Rreziqet e privatësisë së makinës suaj | VPNoverview

Makinat janë më të lidhura me botën më të gjerë se kurrë më parë. Ju thjesht mund të shtypni një buton për të marrë ndihmën në rrugë, për të zhbllokuar makinën tuaj, ose madje edhe ta filloni atë nga distanca. Për më tepër, ju mund të tërheqni udhëzimet e drejtimit në një ekran me prekje përpara se ta ndizni atë për t’u lidhur me Pandora ose Spotify. Makinat tona madje mund të ofrojnë një pikë hyrje në Wi-Fi për të gjithë në makinë. Ndërsa këto lehtësi janë të shkëlqyera për konsumatorët, ato gjithashtu mbartin rreziqe për privatësinë tonë. Ekspertët e intimitetit shqetësohen se makinat tona të zgjuara mund të ekspozojnë informacione që ne preferojmë t’i mbajmë private, dhe që ndërsa shumica prej nesh nuk janë as në dijeni të rreziqeve.


Makina juaj di më shumë se sa mendoni

Makinë e zgjuar që identifikon veturën tjetër në rrugëPër mbi pesë vjet tani, Google dhe ndërmarrje të tjera kanë posedimin e aftësisë për të prodhuar një makinë që mund të drejtohet vetë pa udhëzim njerëzor. Megjithatë, ne ende shkelim në makinat tona çdo mëngjes, të marrë pas timonit dhe të përzënë veten. Arsyeja për këtë është se kjo teknologji e re paraqet rreziqe të dukshme për sigurinë tonë dhe për këtë arsye është duke u studiuar dhe përmirësuar plotësisht derisa të jetë plotësisht i sigurt për t’u përdorur.

Rreziqet për sigurinë tonë të paraqitur nga automjetet që janë të lidhur me internet janë shumë më pak të dukshme. Në pjesën më të madhe, prodhuesit dhe konsumatorët nuk kanë hezituar të shtojnë sisteme të ekranit me prekje që lidhen me telefonat e tyre. Përfitimet e këtyre sistemeve janë shumë të mëdha, si në komoditet ashtu edhe në siguri gjatë vozitjes. Sidoqoftë, rreziqet për privatësinë tonë janë injoruar kryesisht.

Ndërsa ritmi i ndryshimit në teknologji vazhdon të përshpejtohet, është e rëndësishme të merren parasysh rreziqet e përfshira. Ne vetëm tani kemi filluar të kuptojmë dëmin e mundshëm të boshllëqeve në sigurinë (në internet). Para se të lidheni me sistemin inteligjent të automjetit tuaj, merrni disa momente për të marrë parasysh rreziqet për privatësinë tuaj. Këtu janë disa pyetje dhe rreziqe të mundshme që ju mund të dëshironi të jenë të vetëdijshëm.

Kush zotëron të dhënat tuaja?

Do makinë moderne gjeneron ton të dhëna madje edhe me makinë më të shkurtër. Shpejtësia, nxitimi, rpm i motorit dhe më shumë – gjithçka kontrollohet dhe matet nga kompjuteri i makinës suaj. Ky informacion është i disponueshëm lehtësisht nga automjeti dhe madje mund t’i transmetohet prodhuesit për grumbullim. Prodhuesit e makinave shpesh e konsiderojnë veten si pronarë të këtij informacioni, ndërsa ai thotë shumë për ju dhe sjelljen tuaj të makinës.

Sistemet e sofistikuara që ju lejojnë të lidhni telefonin tuaj me ekranin e prekjes në makinën tuaj, janë ndërtuar në automjet. Vetë ekrani, sistemi stereo dhe kontrollet e navigimit janë të gjitha pjesë e sistemit me të cilin lidheni. Kjo na çon në një pyetje të rëndësishme. Ndërsa informacioni juaj kalon nëpër këto sisteme, a mbani pronësinë e tij?

Pak prodhues të makinave, nëse ka, parashikojnë se kush zotëron të dhënat që kalojnë nëpër sistemet e tyre të zgjuara. Këto janë shumë të dhëna, duke filluar nga vendndodhja juaj deri tek mesazhet tuaja dhe numrat e telefonit të miqve më të mirë. Routedo rrugë që ju merrni është hartësuar nga sistemi, dhe njoftimet tuaja të postës elektronike dhe mediave sociale kalohen gjithashtu përmes tij. Muzika që dëgjoni nga llogaria e Pandora ose Spotify e telefonit tuaj kalon gjithashtu në sistemin e informacionit të makinës suaj. Sa prej këtyre të dhënave mund t’i qasen prodhuesit dhe kush zotëron të gjitha ato informacione për ju?

Të dhënat rreth vendndodhjes suaj janë të vlefshme

Harta me vendndodhjenReklamuesit vazhdimisht dëshirojnë më shumë informacione rreth konsumatorëve. Sa më i saktë të jetë profili juaj, aq më mirë ata mund t’ju shesin produktet e tyre. Kjo është arsyeja pse kompanitë si Google janë në gjendje të fitojnë miliarda dollarë. Google mbledh informacione rreth reklamave në të cilat klikoni, kërkimet tuaja në internet dhe më shumë. Kjo u mundëson atyre të ndërtojnë një profil tepër të saktë për ju. Në përgjithësi, megjithatë, këto të dhëna kufizohen në aktivitetet tuaja në internet.

Të dhënat e vendndodhjes mund t’u japin reklamuesve informacion të vlefshëm në lidhje me jetën tuaj jashtë internetit. Aty ku jetoni, punoni dhe bleni nuk është më vetëm biznesi juaj. Nëse jeni pyetur në mënyrë specifike, nuk do të keni asnjëherë dëshirë t’i dorëzoni të gjitha këto informacione tek një reklamues, megjithatë është e paçmueshme për ndërtimin e një profili të saktë. Të dhënat e vendndodhjes mund të zbulojnë kur filluat të vizitoni një mjek të ri, ku i lini fëmijët tuaj në shkollë, çfarë ore pushoni për punë dhe sa kohë keni kaluar ngecur në trafik.

Ky informacion është i disponueshëm përmes sistemit inteligjent të informacionit të makinës suaj. Meqenëse këto të dhëna janë të vlefshme, pothuajse me siguri mund të përdoren për të ndihmuar reklamuesit të ndërtojnë profilin tuaj. Mbrojtja e intimitetit tuaj nuk do të bëhet kurrë një përparësi e lartë për prodhuesit e makinave, përveç nëse bëhet një përparësi e lartë për ju. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për rreziqet.

Makina juaj mund të bllokohet

Ju mund të keni dëgjuar histori rreth hakerave që marrin përsipër kontrollet e një makine. Me mjetet dhe aksesin e duhur, një haker mund të shfrytëzonte kontrollin e prishjeve, motorit, fenerëve dhe funksioneve të tjera të kujdesit tuaj. Sidoqoftë, kjo për fat të mirë kërkon që hakeri të fitojë qasje fizike në automjetin tuaj për një periudhë kohe. Prandaj, shanset që kjo të ndodhë me ju janë ende të largëta. Vetëm sigurohuni që të lejoni vetëm njerëzit që i besoni brenda makinës tuaj, kështu që të jeni të sigurt se i vetmi që kontrollon makinën gjatë kohës që po drejtoni, është ju.

Përvetësimi në sistemin e informacionit të makinës suaj të zgjuar, nga ana tjetër, është shumë më e lehtë. Makina juaj zakonisht lidhet me telefonin tuaj përmes një lidhje Bluetooth. Fatkeqësisht, Bluetooth nuk është plotësisht i sigurt. Ekzistojnë disa mënyra në të cilat kjo lidhje mund të rrezikohet. Kjo lejon që hakerat të fitojnë qasje në informacionin që rrjedhin përmes lidhjes. Për shkak se kjo dobësi ishte më parë e padukshme, nuk kishte asnjë siguri për të. Prandaj, informacioni që kalon përmes sistemit të informacionit inteligjent të makinës suaj mund të jetë i gabueshëm për këdo që kalon automjetin tuaj, për sa kohë që ata kanë pajisjet e duhura.

Farë ju qëndroni për të humbur

Nëse informacioni që kalon përmes sistemit të informacionit të makinës tuaj është i hakuar ose u është shitur reklamuesve, ky është një sulm ndaj intimitetit tuaj. Kushdo që ka qasje në këtë informacion mund të lexojë njoftimet nga emaili juaj ose media sociale. Ata mund të zbulonin lehtësisht se ku jetoni dhe ku punoni. Duke vërejtur tendencat në të dhënat tuaja, një haker mund të dijë se çfarë ore ju lini për punë, duke e lënë shtëpinë tuaj të hapur për vjedhje. Në fund të fundit, hajdutët do të dinë saktësisht se kur do të bëjnë grevë pa qenë aty atje për t’i ndaluar.

Përtej informacionit të ndjeshëm që mund të ndahej pa dijeninë tuaj, thjesht sensi i pushtimit të intimitetit që vjen nga marrja e një personi në jetën tuaj private mund të ketë pasojat e tij gjithashtu. Pasi të shkelet, ndjenja juaj e intimitetit nuk mund të kthehet kurrë në të njëjtën mënyrë. Paqja e mendjes që keni tani mund të bëhet lehtësisht histori pasi diçka serioze të ndodhë për shkak të humbjes së intimitetit. Atëherë, çfarë mund të bëni për të mos lejuar që kjo të ndodhë? Kemi disa sugjerime për ju.

Si mund ta mbroni privatësinë tuaj?

Si të gjitha pajisjet e tjera elektrike, makinat kanë evoluar dhe ka të ngjarë të vazhdojnë të evoluojnë në të ardhmen. Për më tepër, reklamuesit, hakerat dhe grupet e tjera do të vazhdojnë të kërkojnë informacionin tuaj personal. A do të thotë kjo që duhet të heqësh dorë nga teknologjia moderne dhe të marrësh një makinë të vjetër pa ekran me prekje ose lidhje Bluetooth? Jo domosdoshmërisht. Ndiqni këto këshilla të mëposhtme dhe do të jeni mirë të shkoni.

Kërkoni politikën e privatësisë

Listoni me xham zmadhuesKur blini një makinë, mos kini frikë të pyesni mbi politikën e privatësisë së prodhuesit. Mos u habitni nëse shitësi nuk ka një përgjigje të lehtë as për ju. Politika e privatësisë do t’ju tregojë se çfarë ndodh me informacionin tuaj, kush ka qasje në të dhe kush i zotëron ato. Kjo është e rëndësishme që ju ta dini.

Mbani në mend se mund të duhet një kohë që shitësi të gjejë politikën, pasi jo shumë njerëz priren ta kërkojnë atë. Sidoqoftë, nëse ju së bashku me të tjerët vazhdoni të insistoni në rëndësinë e kësaj çështje, tregtarët do të vini re dhe do të fillojnë të bëjnë presion për ndryshime gjithashtu. Në vend që të siguroheni që politika e intimitetit të automjetit tuaj aktual përshtatet me dëshirat tuaja, ju gjithashtu do të punoni drejt sigurimit të politikave në të ardhmen do të marrë më seriozisht privatësinë e klientit.

Mos u lidh kur nuk të duhet

Para se të lidheni me sistemin e zgjuar të automjetit tuaj, merrni një moment të mendoni nëse ju sjell përfitime në atë udhëtim të veçantë. A do të përdorni navigimin? Mund të prisni për të parë njoftimet deri sa të arrini destinacionin tuaj? Në vend që të lidheni pa zakon, merrni parasysh rreziqet e mundshme përpara kohe. Nëse nuk jeni gjithmonë i lidhur, makina juaj nuk do të dijë gjithçka për ju.

Anonimizoni të dhënat tuaja me një VPN

Makina juaj vështirë se mund të mbledhë të dhënat tuaja dhe të rrezikojë privatësinë tuaj nëse nuk ka ndonjë informacion personal për të mbledhur në radhë të parë. Kjo është arsyeja pse gjithmonë duhet të ndërmerrni hapa për të ngritur intimitetin tuaj përpara se të lidheni me Bluetooth. Të dhënat anonime që nuk të çojnë mbrapa ty janë pothuajse të padobishme për palët e treta. Nëse mund të bëni hapa të thjeshtë për tu distancuar nga informacioni juaj, ju këshillojmë ta bëni një gjë të tillë. Një mënyrë e thjeshtë për të mbajtur informacionin tuaj anonim është të përdorni një VPN.

Kur lidheni përmes një VPN, të dhënat tuaja janë të koduara para se të dërgohen në një server anonim VPN. Nga atje, është dërguar në destinacionin që po përpiqesh të arrish. Në këtë mënyrë, ju nuk lidheni direkt me një uebfaqe ose shërbim online. Të gjitha të dhënat tuaja gjithmonë kalojnë së pari në serverin VPN. Ai server kalon kërkesën tuaj dhe merr informacionin nga faqja e internetit. Për shkak se shërbimi në internet nuk merret kurrë me ju direkt, si me kërkesën ashtu edhe ju mbeteni privat. VPN më pas kodon të dhënat dhe i dërgon përsëri te ju.

Kjo qasje e ndërmjetësit mbron privatësinë tuaj, ndërsa siguron akoma qasje me shpejtësi të lartë në shërbimet në internet nga të cilat varet. Për më tepër, një VPN mund t’ju ndihmojë të shmangni kufizimet gjeografike ose muret e zjarrit midis jush dhe informacionit specifik. Për të mësuar më shumë rreth VPN-ve të ndryshme dhe si mund të ndihmojnë në mbrojtjen e intimitetit tuaj, shikoni postimin tonë në zgjedhjen e VPN më të mirë për nevojat tuaja.

Mendimet përfundimtare

Opsionet që makinat moderne ofrojnë shoferët e tyre janë jashtëzakonisht të dobishme dhe argëtuese. Sidoqoftë, është mirë të jesh pak i kujdesshëm edhe ndaj kësaj teknologjie. Sigurohuni që kompanitë të mos mbarojnë me informacionin tuaj personal duke marrë përgjegjësinë për privatësinë tuaj. Nëse kontrolloni politikën e privatësisë së prodhuesit të automjetit tuaj, qëndroni të shkëputur kur të mundeni dhe përdorni një VPN për të mbrojtur të dhënat tuaja, do të keni shumë pak për t’u shqetësuar. Me këto këshilla, ju mund të vazhdoni të shijoni të gjitha avantazhet e të pasurit një makinë moderne pa stresin shtesë të një shkeljeje të mundshme të intimitetit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me