Rreziqet e privatësisë së smartwatch tuaj | VPNOverview

Imazhi i smartwatchSado të dobishëm sa janë telefonat inteligjentë, një pengesë që është bërë e qartë vitet e fundit është varësia e tyre. Telefonat inteligjentë thithin vëmendjen tonë dhe konsumojnë më shumë nga koha jonë që synojmë t’u japim atyre. Një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndihmuar goditjen e zakonit të ekranit është mjaft e çuditshme, duke shtuar një ekran tjetër në dore. Ekrani i vogël i orës inteligjente ofron vetëm informacionin që ju nevojiten. Pa ju kërkuar që të tërheqni telefonin, ka më pak të ngjarë të thithni. Ndërsa ka shumë përfitime për mbajtjen e një smartwatch, ato paraqesin rrezik për privatësinë tuaj.


Lidhja Bluetooth

Smartwatches qëndrojnë në kontakt me telefonin tuaj përmes Bluetooth. Dhe ndërsa mund ta lini telefonin tuaj prapa, ora inteligjente në dore është shpesh gjithmonë me ju. Në shtator të vitit 2017, studiuesit zbuluan një seri problemesh pothuajse në çdo pajisje Bluetooth. Këto të meta të sigurisë bëjnë që çdo pajisje Bluetooth t’i nënshtrohet hackimit. Këto hacks mund të marrin formën e viruseve që kalohen nga ora juaj inteligjente në telefonin tuaj. Probleme të tjera përfshijnë kontrollin e ransomware të pajisjes tuaj dhe infeksionin e ruterit tuaj. Një ruter i infektuar mund të përhapë kod me qëllim të keq për çdo pajisje të lidhur me Wi-Fi tuaj.

Një problem tjetër domethënës në lidhje mund të lejojë që njoftimet tuaja të përgjohen. E-mail nga banka juaj, mesazhi nga media sociale, teksti nga tjetri juaj i rëndësishëm dërgohen të gjitha përmes Bluetooth. Notdo njoftim i kaluar në smartwatch tuaj mund të përgjohet nga një lidhje e hackuar Bluetooth. Këto sulme kanë qenë të padukshme në të kaluarën. Për këtë arsye, shumica e pajisjeve nuk kanë mbrojtje kundër një pushtimi të tillë të intimitetit tuaj. Meqenëse smartfonat mbështeten shumë në Bluetooth ato janë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj këtyre dyndjeve.

A po ju dëgjon smartwatch-i juaj?

Një raport i fundit nga Këshilli Norvegjez i Konsumatorëve ka analizuar smartfonat për shqetësimet e sigurisë. Orët e zgjuara të studiuara u krijuan për t’u dhënë fëmijëve. Ata u bënë me qëllim të rritjes së sigurisë së fëmijëve. Prindërit mund të përdorin një aplikacion për të ndjekur vendndodhjen e fëmijëve dhe të kontaktojnë fëmijët e tyre përmes orës së zgjuar. Ajo që studimi i gjetur sugjeron që këto pajisje në të vërtetë mund të komprometojnë sigurinë tuaj sesa ta përmirësojnë atë.

Smartwatches testuar mund të hackohen për të fituar kontrollin e çdo aspekti të pajisjes. Hakerët mund të merrnin nën kontroll mikrofonin e orës së zgjuar dhe të dëgjonin fshehurazi fëmijët ndërsa luanin. Hakerat ishin në gjendje të tregonin kur veshësi ishte brenda ose jashtë, qoftë duke luajtur me shokë apo vetëm, dhe madje edhe kur ata ishin në gjumë. Ju mund të imagjinoni vetëm pasojat e mundshme.

Asnjë nga smartwatches në studim nuk ishte i një marke që ju ka të ngjarë të njiheni me të. Ju mund të mendoni se ngjitja me pajisje nga kompani të njohura është më e sigurt. Ndërsa këto smartwatches të njohura mund të përfshijnë kontrollet më të mira të sigurisë, ju ende mund të jeni në rrezik në mënyra të tjera. Ndërsa aplikacionet e ekranit Apple dhe Google që shkojnë në dyqanet e aplikacioneve të tyre përkatëse, aplikacionet e palëve të treta ende paraqesin një lidhje të dobët në siguri.

Si aplikacionet që përdorni mund të komprometojnë privatësinë tuaj

Aplikacionet e palëve të treta mund të kërkojnë qasje në mikrofonin, kamerën, shërbimet e vendndodhjes dhe për më tepër smartwatch. Kur instalojnë një aplikacion, shumë njerëz pranojnë çfarëdo leje që u kërkohet. Pa shqyrtuar lejet e aplikacionit, një aplikacion mund të ketë akses në shërbime të panevojshme. Kjo i jep një krijuesi aplikacioni mundësinë për të përdorur gjëra të tilla si mikrofoni i orës tuaj inteligjente për të dëgjuar ju.

Për më tepër, një aplikacion i dizajnuar dobët mund të jetë më i prekshëm nga hakerimi. Shpesh një hakeri ka nevojë thjesht për një goditje në sigurinë tuaj për të arritur qasjen në pajisjen tuaj. Pasi të jeni në sistem, ata shpesh mund të zgjerojnë aftësinë e tyre për të fituar kontrollin e shërbimeve të tjera në pajisjen tuaj. Nëse një krijues aplikacioni lë një cenueshmëri në vend, një haker mund të shfrytëzojë mundësinë për të marrë informacion nga pajisja juaj.

Informacioni i vendndodhjes zbulon më shumë rreth jush

Jogger me orë të zgjuarNjë nga përdorimet e zakonshme të smartwatches është të gjurmoni hapat dhe aktivitetet e fitnesit. Një orë inteligjente ofron informacione mbi-minutën e vendndodhjes për ju. Kjo është e vlefshme për reklamuesit që duan të dinë për dyqanet që vizitoni, restorantet që preferoni dhe çdo informacion tjetër që ata mund t’i marrin. Siç mund ta imagjinoni, kjo gjithashtu mund të jetë e vlefshme për hakerat.

Një haker me qasje në informacionin e vendndodhjes tuaj përmes orës inteligjente tuaj e di kur jeni në punë ose në shtëpi. Kur largoheni për në punë, një haker i armatosur me këtë informacion mund të vjedhë më shumë sesa thjesht informacion. Ata tani e dinë që kanë një dritare prej disa orësh për të hyrë në shtëpinë tuaj. Kur të mbërrini në punë, makina juaj, me çdo send të çmuar të lënë brenda, do të jetë pa mbikëqyrje për orë të tëra. Ka shumë shembuj të tjerë të rasteve kur rreziqet në internet përkthehen në sulme në jetën reale.

Një mënyrë tjetër që reklamuesit të fitojnë informacion të vlefshëm është duke vendosur stacione Bluetooth në të gjithë një dyqan. Njohja e rrugës tuaj përmes një dyqani mund t’i ndihmojë bizneset të dinë se ku të vendosin produktet kryesore. Ndaloni për disa momente për të konsideruar një ekran dhe se të dhënat përcjell interesin tuaj për një reklamues. Pauzë nga një dyqan dhe ata marrin një alarm. Thjesht mund të përmendet kalimi në rrugën tuaj për të punuar çdo ditë. Informacioni mund të përdoret për të ndihmuar në krijimin e reklamave më të mira për të tërhequr vëmendjen tuaj. Të dhënat e vendndodhjes janë mbreti i të dhënave të marketingut.

Si mund të mbroni veten?

Blerja e orës tuaj inteligjente nga një kompani me reputacion mund të ndihmojë në përmirësimin e sigurisë tuaj. Një kompani më e madhe, më e njohur ka më shumë për të humbur nga shkelja e sigurisë. E njëjta gjë është e vërtetë për aplikacionet që blini dhe instaloni. Aplikacionet e bëra nga kompanitë e besuara kanë më shumë të ngjarë të testohen plotësisht për vrimat e sigurisë.

Por këto masa nuk janë prova marrëzie. Edhe ndërmarrjet e njohura ngecin herë pas here. Shqyrtimi i lejeve të aplikacionit mund të ju ndihmojë të mbroni ju në rast të një dobësie të intimitetit, pavarësisht nëse synohet nga kompania apo jo. Nëse një aplikacion është hakuar, por kurrë nuk i keni dhënë lejen aplikacionit për të hyrë në mikrofonin tuaj të orës së zgjuar, mund të ketë pak që mund të bëjnë për të punuar rreth këtij kufizimi. Rishikimi i lejeve për aplikacionet e instaluara më parë zgjat vetëm disa minuta dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen e intimitetit tuaj.

Anonimizoni të dhënat tuaja me një VPN

Edhe me qasjen në orën tuaj inteligjente, këto informacione shpesh mund të jenë pak të dobishme për bizneset ose hakerat pa qenë në gjendje ta lidhin atë me informacione të tjera rreth jush. Nëse të dhënat tuaja nuk mund të lidhen me ju, mund të jetë aq shumë zhurmë e rastësishme. Theelësi për ata që ndërtojnë një profil mbi ju është të mbledhin të gjitha informacionet e disponueshme për ju në një vend. Nëse informacioni nga ora juaj inteligjente nuk mund të lidhet me profilin tuaj, është shumë më pak i dobishëm për ta.

Lidhja VPNPërdorimi i një VPN ju ndihmon të mbani aktivitetet dhe interesat tuaja private ndërsa shkoni në internet. Në vend që të lidheni direkt me faqet e internetit dhe shërbimet në internet, informacioni juaj së pari është i koduar dhe më pas i dërgohet një serveri VPN. Uebsajti merr një kërkesë nga serveri VPN dhe i kthen të dhënat në atë server sesa direkt tek ju. Për shkak se ju kurrë nuk ndërveproni drejtpërdrejt me sitin, intimiteti juaj është i siguruar. Vetëm informacionet që ju bëhen vullnetarë janë tani në dispozicion, sesa informacione rreth vendndodhjes dhe identitetit tuaj.

Një VPN me cilësi është e thjeshtë për tu vendosur dhe lidhur. Ato shpesh janë shumë të shpejta në mënyrë që të përjetoni pothuajse asnjë humbje të shpejtësisë ndërsa mbani intimitetin tuaj. Për më tepër, një VPN mund të ju ndihmojë të shmangni kufizimet në faqet e internetit që ju qaseni gjatë një firewall, për shembull, në punë. Ju gjithashtu mund të lidheni me një server në një vend tjetër për të shmangur kufizimet nga shërbimet e transmetimit video bazuar në vendndodhjen tuaj.

Për më shumë informacion në lidhje me atë se si një VPN mund t’ju ndihmojë të mbani privatësinë tuaj, shikoni postimet tona në shfletim anonim dhe shkarkim anonim.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me