneset” është çdo biznes që plotëson të paktën një nga kriteret e mëposhtme:
    • gjeneron një qarkullim bruto vjetor mbi 25 milion dollarë;
    • blen, merr, shet ose ndan të dhënat personale të më shumë se 50,000 përdoruesve për qëllime tregtare; dhe / ose
    • fiton më shumë se gjysmën e të ardhurave vjetore të biznesit të tyre duke shitur informacionin personal të konsumatorëve.

Kjo do të thotë që CCPA vlen për çdo kompani që plotëson një nga kriteret e lartpërmendura dhe mbledh informacione personale nga banorët e Kalifornisë dhe / ose bën biznes në Kaliforni, jo vetëm kompanitë kaliforniane. Kjo është pavarësisht nëse një kompani ka një zyrë në Kaliforni apo jo.

Teksti i plotë i projekt-ligjit është në dispozicion në internet.

Diferenca me GDPR

Ekzistojnë disa dallime të dallueshme midis CCPA të Kalifornisë dhe GDPR të Evropës për të cilat duhet të jenë të vetëdijshëm si bizneset ashtu edhe konsumatorët. Për shembull, nën përdoruesit e GDPR-së, përdoruesit duhet të zgjedhin haptazi të ndajnë informacionin e tyre personal. Banorët e Kalifornisë mbi moshën 16 vjeç mund të heqin dorë vetëm. Për ta lehtësuar këtë, një lidhje e titulluar “Mos shes informacionin tim personal” duhet të shfaqet qartë në të gjitha faqet e shtëpisë, së bashku me një politikë të privatësisë.

Një tjetër ndryshim kryesor është në atë se sa arrihet përkufizimi i informacionit personal nën CCPA. Ai përfshin jo vetëm identifikues personalë, por edhe të dhëna biometrike, të dhëna gjeokokacioni, histori të shfletimit të internetit, informacione profesionale dhe konkluzione të përdorura për krijimin e profileve të konsumatorit. Nga ana tjetër, Akti i ri i Privatësisë në Kaliforni nuk njeh informacion të disponueshëm publikisht si të dhëna personale, ndërsa GDPR e bën atë.

Gjithashtu, CCPA shprehet se kompanitë duhet vetëm të fshijnë informacionin që kanë marrë direkt “nga” konsumatori. Sipas GDPR, nga ana tjetër, kjo shtrihet në të dhënat e marra nga burime të tjera ose të rrjedhura nga udhëtimi i klientit. Për më tepër, kompanitë që janë nën kërkesat legjislative të CCPA duhet të shprehin qartë “në ose para pikës së mbledhjes” se cili është qëllimi për mbledhjen e çdo informacioni personal.

Po në lidhje me përdoruesit jo-rezidentë të mediave sociale?

California është qendra e gjigandëve të famshëm të teknologjisë dhe kompanive të mediave sociale që bëjnë biznes në të gjithë botën. Për shembull, Google, Apple, Facebook, Twitter, LinkedIn dhe Instagram, për të përmendur vetëm disa. Megjithatë, CCPA vlen vetëm për konsumatorët që banojnë në Kaliforni.

Nëse jeni jorezident, prapë përfitoni nga disa nga kërkesat e CCPA. Të paktën, do të merrni transparencë të shtuar. Për më tepër, kompanitë globale zakonisht respektojnë rregulloret më kufizuese të të gjitha vendeve me të cilat bëjnë biznes. Mbi të gjitha, është më e lehtë të zgjidhësh një zgjidhje të vetme për të gjitha vendet, sesa zgjidhjet specifike për vendet. Kjo është arsyeja pse shumica e gjigandëve të teknologjisë dhe ndërmarrjeve të mediave sociale i përmbahen GDPR të Evropës, e cila hyri në fuqi në 2018.

Twitter, si gjigantët e tjerë të mediave sociale, tani janë duke azhurnuar politikën e tyre të intimitetit. Në përputhje me CCPA, politika e tyre e re e intimitetit do t’u japë konsumatorëve më shumë transparencë dhe kontroll mbi informacionin e tyre personal. “Qëllimi është të sigurojmë ato përvoja të njëjta për njerëzit në të gjithë botën”, tha Twitter.

Partia e të Dhënave të Fundit

Sigurisht, CCAP nuk është ligji i vetëm i nivelit shtetëror të privatësisë që hyn në fuqi. Ky Akt aktualisht është më i rrepti në SHBA, por shtetet e tjera pritet të sjellin ligje që e pasqyrojnë atë.

Padyshim që kjo konfirmon një prirje globale. Ashtu si industritë e tjera të rregulluara shumë, të tilla si banka dhe farmaceutike, bizneset e drejtuara nga të dhënat përballen me rregulla më të rrepta.

Kjo do të thotë që mbrojtja e të dhënave dhe rregulloret e të dhënave do të bëhen në mënyrë eksponenciale më të vështira për t’u zbatuar. Por gjithashtu, se “partia e të dhënave” që disa ndërmarrje marrin aktualisht si të vërtetë përfundimisht po i vjen fundi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me