Rreziqet e privatësisë së telefonit tuaj inteligjent – Një përmbledhje | VPNoverview.com

Ndoshta asnjë mjet tjetër në historinë moderne nuk ka revolucionarizuar jetën tonë siç ka smartphone. Ky kompjuter handheld ka zëvendësuar kamerën, GPS, kalkulatorin, librin e adresave dhe shumë sende të tjera. Tani kemi një qasje të pashembullt të informacionit në majë të gishtave. Vetë tiparet që rezultuan kaq të dobishme lehtë mund të kthehen kundër nesh nga reklamuesit ose hakerat që pushtojnë intimitetin tonë, sidoqoftë. Disa mjete janë në dispozicion për të ndihmuar në mbrojtjen e intimitetit tuaj në smartphone.


Si Smartphones pushtojnë privatësinë tuaj

Smartphone përmbush aq shumë funksione sa është e vështirë për shumë prej nesh të mbajnë mend se si arritëm pa një. Telefoni juaj shkon kudo me ju. Oneshtë një nga gjërat e para që shikoni në mëngjes. Ju kontrolloni mediat tuaja sociale ndërsa kapni mëngjesin, është afër punës dhe në majë të gishtave kur ndaloni për pije më pas. Shumica prej nesh kanë përjetuar atë moment paniku kur e kuptoni se telefoni juaj nuk është në xhep dhe pyesni veten se ku e keni lënë.

Telefoni juaj është i pajisur me një seri sensorë. Këto monitorojnë gjithçka nga ku jeni, lagështia, presioni atmosferik dhe lëvizja. Sensorët e lëvizjes së telefonit tuaj janë shumë të ndjeshëm. Shtë madje e mundur që të përputhet aty ku prekni një ekran me lëvizjen e zbuluar nga telefoni juaj. Do aplikacion në telefonin tuaj që ndjek këto të dhëna mund të lexojë mesazhet tuaja me tekst ose fjalëkalimin për aplikacionin tuaj bankar me një shkallë të lartë saktësie.

Vendndodhja juaj mund të gjurmohet jo vetëm përmes GPS-it të telefonit tuaj, por edhe duke monitoruar kullat e afërta të qelizave, sinjalet Wi-Fi dhe madje edhe pajisjet Bluetooth aty pranë. Në fakt, vendndodhja juaj mund të tregohet nga pajisjet Bluetooth edhe nëse transmetuesi Bluetooth i telefonit tuaj është i fikur.

Cilat aplikacione po pushtojnë privatësinë tuaj?

Treguesi i vendndodhjes së telefonit inteligjentPër të hyrë në tiparet e vendndodhjes në telefonin tuaj, një aplikacion duhet të ketë leje të përdorë atë informacion. Shumica e njerëzve thjesht pranojnë që lejet e kërkuara nga një aplikacion gjatë instalimit të tij janë të domosdoshme dhe klikoni “OK”. Ju mund të mos e kuptoni që të dhënat e vendndodhjes mund të jenë disa nga informacionet më të vlefshme që një reklamues mund të ketë. Kompanitë që ofrojnë reklama në shënjestër, duke përfshirë Apple, Google, Facebook, përdorin të dhëna për vendndodhjen për të ndihmuar në identifikimin e interesave dhe aktiviteteve tuaja jashtë linje që ju nuk mund t’i zbuloni ndryshe.

Cilat aplikacione përdorin sensorët e lëvizjes së telefonit tuaj për të përcaktuar se cilat çelësa po shtypni në telefonin tuaj? Ndoshta asnjëri prej tyre, ose mbase të gjithë. Aplikacionet nuk kanë nevojë për leje për të përdorur sensorët e lëvizjes së telefonit tuaj. Prandaj, nuk ka asnjë mënyrë të dijë se cilat kompani mund të monitorojnë sensorët e telefonit për këtë informacion.

Mbroni privatësinë tuaj në smartphone

Ka disa masa që mund të ndërmerrni sot për të mbrojtur privatësinë tuaj në smartphone tuaj të dashur. Më poshtë do të shihni se si administrimi i aplikacioneve tuaja, kriptimi i të dhënave tuaja, fshirja e aplikacioneve të vjetra dhe mbyllja e telefonit tuaj mund t’ju ndihmojnë të mbani të sigurt.

Menaxhoni Lejet e Aplikacionit

Kontrollimi i lejeve që ju jepni aplikacione në telefonat tuaj mund të rivendosë disa intimitet në smartphone tuaj. Jo çdo aplikacion që kërkon leje për të përdorur cilësimet e vendndodhjes, mikrofonin tuaj, ose kamerën tuaj, me të vërtetë ka nevojë për ato shërbime për të kryer ashtu si dëshironi. Ne kemi shkruar udhëzues që ju ndihmojnë të rregulloni cilësimet e intimitetit për shumë platforma të njohura të mediave sociale.

Kriptoni të dhënat tuaja

Kriptimi i pajisjes tuaj mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e të dhënave tuaja të ndjeshme në rast se telefoni juaj është i humbur ose i vjedhur, ose kur bëni tregti për një telefon të ri. Kur kriptoni informacionin në telefonin tuaj, gjithashtu ndihmon që aplikacionet të mos lexojnë përmbajtjen e skedarëve tuaj pa pasur lejen tuaj. Kjo mund t’i mbajë të dhënat tuaja të sigurta nga sulmet e viruseve ose aplikacioneve me qëllim të keq që tejkalojnë kufijtë e tyre. Për më tepër, para se të hidhni ose shesni telefonin tuaj të vjetër sigurohuni që të fshini të gjitha informacionet tuaja personale nga forma e pajisjes.

Fshi aplikacionet e vjetra

Nuk është e pazakontë që njerëzit të provojnë një aplikacion, ta përdorin atë për një kohë dhe pastaj gradualisht të humbasin interesin. Nëse nuk pastroni rregullisht telefonin tuaj, këto aplikacione të vjetra do të ulen për muaj ose edhe me vite. Ndërsa nuk mund të jeni duke përdorur aplikacionin, lejet që ju dhanë janë ende në fuqi. Nëse aplikacioni ka leje për të përdorur vendndodhjen tuaj, të hyrë në aplikacione të tjera ose të përdorë mikrofonin tuaj, ai ende mund të mbajë gjurmët e smartphone-it tuaj. Pse të mos kaloni në aplikacionet tuaja dhe të çinstaloni ato që nuk ju duhen më? Fshirja e aplikacioneve të vjetra nuk është thjesht e mirë nëse doni të mbroni privatësinë tuaj, gjithashtu ndihmon smartphone tuaj të funksionojë mirë.

Kyç telefonin tënd

bllokohet në smartphoneMund të duket e qartë, por mundësimi i një ekrani të kyçjes të mbrojtur nga një pin është një nga masat më të thjeshta që mund të ndërmerrni për të mbrojtur të dhënat në telefonin tuaj. Megjithatë, shumë njerëz ende nuk kanë ekran të kyçur të aktivizuar. Kur mendoni për informacionin e ndjeshëm që keni në telefonin tuaj, përfshirë fotot, hyrjen në kartat tuaja të bankës dhe të kreditit dhe qasjen e plotë në listën tuaj të kontakteve dhe llogaritë e mediave sociale, të keni një ekran të bllokuar ka kuptim. Ju mund t’i mbroni këto informacione personale nga kushdo që përpiqet ta marrë atë duke vjedhur telefonin tuaj.

Një VPN është Ultimate në Mbrojtjen e Intimitetit

Ndërsa masat e tjera japin një shkallë të mbrojtjes, një VPN është një nga gjërat më të lehta dhe më të mira që mund të bëni për të ruajtur privatësinë tuaj në smartphone tuaj. Një VPN ju ndihmon të mbani informacionin tuaj anonim kur përdorni pajisjen tuaj.

Si punon?

Lidhja VPNKur lidheni me internetin përmes një VPN, informacioni që shkon në serverin VPN është i koduar. VPN pastaj përcjell të dhënat nga serveri i saj anonim. Kjo qasje e ndërmjetësit ju ndihmon të ndaheni nga informacioni që ju ofroni ose kërkoni. Kur të dhënat ju kthehen, duhet të shkoni së pari në VPN, kështu që dërguesi kurrë nuk ka qasje tek ju drejtpërdrejt. VPN më pas kodon informacionin dhe i dërgon tek ju. Me një VPN cilësore, informacioni juaj mbetet konfidencial. Meqenëse të gjitha të dhënat mund të drejtohen përmes VPN, ju keni një kontroll më të madh mbi atë informacion që kalon në pajisjen tuaj dhe si informohen këto informacione për ju.

Wi-Fi i sigurt publik

Kur përdorni pajisjen tuaj përmes një Wi-Fi publik, siç është në një dyqan kafeje, kriptimi i VPN ju ndihmon të mbroni ju kundër syve të këqij. Hakerët shpesh fitojnë informacione të ndjeshme duke anuar nga sinjalet që udhëtojnë përmes një lidhje publike Wi-Fi. Përdorimi i një shërbimi VPN do ta mbajë lidhjen tuaj si të sigurt sikur të jeni duke surfuar në shtëpi.

Përfitime të tjera?

Një shërbim VPN gjithashtu ofron përfitime të tjera për përdoruesit. Lidhja juaj në punë mund të bllokojë hyrjen në disa faqe interneti dhe shërbime. Duke u lidhur me një VPN, ju jeni në gjendje të shmangni ato kufizime për të hyrë në faqet që dëshironi në telefonin tuaj. Shërbimet e transmetimit të videos gjithashtu kufizojnë qasjen në përmbajtje bazuar në vendin ku jeni vendosur. Duke u lidhur me një server VPN në një pjesë të ndryshme të botës, mund të shmangni ato kufizime për të përfituar plotësisht nga ajo përmbajtje e disponueshme në internet.

Mendimet përfundimtare

Në një kohë kur skandalet e intimitetit po godasin disa nga bizneset më të mëdha, duke ndërmarrë hapa për të mbrojtur veten vetëm ka kuptim. Smartphone është vetëm një dekadë i vjetër, kështu që nuk është për t’u habitur që ne jemi ende duke mësuar se si kjo ndikon në intimitetin. Duke ndërmarrë disa hapa të thjeshtë për të mbrojtur veten, mund të keni paqe mendore sepse privatësia juaj është e mbrojtur. Për të mësuar më shumë rreth asaj se si një VPN mund të ndihmojë në ruajtjen e intimitetit tuaj, shikoni postimet tona në zgjedhjen e VPN të duhur për nevojat tuaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me