Rreziqet e privatësisë të Monitorit të Foshnjës Suaj | VPNoverview

Gjëja më e vështirë për të bërë një prind i ri është ta shtrojnë fëmijën e tyre poshtë dhe të largohen nga dhoma. Të gjithë duam të vëzhgojmë dhe mbrojmë fëmijët tanë të çmuar dhe të brishtë. Për fat të mirë, ka më shumë mënyra se kurrë për t’i mbajtur ato në sy, edhe kur nuk jemi nga dhoma. Ka vëzhgues të panumërt të foshnjeve që ju lejojnë të vëzhgoni fëmijën tuaj, pavarësisht nëse jeni në dhomën tuaj të gjumit apo në punë. Fatkeqësisht, shumë nga këta monitorues modernë mund të jenë shumë të thjeshtë për tu hakmarrë.


Ju me siguri nuk do ta dëshironit nëse një i huaj do të kishte akses në të gjitha informacionet e mbledhura nga monitoruesi i fëmijës suaj. Ato regjistrime zanore dhe video të të dashurit tuaj dhe shtëpia juaj duhet të mbeten private. Një monitor i fëmijëve mund të duket si një pajisje e padëmshme, por nuk është gjithmonë kështu. Si merreni me çështje të tilla sigurie? Ky artikull do t’ju tregojë gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me rreziqet dhe t’ju tregojë se si të mbroni veten dhe foshnjën tuaj.

A po monitoroni apo po monitoroheni?

Laptop pa anonimitetPavarësisht nëse përdorni një monitor për fëmijë vetëm me audio ose një me një aparat fotografik dhe një ekran, gjithçka që dëshironi është të siguroheni që fëmija juaj po shkon mirë. Shumica e vëzhguesve janë pa tel dhe i dërgojnë videon dhe audio tek marrësi përmes një frekuence pa tel (siç është Bluetooth) ose interneti. Në të dy rastet, sinjali mund të përgjohet midis dhomës së foshnjës tuaj dhe marrësit.

Tradicionalisht, ekzistojnë dy lloje kryesore të vëzhguesve të fëmijëve pa tel. Një lloj transmeton sinjalet përmes sinjaleve radio radio. Këto janë të prirur për përgjime, pasi sinjalet mbështeten në shumë pak fuqi për tu dërguar në distanca të shkurtra. Nëse një haker është afër, ata mund të jenë në gjendje të kapin këto sinjale dhe t’i lexojnë ato.

Lloji i dytë i monitorit është dixhital dhe përgjithësisht më i sigurt, pasi sinjali është i koduar në mes të dhomës së foshnjës dhe marrësit. Këto pajisje shpesh dërgojnë një sinjal më të fortë, megjithatë, të cilët hakerat mund të përgjojnë në një distancë më të madhe. Kushdo që ka mjetet për të deshifruar sinjalin e monitorit mund të ketë akses në të gjitha informacionet e marra dhe të dërguara nga pajisja. Nuk janë vetëm vëzhguesit e bebeve që vuajnë këtë problem: të gjitha pajisjet elektronike që përdorin një luftë lidhjeje në internet me këtë. Mendoni për laptopin dhe smartphone tuaj, por edhe orën tuaj inteligjente, gjurmuesin e fitnesit, makinën, altoparlantin e zgjuar ose syzet e mençura.

Teknologjia e Monitorimit të Foshnjës vazhdon të ndryshojë

Një lloj i ri i monitorit dixhital të bebeve po rritet në popullaritet. Këto pajisje përdorin Wi-Fi të shtëpisë tuaj për të transmetuar informacionin përsëri në një marrës, në telefonin tuaj ose në një tabletë. Për shkak se ju mund të përdorni këto sinjale nga kudo, këto pajisje janë veçanërisht të njohura me prindërit që punojnë. Në çdo kohë, pavarësisht nëse ata janë në punë, duke punuar gabime, apo edhe jashtë qytetit, ata janë në gjendje të tërheqin monitorin e foshnjës në telefonët e tyre dhe të kontrollojnë fëmijën e tyre.

Këta monitorë shpesh transmetojnë si video ashtu edhe audio. Mund të kenë gjithashtu karakteristika të tjera, të tilla si shikimi i natës, sensorët e temperaturës ose një dritë e largët natën. Këto përfitime vijnë me një çmim, sidoqoftë: ato ofrojnë një mundësi tjetër që hakerat të pushtojnë privatësinë tuaj.

Sa të ngjarë janë Monitoruesit e Foshnjës të Hacked?

hackerJu mund të mendoni për monitorimin e bebes suaj si një pajisje e thjeshtë që ju lejon të mbani skedat mbi fëmijën tuaj ndërsa bëni punët e bëra rreth shtëpisë. Sidoqoftë, për një hajdut të mundshëm, këto pajisje janë si të keni një spiun brenda shtëpisë tuaj. Duke dëgjuar brenda monitorit të foshnjës, një hajdut mund të mësojë shpejt kur jeni larg shtëpisë. Ata pastaj mund të përdorin këtë informacion për të planifikuar krimet e tyre. Në këtë mënyrë, ju nuk do të jeni gati për t’i ndaluar ata ndërsa ata e zbrazin shtëpinë tuaj. Monitoruesit dixhitalë të foshnjës mund të hakohen nga çdo distancë, gjë që është shumë e përshtatshme për këta kriminelë. Ata mund ta planifikojnë plaçkitjen e tyre nga komoditeti i shtëpive të tyre dhe vetëm duhet të jenë pranë jush kur do të prishen dhe të hyjnë. Me fjalë të tjera, e njëjta teknologji që ju lejon të monitoroni fëmijën tuaj, mund të lejojë një haker të monitorojë shtëpinë tuaj.

Nuk ndihmon që hakimi i një monitori të bebeve është mjaft i lehtë. Një studim i kohëve të fundit tregon se shumë vëzhgues të foshnjeve vërtet kanë mungesë në aspektin e sigurisë. Ndërsa përmendet privatësia e klientit shpesh, kjo nuk është përparësi për prodhuesit e pajisjeve. Këta prodhues kanë tendencë të jenë kompani me mend shumë softuer dhe kanë një mentalitet të Silicon Valley. Ideja kryesore e këtij mentaliteti është të drejtoni një faqe në internet dhe të rregulloni çdo problem më vonë. Sidoqoftë, në një zonë të tillë si siguria në shtëpi, kjo nuk funksionon mirë. Si rezultat, vëzhguesit modernë të foshnjës kanë dalë në treg para se të mund t’i rezistojnë testeve rigoroze për të siguruar që ato janë plotësisht të sigurta për konsumatorët..

Në praktikë, tashmë ka pasur disa raste të raportuara të hakave për monitorimin e fëmijëve. Kohët e fundit, kamerat e Unazës u përdorën për të spiunuar fëmijët dhe familjet. Edhe pse këto incidente kryesisht kanë rezultuar në frika të këqija dhe duke qarë fëmijë, ata tregojnë se hakerat janë të aftë të pushtojnë intimitetin e përdoruesve të vëzhguesve të bebeve.

Si Monitorimi i Foshnjës tuaj mund të komprometojë privatësinë tuaj

Ky problem i parë dhe ndoshta më i tmerrshëm i vëzhguesve të bebeve është se një i huaj mund të dëgjojë dhe shikojë fëmijën tuaj. Kjo vetëm sa është e mjaftueshme për të sjellë shkundjet në kurrizin e çdo prindi. Fatkeqësisht, rreziqet për privatësinë tuaj nuk ndalen këtu: kur fëmija hesht, një monitor i fëmijës mund të jetë akoma në gjendje të marr biseda që ndodhin në dhomën tjetër, apo edhe poshtë sallës. Mendoni për të gjitha bisedat private në lidhje me financat tuaja dhe çështjet personale që keni në shtëpinë tuaj. Mund të tingëllojë shumë larg, por një hajdut i armatosur me informacion të tillë lehtë mund të shkaktojë shumë dëm. Ata mund të vjedhin identitetin tuaj ose të grumbullojnë mijëra dollarë nga llogaria juaj bankare.

Siç u përmend më lart, një hajdut mund të zgjedhë momentin e duhur për t’u futur në shtëpinë tuaj bazuar në informacionin e marrë nga monitoruesi i fëmijës suaj. Sidoqoftë, ata mund të shkonin shumë më larg se kaq. Një shtëpi e zbrazët do të ishte një vend i mirë për një marrëveshje droge. Një makinë e lënë në garazhin tuaj rrezikon kur një hajdut e di që nuk do të jesh në shtëpi me orë të tëra.

Më në fund, nuk mund të jetë vetëm monitorimi i bebes suaj që përdoret kundër jush. Sapo të komprometohet monitori i fëmijës tuaj, një haker mund të jetë në gjendje të përdorë atë çarje në sigurinë tuaj për të fituar qasje të mëtejshme në rrjetin tuaj. Pasi këmba e një hakeri të jetë në derë, ata shpesh janë në gjendje të rrisin qasjen e tyre. Devicedo pajisje në rrjetin tuaj, nga kompjuteri juaj në shtëpi deri në termostatin tuaj inteligjent dhe kamerat e sigurisë, është papritmas e prekshme.

Si të mbroni privatësinë tuaj

Për të siguruar që ju mund të përdorni në mënyrë të sigurt monitorimin e foshnjës tuaj pa rrezikuar privatësinë tuaj, duhet të bëni disa hapa. Dy nga më të rëndësishmet dhe të dobishmet janë të edukoni veten dhe të përdorni një VPN. Ne do t’i shpjegojmë të dy më poshtë.

Kërkoni prodhuesin e monitorit të bebeve

Së pari, është e rëndësishme të hulumtoni kompaninë që prodhoi monitorimin e bebit që po mendoni të blini. A kanë përjetuar shkelje të sigurisë më parë? Cila është politika e tyre e intimitetit? Nëse është e nevojshme, kontaktoni vetë kompaninë për të marrë informacionin e duhur. Në disa raste, politika e privatësisë së një kompanie dhe produkteve të saj mund të jetë e vështirë për tu gjetur. Megjithatë, ky dokument përmban gjithçka që ju duhet të dini në lidhje me punën e teknologjisë dhe mënyrën e trajtimit të të dhënave tuaja. Duke bërë pyetje, ju nuk do të edukoni vetëm veten tuaj: do të nxisni gjithashtu kompanitë të bëjnë privatësinë tonë një përparësi më të lartë.

Përdorni vërtetimin me dy faktorë dhe një fjalëkalim unik

Shumica e hacks për të hyrë në monitorët e fëmijëve janë të mundshme për shkak të sigurisë së dobët të fjalëkalimit. Për fat të mirë, ju lehtë mund të parandaloni që kjo të ndodhë. Nëse monitori i fëmijës tuaj funksionon me një llogari të mbrojtur me fjalëkalim, sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim që është unik dhe i fortë. Nëse doni të dini se si të krijoni një fjalëkalim të tillë, hidhini një sy udhëzuesit tonë të fjalëkalimit.

Përveç krijimit të një fjalëkalimi të fortë, ndihmon gjithashtu të përdorni autentifikimin me dy faktorë për të mbrojtur llogarinë tuaj. Kontrolloni nëse furnizuesi juaj ofron këtë shtresë shtesë sigurie dhe aktivizojeni nëse është e mundur. Me vërtetimin me dy faktorë, një haker nuk do të jetë në gjendje të hyjë në llogarinë tuaj edhe nëse ata arrijnë të mbajnë një fjalëkalim tuaj.

Instaloni një VPN

Mburojë VPNEkziston një hap tjetër i thjeshtë që mund të rritë në masë të madhe nivelin tuaj të privatësisë dhe sigurisë. Instalimi i një shërbimi cilësor VPN shkon shumë larg. Një VPN ridrejton trafikun tuaj të internetit dhe ju bën praktikisht anonim në internet. Kjo do të thotë që, pasi të aktivizohet, një VPN do të fshehë shumicën e informacionit në lidhje me vendndodhjen dhe identitetin tuaj (siç është adresa juaj IP). Për shkak se një server VPN vepron si ndërmjetës midis jush dhe internetit, privatësia juaj ruhet.

Nëse një haker ka fituar qasje në informacionin tuaj, ata do të jenë në gjendje të shohin vetëm shërbimin anonim VPN. Ata nuk do të jenë në gjendje t’i lidhin këto të dhëna tek ju ose shtëpia juaj, duke e bërë informacionin praktikisht të padobishëm. Për më tepër, për shkak se i gjithë trafiku në internet që shkon drejt dhe nga serveri VPN është i koduar, është pothuajse e pamundur që një i huaj të marrë qasje në informacionin tuaj gjatë rrugës. Thjesht sigurohuni që lidhja Wi-Fi që përdor monitori juaj i fëmijës të mbrohet nga një VPN (për shembull duke instaluar një në ruterin tuaj).

VPN ofrojnë shumë përfitime përtej privatësisë dhe sigurisë. Për të mësuar më shumë rreth asaj që shërbimi VPN mund të jetë i duhuri për familjen tuaj, mund të lexoni artikullin tonë ku ne renditemi VPN-të më të mira të këtij momenti.

Mendimet përfundimtare

Një monitor i fëmijëve duhet të lejojë prindërit të vëzhgojnë vogëlushin e tyre pa krijuar shqetësime shtesë. Shumë pajisje elektronike, siç janë laptopët, smartphone dhe tabletët tanë, kanë masa të shumta sigurie. Këto ndihmojnë në mbajtjen e të dhënave tuaja të sigurta. Mjerisht, kjo nuk është rasti për shumë vëzhgues të bebeve. Këto pajisje në dukje të thjeshta mund të jenë të lehta për tu hakuar. Prandaj, është e rëndësishme të mbroni veten dhe foshnjën tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke edukuar veten para se të blini një monitor për fëmijë. Në këtë mënyrë, ju do të dini se çfarë bën ndërmarrja prapa pajisjes tuaj për të mbajtur të sigurta të dhënat tuaja. Për më tepër, mbroni llogaritë tuaja siç duhet duke përdorur fjalëkalime të forta, unike dhe autentifikim me dy faktorë. Më në fund, përdorimi i një VPN për të mbrojtur trafikun tuaj të internetit do të bëjë një ndryshim të madh. Në këtë mënyrë, ju dhe foshnja juaj do të qëndroni të sigurt dhe intimiteti juaj mbetet i paprekur.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me