Shfletuesi Tor: isfarë është dhe pse do ta përdorni? | VPNOverview.com

Log The logo Router qepë


Nëse jeni të interesuar për intimitetin dhe anonimitetin në internet, me siguri keni dëgjuar për Tor. Për shumë, Tor është baza e lirisë së vërtetë në internet. Por çfarë është saktësisht Tor? Si funksionon dhe pse do ta shfrytëzonit? Cilat janë ndryshimet kryesore midis shfletuesit Tor dhe zgjidhjeve të tjera që lidhen me privatësinë, të tilla si një VPN ose një proxy server? Lexoni gjithçka në lidhje me të në këtë artikull!

Së pari Siguria: ki kujdes kur filloni të përdorni Tor!

Ne e kuptojmë plotësisht se jeni të ngazëllyer për të eksperimentuar me të gjitha mundësitë që vijnë me Tor. Sidoqoftë, disa nga këto mundësi vijnë me rreziqe të mëdha. Një shembull është uebi i errët. Tor ju lejon të keni akses në këtë pjesë të errët të internetit, por nuk duhet të përpiqeni ta përdorni atë pa e ditur saktësisht se çfarë po hyni vetë. Kjo është arsyeja pse, para se t’ju tregojmë më shumë rreth Tor, ne do t’ju tregojmë disa masa që mund të merrni për të qëndruar të sigurt gjatë përdorimit të shfletuesit Tor, veçanërisht kur vizitoni uebin e errët.

Para së gjithash, sigurohuni që të kontrolloni cilësimet e sigurisë së Tor. Tor përdor një sistem shumë të efektshëm dhe të besueshëm të kriptimit të të dhënave, siç do ta shohim pak. Edhe kështu, duke përdorur cilësimet e sigurisë të Tor mund ta bëjë përvojën tuaj në internet shumë më të sigurt. Së dyti, edhe pse kjo mund të jetë mjaft e dukshme për shumë njerëz, është e rëndësishme të mos vizitoni kurrë faqet e internetit dhe të klikoni mbi lidhjet që nuk ju besojnë. Sigurisht, kjo është diçka që duhet të mbani në mend pavarësisht nga shfletuesi dhe masat e sigurisë që po përdorni. Së fundmi, ju rekomandojmë të përdorni një VPN të mirë dhe të sigurt, ose një rrjet virtual virtual.

Përdorni një VPN për të qëndruar i sigurt ndërsa përdorni Tor

Përdorimi i një VPN në të njëjtën kohë kur Tor siguron që të dhënat tuaja janë të koduara më mirë. Për më tepër, VPN gjithashtu fsheh adresën tuaj IP duke shfaqur IP-në e serverit VPN që po përdorni sesa adresa IP tuaj “reale”, statike. Kjo do të thotë që ju jeni shumë më të sigurt gjatë shfletimit. Një ofrues i VPN që ne rekomandojmë për siguri shtesë ndërsa përdorni shfletuesin Tor është CyberGhost. Ky ofrues ofron një sistem shumë të besueshëm dhe të sigurt të kodimit të dyfishtë, është shumë i përballueshëm dhe madje ka një garanci të kthimit të parave prej 45 ditësh. Kjo do të thotë që mund ta provoni për të parë nëse funksionon mirë për ju pa pasur nevojë të bëni një abonim vjetor.

Farë është Tor?

Ekipi që qëndron pas Tor (The Onion Router) ofron një softuer falas me burim të hapur që ju ndihmon të shfletoni internetin në mënyrë anonime. Fillimisht rrjeti Tor u zhvillua me ndihmën e marinës amerikane. Rrjeti u zhvillua për të mundësuar që Marinës amerikane dhe organizatave të tjera ushtarake të komunikojnë në mënyrë anonime në internet. Këto ditë, Tor kryesisht përqendron vëmendjen e tij në shfletuesin e tij dhe zhvillimin e disa mjeteve të tjera të intimitetit, të cilat do t’i prekim shkurtimisht më vonë.

Siç përmendëm më parë, shfletuesi Tor përfiton shumë nga intimiteti juaj në internet dhe, deri në një pikë, siguria juaj. Shfletuesi shfrytëzon rrjetin e gjerë të serverëve në mbarë botën nga i cili përbëhet rrjeti Tor. Kur përdorni shfletuesin Tor, të dhënat tuaja kalojnë nëpër serverë të ndryshëm Tor (ose “nyje”). Trafiku është i koduar rëndë dhe deshifrohet ngadalë një shtresë në një kohë në nyjet e ndryshme. Kjo do të thotë që kushdo që po përpiqet të ju identifikojë bazuar në trafikun tuaj në internet, thjesht do të pengojë në serverin e fundit trafikun tuaj të të dhënave të kaluara, n nyjen dalëse ’. Me fjalë të tjera: Shfletuesi Tor e bën të pamundur, ose të paktën shumë të vështirë, për të identifikuar përdoruesit e tij.

Vajza duke tërhequr një skedar të internetit përmes Tor Nodes

Për të hyrë në rrjetin Tor, thjesht duhet të shkarkoni shfletuesin Tor. Do gjë që bëni në internet gjatë përdorimit të shfletuesit Tor do të kodifikohet automatikisht dhe “anonimizohet” në procesin e përshkruar më sipër.

Një disavantazh që theksohet shpesh është se shfletuesi Tor është përgjithësisht shumë më i ngadalshëm se lidhja juaj e zhveshur në internet. Për shkak se trafiku juaj në internet dërgohet përmes nyjeve të ndryshme, lidhja juaj e internetit do të duhet të ecë në rrugë të mbarë dhe për këtë arsye të bëhet dukshëm më e ngadaltë.

Për çfarë përdorin njerëzit Tor?

Megjithëse zhvilluesit e Tor fillimisht krijuan softuerin për qëllime ushtarake, ai është shndërruar në një mjet që mund të jetë i dobishëm për të gjithë – veçanërisht për ata që kanë diçka për të fshehur ose përndryshe do të përfitojnë nga anonimiteti në internet. Shumë gazetarë dhe aktivistë politikë përdorin Tor për të mos u ndjekur penalisht. Zakonisht, këta njerëz jetojnë në vendet ku autoritetet mund t’i ndëshkojnë ata për mendimet dhe pikëpamjet që ata dëshirojnë të ndajnë në internet.

Në mënyrë të ngjashme, gazetarët përdorin Tor për të mbrojtur burimet e tyre. Nëse një burim nuk dëshiron të rrezikojë të zbulohet, ata mund të komunikojnë informacion të ndjeshëm përmes shfletuesit Tor. Jo vetëm furnizuesit e informacionit, por edhe konsumatorët duhet të gjenden në Tor. Shumë njerëz përdorin shfletuesin Tor për të hyrë në përmbajtje gjeo-kufizuar, për të anashkaluar censurimin dhe vizituar faqet e internetit të veçanta. Në fund të fundit, shumë faqe, të tilla si ato në rrjetin e errët, nuk do të jenë të dukshme për ju kur përdorni një shfletues normal “siç është Safari” ose “Firefox”.

Një tjetër grup i njohur i njerëzve që përdorin Tor janë blutat e bilbilave. Për shembull, një nga përdoruesit dhe përkrahësit më të shquar të Tor është Edward Snowden, i cili zbuloi dokumente mbi programet e klasifikuara të mbikëqyrjes në SH.B.A. Në mënyrë të ngjashme, Tor mund të përdoret nga punonjësit për të ekspozuar sekretet e ndërmarrjeve ose qeverive ose për të adresuar aktivitete të paligjshme ose imorale.

Ana e errët e Torit

Ndërsa e gjithë kjo mund të duket shumë pozitive, jo të gjithë përdorin Tor për atë që dikush mund të quhet “një shkak fisnik”. Për shembull, shumë hakerë dhe kriminelë në internet përdorin Tor për të qëndruar anonim ndërsa kryen biznesin e tyre të paligjshëm. Tor është veçanërisht i dobishëm për kriminelët sepse siguron qasje në rrjetin e errët. Kjo pjesë e errët e internetit përmban rrjete të shumta të paligjshme siç është rruga e mëparshme e paligjshme e mëparshme e tregut. Kjo dikur ishte një rrjet i gjerë ku njerëzit blinin dhe shisnin të gjitha llojet e sendeve të paligjshme, të tilla si droga të paligjshme dhe armë zjarri. Me pak fjalë, shumë kriminelë përdorin Tor për të mos u kapur kur janë duke shkuar për aktivitetet e tyre të paligjshme.

Tor nuk përdoret vetëm për të fituar anonimitetin si përdorues të internetit. Me Tor, është gjithashtu e mundur të presësh uebfaqe që janë të arritshme vetëm për njerëzit që përdorin shfletuesin Tor. Si i tillë, çdo uebfaqe që është pritur duke përdorur rrjetin Tor nuk do të indeksohet dhe nuk do të gjendet nga motorët e kërkimit të njohur si Google dhe Bing. Kjo i bën ata pjesë të rrjetit të errët.

A është legal legal?

Përdorimi i Tor-it është plotësisht i ligjshëm në shumicën e juridiksioneve, veçanërisht në “botën perëndimore”. Sidoqoftë, siç përmendëm, disa njerëz përdorin Tor për veprimtari të paligjshme, për shkak të anonimitetit që programi i ndihmon përdoruesit të arrijnë. Përdorimi i Tor nuk i bën këto aktivitete më pak të paligjshme. Prandaj, ne duam t’ju këshillojmë me forcë të përmbaheni nga praktikat e tilla. Për më shumë informacion mbi ligjshmërinë e Tor, ne dëshirojmë t’ju referojmë në këtë artikull mbi temën.

Kufizimet e privatësisë dhe sigurisë së Tor

Sy në laptopTor është i dobishëm, por patjetër ka papërsosmëritë e tij. Shfletimi me Tor nuk është aq anonim sa mund të shpresoni. Megjithëse njerëzit në Tor janë duke punuar vazhdimisht për të përmirësuar mbrojtjen e tyre, softveri i tyre është thyer në të kaluarën. Tor ka theksuar se nuk ishte rrjeti dhe sistemi i tyre që ishin prishur, por shfletuesit individualë. Sidoqoftë, megjithëse kjo mund t’u japë përdoruesve një qetësi mendore, kjo ende tregon që Tor nuk është i përsosur si një masë e pavarur e privatësisë.

Me ndihmën e ofruesve të internetit, zbatimi i ligjit ndonjëherë është në gjendje të ekspozojë identitetin e përdoruesve të Tor. Sidoqoftë, ata e bëjnë këtë vetëm në mënyrë selektive. Kur diçka me peshë po ndodh, organizatat zyrtare mund të provojnë këtë metodë për të ekspozuar një faqe në internet ose një individ. Për sa kohë që i përmbaheni ligjit, duhet të jeni mirë. Sidoqoftë, duhet të kuptoni që përdorimi i shfletuesit Tor, të cilin shumë e lidhin me veprimtari të paligjshme në rrjetin e errët, mund t’i bëjë autoritetet më të prirur të përpiqen t’ju përcjellin.

Më shumë intimitet nuk do të thotë më shumë siguri

Privatësia nuk është domosdoshmërisht siguri e barabartë. Tor nuk mund të garantojë që të jeni të sigurt nga sulmet në internet dhe kriminelët kibernetikë ndërsa përdorni shfletuesin e tyre. Rrjeti Tor është tepër i vështirë për tu hakuar, i cili përforcohet me faktin se kodi i tij është me burim të hapur. Sidoqoftë, e njëjta gjë nuk vlen për shfletuesin tuaj, i cili është relativisht i thjeshtë për tu këputur. Edhe sulmet e stilit të mesëm janë ende të mundshme në Tor me ndihmën e ISP-ve. Për fat të mirë, zhvilluesit e Tor janë më shumë se të vetëdijshëm për këto rreziqe dhe vazhdimisht po punojnë për të përmirësuar softuerin Tor për ta bërë më të lehtë për përdoruesit të mbrohen.

Nëse doni të përdorni Tor, gjithmonë sigurohuni që të shkarkoni versionin e tij më të fundit. Shtë e qartë se Tor ka kufizime, por ata gjithashtu vazhdimisht janë duke punuar drejt një programi më të mirë, më të sigurt. Do të keni mundësi të përfitoni nga kjo vetëm nëse e mbani sistemin tuaj sa më të ri të jetë e mundur.

A është Tor shfletuesi për ju?

Për përdoruesin mesatar të internetit, anonimiteti që ofron Tor nuk është i mjaftueshëm një nxitje për të filluar përdorimin e softuerit. Kjo ndodh kryesisht sepse kriptimi e bën lidhjen tuaj dukshëm më të ngadaltë. Për më tepër, siç e përmendëm më parë, kryerja e mbikëqyrjes në internet ende kushton kohë dhe para, që do të thotë se qeveritë nuk mund – dhe ka shumë të ngjarë që as nuk dëshirojnë të – spiunojnë secilin nga civilët e tyre. Në vend të kësaj ata duhet të përqëndrohen në sjellje të dyshimta në internet. Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve që e kalojnë kohën e tyre në internet, le të themi, të shikojnë video qesharake të maceve dhe google vendin më të afërt të picave, me shumë mundësi nuk do të përfitojnë shumë nga përdorimi i shfletuesit Tor.

VPN: një alternative për Tor

VPN në celularNdërsa mund të shfletoni relativisht anonim me Tor, shfletuesi nuk anonimon ose mbron të gjitha aktivitetet tuaja të tjera të internetit. Aplikimet që ekzekutojnë jashtë shfletuesit tuaj nuk do të mbrohen nga rrjeti Tor. Nëse doni të siguroheni që të gjithë aktivitetin tuaj në internet është i koduar dhe anonimizuar, një VPN mund të jetë një zgjidhje më e mirë për ju. Sidomos nëse po përpiqeni të siguroni lidhjen tuaj nga kriminelët në internet kur përdorni një rrjet publik WiFi, për shembull, një VPN mund të vijë shumë i dobishëm.

Një VPN ju lejon të përdorni internetin pa kufizime. Ju ndihmon të anashkaloni çdo censurë gjeografike dhe kufizime gjeografike në përgjithësi, siç janë kufizimet e zbatuara nga Netflix. Për më tepër, një VPN kodon të gjithë trafikun e të dhënave tuaja dhe sigurohet që të mund të shfletoni dhe shkarkoni plotësisht anonim. Shumica e VPN-ve të mira gjithashtu kanë shpejtësi shumë të lartë të internetit në krahasim me shfletuesin Tor. Kjo do të thotë që transmetimi, shkarkimi dhe lojërat janë përgjithësisht shumë më të lehtë dhe më pak zhgënjyese me një VPN sesa me shfletuesin Tor.

Sidoqoftë, ka edhe disa gjëra që një VPN nuk mund t’i bëjë. Ajo nuk do t’ju lejojë qasjen në ueb të errët, para së gjithash. Nëse përdorni një VPN ndërsa vizitoni uebin e errët, kjo ju ndihmon të mbani të sigurt nga malware, sulmet në internet dhe rreziqet e tjera. Avantazhi i dytë i Tor mbi VPN është se Tor është plotësisht i lirë. Përkundrazi, shumica e VPN-ve të mira kërkojnë një kompensim zakonisht të vogël në muaj.

A duhet të përdor Tor?

Nëse ju duhet të përdorni Tor varet shumë nga nevojat tuaja. Tor është i lirë, i lehtë për t’u përdorur dhe zakonisht është një program kompjuterik mjaft i efektshëm i intimitetit. Kjo ju lejon të keni akses në uebin e errët dhe ka disa mundësi për të mbrojtur sigurinë tuaj në internet. Nga ana tjetër, Tor është mjaft i ngadaltë dhe hap derën për shumë, shumë rreziqe në internet. Nëse preferoni të keni një lidhje të shpejtë, për shembull për transmetim, shkarkime dhe lojëra, ju rekomandojmë një VPN. Ndjehuni të lirë të hidhni një vështrim në vlerësimet tona VPN dhe mjetin krahasues, për të parë se cili VPN do t’iu përshtatet dëshirave tuaja më së miri.

Cili është ndryshimi midis Tor dhe një proxy server?

Përveç Tor dhe një VPN, ju gjithashtu mund të zgjidhni të rritni privatësinë tuaj dhe sigurinë në internet duke përdorur një proxy server. Sidoqoftë, në përgjithësi, serverët me proxy funksionojnë mirë vetëm për qëllime dhe situata specifike, siç janë qasja në Pirate Bay. Edhe atëherë, shumë i konsiderojnë ata si më pak efektivë dhe më pak të sigurt se Tor dhe një VPN të mirë. Sidoqoftë, njerëzit shpesh pyesin se si ndryshon një përfaqësues nga Tor. Kjo është arsyeja pse ne do të shohim ndryshimet kryesore këtu.

Doesfarë bën një proxy server?

Një server me proxy, shumë si një VPN ose Tor, është një mënyrë tjetër për të drejtuar trafikun tuaj në internet përmes një serveri tjetër që (në mënyrë figurative) qëndron midis kompjuterit tuaj dhe server serverit të destinacionit ’të të dhënave tuaja. Ky server është përfaqësuesi, i cili ju ofrohet nga personi që e zotëron atë. Konfigurimi i përdorur për këtë është shpesh mjaft i thjeshtë: të gjithë që përdorin shërbimin i dërgojnë të dhënat e tyre përmes të njëjtit server. Të gjithë këta njerëz marrin të njëjtën adresë IP ‘false’.

Personi që lidhet me internetin përmes një Proxy Server

Pse Tor dhe një VPN ju mbrojnë më mirë sesa përfaqësuesit

Njerëzit priren të pëlqejnë proxies sepse shumë prej tyre janë të lirë për t’u përdorur. Kjo nuk do të thotë që proxies në të vërtetë janë zgjidhja më e mirë për problemet tuaja në internet, megjithatë. Serverët me prokurë ofrojnë vetëm një shkallë të caktuar të anonimitetit dhe sigurisë në internet. Për shembull, proxies zakonisht nuk i kriptojnë të dhënat tuaja si Tor dhe VPN. Për më tepër, intimiteti që ofron një përfaqësues nuk është aq i besueshëm sa ai, të themi, një VPN e mirë dhe e sigurt siç është PIA.

Një tjetër disavantazh i përdorimit të një serveri me prokurë është se hosti i serverit mund të shohë saktësisht se çfarë jeni duke bërë në internet. Në teori, ata madje mund të regjistronin këtë informacion, duke ju shkaktuar potencialisht të gjitha llojet e problemeve. Kjo është arsyeja pse, nëse keni ndërmend të përdorni një proxy server, duhet të zgjidhni atë që është nën kontrollin e dikujt që me të vërtetë i besoni. Më shpesh sesa jo, nuk do ta njihni identitetin e pronarit, gjë që e bën këtë të vështirë për t’u bërë. Ai ose ajo mund të mbledhë të dhënat tuaja ose madje të injektojë reklama në faqet që vizitoni për të gjithë ata që dini. Me pak fjalë, një proxy server nuk ju ofron intimitet dhe siguri të vërtetë. Të paktën, jo në atë mënyrë që Tor ose një VPN e mirë do të.

Si ta instaloj Tor?

I bindur që doni të merrni Tor? Instalimi i Tor në pajisjen tuaj nuk është aspak i vështirë. Ndiqni hapat e ardhshëm dhe do të keni mundësi të përdorni shfletuesin Tor në pak minuta.

Hapi 1: Shkoni në faqen e internetit Tor dhe klikoni në butonin e shkarkimit në këndin e sipërm të djathtë të ekranit tuaj.

Butoni i shkarkimit të instalimeve

Hapi 2: Do ta gjesh veten në faqen e shkarkimit. Zgjidhni sistemin tuaj operativ duke zgjedhur njërën nga katër ikonat e paraqitura më poshtë. Siç mund ta shihni, ju mund të zgjidhni as Windows, Mac, Linux ose Android. Nëse doni të shkarkoni shfletuesin në një gjuhë të veçantë, mund të klikoni “Shkarkoni në një gjuhë tjetër ose një platformë”.

Screenshare besturingssystemen ondersteund dera Tor

Hapi 3: Një skedar do të shkarkohet në kompjuterin tuaj. Hapni këtë skedar për të filluar procesin e instalimit. Zgjidhni gjuhën tuaj të preferuar, pastaj shtypni “OK”.

Gjuha tor

Hapi 4: Do të shfaqet Konfigurimi i Shfletuesit Tor. Zgjidhni dosjen e destinacionit (zakonisht nuk duhet të ndryshoni asgjë këtu dhe instaluesi automatikisht do të krijojë një dosje të re për Tor) dhe shtypni “Instaloni”.

Instalim Tor

Hapi 5: Gjatë procesit të instalimit, mund të vendosni që Tor të fillojë automatikisht pasi të keni bërë instalimin e tij. Nëse nuk e keni bërë këtë, do të duhet ta hapni vetë duke kërkuar programin. Herën e parë kur shfletuesi hapet, do të shihni ekranin e treguar më poshtë. Në shumicën e rasteve, thjesht mund të klikoni “Lidhu” dhe të filloni. Sidoqoftë, aktualisht jeni në një vend që censuron në mënyrë aktive Tor, siç janë Turqia, Kina apo Egjipti? Atëherë është më së miri të klikoni “Konfiguro” së pari. Tor do t’ju ndihmojë të konfiguroni shfletuesin tuaj në mënyrë që të mos shqetësoheni më shumë nga kufizimet në internet të vendit tuaj.

Aplikacioni Tor

Hapi 6: Pasi të keni konfiguruar, shtypni ‘Lidhu’ dhe shfletuesi juaj Tor do të hapet. Tani mund të përdorni Tor falas.

Pamja e ndërfaqes së shfletuesit Tor

Projekte të tjera Tor

orbotPërveç shfletuesit Tor, Tor ka mjaft projekte të tjera që të gjithë kanë lidhje me privatësinë në internet. Projekti Tor, siç thirret ekipi, po punon vazhdimisht në mënyra për të mbrojtur privatësinë në internet të përdoruesve të tyre dhe duke luftuar lirinë në internet. Një shembull i një prej projekteve të tyre është Orbot, i cili është një aplikim falas për prokurë për pajisjet Android. Ai përdor të njëjtin rrjet nyjesh si shfletuesi për të transportuar informacionin tuaj në të gjithë botën. Orbot të dy ndihmon intimitetin tuaj në internet dhe kodon trafikun tuaj në internet. Ashtu si shfletuesi, vetëm për Android.

OONI

Një tjetër projekt i ekipit Tor është OONI dhe përqendrohet në zbulimin e kufizimeve në internet. OONI, e cila qëndron si Observatori i Hapur i Ndërhyrjes në Rrjet, monitoron censurimin e internetit në të gjithë botën. Që nga viti 2012, ajo ka zhvilluar një softuer falas që është krijuar për të zbuluar bllokimin në internet. Softueri nuk e mbron pajisjen tuaj dhe as nuk i tejkalon kufizimet që gjen. Shtë thjesht një mjet për të marrë një pasqyrë të situatës globale rreth kufizimeve në internet dhe censurimit. Mund të mësoni më shumë rreth gjetjeve të OONI në faqen e internetit OONI.

Tor-messengerJo të gjitha projektet nga Tor janë akoma mbaruar. Projekti Tor dikur krijoi një program bisede që kodon të gjithë komunikimin. Ata e quanin Tor Messenger. Me këtë program, ju prapë mund të përdorni të gjitha shërbimet tuaja të rregullta si Google Talk, Facebook Messenger dhe Twitter, por të dhënat tuaja të bisedës do të bëhen anonime. Asnjë regjistër nuk mund të mbahej, kështu që mesazhet tuaja ishin të gjitha plotësisht të sigurta. Sidoqoftë, azhurnimet e Tor Messenger janë ndalur që nga prilli i vitit 2018, do të thotë që softveri nuk është aq i sigurt sa dikur. Kjo nuk është arsyeja pse ne nuk ju rekomandojmë të përdorni Tor Messenger më gjatë.

Mendimet përfundimtare

Tor është një kampion i shkëlqyeshëm në botën e privatësisë në internet. Shfletuesi i tij u jep përdoruesve lirinë për të vizituar çdo uebfaqe që u pëlqen dhe u ofron atyre një shkallë të caktuar të anonimitetit në internet. Sidoqoftë, kjo mbrojtje është e kufizuar në shfletuesin e tyre dhe nuk përfshin të gjithë veprimtarinë e internetit, siç do të ishte VPN. Për më tepër, Tor shpesh vëzhgohet nga afër nga zbatimi i ligjit, sepse bizneset e paligjshme dhe kriminelët shpesh përdorin shfletuesin për veprimtari të paligjshme. Shërbimi është falas dhe i lehtë për tu shkarkuar, por ka kufizimet e tij. Nëse vendosni të përdorni shfletuesin Tor, gjithmonë ki kujdes me faqet e internetit të parregulluara dhe mbroni veten kundër malware me softuer të mirëfilltë antivirus. Ne gjithashtu rekomandojmë të përdorni masa të tjera sigurie në kombinim me Tor, siç është një VPN e mirë. Nëse mbroni veten mirë dhe mendoni se përmes zgjedhjeve tuaja, shfletuesi Tor mund të ofrojë një përvojë argëtuese, anonime dhe falas në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me