Si të menaxhoni cilësimet tuaja të privatësisë në YouTube | VPNoverview.com

Kur shikoni videot tuaja të preferuara në YouTube, me siguri nuk ju ndodh kurrë që YouTube po ju shikon prapa. Shërbimi video monitoron videot që shihni për të ofruar reklama më të synuara. Informacioni për ju është mbledhur dhe analizuar për të përcaktuar më mirë kush jeni dhe cilat janë interesat tuaja. Ndryshimi i disa cilësimeve në YouTube mund t’ju ndihmojë të siguroni privatësinë tuaj pa ju kushtuar ndonjë nga veçoritë e shërbimit.


Si Google Fiton Miliarda nga YouTube

Ju mund të mendoni për YouTube si pikë e nxehtë për videot me macet dhe rimorkiot e filmave. Por video është një nga pjesët më të kërkuara në marketing. Kërkimet tregojnë se përdoruesit kanë tendencë të kalojnë më shumë kohë duke shikuar një video sesa të lexojnë një reklamë. Si rezultat, reklamuesit shpenzojnë miliarda dollarë për të marrë vëmendjen tuaj në një nga videot e tyre. Një nga kompanitë kryesore që përfitojnë nga kjo është YouTube.

YouTube ka mbi 149 milion shikues çdo muaj. Ata shikues konsumojnë mesatarisht 1 miliard orë orë video çdo ditë. Me atë shumë njerëz që përdorin shërbimin, nuk është çudi që YouTube ishte në gjendje të sillte rreth 8 miliardë dollarë në 2015. Por, nga vijnë të gjitha ato para?

Si ndikon reklamimi tek ju

Kur mendoni për reklama që ndikojnë tek ju, me siguri mendoni për një reklamë që ju shkakton të blini një produkt ose të shikoni një shfaqje të re televizive. Dhe ndërsa reklamat janë efektive në shitjen e produkteve të tyre, ato ju prekin edhe në shumë mënyra të tjera.

Mënyra se si Google është në gjendje të fitojë miliarda dollarë nga YouTube është përmes reklamave të synuara. Këto reklama nuk dërgohen vetëm për çdo përdorues të YouTube, por synohen me kujdes përdoruesit me një profil të caktuar. Videodo video që shihni në faqe, çdo kërkim për një video, ndihmon YouTube të krijojë një profil më të synuar të interesave tuaja. Edhe të dhënat për sa kohë shikoni një video, në cilën pikë klikoni në videon tjetër, dhe me cilat reklama me të cilat ndërveproni mblidhen nga YouTube.

Me kalimin e kohës, profili juaj ndikon në reklamat që shihni, videot e sugjeruara që ju të shikoni dhe përvojën tuaj në YouTube. Informacioni privat për të cilin mund të mendoni se mbahet sekret është mbledhur nga kompania për të rregulluar profilin tuaj. Intimiteti juaj preket, madje edhe pa e kuptuar atë.

Merrni kontrollin e Cilësimeve të privatësisë së YouTube

Ndërsa nuk mund të bllokoni të gjitha reklamat nga YouTube, madje edhe me bllokuesit e reklamave, mund të kufizoni informacionin e mbledhur në profilin tuaj. Duke rregulluar cilësimet e intimitetit në llogarinë tuaj në YouTube, mund të kufizoni qasjen në informacionin tuaj.

Gjetja e Kontrollit të Intimitetit

Cilësimet e intimitetit të YouTubeNë faqen e internetit, lundroni në ekranin fillestar YouTube. Në krye në këndin e djathtë, ju do të shihni ikonën tuaj të profilit. Klikoni mbi të për të sjellë cilësimet.

Në aplikacionin YouTube, mund të gjesh një ekran të cilësimeve të ngjashme. Nga ekrani fillestar trokitni lehtë mbi ikonën e profilit tuaj në këndin e sipërm të djathtë.

Klikoni në “Cilësimet” qoftë në aplikacion ose në faqen e internetit.

Këtu do të gjeni skedën “Intimitet”. Klikoni mbi atë për të sjellë cilësimet e intimitetit. Ekranet janë shumë të ndryshëm në varësi të faktit nëse jeni në aplikacion ose në uebfaqe. Më poshtë do të përshkruajmë atë që mund të rregulloni në cilësimet e aplikacionit dhe në faqen e internetit.

Rregulloni Cilësimet e Intimitetit tuaj në Aplikacionin YouTube

Ekzistojnë dy seksione kryesore që mund t’i adresoni nga këtu – historiku juaj i kërkimit dhe historia juaj e shikimit.

Sa herë që shihni një video, madje edhe për vetëm disa momente, ajo shtohet në historinë tuaj të shikimit. Kjo është pjesë e të dhënave që YouTube përdor për të krijuar profilin tuaj. Klikoni në rrëshqitësin pranë “Ndaloni historinë e shikimit” për të ndaluar YouTube të mbledhë këtë informacion.

Për të pastruar plotësisht informacionin që Google ka ruajtur në lidhje me historinë tuaj të shikimit, klikoni në “Pastro historinë e shikimit” në krye të ekranit. Kjo do të fshijë të gjitha videot e ruajtura në historinë tuaj deri në këtë pikë.

Historia e kërkimit është rekord që YouTube mban në kërkimet që ju kryeni vetë në YouTube. Kjo është e ndarë nga çdo kërkim që ju bëni në motorin e kërkimit Google ose shiritin e adresave Chrome. Për të ndaluar YouTube të regjistrojë historinë e kërkimit tuaj, klikoni në rrëshqitësin pranë “Ndaloni historinë e kërkimit”. Ju gjithashtu mund të fshini historinë tuaj të kërkimit nga YouTube duke klikuar “Pastruar historinë e kërkimit” pranë krye të ekranit.

Nëse preferoni të mbani lehtësinë që YouTube të tregojë historinë tuaj të kërkimit dhe shikimit, por doni të përjashtoni një video të veçantë, mënyra e pahijshme është përgjigjja.

Nga ekrani i “Llogarisë”, klikoni në “Ndizni Incognito”. Videot e kërkuara dhe të shikuara në modalitetin “Incognito” nuk do të shtohen në historinë e kërkimit ose shikimit. Aktualisht, modaliteti Incognito është i disponueshëm vetëm në aplikacionin YouTube.

Rregulloni Cilësimet e Intimitetit tuaj në Uebfaqen e YouTube

Këtu ju prezantoheni me mundësi të ndryshme sesa në Aplikacion. Ju keni mundësinë e mbajtjes private të videove tuaja të pëlqyera. Përzgjedhja e kësaj do t’i bëjë të tjerët që vizitojnë profilin tuaj të shohin videot që keni klikuar “Më pëlqen”. Në të njëjtën mënyrë, ju mund t’i mbani listat e ruajtura për luajtje private, ose abonimet në kanalet video të tjera.

Për të kontrolluar se si YouTube tregon reklamat bazuar në profilin tuaj, shikoni më tej faqen në seksionin me titull: “Reklama bazuar në interesin tim”. Do të gjeni një lidhje me “Cilësimet e reklamave të Google” tuaj që do t’ju çojnë në cilësimet e reklamave për të gjithë Google, jo vetëm YouTube.

Për të ndaluar Google nga reklamimi i synuar për ju bazuar në profilin tuaj, klikoni në rrëshqitësin pranë “Personalizimi i reklamave është ON”. Fikja e kësaj veçorie nuk do t’ju ndalojë të shihni reklama në YouTube dhe produkte të tjera të Google, thjesht i ndalon ata të paraqesin reklama të synuara bazuar në profilin tuaj.

Një hap i thjeshtë për të mbrojtur privatësinë tuaj

YouTube mbledh një sasi të madhe informacionesh personale për ju për të krijuar reklama në shënjestër. Rregullimi i cilësimeve të intimitetit tuaj do të zvogëlojë sasinë e informacionit që YouTube dhe Google kanë për ju. Fakti mbetet, megjithatë, që këto kompani ende dinë më shumë për ju sesa ndoshta dëshironi që ata të.

Një hap i thjeshtë që mund të ndërmerrni për të përmirësuar në mënyrë drastike privatësinë tuaj është të përdorni një shërbim VPN. Një VPN mban informacionin tuaj anonim duke vepruar si ndërmjetës midis jush dhe faqeve të internetit që vizitoni në internet. Informacioni nga kompjuteri juaj është i koduar dhe i dërguar në serverin VPN. Aty dërgohen në sit, dhe faqja i kthen të dhënat e kërkuara në serverin VPN. Serveri përcjell informacionin te ju, duke koduar të dhënat në dhe nga kompjuteri juaj.

Për shkak se faqet e internetit në të cilat merreni merren vetëm me një server VPN dhe jo me ju direkt, ju mbeteni anonim. Intimiteti juaj mbetet i mbrojtur ndërsa ju keni qasje të plotë në faqet dhe shërbimet që keni arritur t’i vlerësoni. Një VPN gjithashtu siguron përfitime të tjera, të tilla si shmangia e kufizimeve gjeografike për të transmetuar video ose firewall në punë. Për të mësuar më shumë rreth asaj se si një VPN mund t’ju përfitojë, shikoni postimin tonë në zgjedhjen e VPN më të mirë për nevojat tuaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me