Menaxhoni cilësimet e intimitetit në aplikacionin tuaj të fitnesit | VPNOverview

Pavarësisht nëse na pëlqen apo jo, edhe detajet më të veçanta të jetës së përditshme kanë zhvilluar komponentë dixhital. Nga frigoriferë të lidhur me Wi-Fi dhe ndriçimi tek kontrolli i të gjithë shtëpisë i ndihmuar nga AI, pasi teknologjitë vazhdojnë të përparojnë, kështu edhe lidhja jonë. Fitnesi fizik personal nuk është përjashtim, siç dëshmohet nga moria e gjurmuesve të kalorive në dispozicion, regjistruesve të rrugëve dhe planifikuesve të stërvitjes. Ka mijëra aplikacione të fitnesit në kundërshtim për t’ju shoqëruar në udhëtimin tuaj në palestër, dhe shumë janë mjaft efektive. Sidoqoftë, ata kanë tendencë të kërkojnë shumë informacion personal. Një person i ndërgjegjshëm për intimitetin do të dëshirojë të ekzaminojë se sa akses i japin një aplikacioni të ri. Në këtë artikull, do të gjeni një përmbledhje të lejeve themelore që kërkojnë aplikacionet e fitnesit dhe një shpjegim se përse duhet apo nuk duhet të ju shqetësojnë.


Lejet e zakonshme të aplikacionit të fitnesit dhe përdorimet e tyre

Pothuajse çdo aplikacion smartphone që ekziston kërkon leje të caktuara për të kryer funksionet e tij themelore. Kjo është veçanërisht e vërtetë për aplikacionet e fitnesit që duhet të mbledhin dhe përpunojnë informacione të ndjeshme. Për shembull, ata mbledhin vendndodhjen tuaj të ngushtë, statusin e lidhjes dhe matjet e performancës. Këtu është një listë e lejeve që kërkohen më shpesh dhe funksionet e tyre.

rrjet

Si shumë nga këto kategori, leja e Rrjetit është në fakt disa leje në një pako. Aplikimet me këtë qasje mund të kryejnë veprime si ndryshimi i llojit tuaj të lidhjes (Wi-Fi, 4G, LTE etj.) Dhe parandalimin e telefonit tuaj nga gjumi. Kjo duket si shumë fuqi për të dhënë një program të vetëm, por realiteti është që shumë aplikacione të fitnesit thjesht e përdorin atë për të sinkronizuar të dhënat e tyre. Si shumica e aplikacioneve, aplikacionet e fitnesit zakonisht nuk ruajnë të dhëna në telefonin tuaj, por në një server të centralizuar.

Aplikacionet kërkojnë lejen e rrjetit për të transferuar të dhënat përmes lidhjes aktuale aktive. Me aplikacione të njohura, me reputacion si Strava, Garmin, MapMyRun dhe MyFitnessPal, kjo leje nuk duhet të jetë një shqetësim i madh për sigurinë, por kjo nuk do të thotë se është plotësisht dashamirës. Disa aplikacione mund të kërkojnë transferimin e të dhënave përmes një lidhjeje “joaktive” e cila mund të ndikojë si në të dhënat ashtu edhe në përdorimin e baterisë.

Blerjet brenda aplikacionit

Aplikimet kanë nevojë për këtë leje për të ngarkuar llogarinë tuaj për azhurnime dhe veçori premium, si fikja e reklamave ose rritja e ndërveprimit të aplikacionit. Pa këtë leje, Google Play do të refuzojë çdo përpjekje të transaksionit monetar. Kjo leje është standarde dhe nuk duhet të shkaktojë alarm, por sigurohuni që gjithmonë të dini se kush po përdor telefonin tuaj. Ka shumë histori të prindërve të lënë përgjegjës për blerjet e bëra nga fëmija i tyre kur ata nuk po kërkonin.

Lidhur: The identitet leja ndihmon lejen e blerjes brenda aplikacionit. Ai lejon aplikacionet të lexojnë dhe verifikojnë informacionin e llogarisë gjatë çdo transaksioni.

Kontaktet

Leja e Kontakteve ndonjëherë është e diskutueshme pasi lejon një aplikacion të hyjë në librin e adresave të telefonit tuaj. Aplikacionet përdorin këtë leje për t’ju lidhur me miqtë në të njëjtën platformë dhe për të ftuar jo-përdorues në shërbim përmes adresës së tyre të emailit, direkt nga ndërfaqja e përdoruesit. Aplikimet thonë se ata nuk e përdorin lejen nëse përdoruesi nuk do të përdorë me qëllim një funksion që e kërkon atë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të dini se, me lejen e ndezur, aplikacioni mund t’i lexojë këto informacione në çdo kohë dhe pa njoftime.

Kjo leje shpesh mund të bllokohet pa ndikuar në funksionalitetin e një aplikacioni. Përdoruesit Android mund ta bëjnë këtë duke hapur Cilësimet e Pajisjes > Apps > * Emri i Aplikimit * > Lejet dhe çaktivizimi i Kontakteve të ndërprera.

Storage / Media

Lejet e mediave lejojnë një aplikacion të hyjë në përmbajtjen e ruajtjes së brendshme dhe kartës SD të pajisjes suaj. Aplikacionet e përdorin atë për veprime si ngarkimi i fotove dhe ruajtja dhe eksportimi i statistikave. Ndërsa ka shumë të ngjarë të jeni në rregull duke lejuar këtë qasje në aplikacione me reputacion, vlen të përmendet se është e mundur të ktheni ose çaktivizoni këtë leje përmes cilësimeve të telefonit tuaj.

vend

Leja e Vendndodhjes u jep aplikacioneve qasje si në vendndodhjen tuaj të përafërt ashtu edhe në vendin tuaj të saktë. Duke analizuar shërbimet e lidhjes përreth jush, si pajisjet Wi-Fi dhe kullat e qelizave, një aplikacion mund të përcaktojë vendndodhjen tuaj të përgjithshme dhe ta përdorë atë për t’ju shërbyer reklamave të bazuara në gjeo-bazë. Vendndodhja juaj e saktë rrjedh nga GPS e telefonit tuaj dhe lejon shërbimet të përcaktojnë vendndodhjen tuaj brenda disa metrash. Përveç përdorimit të tij për të shërbyer reklama të lidhura me vendndodhjen, aplikacionet për ndjekjen e stërvitjeve si Strava dhe MapMyRun kanë nevojë për informacion GPS në mënyrë që të ndjekin drejtimin tuaj ose udhëtimin me biçikletë. Ai lejon aplikacionin të shfaqë metricat e rrugës dhe të lidhura me shpejtësinë në raportet në kohë reale dhe në pas aktivitetit.

Ndjekja GPS është thelbësore për funksionet thelbësore të shumë aplikacioneve të fitnesit. Sidoqoftë, nuk është për t’u habitur që shumë njerëz nuk janë të kënaqur me një aplikacion që njohin vendndodhjen e saktë të tyre gjatë gjithë kohës. Për më tepër, aplikacionet e ndjekjes shpesh publikojnë aktivitetet tuaja në një burim publik. Duke shfaqur vendin ku filloni ose mbaroni stërvitjet tuaja, kjo mund t’u tregojë të huajve saktësisht se ku jetoni nëse nuk jeni të kujdesshëm. Aplikacione si Strava shfaqin mundësinë që të errësojnë vendndodhjen tuaj të fillimit / mbarimit bazuar në një rreze të vendosur nga përdoruesi.

Bluetooth

Lejet e Bluetooth janë të nevojshme për t’u lidhur me pajisje të jashtme si smartwatches, monitorues të rrahjeve të zemrës dhe pajisje GPS të palëve të treta si Garmin. Sidoqoftë, jo të gjitha aplikacionet e fitnesit kanë nevojë për këto leje për të funksionuar.

Menaxhoni Cilësimet e Intimitetit dhe Sigurisë së Aplikacioneve të ndryshme të Fitnesit

Ndërsa shumica e aplikacioneve të fitnesit kërkojnë disa pako lejesh për të kryer funksionet e tyre themelore, shumë ju lejojnë të rregulloni rregullimet e intimitetit dhe sigurisë jo-thelbësore. Rregullimi i këtyre është zakonisht një proces i drejtpërdrejtë, dhe ju mund të kontrolloni vendndodhjen, privatësinë dhe opsionet e lidhura me kontaktin direkt nga menyja e aplikacionit. Këtu është një përmbledhje e shpejtë e cilësimeve të intimitetit të disa prej aplikacioneve më të njohura të fitnesit.

Kontrolli i Cilësimeve të Intimitetit në Strava

logo stravaNë menunë e cilësimeve të Strava, nën “Cilësimet e privatësisë”, mund të shihni që aktivitetet dhe të dhënat tuaja janë shumë publike si parazgjedhje. Nëse nuk zgjidhni të hiqni dorë, Strava do t’i botojë aktivitetet tuaja në një panel publik dhe drejtues të segmentit. Karakteristika “Flyby” e aplikacionit gjithashtu lejon përdoruesit e tjerë të shohin nëse ju kanë kaluar gjatë një aktiviteti, ose anasjelltas. Për më tepër, Strava përdor të dhënat e aktivitetit tuaj për të krijuar “Heatmaps” publik që tregojnë rrugët më të udhëtuara në zonën tuaj. Ju mund të çaktivizoni opsionet individuale në Parametrat, ose, për përdoruesit që dëshirojnë t’i mbajnë aktivitetet e tyre plotësisht private, Strava ofron një modalitet të zgjeruar të intimitetit me një prekje që aktivizon cilësimet më të kufizuara të intimitetit.

Strava gjithashtu mundëson lejen e Kontakteve si parazgjedhje. Kjo i lejon asaj të hyjë në librin tuaj të adresave pa ju kërkuar më parë. Sidoqoftë, mund ta çaktivizoni këtë qasje nga menyja e cilësimeve.

Kontrolli i Cilësimeve të Intimitetit në MapMyRun

Si parazgjedhje, MapMyRun ndan të dhënat tuaja vetëm me miqtë tuaj. Kjo përfshin profilin tuaj, rrugët tuaja dhe stërvitjet tuaja. Ju mund t’i ndryshoni këto cilësime në “Publik” ose “Vetëm Unë” duke hapur menunë dhe duke shtypur Cilësimet > Privacy. MapMyRun gjithashtu përmban një “Qendër Intimiteti”, me informacion në lidhje me pëlqimet që kërkon aplikacioni, si të eksportoni të dhënat tuaja dhe si të fshini të gjithë llogarinë tuaj.

Kontrolli i Cilësimeve të Intimitetit në Runkeeper

logoja e kontrabandistitKur hyni së pari në Runkeeper, gjatë procesit të krijimit të llogarisë, aplikacioni zgjedh automatikisht një kuti që ju jep lejen t’ju dërgojë email. Ju keni mundësinë të hiqni dorë, por ju duhet të merrni masa. Gjithashtu ju kërkon të vendosni datën tuaj të lindjes (të detyrueshme), peshën tuaj aktuale (opsionale) dhe gjininë tuaj (opsionale).

Si parazgjedhje, Runkeeper publikon aktivitetet tuaja në një burim që mund të shikohet nga të gjithë. Hartat tuaja janë të shikueshme nga miqtë tuaj si parazgjedhje. Në menunë e cilësimeve, mund t’i ndryshoni këto për tu parë vetëm nga ju, miqtë tuaj ose të gjithë.

Kontrolli i Cilësimeve të Intimitetit në Endomondo

Endomondo, si Runkeeper, do të dëshirojë t’ju dërgojë email. Sidoqoftë, nuk kontrollon fshehtas një kuti për ju. Në vend të kësaj, Endomondo e lehtëson zgjedhjen duke ju pyetur drejtpërdrejt. Për të ndryshuar cilësimet e intimitetit, takoni Më shumë > Cilësimet > Qendra e Intimitetit > Privacy. Këtu, Endomondo ofron një mundësi të thjeshtë privatësie me një prekje, si dhe cilësime të përparuara që ju lejojnë të kontrolloni se kush i shikon informacionet tuaja personale. Të dhëna të tilla si ditëlindja juaj, lartësia, pesha dhe rrahjet e zemrës janë private si parazgjedhje. Ushtrimet tuaja, shpejtësia mesatare, hartat dhe planet e trajnimit personal janë të dukshme për miqtë tuaj si parazgjedhje. Në Qendrën e Intimitetit, ju gjithashtu mund të shikoni lejet për të cilat jeni pajtuar, të shkarkoni një kopje të të dhënave tuaja personale dhe të fshini llogarinë tuaj.

Kontrolli i Cilësimeve të Intimitetit në MyFitnessPal

MyFitnessPal është shumë liberal me atë që ndan në burimin tuaj të lajmeve. Nëse nuk ndërmerrni masa, aplikacioni do të ndajë pothuajse gjithçka që bëni në aplikacion. Ditari juaj ushqyes personal, sidoqoftë, është vendosur automatikisht në privat. Ju mund të zgjidhni ta ndani atë publikisht ose me miqtë, ose mund ta bllokoni me një fjalëkalim. Shikoni këto cilësime duke shkuar te Parametrat > Qendra e Intimitetit > Sharing & Kushtet e Privatësisë.

Kontrolli i Cilësimeve të Intimitetit në Garmin Connect dhe Polar Flow

logo garminPërdorimi i një pajisjeje të zgjuar të fitnesit, si një orë Garmin GPS ose polare, ju lejon të përdorni metrikë të përparuar që nuk janë të disponueshme përmes telefonit tuaj. Këto pajisje mbledhin shumë të dhëna dhe kanë disa leje të detyrueshme për të funksionuar, por është e lehtë të kontrolloni publicitetin tuaj. Si parazgjedhje, Garmin vendos profilin tuaj dhe aktivitetet tuaja private. Ju mund të zgjidhni t’i bëni ato të dukshme vetëm lidhjet tuaja ose për të gjithë, por duhet të merrni masa. Gjinia juaj, lartësia, pesha, mosha dhe VO2 Max mund të shfaqen në profilin tuaj, por aplikacioni i fsheh këto si parazgjedhje.

Po kështu, Polar Flow përcakton profilin tuaj dhe aktivitetet tuaja në mënyrë private si parazgjedhje; duke ju dhënë mundësinë të ndani publikisht, ose vetëm me ndjekësit tuaj, nëse zgjidhni.

Intimiteti dhe Siguria Dixhitale është një Përgjegjësi personale

Edhe kompanitë më të njohura nuk janë të pathyeshme. Ndërsa siguria e informacionit tuaj është një përparësi kryesore për këto biznese, ato duhet të mbrojnë vazhdimisht veten e tyre nga sulmet e jashtme. Nuk është e zakonshme, por ndonjëherë këto mbrojtje dështojnë dhe informacioni juaj mund të rrezikohet.

Nën MyFitnessPal të Armour: Një kujtesë paralajmëruese

Në Mars 2018, Under Armor njoftoi se “një palë e paautorizuar fitoi të dhëna të lidhura me llogaritë e përdoruesve të MyFitnessPal në fund të shkurtit 2018”. Sigurisht, ekipi i marrëdhënieve me publikun Under Armor minimizoi incidentin. Ata u siguruan të vunë në dukje se asnjë “identifikues i lëshuar nga qeveria” nuk u vodh, pavarësisht nga fakti se kompania nuk mbledh as informacione të tilla në radhë të parë. Asnjë informacion pagese nuk ishte vjedhur; por emrat e përdoruesve, fjalëkalimet dhe adresat e postës elektronike u komprometuan në shkelje.

Mund të mos duket katastrofike të duhet të ndryshoni fjalëkalimin për një aplikim fitnesi, por është e rëndësishme të merret parasysh që shumë njerëz përdorin të njëjtin kombinim përdoruesi / fjalëkalimi për të gjitha llogaritë e tyre. Kjo do të thotë se këto llogari, sipas shtrirjes, gjithashtu u rrezikuan. Një incident si ky është një kujtesë e bezdisshme që kompanitë mund të bëjnë kaq shumë për të mbajtur të sigurt informacionin tuaj. Ju gjithashtu duhet të ndërmarrni hapa për të mbrojtur veten. Sigurohuni që të rishikoni opsionet e privatësisë dhe lejes së një aplikacioni përpara se ta përdorni. Ndryshoni fjalëkalimin tuaj menjëherë pasi të mësoni për një shkelje të mundshme dhe mos përdorni të njëjtën fjalëkalim për të gjitha llogaritë tuaja. Në fund të fundit, qëndrimi i sigurt është një përgjegjësi personale.

Mendimet përfundimtare

Aplikacionet e fitnesit grumbullojnë shumë informacione personale. Në shumicën e aplikacioneve mund të përshtateni se kush merr për të parë këtë informacion. Sidoqoftë, edhe nëse siguroheni që vetëm ju mund të shihni informacionin që kompania e aplikacioneve ka të ngjarë të shohë gjithashtu. Ndërsa përdorimi i një aplikacioni palestër mund të jetë një mënyrë e përkryer për të marrë formën, mbani mend që po jepni informacione personale në proces. Për të mbetur plotësisht anonim do të ishte më mirë të ndiqni ushtrimet tuaja në mënyrën e modës së vjetër.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me