Si të ruani privatësinë tuaj në pajisjet Android | VPNOverview

Telefon celular AndroidSistemi operativ Android është më dominuesi në treg sot. Android zotëron 87 përqind të tregut të smartphone-ve. Për më tepër, 66 përqind e tabletave përdorin Android. Në Shtetet e Bashkuara, kjo përkthehet në mbi 107 milion njerëz me një telefon Android në xhep çdo ditë. Ndërsa shumica prej nesh vlerësojnë komoditetin dhe shërbimin e ofruar në telefonat tanë Android, shumë mund të mos jenë në dijeni të rreziqeve për privatësinë e tyre me përdorimin e këtyre pajisjeve. Duke bërë disa rregullime në pajisjen tuaj Android, mund të siguroni që privatësia juaj të mbrohet më mirë.


Pse të shqetësoheni për privatësinë e Android-it?

Me Android duke qenë sistemi operativ më i madh i pajisjeve smartphone dhe Google duke qenë një emër i tillë i njohur, mund të mendoni se nuk ka shqetësime për privatësinë duke përdorur produktet e tyre. Fatkeqësisht, një lexim i thjeshtë i politikës së intimitetit të Android zbulon shumë për shqetësimin e ekspertëve të intimitetit.

Politika e privatësisë e Google parashikon faktin se pajisja juaj Android do të mbledhë informacione përfshirë përmbajtjen e postës elektronike, fotove dhe videove. Ata gjithashtu gjurmojnë se si ju përdorni aplikacione dhe shfletues në pajisje. Për më tepër, Google mbledh informacion në lidhje me termat e kërkimit, si bashkëveproni me reklama, me kë ju telefononi dhe për sa kohë ju flisni me ta. Android monitoron vendndodhjen tuaj përmes GPS, sensorët në pajisjen tuaj dhe Wi-Fi aty pranë, kullat e qelizave dhe pajisjet Bluetooth.

Të gjitha këto informacione janë mbledhur për të përmirësuar shërbimet e tyre. Google veçanërisht dëshiron të përmirësohet në shënjestrimin më të mirë të reklamuesve. Google mund të ngarkojë më shumë nëse ata mund të synojnë reklama në grupe shumë specifike të njerëzve. Shumica e fitimeve të Google nga Android vijnë nga reklamat bazuar në informacionin e mbledhur për ju nga pajisja juaj.

Cilësimet e reklamave

Marrja e ngarkimit të Cilësimeve të Reklamave në pajisjen tuaj Android është një nga hapat më të mirë që mund të ndërmerrni për të siguruar të dhënat tuaja personale.

Cilësimet e intimitetit android

Për ta bërë këtë shkoni te cilësimet në pajisjen tuaj Android. Shikoni për “Google”. Mund të gjendet në një skedar personal ose sistem në varësi të pajisjes tuaj. Takoni mbi të për të sjellë cilësimet që lidhen drejtpërdrejt me llogarinë tuaj Google.

Cilësimet e intimitetit android

Në shumicën e pajisjeve, “Reklamat” shfaqen në krye të listës. Takoni “Ads” për të paraqitur cilësimet e lidhura me reklamat që synohen në llogarinë tuaj Google.

Cilësimet e intimitetit android

Në ekranin e “Reklamave” mund të trokitni lehtë mbi “Shpalljet nga Google” për t’u marrë në një faqe në internet ku përshkruhen më shumë informacione se si Google përdor informacionin tuaj në reklama. Për të ndaluar aplikacionet dhe shërbimet në Android të krijojnë profile të personalizuara të veprimtarisë suaj për qëllime reklamimi, klikoni në rrëshqitësin pranë “Ndaloni nga Personalizimi i Reklamave”. Kjo ndalon të gjitha profilizimet në të ardhmen dhe ndalon përdorimin e profilit tuaj për të treguar reklama në shënjestër.

Për të shkuar një hap më tej, mund të trokitni lehtë mbi ‘Rivendosni ID të reklamës’ për të zhveshur informacionin e ruajtur tashmë në profilin tuaj nga ID që Google i jep në llogarinë tuaj.

Cilësimet e përcjelljes së vendndodhjes

Një nga mënyrat më të poshtra që Android ndërton një profil të interesave tuaja për reklamuesit është përmes përcjelljes së vendndodhjes tuaj. Informacioni në lidhje me vendin ku shkoni me pajisjen tuaj Android jep detaje thelbësore në lidhje me jetën tuaj jashtë linje që reklamuesit nuk mund të fitonin ndryshe. Në shumë mënyra, kjo mund të jetë një makth për ata që shqetësohen për privatësinë e tyre.

Duke përcjellur se ku është pajisja juaj Android çdo herë, Google mund të përcaktojë vendet e shtëpisë dhe punës tuaj, ku bëni shpesh dyqan, kush është mjeku juaj, ku fëmijët tuaj shkojnë në shkollë dhe shumë detaje të tjera private. Ky është informacioni që normalisht nuk do t’i ndani me Google vullnetarisht, dhe pothuajse me siguri nuk do të dëshironit t’i ndani me reklamuesit. Rregullimi i cilësimeve të vendndodhjes mund të ndihmojë në mbajtjen private të të dhënave tuaja personale.

Cilësimet e intimitetit android

Në menunë tuaj Cilësimet, cilësimet e vendndodhjes shpesh mund të gjenden nën titullin “Intimiteti dhe siguria”. Sidoqoftë, në disa pajisje thjesht mund të gjendet nën “Vendndodhjen” ose një titull të ngjashëm.

Cilësimet e intimitetit android

Në “Ekranin e sigurisë dhe sigurisë”, takoni “Vendndodhja” për të rregulluar cilësimet e vendndodhjes.

Cilësimet e intimitetit android

Këtu mund të lëvizni nëpër aplikacionet që kohët e fundit kanë përdorur informacionin tuaj për vendndodhjen. Mund të klikoni në secilën aplikacion ose shërbim për të rregulluar lejen për të hyrë në cilësimet e vendndodhjes ose për të fikur të gjithë aksesin e vendndodhjes duke ndryshuar rrëshqitësin në krye të ekranit.

Cilësimet e intimitetit android

Prekja e “Përmirësimi i saktësisë” do të hyjë në cilësimet që tregojnë vendndodhjen tuaj me mjete të ndryshme nga pajisja GPS e telefonit tuaj. Android mund të skanojë rrjete Wi-Fi aty pranë për të ndihmuar në përcaktimin e vendndodhjes tuaj bazuar në afërsinë tuaj me ato rrjete. Android gjithashtu mund të hartojë vendndodhjen tuaj përmes pajisjeve të afërta Bluetooth që transmetojnë në zonën tuaj. Kjo funksionon edhe nëse pajisja juaj është fikur Bluetooth. Për të ndihmuar mbajtjen e vendndodhjes tuaj anonime, mund të klikoni në rrëshqitësit në njërën ose të dy në “Off”.

Cilësimet e intimitetit android

Kthehuni në ekranin e “Vendndodhjes”, takoni “Metoda e gjetjes” për të kufizuar qasjen në mjetet e ndryshme të gjetjes së pajisjes tuaj. Metoda më pak e saktë e pikësimit është të kufizoni Android-in vetëm duke përdorur GPS. Zgjidhni këtë metodë për sigurinë më të lartë të intimitetit.

Kufizimi i lejeve të aplikacionit

Kur instaloni ndonjë aplikacion në pajisjen tuaj, asaj aplikacioni do t’ju duhet leje për të hyrë në disa shërbime nga telefoni juaj për të mundësuar disa nga veçoritë e aplikacionit. Ndërsa nuk keni pse të pajtoheni me të gjitha lejet e kërkuara, disa funksionalitete mund të zvogëlohen nëse mohoni lejen. Për këtë arsye, shumica e njerëzve thjesht pajtohen me çfarëdo kërkese leje që bën një aplikacion për instalim.

Shumë aplikacione shfrytëzojnë këtë fakt duke kërkuar leje të cilat nuk kërkohen për të përmbushur funksionet e tij. Kjo mund të përfshijë hyrjen në listat e kontakteve, mikrofonin tuaj, kamerën ose aplikacione të tjera. Mund të jetë një ide e mirë të kalosh nëpër disa aplikacione për të kontrolluar lejet e dhëna dhe ndoshta të revokosh disa që nuk duket se kërkohen.

Cilësimet e intimitetit android

Nga menuja Cilësimet, gjeni cilësimin “Aplikimet”. Kjo mund të jetë nën një skedar Pajisja, një skedar Personal ose në një listë nën Cilësimet.

Cilësimet e intimitetit android

Në menunë “Aplikimet”, trokitni lehtë mbi “Menaxher i Aplikimit”. Kjo do të sjellë një listë të të gjitha aplikacioneve të instaluara në pajisjen tuaj Android. Takoni çdo aplikacion për të cilin dëshironi të ekzaminoni lejet për.

Cilësimet e intimitetit android

Takoni “Lejet” për të rregulluar në cilat shërbime do të ketë aplikacioni.

Cilësimet e intimitetit android

Nëse shikojmë aplikacionin e kamerës, shohim se ai ka akses në ‘Kamera’ për arsye të dukshme. Për më tepër, ajo ka qasje në “Vendndodhjen” tuaj për të etiketuar foton tuaj me vendin ku është marrë nëse zgjidhni atë mundësi. Kamera gjithashtu ka qasje në “Mikrofonin”, kështu që ju mund të përdorni kontrollin e zërit për t’i thënë telefonit tuaj kur të kapni foton. Më në fund, aplikacioni ka qasje në “Magazinim”, kështu që mund të ruajë fotot që merrni në pajisjen tuaj. Për të çaktivizuar cilindo nga këto, ndërroni rrëshqitësin në “Off”.

Ndërsa është e qartë pse kamera ka nevojë për qasje në “Kamera”, lejet për disa aplikacione mund të mos jenë aq të dukshme. Fikja e një leje të kërkuar mund të dëmtojë aplikacionin tuaj. Nuk ka nevojë për panik nëse kjo ndodh. Thjesht kthehuni tek aplikacioni dhe ri-aktivizoni lejen e nevojshme.

Privatësia juaj është e rëndësishme

Pavarësisht nëse shqetësoheni për ruajtjen e informacionit tuaj privat në pajisjen tuaj Android, ose po i jepni një pajisje fëmijës tuaj, kontrollimi i cilësimeve të intimitetit është një mënyrë e mirë për të siguruar që informacioni juaj mbetet privat. Këto masa të thjeshta do t’ju ndihmojnë të mbani nivelin e privatësisë që është i duhuri për ju.

Një hap tjetër i thjeshtë është të vendosni lidhjen tuaj në internet përmes një Rrjeti Virtual Privat (VPN). Ky sistem mund të ndihmojë në mbajtjen e detajeve në lidhje me vendndodhjen tuaj dhe përdorimin e uebit dhe gjithashtu të sigurojë përfitime të tilla si shmangia e kufizimeve gjeografike në shërbimet e transmetimit të videove. Mësoni më shumë rreth asaj se si një VPN lehtë mund t’ju ndihmojë të siguroni privatësinë tuaj në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me