Rreziqet e privatësisë së syzeve tuaja të zgjuara | VPNoverview.com

Personi që përdor syzet e realitetit të shtuarFusha e realitetit të shtuar (AR) është një nga grailët e shenjtë të industrisë së elektronikës. Këto syze të zgjuara imponojnë grafikë në pamjen përpara jush për t’ju paraqitur informacione nga një kompjuter ose një telefon i zgjuar. Nëse ju pëlqen të jeni në avantazh, pa dyshim që po kërkoni, ose keni vetë syze të zgjuara. Shqetësimet e intimitetit nuk janë të gjitha vetëm për njerëzit që mund të kërkoni fotografi të matura, megjithëse. Në fakt, këto kompani mund të mbledhin dhe përdorin të dhëna për ju më shumë se sa keni realizuar.


Syzet e zgjuara në horizontin e afërt

Potenciali për përdorime të jashtëzakonshme të syzeve të zgjuara po bën që shumë kompani të hidhen në treg. Disa janë ose në dispozicion tani, ose vetëm rreth qoshe. Kjo teknologji ka potencialin për të përmirësuar rrënjësisht jetën tonë. Sidoqoftë, ai gjithashtu paraqet rreziqe të reja të mëdha për privatësinë tonë.

Google Glass

Google Glass bëri një spërkatje të madhe disa vjet më parë, duke u përpjekur ta sillte këtë teknologji te klientët, por shqetësimet e intimitetit e bënë kryesisht këtë jo praktike. Kjo nuk e ka ndaluar Google që të vazhdojë të zhvillojë këtë teknologji. Fillimisht e destinuar për konsumatorin e zakonshëm, Google Glass tani është përqendruar në përdorimet e ndërmarrjeve. Këto syze inteligjente u japin mundësi punëtorëve që të kontrollojnë shpejt inventarët, statusin e makinave, ose të marrin azhurnime mbi përparimin në kohë reale. Google shpreson që përdoruesit të mësohen me teknologjinë në punë, ata do ta dëshirojnë atë edhe në shtëpi.

Vallëzimi i Intel

Intel është kompania më e njohur për bërjen e procesorëve që fuqizojnë shumë nga kompjuterët e sotëm. Ata janë të gatshëm të dalin në tregun e zgjuar të xhamit me një ofertë të quajtur Vaunt. Strategjia e Intel është të bëjë më shumë me më pak. Në vend se një kufje të madhe dhe projektues të dukshëm, produkti i Intel është pothuajse i papërfillshëm në pamje. Shfaqjet janë zbehur nëse përdoruesi nuk e shikon drejtpërdrejt atë, dhe vetëm përdoruesi mund të tregojë kur është duke u përdorur.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens ka qenë në dispozicion për një grup të zgjedhur përdoruesish për ca kohë. HoloLens 2, si syzet e Google, ka për qëllim kryesisht bizneset. HoloLens punon në një version të Windows dhe kështu ngjitet bukur me ekosistemin Microsoft duke përfshirë Microsoft Office dhe softuerin e produktivitetit.

Kërcim magjik

Për vite me radhë, entuziastët e qelqit të zgjuar kanë shikuar videot promovuese Magic Leap me një çudi. Më në fund të fundit, Magic Leap lëshuar për konsumatorët në vitin 2018. Produkti premton video gjithëpërfshirëse, të imponuar direkt në fushën tuaj të shikimit. Aplikimet për këtë produkt mund të jenë praktikisht të pakufizuara. Fshehtësia e kompanisë ka ngjallur interesin dhe ka ndaluar disa të pranojnë pretendimet e tyre. Vetëm koha do ta tregojë.

Pse syzet e zgjuara mund të jenë një makth për privatësinë

Dështimi i Google Glass erdhi kryesisht për shkak se njerëzit menduan se ajo pushtoi intimitetin e tyre. Syzet e zgjuara mund të fotografojnë, regjistrojnë video dhe kapin biseda. Nëse keni qenë në dhomë me dikë që ka veshur Google Glass, mund të ndjeheni sikur çdo lëvizje juaj po shikohej dhe regjistrohej. Kjo çoi në ndalimin e Google Glass në shumë bare dhe restorante.

Nuk janë vetëm ata para kamerës së syzeve të zgjuara që mund të presin një pushtim masiv të intimitetit të tyre, megjithëse. Vetë përdoruesit janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj informacionit personal të ekspozuar përmes syzeve të tyre inteligjente. Syzet mund të jenë me përdoruesin në çdo kohë dhe në të vërtetë mund të shohin çfarëdo që përdoruesi të shikojë në shumë raste. Kjo krijon një hendek në sigurinë tuaj të privatësisë.

Syzet e zgjuara dhe shqetësimet e të dhënave të vendndodhjes

Syzet e zgjuaraReklamuesit përpiqen të marrin të dhënat e vendndodhjes nga përdoruesit. Forma të tjera të informacionit të shpërndarë në internet zakonisht përqendrohen në aktivitetet dhe interesat tuaja ndërsa jeni në internet. Të dhënat e vendndodhjes paraqesin të dhëna për jetën tuaj në botën reale. Telefoni juaj i zgjuar tashmë ofron një informacion të madh në lidhje me vendin ku shkoni, dyqanet që frekuentoni dhe si arrini atje. Syzet e zgjuara mund të ofrojnë edhe më shumë. Jo vetëm që reklamuesit mund të mësonin se ku jeni, por sa kohë keni shikuar në një ekran të veçantë, ose për sa kohë keni shpenzuar të lexoni titujt në letër në redaksinë e lajmeve. Të dhënat tuaja të vendndodhjes bëhen edhe më të sakta për reklamat në shënjestër.

Syzet e zgjuara janë të prekshme për hakerat

Si me çdo teknologji të re, duhet kohë për të zbuluar të gjitha mënyrat se si mund të jetë e ndjeshme ndaj përdorimeve me qëllim të keq. Por nëse kompjuterët në shtëpi, laptopët dhe telefonat e mençur ishin një objektiv tërheqës për hakerat, syzet e mençura janë vetëm më shumë. Nëse hakerat mund të fitojnë kontrollin e syzeve të zgjuar me një kamerë të ngulitur, ata mund të shikojnë se ju shkruani fjalëkalimet, numrat e pinit dhe çdo masë tjetër të sigurisë që ne marrim. Shkelja e intimitetit tuaj mund të shkaktojë jo vetëm siklet, por humbje financiare.

Edhe për ato syze të zgjuara pa kamera, rreziku i privatësisë është i madh. Këto syze kalojnë në njoftime të ndjeshme për vizionin tuaj. Një haker duke fituar kontrollin e pajisjes tuaj mund të lexojë njoftimet nga media juaj sociale, posta elektronike dhe mesazhet me tekst. Sepse shumë nga lidhja jonë me miqtë dhe punën është përmes internetit, kjo ekspozim i intimitetit tuaj mund të ketë pasoja shkatërruese.

Përgjigja qëndron në lëvizje përpara jo prapa

Rreziqet për privatësinë tonë nga teknologjitë e reja të tilla si syzet e mençura mund të na bëjnë të hezitojmë në rrugën përpara. Por avantazhet që ofrojnë syzet e zgjuara mund të jenë të jashtëzakonshme dhe nuk duhet të hidhen poshtë nëse mund ta shmangim atë. Përgjigja nuk do të thotë të kthehemi në ditët pa këtë teknologji, por duke vazhduar me kujdes.

Një nga mbrojtjet më të mira që mund të keni për privatësinë tuaj është një VPN cilësore. Një VPN kodon të dhënat tuaja nga dhe nga serveri VPN. Informacioni juaj dërgohet më pas nga serveri VPN në faqen e internetit ose shërbimin dhe kthehet në VPN. Për shkak se të dhënat nuk adresohen kurrë drejtpërdrejt tek ju, anonimiteti juaj ruhet, dhe ruhet intimiteti juaj. Kur çiftëzohet me teknologji siç janë syzet e mençura, kjo mund të ndihmojë në sigurimin që edhe nëse siguria juaj rrezikohet, privatësia juaj mund të mbrohet.

Për të mësuar më shumë rreth përfitimeve të përdorimit të një VPN, shikoni postimin tonë në zgjedhjen e VPN më të mirë për nevojat tuaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me