Si të hiqni informacionin tuaj nga Google | VPNOverview

Lapsa që fshinë logon e Google


Provuar ndonjëherë googling veten? Mund të mbështeteni tek ajo që njerëzit e tjerë do t’ju kërkojnë në internet sa herë që dëshirojnë. Mendoni për punëdhënësin tuaj të mundshëm të ardhshëm një ditë para intervistës tuaj të punës, apo edhe miqtë tuaj duke u rrëmbyera, duke u përpjekur të gjeni foto të turpshme për ju. Në të gjithë botën, 76% e të gjitha kërkimeve në desktop dhe 86% e kërkimeve në celular bëhen përmes Google. Pjesa e tregut të Google është e madhe në krahasim me konkurrencën e saj, duke e bërë atë motorin më të rëndësishëm të kërkimit në botë. Përmes saj, njerëzit gjejnë të gjitha llojet e informacionit – përfshirë informacionin për ju.

Atëherë, çfarë nëse Google tregon faqet e internetit me informacione të vjetra, të pasakta ose të dëmshme për ju në rezultatet e kërkimit të tyre? Me sa duket, ju dëshironi që informacioni të dalë në internet sa më shpejt që të jetë e mundur. Në disa raste, Google mund t’ju ndihmojë me këtë. Por si e përballoni këtë? Kindfarë lloj informacioni personal do të fshijë Google? Dhe si i kërkoni një kompanie gjigande si Google të ndalojë së treguari rezultatet e kërkimit që përmbajnë informacionin tuaj? Këto janë pyetjet që do të trajtojmë në këtë artikull.

Si t’i heq informacionet nga Google?

Nëse keni publikuar disa informacione rreth vetes në internet, zakonisht mund t’i hiqni vetë. Për ta bërë këtë, do të duhet të shkoni te burimi: faqja në internet ose llogaria ku keni ndarë informacionin. Kjo gjithashtu vlen për gjithçka që keni ndarë në mediat sociale. Thjesht fshini mesazhe, fotografi dhe përmbajtje të padëshiruar nga faqja ose llogaria. Pas një kohe, ata gjithashtu do të zhduken nga rezultatet e kërkimit të Google. Informacioni nuk do të ekzistojë më, kështu që nuk ka nevojë të shfaqet më në Google, as. Mos harroni se mund të duhen disa javë që rezultatet e kërkimit të rregullojnë veten e tyre. Dëshironi që Google t’i marrë parasysh ndryshimet tuaja menjëherë? Ju mund të plotësoni formularin “Hiq përmbajtjen e vjetëruar” për të kërkuar që ata të azhurnojnë dhe të heqin rezultatet specifike të kërkimit më shpejt.

Nëse doni të mbani postime të caktuara në median tuaj sociale, por nuk dëshironi që ata të shfaqen në Google, ekziston një zgjidhje tjetër. Shpesh, ju mund të ndryshoni cilësimet e intimitetit të llogarisë tuaj në mënyrë që mesazhet tuaja të mediave sociale të mos shfaqen në rezultatet e kërkimit. Për shembull, Facebook ju lejon të bëni të gjithë profilin tuaj të padukshëm për motorët e kërkimit. Në këtë mënyrë, shefi juaj nuk do të ndeshë me postimet tuaja personale në Facebook kur google emrin tuaj.

Po sikur dikush të publikonte informacione rreth meje në internet?

A ka postuar dikush tjetër informacion për ju që doni të fshiheni? Basti juaj më i mirë është të kërkoni nga pronari i faqes në internet (ose pronari i llogarisë së mediave sociale) të fshijë postimin ose faqen. Kjo vlen edhe për ato foto të një nate të dehur me miqtë tuaj, të cilat i kanë shpërndarë në mediat sociale. Thjesht pyesni miqtë tuaj që të bëjnë fotografitë poshtë ose të paktën të fshini etiketën tuaj.

Nëse personi përgjegjës për uebfaqen, faqen ose llogarinë nuk i përgjigjet, gjithmonë mund të përpiqeni të mbytni informacionin duke postuar vetë përmbajtje të re. Ju mund të krijoni profile të reja të mediave sociale dhe të reagoni për forume të ndryshme, për shembull. Nëse të keni bërë rrugën e duhur, inputi juaj i ri do të vendoset më lart në rezultatet e kërkimit të Google, duke shtyrë faqen që dëshironi të zhduket më tej dhe më tej poshtë. Ndërsa ky opsion është larg idealit, mund të funksionojë.

Megjithatë, ekziston një mënyrë tjetër. Nëse jetoni në Bashkimin Evropian, ju gjithashtu mund t’i referoheni “E drejta për t’u harruar”, si pjesë e GDPR. Më shumë për këtë më vonë.

Kërkesë për heqje me Google

GDPR në ekranin e kompjuteritBashkimi Evropian prezantoi të drejtën për tu harruar në vitin 2014. Ndër të tjera, kjo do të thotë se motorët e kërkimit duhet t’u japin përdoruesve të tyre mundësinë për të kërkuar heqjen e informacionit personal nga rezultatet e kërkimit. Për këtë qëllim, Google ka krijuar një faqe të veçantë. Motori i kërkimit vlerëson të gjitha kërkesat individualisht dhe do t’i pranojë ose refuzojë ato.

Do të zbuloni shpejt se, në shumë raste, Google nuk do t’ju ndihmojë duke hequr regjistrimet e motorit të kërkimit. Motori i kërkimit i Google është një platformë që mbështet një internet falas dhe shkëmbim të pakufizuar të informacionit. Prandaj, ajo nuk do të fshijë asgjë nga baza e të dhënave të saj, përveç nëse ekziston një arsye serioze dhe e ligjshme për të. Para se të kërkoni të fshini informacionin personal, ju këshillohet të kontaktoni administratorin e faqes që po kërkoni të fshini.

Ka disa mënyra se si mund ta bëni këtë. Shikoni një adresë emaili ose një lidhje Na Kontaktoni, që zakonisht gjenden në fund të faqes fillestare të faqes. Nëse nuk mund të gjeni informacionin e kontaktit të administratorit në faqen e internetit aktuale, Google sugjeron të kryeni një kërkim të WhoIs për të gjetur pronarin e faqes. Në Google, shkruani Whois www.website.com dhe kërkoni Email-in e Regjistrimit ose Kontaktin Administrativ. Nëse kjo dështon, një zgjidhje përfundimtare do të ishte të kontaktoni kompaninë që pret faqen në internet në fjalë. Ky informacion pritës është gjithashtu i disponueshëm përmes një pyetjeje WhoIs. Nëse kjo nuk funksionon, mund të dërgoni një kërkesë në Google.

Dërgimi i një kërkese për heqje në Google kërkon pak përgatitje. Para së gjithash, është e rëndësishme të vendosni se çfarë lloj informacioni dëshironi të shihni të hequr. Google ndryshon midis informacioneve personale, informacionit që është kundër ligjit dhe çdo informacioni tjetër.

Fshirja e informacionit personal

Google është i aftë të fshijë informacionin personal nga rezultatet e kërkimit. Megjithatë, ata do ta bëjnë këtë vetëm nëse informacioni “krijon rreziqe të konsiderueshme të vjedhjes së identitetit, mashtrimit financiar ose dëmeve të tjera specifike”. Të dhënat tuaja nuk do të zhduken nga motori i kërkimit vetëm sepse ju i kërkoni ato. Google do të konsiderojë heqjen e rezultateve të caktuara të kërkimit në raste specifike, për shembull:

 • Imazhe personale të padëshiruara dhe të qarta
 • Porno pornografike e rreme pavullnetshme
 • Përmbajtja për ju në faqet me praktikat e heqjes shfrytëzuese
 • Zgjidhni informacionin financiar, mjekësor dhe kombëtar të identitetit
 • Përmbajtja “Doxing” (ekspozimi i informacionit për përmbajtjen me qëllim të dëmtimit)

Nëse po merreni me një nga rastet më lart, ose jeni në një situatë të ngjashme, mund të bëni një kërkesë për heqje. Formulari që ju duhet të plotësoni do t’ju kërkojë të shpjegoni çështjen tuaj.

Në varësi të llojit të informacionit që dëshironi të hiqeni, do t’ju kërkohet të siguroni disa informacione personale. Për fillestarët, shkruani emrin dhe adresën tuaj të postës elektronike. Ju mund gjithashtu të keni nevojë për të ndarë katër shifrat e fundit të kartës tuaj të kreditit ose numrit të sigurimeve shoqërore, në varësi të llojit të informacionit personal që dëshironi të hiqni. Pasi të keni shtuar një lidhje në faqe që përmban informacionin, si dhe një në kërkimin Google që tregon atë faqe, do të mund të dërgoni kërkesën tuaj. Google do t’ju njoftojë nëse e pranojnë apo e mohojnë atë.

Fshirja e informacionit për arsye ligjore

Google jo vetëm që heq informacionin personal që mund të shkaktojë dëm kur përhapet në internet. Kujdeset gjithashtu për llojet e tjera të përmbajtjes. Sidoqoftë, heqja e një përmbajtje të tillë ka tendencë të ndodhë vetëm për arsye ligjore. A është ky rasti për ju? Pastaj plotësoni këtë formë. Klikoni tek “Kërkimi në internet” dhe zgjidhni opsionin që përshkruan më së miri situatën tuaj.

Fshirja e llojeve të tjera të informacionit

Kur bëhet fjalë për informacionin që nuk është domosdoshmërisht kundër ligjit, mund të plotësoni “formularin e kërkesës për heqjen e informacionit personal”. Kjo formë do t’ju lejojë të ndani shqetësimet tuaja për një faqe që dëshironi të keni hequr nga rezultatet e kërkimit. Pasi të keni shpjeguar saktësisht pse dëshironi që ajo të hiqet dhe si ndikojnë informacionet në personin tuaj, mund të dërgoni në kërkesën tuaj.

Fshi informacionin nga Google me GDPR

Shtë gjithashtu e mundur t’i referoheni ligjit Evropian të mbrojtjes së të dhënave, për sa kohë që ju jetoni në Bashkimin Evropian. Sidoqoftë, jini të vetëdijshëm se heqja e faqeve të internetit nga Google nuk do t’i bëjë ato faqe të zhduken nga interneti krejtësisht. Ata do të ekzistojnë akoma. E vetmja gjë që Google mund të bëjë është të fshijë hyrjen në mënyrë që njerëzit të mos jenë në gjendje të gjejnë URL-në përmes shërbimeve të tyre. Nëse doni që informacioni të shpërndahet plotësisht në internet, do të duhet të kontaktoni Webmasterin.

Kindfarë lloj të dhënash heq Google?

Ndërsa heqja e vetes nga Facebook është mjaft e thjeshtë, të heqësh veten nga Google kërkon ca punë. Kërkon një punonjës aktual të Google të rishikojë situatën tuaj. Google ka rregulla specifike se cilat informacione ata do të heqin për ju dhe të cilat nuk do t’i marrin. Zakonisht, ata konsiderojnë dëmin e mundshëm për individin kundrejt të mirës më të madhe për hapësirën publike. Kjo është arsyeja pse një përmbledhje e keqe ose mendimi në internet nuk do të fshihet lehtë. Ndërsa është potencialisht i dëmshëm për një individ, njerëzit e tjerë mund të jenë të interesuar të lexojnë këtë përmbledhje në mënyrë që të bëjnë një zgjedhje të informuar mirë kur bleni mallra ose punësoni një shërbim. Këtu janë udhëzimet e Google kur bëhet fjalë për heqjen e rezultateve të kërkimit.

Të dhënat Google do t’i heqë për arsye ligjore

 • Faqet që përmbajnë imazhe të abuzimit (seksual) të fëmijëve
 • Të dhëna në lidhje me të cilat Google ka pranuar një kërkesë të vlefshme ligjore për shfuqizimin, që përputhet me kërkesat e Ligjit të Mbrojtjes së të Mijëvjeçarit Dixhital

Të dhënat e Google mund të hiqen

 • Numrat e pasaportave ose të sigurimeve shoqërore
 • Numrat e llogarisë bankare ose të kartës së kreditit
 • Një imazh i nënshkrimit tuaj
 • Imazhe të qarta që u ngarkuan pa pëlqim
 • Të dhënat personale konfidenciale mjekësore

Shtë një gjë e mirë që këto gjëra mund të hiqen, sepse ato mund të luajnë një pjesë të madhe në krimet në internet si vjedhjet e identitetit dhe pornot e hakmarrjes. Për të ndihmuar viktimat e krimeve të tilla, është e dëmshme që informacioni të fshihet nga rezultatet e kërkimit.

Të dhënat Google Zakonisht nuk i heq

Fatkeqësisht, Google shprehet në mënyrë të qartë se ata zakonisht nuk bëjnë nder për të hequr:

 • Datat e lindjes
 • adresat
 • Numrat e telefonit
 • Të dhëna që mund të gjenden gjithashtu (publikisht) në faqet zyrtare të qeverisë

Në këtë rast, basti juaj më i mirë është të hiqni manualisht këtë informacion nga faqet individuale. Pastroni profilet tuaja të informacionit personalisht të identifikueshëm ose fshini llogaritë tuaja plotësisht. Për të përsëritur, nëse informacioni që dëshironi të hiqni është në një faqe në internet, heqja e tij nga Google nuk do ta bëjë atë të zhduket. Shtë më mirë të trajtosh problemin në burim.

Mendimet përfundimtare

Për shkak të së drejtës për tu harruar, e cila është pjesë e ligjit evropian të privatësisë, është e mundur të shkoni te motorët e mëdhenj të kërkimit ndërkombëtar si Google dhe t’u kërkoni atyre të heqin informacione të caktuara për ju. Sidoqoftë, para se ta bëni këtë, është gjithmonë e mençur të siguroheni nëse nuk mund t’i hiqni vetë këto të dhëna. Fshini mesazhe në llogaritë tuaja të mediave sociale dhe rregulloni çdo faqe në të cilën mund të keni qasje. Nëse nuk mund të shpëtoni nga informacioni në këtë mënyrë, pyesni pronarin e faqes së internetit për t’ju ndihmuar. Ata duhet të jenë në gjendje të fshijnë çdo informacion për ju në faqet e tyre. Nëse kjo nuk ju ndihmon, ju mund të plotësoni formularin e duhur në Google për ta hequr faqen nga rezultatet e kërkimit. Natyra dhe burimi i informacionit që dëshironi të fshini përcaktoni se cila formë duhet të plotësoni. Nëse Google pranon kërkesën tuaj, informacioni i ndjeshëm do të zhduket nga motori i kërkimit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map