Privatësia në Mac: Si të ndryshoni cilësimet tuaja | VPNOverview

Linja Mac e kompjuterave janë disa nga më të mirët në treg sot. Si në specifikimet e papërpunuara, ashtu edhe me efikasitetin, një Mac është i vështirë për tu mposhtur. Apple është gjithashtu i përkushtuar fuqimisht për t’i bërë tiparet e intimitetit transparent për përdoruesit. Shumë përdorues nuk arrijnë të kuptojnë rëndësinë e marrjes së kohës për të rregulluar tiparet e tyre të intimitetit, gjë që i lë ata të prekshëm nga ekspozimi i informacionit personal në internet. Në vetëm disa minuta, mund të rregulloni cilësimet e intimitetit të Mac-it tuaj për të siguruar të dhënat tuaja.


Privatësia në Mac

Mac ka kohë që ka një reputacion për sigurinë dhe privatësinë. Intimiteti i përdoruesit ka qenë një përparësi për Apple për vite me rradhë. Fatkeqësisht, në vitin e kaluar, ka pasur disa pengesa në publik. Ndërsa Apple mbetet publikisht i përkushtuar për sigurinë dhe privatësinë, disa gabime të mëdha kanë dalë në dritë, veçanërisht me lëshimin e azhurnimit të High Sierra për Mac. Një gabim veçanërisht problematik u shfaq në shtator të vitit 2017 që lejoi përdoruesit të fitojnë qasjen në rrënjë duke shtypur “root”. Kjo do të lejonte qasje pothuajse të pakufizuar në të gjitha të dhënat në një Mac të prekur.

Ndërsa Apple ka rregulluar gabimet shpejt, nganjëherë madje edhe copëza ka qenë e rrënuar nga gabimet. Kjo i lë shumë përdorues të pyesin nëse nuk ka akoma dobësi të tjera që rri kot në Mac-et e tyre. Ndryshimi i cilësimeve të intimitetit tuaj mund të ndihmojë që të dhënat tuaja të mos komprometohen në rast të shfaqjes së gabimeve të reja.

Mbajini larg hackerët

hackerMbrojtja e firewall është një veçori standarde e nevojshme në të gjithë kompjuterët e lidhur me internet. Mac vjen me një mur zjarri të ndërtuar në kompjuter, por kjo veçori nuk është gjithmonë e ndezur si parazgjedhje. Një nga gjërat e para që duhet të bëni për të mbrojtur Mac tuaj është të siguroni që firewall-i juaj të jetë aktivizuar.

Hapni Preferencat e Sistemit dhe klikoni në ‘Security & Privatësia. ”Këtu do të gjeni disa cilësime për tu përshtatur për të ndihmuar në mbrojtjen e Mac tuaj. Klikoni në kutinë në pjesën e poshtme të majtë të kutisë së dialogut dhe shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj për të mundësuar hyrjen në këto cilësime.

Klikoni në butonin “Firewall” për të tërhequr cilësimet e Firewall. Tani klikoni në “Ndizni Firewall”. Ju gjithashtu mund të rregulloni cilësimet e Firewall-it duke klikuar në butonin Opsionet e Firewall-it. Këtu mund të ndryshoni se cilat aplikacione dhe shërbime mund të dërgojnë ose marrin të dhëna përmes Firewall. Kjo mund të jetë e dobishme nëse doni të bllokoni kryesisht të gjitha aplikacionet, përveç një ose dy..

Kriptoni të dhënat tuaja

Pavarësisht se sa mirë e siguroni sistemin tuaj, ekziston ende mundësia që një haker i vendosur të mund të fitonte qasje në të dhënat tuaja. Ndërsa kriptimi i skedarëve tuaj mund t’ju shkaktojë pakënaqësi, është e rëndësishme. FileVault siguron që të dhënat tuaja janë të palexueshme edhe kur janë vjedhur.

FileVault siguron informacionin tuaj duke koduar të gjitha skedarët në Mac tuaj. Kjo kërkon ca kohë që rutina e kriptimit të funksionojë kur e aktivizoni për herë të parë atë. Ekziston edhe shqetësimi për të pasur nevojë të futni fjalëkalimin tuaj çdo herë që dëshironi të hapni një skedar. Sidoqoftë, ky është një çmim i vogël për të paguar paqen e mendjes që vjen nga njohja e të dhënave tuaja është e sigurt.

Në ‘Sigurinë & Ekrani i privatësisë, kliko në skedarin FileVault. Klikoni butonin e etiketuar, “Ndizni FileVault …” për të filluar procesin. Do t’ju jepet një çelës rikuperimi. Ju duhet të përdorni ose çelësin e rimëkëmbjes ose fjalëkalimin e llogarisë tuaj për të zhbllokuar skedarët në kompjuterin tuaj. Nëse harroni të dyja këto, do të humbni të gjitha qasjet në ato skedarë.

Kontrolloni Lejet e Aplikacionit tuaj

Aplikacionet kanë nevojë për leje për të hyrë në shërbime kritike në Mac-in tuaj. Ndonjëherë, këto aplikacione mund të përdorin informacione që nuk janë rreptësisht të nevojshme që aplikacioni të bëjë punën e vet. Në cilësimet e intimitetit mund të zgjidhni cilat aplikacione kanë qasje në çfarë informacioni.

Nga ‘Siguria & Ekrani i privatësisë, kliko në butonin “Privatësia”. Një nga vendimet më të rëndësishme që mund të merrni për të mbrojtur privatësinë tuaj është të kufizoni qasjen në vendndodhjen tuaj. Ndërsa burimet e tjera të informacionit mbështeten në mënyrën se si ju përdorni në internet ose përdorni vetë Mac, shërbimet e vendndodhjes mund t’u tregojnë prodhuesve të aplikacioneve shumë për atë se kush jeni dhe çfarë bëni jashtë linje.

Klikoni në “Shërbimet e vendndodhjes” në panelin e majtë. Kjo do të sjellë një listë të të gjitha aplikacioneve në Macin tuaj që mund të hyjnë në vendndodhjen tuaj. Fshij çdo aplikacion që nuk dëshiron të lejosh hyrjen në të dhënat e vendndodhjes suaj.

Në një mënyrë të ngjashme, mund të kufizoni se cilat aplikacione kanë qasje në informacionin tuaj të kontaktit, kalendarin tuaj dhe kujtesat tuaja. Thjesht kontrolloni çdo aplikacion në kategorinë e duhur për të marrë përsëri kontrollin e intimitetit tuaj.

A po dëgjon Siri për ju?

Logoja SiriEkziston një shaka midis ekspertëve të intimitetit që shkon, ‘Amerikanët dikur shqetësoheshin për qeverinë duke u përgjigjur telefonat dhe shtëpitë e tyre, tani ata paguajnë Apple për ta bërë atë për ta.’ Ndërsa Apple mban të dhënat e mbledhura nga Siri janë të sigurta, është e vërtetë që Siri po dëgjon çdo bisedë për të marr fjalë kyçe drejtuar asaj. Siri gjithashtu mund të lexojë email dhe mesazhe private, si dhe përmbajtjen e dokumenteve tuaja. Ky informacion shpesh ruhet dhe analizohet për të përmirësuar shërbimet. Nëse jeni të shqetësuar për aftësinë e Siri për të dëgjuar brenda jush përmes Mac tuaj, duhet ta çaktivizoni atë.

Nga ekrani i Preferencave të Sistemit, klikoni në ikonën Siri. Direkt nën logon Siri në ekranin Siri, mund të zgjidhni “Aktivizoni Siri” për të çaktivizuar shërbimin nga Mac-i juaj.

Qëndrimi anonim në një botë të lidhur

Ndërsa më shumë informacione tona bëhen të disponueshme për reklamuesit dhe të tjerët në internet, mbajtja private e informacionit personal bëhet më shumë një sfidë. Përdorimi i një VPN është një nga hapat më të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të siguruar mbrojtjen e intimitetit tuaj sot.

Kur lidheni duke përdorur një shërbim cilësor VPN, të dhënat tuaja janë të koduara ndërsa udhëtojnë drejt dhe nga serveri VPN. Trafiku juaj udhëton përmes serverit VPN dhe është i koduar. Kjo qasje e ndërmjetësit do të thotë që ju të mbeteni anonim në shkëmbimin e informacionit. Ju mund të vini re reklamat që shihni ndërsa në internet nuk janë më aq të personalizuara si më parë. Ky është një rezultat i reklamuesve që nuk kanë asnjë mënyrë për të lidhur aktivitetet tuaja në internet në adresën tuaj IP.

Ka shumë përfitime për të përdorur një VPN përtej privatësisë. Për të mësuar më shumë rreth asaj se si një VPN mund t’ju ndihmojë, lexoni postimin tonë për zgjedhjen e VPN më të mirë për nevojat tuaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me