Merrni përgjegjësinë për cilësimet tuaja të intimitetit në iPhone ose iPad

Produktet e Apple janë elegant, të lehtë për t’u përdorur dhe të afta të bëjnë përshtypje edhe përdoruesit më të kërkuar. Dyqani i Apple App shfaqet në mënyrë rigoroze për cilësi. Apple gjithashtu siguron që krijuesit e aplikacioneve nuk po shfrytëzojnë privatësinë tuaj pa dijeninë tuaj. Por aplikacionet mund të ofrojnë arsye legjitime të tingullit për të hyrë në të dhënat në telefonin tuaj. Këto të dhëna mund të zbulojnë më shumë për ju sesa dëshironi. Duke kuptuar cilësimet e intimitetit tuaj, ju mund të mbroni privatësinë tuaj dhe të siguroni që të dhënat tuaja të mbeten të sigurta.


Pse çështjet e privatësisë

Cilësimet e intimitetit iPhone iPhoneNdoshta ju keni shqetësuar skandalet e fundit që tregojnë kompanitë që abuzojnë me përdorimin e tyre të të dhënave private. Ndoshta po i jepni fëmijës tuaj një iPhone ose iPad dhe dëshironi të mbroni privatësinë e tyre ndërsa përdorin pajisjen. Ka shumë arsye të mira për të ndërmarrë hapa për të mbrojtur privatësinë tuaj ndërsa përdorni një iPhone ose iPad.

Shumica e shërbimeve dhe aplikacioneve falas bëjnë fitimet e tyre duke shitur reklama në shërbimin e tyre. Reklamuesit paguajnë më shumë për të treguar reklamat e tyre për klientët e interesuar në produktin e tyre. Për t’iu përgjigjur nevojave të tyre, prodhuesit e aplikacioneve dhe faqeve të internetit mbledhin të dhëna për ju ndërsa përdorni shërbimin e tyre dhe ua shesni këtë informacion reklamuesve. Të dhënat tuaja përfshijnë informacione private në lidhje me çështjet mjekësore, fëmijët tuaj, të ardhurat dhe të dhëna të tjera të ndjeshme që nuk mund t’i zbuloni me dëshirë.

Apple mbledh të dhënat tuaja për t’i mbajtur ato anonime. Por disa kompani do të shesin informacionin tuaj në mënyra që mund të gjurmohen për ju. Nëse këto të dhëna nuk janë të siguruara, hakerat mund të futen dhe të vjedhin informacionin. Kjo potencialisht mund të shkaktojë siklet ose edhe një ndjenjë shkeljeje kur informacioni juaj zbulohet në internet.

Rregullimi i cilësimeve të intimitetit ju ndihmon të merrni kontrollin e informacionit tuaj. Ajo gjithashtu shton një shtresë të sigurisë për të parandaluar që informacionet tuaja të keqpërdoren ose vjedhen.

Rregulloni Cilësimet e Vendndodhjes suaj

Informacioni për vendndodhjen mund të japë disa nga informacionet më të vlefshme për reklamuesit ose këdo tjetër që ka qasje në të dhënat tuaja. Shumica e të dhënave të mbledhura rreth jush në pajisjen tuaj përfshijnë vetëm atë që bëni kur përdorni iPhone ose iPad. Të dhënat e vendndodhjes zbulojnë se çfarë bëni në botën reale. Dyqanet që i frekuentoni, kur shkoni në ndonjë vend të ri, dhe çfarë kohe ju shkoni në një vend zbulon shumë se kush jeni dhe cilat janë interesat tuaja.

Hapni “Parametrat” ​​dhe trokitni lehtë mbi “Intimitet”. Këtu do të gjeni shumë cilësime të dobishme që mund t’i rregulloni për të mbrojtur privatësinë tuaj. Gjeni dhe trokitni lehtë mbi “Shërbimet e vendndodhjes”. Këtu mund të zgjidhni ose aplikacione individuale për tu lejuar hyrjen në të dhënat e vendndodhjes suaj ose mund të klikoni rrëshqitësin në krye të ekranit për të fikur shërbimet e vendndodhjes për të gjitha aplikacionet në iPhone ose iPad tuaj.

Menaxhoni Apple Analytics

Në versionet më të vjetër të iOS, Analytics u quajt ‘Diagnostics & Përdorimi ‘. Kjo zonë mbulon informacionin që ndahet me Apple nga pajisja juaj. Disa nga këto të dhëna janë të dobishme për t’u shpërndarë dhe ndihmojnë që Apple të mund ta mbajë pajisjen tuaj të funksionojë pa probleme. Të dhënat e tjera që transmetohen mund të duken më tërheqëse. Të dhënat e transmetuara mund të përfshijnë të dhënat e shëndetit dhe veprimtarisë suaj, të cilat mund të mos ndani komoditet me Apple.

Në aplikacionin Parametrat, trokitni lehtë mbi “Analytics”. Zgjidhni cilësimet që nuk i ndani mirë dhe zgjidhni shiritin e shiritit për të fikur ndarjen e këtij informacioni. Kjo mund të përfshijë të dhëna analitike, të dhëna të ndara me zhvilluesit e aplikacioneve në lidhje me rrëzimet e aplikacioneve dhe mënyrën e përdorimit të aplikacioneve të tyre. Për më tepër, analiza të iCloud që mund të përfshijë të dhëna të mbledhura nga përdorimi Siri.

Ju Kontrolloni Lejet e Aplikacionit

Kur instaloni një aplikacion, zakonisht kërkon leje për të hyrë në disa shërbime nga telefoni juaj. Këto shërbime mund të përfshijnë vendndodhjen, hyrjen në mikrofon, mundësinë e përdorimit të aplikacioneve të tjera, kontaktet tuaja dhe pajisjet e lidhura. Ndërsa një aplikacion mund të mos ketë funksionalitet të plotë pa qasje në të gjitha shërbimet që ai kërkon, ju jeni përgjegjës për cilat shërbime aplikacioni merr për të përdorur.

Nga aplikacioni “Parametrat”, trokitni lehtë mbi “Intimitet”. Aty mund të zgjidhni secilën aplikacion dhe të kaloni lejet Klikoni në shiritin pranë çdo shërbimi ose aplikacioni për të fikur ose ndezur lejen.

Ndjekja e reklamave është kryesore për privatësinë

Shumica e të dhënave tuaja të ndjeshme ndahen vetëm me qëllim të reklamimit. Marrja nën kontroll e gjurmimit të reklamave është një nga hapat kryesorë që mund të ndërmerrni për të mbrojtur privatësinë tuaj. Kufizimi i gjurmimit të reklamave në pajisjet iOS kufizon mënyrën se si të dhënat mund të përdoren për reklama për ju.

Në aplikacionin “Parametrat” ​​trokitni përsëri në “Intimitet” përsëri. Shkoni te “Reklamimi”. Klikoni në rrëshqitësin pranë “Kufizimi i Ndjekjes së Reklamave” për të kufizuar mënyrën e përdorimit të të dhënave tuaja nga reklamuesit. Duhet të theksohet se kjo nuk eliminon ndjekjen e reklamave, ajo vetëm e kufizon atë. Për të përmirësuar më tej privatësinë tuaj, trokitni lehtë mbi ‘Rivendosni Identifikuesin e Reklamimit’. Duke vepruar kështu do të eliminojë informacionin e shënuar në ID tuaj personale.

Më shumë informacion mbi mënyrën se si iOS përdor informacionin tuaj për të rregulluar reklamat për ju është në dispozicion nën “Shikoni Informacionin e Reklamës”. Kjo do të tregojë informacionin që përdor iOS për të ndihmuar reklamimin në shënjestër personalisht.

Safari Mos Ndiqni

logoja e safaritUebfaqet shpesh përcjellin sitin nga vjen dhe faqen ku shkoni pas vizitës së tyre. Nëse ajo faqe partnerë me reklamues të tjerë si Twitter ose Facebook, ata mund të ndajnë informacionin me ta. Aktiviteti juaj ndihmon në krijimin e një profili më të plotë të interesave dhe aktiviteteve tuaja në internet. Devicesshtë e mundur në pajisjet iOS, për të kufizuar sasinë e ndjekjes që ndodh kur shfletoni në internet duke përdorur Safari.

Në aplikacionin “Parametrat”, trokitni lehtë mbi “Safari” dhe shikoni seksionin “Intimitet dhe Siguri”. Këtu mund të zgjidhni të bllokoni cookies në pajisjen tuaj dhe “Pyetni Uebfaqe që të mos Më Ndiqni”. Kjo do të kufizojë ndjekjen e më shumë faqeve të internetit në adresën tuaj IP.

Fitimi i më shumë intimitetit

Shtrëngimi i cilësimeve të intimitetit tuaj është një hap i mirë drejt sigurimit të intimitetit tuaj në internet. Shumë njerëz gjithashtu preferojnë që siguria e njohjes së informacionit të tyre është më anonim, veçanërisht kur përdorni shërbime dhe faqe në internet. Mjerisht, vetëm ndryshimi i cilësimeve të intimitetit tuaj nuk është një mbrojtje e drejtë e intimitetit tuaj. Për të vërtetë të përpiqeni të qëndroni anonim në internet, ju mund të dëshironi të merrni një VPN.

Lidhja VPNKur lidheni me një VPN cilësore, informacioni juaj është i koduar dhe dërguar në një server të largët. I gjithë trafiku juaj kalon përmes serverit VPN, në vend që të drejtpërdrejtë nga ju në faqen e internetit ose aplikacionin. Kjo ndihmon në mbajtjen e informacionit në lidhje me vendndodhjen tuaj dhe aktivitetet e uebit. Një VPN me cilësi është i lehtë për t’u përdorur dhe rrit privatësinë tuaj në internet.

Një VPN gjithashtu mund të sigurojë përfitimet e shtuara për të shmangur kufizimet gjeografike për transmetimin e shërbimeve video. Ju gjithashtu mund të përdorni një VPN për të punuar rreth mureve të zjarrit të instaluar në punën tuaj. Për shkak se të dhënat janë të koduara, ju keni paqen e mia të dini se vetëm ju e dini se çfarë jeni duke bërë në internet. Mësoni më shumë rreth asaj se pse një VPN mund të jetë një zgjedhje e mirë për ju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me