Si të shfletoni Internetin në mënyrë anonime | VPNOverview

Shumë nga veprimet tuaja në internet nuk janë aq private sa mund të mendoni. Këto ditë, palë të panumërta përpiqen të ndjekin sjelljen tonë në internet sa më afër. ISP-të tona, administratorët e rrjeteve tona, shfletuesit tanë, motorët e kërkimit, aplikacionet që kemi instaluar, platformat e mediave sociale, qeveritë, hakerat dhe madje faqet e internetit që vizitojmë të gjithë – e njohin në një farë mase – atë që po bëjmë në internet. Nëse nuk dëshironi që partneri juaj të zbulojë dhuratën speciale të ditëlindjes që keni porositur, do të mjaftojë përdorimi i modusit të pafajësisë. Sidoqoftë, nëse nuk doni që dikush të dijë se çfarë bëni në internet, një modalitet i thjeshtë incognito nuk do të bëjë.


A doni të shfletoni, transmetoni apo shkarkoni në mënyrë anonime? Ka disa mënyra për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet. Në këtë artikull, ne do t’ju prezantojmë me disa metoda dhe këshilla që mund të përdorni për të qëndruar anonim në internet. Ne do t’ju tregojmë të gjithëve në lidhje me efektivitetin e VPN, proxy serverët dhe Tor, të gjitha këto janë mjete për t’ju ndihmuar të qëndroni nën radar.

Këshillë 1: Shfletimi i sigurt dhe anonim me një VPN

Mburojë VPNPërdorimi i një VPN (Virtual Private Network) është një mënyrë e përshtatshme për të shfletuar internetin në mënyrë anonime. Kur jeni lidhur me një server VPN, lidhja juaj është e sigurt. Softueri siguron që i gjithë trafiku juaj online të jetë i koduar duke përdorur protokolle speciale, kështu që këto të dhëna nuk mund të lexohen më nga të tjerët.

Për më tepër, adresa juaj IP mbetet e fshehur, sepse keni marrë automatikisht IP-në e serverit VPN që po përdorni. Një adresë IP është numri identifikues i lidhjes tuaj të internetit dhe mund të zbulojë vendndodhjen tuaj dhe në fund të fundit identitetin tuaj. Një VPN fsheh këtë adresë IP pas një prej tyre. Në këtë mënyrë, faqet e internetit që vizitoni nuk do të jenë në gjendje të shohin adresën tuaj të vërtetë IP dhe nuk do të jenë në gjendje t’ju identifikojnë.

Shumë ofrues të VPN nuk e regjistrojnë aktivitetin tuaj ndërsa ju përdorni shërbimet e tyre. Ky është produkti që ju premtojnë: Shfletim anonim. Këto ofrues u ofrojnë përdoruesve të tyre anonimitet të garantuar me lidhjet e tyre të sigurta dhe të sigurta VPN.

Tuneli VPN i Kriptuar ju mbron nga grupe të ndryshme

Kombinimi i një IP të maskuar me një lidhje të sigurt siguron përdoruesit e VPN që sjellja e tyre në internet nuk mund të gjurmohet më nga askush. Sidoqoftë, jo të gjithë ofruesit e VPN janë aq të rreptë kur bëhet fjalë për të bërë këtë premtim. Nëse doni të anonimizoni lidhjen tuaj të internetit, është e rëndësishme të kërkoni një ofrues të besueshëm dhe të mirë VPN me një politikë shkrimesh zero. Një politikë shkrimesh zero siguron që ofruesi VPN të mos regjistrojë ndonjë nga aktivitetet tuaja në internet. Në këtë mënyrë, as qeveria nuk mund të marrë një ofrues që t’i dorëzojë këto informacione, sepse thjesht nuk ka asgjë për të dhënë. Shumica e kohës, është e zgjuar të kërkosh një VPN premium, pasi të dhënat e tua private nuk janë gjithmonë të sigurta në duart e një ofruesi VPN falas.

ExpressVPN: Një gjigant i besueshëm

Një shembull i një ofruesi të besueshëm VPN është ExpressVPN. ExpressVPN ka një sasi të madhe të serverëve në të gjithë botën dhe ofrojnë mundësi të forta sigurie. Nëse regjistroheni në shërbimet e tyre, ju merrni akses në softuer që mbrojnë të gjitha pajisjet tuaja dhe funksionojnë për Windows, Mac, Android dhe iOS. Ju mund të lidheni njëkohësisht në internet me deri në pesë pajisje me vetëm një pajtim. ExpressVPN është shumë i përshtatshëm për ata që dëshirojnë të jenë në gjendje të shfletojnë, transmetojnë dhe shkarkojnë me anonimitet të plotë.

ExpressVPN është shumë miqësor. Pasi të keni marrë një abonim, mund të instaloni aplikacionin dhe të lidheni me një server të sigurt VPN me vetëm disa klikime. Aplikacioni do të funksionojë në sfondin e pajisjes tuaj, ndërsa mund të shfletoni dhe transmetoni si zakonisht, vetëm në mënyrë të sigurt dhe në mënyrë anonime. Nëse doni të dini më shumë rreth këtij ofruesi, ju lutemi lexoni përmbledhjen tonë të plotë të ExpressVPN.

CyberGhost: Një VPN miqësore për përdoruesit

Një VPN e dytë me performancë të mirë është CyberGhost. CyberGhost është një ofrues VPN miqësor për përdoruesit që ju ndihmon të shfletoni në mënyrë anonime. Ata kanë një numër të madh të serverëve në të gjithë botën, gjë që e bën jashtëzakonisht të lehtë gjetjen e një serveri që i përshtatet nevojave tuaja. Serverat e tyre do të siguroheni që të shfletoni internetin pa asnjë kufizim. Mund të përdorni Netflix dhe të shkarkoni lirisht torrente me CyberGhost. Aplikacioni CyberGhost është shumë i lehtë për t’u përdorur, dhe nëse keni probleme ta kuptoni, CyberGhost gjithashtu ka një ekip të shkëlqyeshëm për mbështetjen e klientëve që do t’ju ndihmojë.

Nëse ekziston një alternative e HTTPS për faqen e internetit HTTP që po përpiqeni të vizitoni, CyberGhost do të sigurohet që ju ridrejtohen automatikisht në versionin e sigurt të faqes. Në këtë mënyrë, ju mund të shfletoni në mënyrë anonime dhe të sigurt në çdo kohë. Lexoni rishikimin tonë të hollësishëm të CyberGhost për të mësuar më shumë rreth këtij VPN.

Këshillë 2: Përdorni shfletuesin e duhur

Shtë e mençur të ktheheni në bazat dhe të siguroheni që ata t’ju ndihmojnë të mbroni anonimitetin tuaj. Por cili shfletues është më i miri për t’u përdorur në këtë rast? Shfletuesit e ndryshëm të njohur kanë mënyra shumë të ndryshme për t’u marrë me privatësinë e përdoruesit. Ata gjithashtu kanë nivele të ndryshme të sigurisë. Në këtë pjesë, ne do të diskutojmë disa opsione të njohura të shfletuesit.

Qëndroni larg nga Microsoft Internet Explorer dhe Edge

Logoja e Microsoft EdgeKur shqyrtoni sigurinë dhe privatësinë në internet, ju këshillojmë të mos përdorni shfletuesit e Microsoft (Internet Explorer dhe Edge). Internet Explorer nuk merr më asnjë azhurnim, gjë që e bën këtë shfletues shumë të prekshëm dhe i ekspozon përdoruesit e tij ndaj rreziqeve të ndryshme, përfshirë shumë forma të krimit në internet. Microsoft Edge është pasardhësi zyrtar i Internet Explorer dhe merr përditësime të sigurisë. Akoma, nivelet e intimitetit të këtij shfletuesit nuk janë të mëdha. Nuk ka ndonjë mbrojtje gjurmimi, atë që bëjnë shfletuesit e tjerë. Kjo dhe mënyra të tjera në të cilat Microsoft-it i mungon përsa i përket intimitetit, na bëjnë të këshillojmë që të qëndroni larg Internet Explorer dhe Edge nëse doni të përqendroheni në mbrojtjen e intimitetit tuaj.

Google Chrome: mos shko në Google për privatësi

Google Chrome LogoShfletuesi Chrome mbështet disa bllokues që shfaqen dhe shtesat e tjera të orientuara drejt privatësisë. Megjithatë, Chrome është pronë e Google, që është një lajm i keq për privatësinë tuaj. Google përfiton nga të pasurit sa më shumë të dhëna për përdoruesit e saj. Këto të dhëna përdoren për të treguar reklama të personalizuara dhe për të përmirësuar motorin e kërkimit të Google. Shumë njerëz kritikojnë Google për mënyrën se si ata merren me intimitetin e njerëzve. Për shembull, është pyetur pse përdoruesit e Chrome shpesh regjistrohen automatikisht me llogaritë e tyre të Google ose Gmail. Në këtë mënyrë, Google mund të gjurmojë të gjithë aktivitetin tuaj të shfletimit dhe ta lidhë atë si një person. Ky informacion pastaj sinkronizohet në të gjitha pajisjet tuaja. A përdorni një smartphone Android me aplikacione si Google Maps? Atëherë Google menjëherë di edhe më shumë për ju. Nëse vlerësoni intimitetin tuaj, Chrome nuk është zgjidhja më e mirë për një shfletues.

Safari i Apple e bën punën e tij mirë

Logo Safari AppleKohët e fundit, Safari i shfletuesit të Apple po bën shumë mirë përsa i përket privatësisë. Shfletuesi ka parë prezantimin e karakteristikave të reja që ndalojnë shtypjen dixhitale të gishtërinjve, duke e bërë shumë më të vështirë për palët e tjera që t’ju ndjekin në internet. Ai gjithashtu ka Parandalimin Inteligjent të Ndjekjes. Kjo automatikisht fshin cookies për ndjekjen e palëve të para që faqet e internetit i vendosin në shfletuesin Safari pas shtatë ditësh. Për shkak të këtij sistemi, faqet e internetit janë në gjendje të gjurmojnë vizitorët për një kohë shumë më të shkurtër. Përveç kësaj, Safari ofron disa shtesa të dobishme që përmirësojnë privatësinë tuaj në internet. Ne do t’i kthehemi kësaj më vonë.

Mozilla Firefox: shfletuesi më i mirë dhe më i njohur për privatësinë

Logo e Firefox-itNëse na pyetni, Mozilla Firefox është shfletuesi më i mirë ‘normal’ për përdoruesit që vlerësojnë privatësinë e tyre. Për të filluar gjërat, Firefox ka disa karakteristika të sigurisë, të tilla si mbrojtje kundër phishing dhe malware. Përveç kësaj, përdoruesit e Firefox marrin automatikisht një paralajmërim sa herë që një faqe në internet përpiqet të instalojë shtesa. Kur bëhet fjalë për intimitetin, Firefox është një zgjedhje shumë e sigurt, gjithashtu sepse ofron shtrirje të dobishme që mbrojnë përdoruesit nga të gjitha llojet e ndjekjes dhe shkeljeve të intimitetit. Këto shtesa janë më shpesh sesa jo, posaçërisht për Firefox.

Përkundër shumicës së shfletuesve të tjerë, Firefox është burim i hapur. Kjo do të thotë që të gjithë mund të kontrollojnë kodin që përbëjnë programin e Firefox-it. Për shkak të kësaj mënyre transparente të të punuarit, Mozilla nuk mund të ndërtojë veçori të përcjelljes edhe nëse do të dëshironte. Dikush do të vinte re dhe do të bënte një shfaqje të tij, gjë që do të ishte e tmerrshme për reputacionin e Mozilla-s.

Shfletimi anonim i nivelit tjetër: Shfletuesi Tor

Log The logo Router qepëNëse vërtet dëshironi të shfletoni në mënyrë anonime, shfletuesi Tor mund të jetë një opsion interesant. Tor (Router Onion) është një rrjet në internet për komunikim të koduar dhe anonim. Tor funksionon shumë njësoj si shfletuesit e tjerë si Firefox, Safari dhe Chrome. Sidoqoftë, ndryshe nga shfletuesit e tjerë, Tor ju lejon të shfletoni plotësisht në mënyrë anonime. Rrjeti Tor përbëhet nga mijëra servera në të gjithë botën. I gjithë trafiku i të dhënave që kalon përmes tij është i prerë në copa të vogla që janë koduar më pas dhe dërgohen përmes disa serverëve përpara se të përfundojnë në destinacionin e tij. Ky proces kushton kohë, dhe për këtë arsye shfletuesi Tor mund të jetë relativisht i ngadaltë. Por, pavarësisht se sa e ngadaltë është, sigurohet se askush nuk mund të shohë atë që bëni në internet.

Vajza duke tërhequr një skedar të internetit përmes Tor Nodes

Një shënim i rëndësishëm anësor për përdorimin e Tor është se ai vetëm kripton një pjesë të asaj që bëni në internet. Vetëm trafiku i internetit që kalon përmes shfletuesit është i mbrojtur. Shërbime si Skype dhe WhatsApp qasen në internet pa përdorimin e një shfletuesi. Tor nuk mund t’ju ofrojë mbrojtje këtu.

Një gjë tjetër që vlen të përmendet është se Tor u siguron përdoruesve qasje në ueb të errët. Surfing në faqen e errët duhet të bëhet me shumë kujdes. Kjo “pjesë e errët” e internetit nuk është e rregulluar, që do të thotë se vjen me shumë rreziqe për sigurinë tuaj. Për shembull, është shumë e thjeshtë të futesh në malware atje. Prandaj, për shumicën prej nesh, përdorimi i një VPN së bashku me shfletuesin Firefox është një alternativë më e lehtë, më e mirë dhe më e sigurt.

Këshillë 3: Shfletimi anonim me një përfaqësues

Përdorimi i një proxy server gjithashtu siguron disa anonimitet në internet. Kur përdorni një përfaqësues, ju dërgoni një kërkesë për informacion në atë server me prokurë, i cili më pas e dërgon atë në faqen e internetit të duhur. Uebfaqja do të jetë në gjendje të shohë vetëm adresën IP të serverit proxy, dhe jo vetë tuajin. Një përfaqësues nuk ka të njëjtin nivel të kriptimit siç bën një VPN. Edhe pse faqet e internetit që vizitoni nuk do të jenë në gjendje të shohin drejtpërdrejt se kush jeni, adresa juaj e IP dhe trafiku në internet janë akoma shumë më të lehta për tu zbuluar sesa do të ishte rasti kur përdorni një VPN. Palët e tjera do të jenë akoma në gjendje të shohin atë që bëni. E vetmja gjë që i mban ata të mos njohin identitetin tuaj është IP e proxy. Kjo është e gjitha sepse proxies nuk mbrojnë lidhjen tuaj.

Personi që lidhet me internetin përmes një Proxy Server

Serverët me prokurë kryesisht shihen si alternativa më të lehta dhe të lira për një VPN. Ata mund t’ju përshtaten nevojave tuaja, por mbani në mend se ata nuk kanë të njëjtat standarde të sigurisë si një VPN.

Këshillë 4: Përdorni një motor kërkimi anonim

DuckDuckGoEkziston edhe mundësia e përdorimit të një motori kërkimi anonim. DuckDuckGo është e mundshme motori më i njohur i kërkimit anonim. Motorët e kërkimit anonim si DuckDuckGo janë alternativa për Google, Bing, Yahoo dhe motorë të tjerë të kërkimit që duan të mbledhin dhe përdorin të dhënat tuaja. Kur përdorni DuckDuckGo, termat e kërkimit tuaj dhe lidhjet që keni klikuar nuk gjurmohen. Për më tepër, faqet e internetit që vizitoni nuk do të jenë në gjendje të shohin cilat terma kërkimi keni përdorur. Sidoqoftë, ata ende e dinë që ju keni vizituar faqen e tyre. Ky regjistrim ndodh përmes adresës suaj të IP. Përmes DuckDuckGo mund të kërkoni në internet me më shumë anonimitet sesa një motor kërkimi të rregullt, por ai nuk mund t’ju ofrojë anonimitet të plotë ose intimitet.

DuckDuckGo nuk ka të njëjtin buxhet dhe fuqi punëtore siç kanë bizneset e mëdha si Google. Kjo do të thotë që rezultati i paraqitur i kërkimit nuk do të jetë aq i optimizuar. Sidoqoftë, disa thonë se kjo është në të vërtetë një gjë e mirë për ata që përqendrohen në intimitetin. Në fund të fundit, DuckDuckGo u tregon të gjithëve që hyjnë në të njëjtat fjalë kyçe të njëjtat rezultate të kërkimit. Përkundrazi, Google rregullon rezultatet tuaja në profilin e përdoruesit. Pasaktësia e DuckDuckGo, pra, tregon se ata në fakt po i qëndrojnë premtimit të tyre për anonimitet. Këshillat tona janë të provoni DuckDuckGo për të parë nëse ju pëlqen.

Një motor i dytë kërkimi anonim është Fillimi. Ky është një sistem kërkimi miqësor ndaj intimitetit që tërheq rezultatet e kërkimit të tij nga Google, por nuk përdor ndjekjen. Ne gjithashtu ju rekomandojmë të provoni këtë.

Këshillë 5: Minimizimi i gjurmimit me shtesat e shfletuesit të duhur

Ka shumë shtesa të shfletuesit atje që ndihmojnë në rritjen e privatësisë dhe sigurisë suaj në internet. Këto shtesa shpesh janë të lehta për t’u instaluar dhe përdorur. Përveç një adblocker, një menaxher fjalëkalimi dhe një shtesë të shfletuesit VPN, mund të provoni gjithashtu shtesa dhe shtesa specifike që minimizojnë ndjekjen.

Badger privat dhe Ghostery

Privacy Badger dhe Ghostery janë shtesa të shfletuesit që zbulojnë dhe bllokojnë cookie-t për përcjelljen e palëve të treta që janë vendosur në kompjuterin tuaj ndërsa shfletoni. Bllokimi i këtyre cookies i mban palët e treta të mos ju ndjekin në internet. A keni instaluar Badger Private ose Ghostery dhe a vizituat një faqe në internet që përpiqet të instalojë cookie-t për ndjekjen e palëve të treta? Atëherë këto shtesa do të hyjnë në veprim. E mirë për ju, e keqe për markerët në internet dhe shumë e mirë për privatësinë tuaj.

Këshillë 6: Jini të kujdesshëm ndaj Facebook dhe Google

Facebook është i njohur për të ndarë informacionin personal të përdoruesve të tyre me reklamuesit. Kjo është arsyeja pse gratë kanë tendencë të marrin reklama të higjenës së grave në ushqimin e tyre në Facebook ndërsa burrat jo. Sidoqoftë, Facebook e merr këtë praktikë shumë më tej: ata gjithashtu ndjekin atë që ju bëni kur nuk jeni në faqen e tyre. Nëse keni kërkuar sigurimin e makinës në internet, ka shumë të ngjarë që ju do të shihni një reklamë përkatëse në burimin tuaj në Facebook. Facebook ju lejon të ndryshoni paksa në cilësimet e intimitetit të llogarisë tuaj. Pasi të keni ndryshuar këto cilësime, ato mund të mos shfaqin më shumë shtesa të zgjedhura, por prapë do të shihni shtesa. Për më tepër, ata do të vazhdojnë të mbledhin informacione për ju. Nëpërmjet shërbimeve të tyre nuk është e mundur të fikni gjurmimin e tyre, ju vetëm mund të shkulni paksa atë që del në lajmet tuaja..

Google gjithashtu ju lejon të fikni personalizimin e shtimit. Përsëri kjo nuk do të thotë që të gjitha shtesat do të zhduken, as Google nuk do të ndalojë ndjekjen e trafikut të të dhënave tuaja. Si rregull mund të thoni që këto kompani të mëdha që janë të bazuara në shtimin e të ardhurave nuk do të ndalojnë të na gjurmojnë, përveç nëse e bëjmë të pamundur përmes, për shembull, një lidhje VPN.

Mendimet përfundimtare

Ka hapa të ndryshëm që mund të ndërmerrni në mënyrë që të mbroni më mirë sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet. A doni të shfletoni internetin në mënyrë anonime? Atëherë këto janë këshillat që ne dëshirojmë t’ju japim:

  • Përdorni Mozilla Firefox ose shfletuesin Tor
  • Përdorni një VPN
  • Përdorni një motor kërkimi anonim
  • Minimizimi i gjurmimit me shtesat e duhura të shfletuesit

Nëse i kombinoni këto këshilla, privatësia juaj në internet ruhet shumë më mirë tashmë. Do të keni mundësi të shfletoni internetin plotësisht në mënyrë anonime. Përdorimi i një përfaqësuesi është gjithashtu një mundësi, por kjo është mjaft e panevojshme nëse tashmë përdorni një VPN (e cila është një alternative më e mirë).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me