Knowfarë di WhatsApp rreth meje? | VPNOverview

WhatsApp u krijua me idenë e sigurimit të një platforme private, të sigurt për mesazhe. Përdoruesit mund të japin mesazhe me njëri-tjetrin me mundësi dhe përfitime përtej asaj që mund të sigurojë mesazhet me tekst. Shumica e përdoruesve të WhatsApp vlerësojnë intimitetin e mesazheve të tyre. Ata vlerësojnë besimin që ndiejnë kur njohin vetëm marrësit e synuar do të dinë përmbajtjen e bisedave të tyre. Ju mund të habiteni kur mësoni se WhatsApp mbledh një informacion të madh për përdoruesit e saj.


Lidhja e WhatsApp me Facebook

Logoja e WhatsAppWhatsApp u krijua me intimitet në mendje dhe u shërbeu mirë përdoruesve të saj për shumë vite. Por, vitet e fundit WhatsApp u shit në Facebook. Shumë njerëz kanë shprehur shqetësim në rritje për mënyrën se si Facebook mbledh dhe përdor informacionin. Kjo ndikon në të gjitha shërbimet e saj, përfshirë WhatsApp.

Në një intervistë të botuar në 2014, themeluesi i WhatsApp Jan Koum tha, “” Dhe ne nuk duhet të dimë shumë rreth përdoruesve tanë. Për të synuar mirë reklamat, kompanitë duhet të dinë se ku jeni, çfarë mund të bëni, me kë mund të jeni, çfarë mund t’ju pëlqejnë ose jo. Kjo është një sasi çmendur e të dhënave. “

Sipas kësaj filozofie, WhatsApp u rrit me një ritëm të shpejtë. Kjo tërhoqi vëmendjen e platformës më të madhe të mediave sociale në botë. Themeluesit e WhatsApp e panë aplikacionin e tyre si një mjet për të ndihmuar miqtë të komunikojnë. Facebook pa mundësinë për një minierë ari të reklamave.

Në vitin 2014, Facebook fitoi WhatsApp për 19 miliardë dollarë. Ndërsa Facebook sjell në miliarda dollarë të ardhura çdo tremujor, kjo ishte ende një shpenzim i konsiderueshëm i kapitalit për të blerë një konkurrent. Të dhënat e fituara nga WhatsApp e bëjnë edhe këtë çmim ekstravagant një investim të denjë.

Të dhënat themelore të mbledhura nga WhatsApp

WhatsApp do të duhet të mbledhë disa informacione themelore për t’ju ofruar shërbim. Kjo është e zakonshme dhe e pritshme. WhatsApp ka numrin tuaj të telefonit, pasi mënyra si hyni në shërbim dhe lidheni me të tjerët. Aplikacioni mbledh gjithashtu informacione se kush është ofruesi i shërbimit tuaj celular. Ky informacion mund të jetë i rëndësishëm në dërgimin dhe pranimin e informacionit në pajisjen tuaj. WhatsApp gjithashtu mbledh informacione për llojin e telefonit që përdorni dhe sistemin operativ që është në funksion. Aplikacioni mbledh informacione të tjera të rëndësishme në lidhje me lidhjen tuaj dhe fuqinë e sinjalit. Të gjitha këto mund të jenë të kuptueshme nëse mblidhen dhe përdoren në mënyrë të përgjegjshme.

Informacione të pazakonta të mbledhura nga WhatsApp

Mbi të keni qenë në gjendje të lexoni për informacionin e përgjithshëm që WhatsApp mbledh mbi ju. Këtu do të gjeni një listë të disa gjërave shtesë që gjurmojnë aplikacioni.

Zakonet dhe preferencat

WhatsApp mbledh informacione kur përdorni aplikacionin dhe sa shpesh. Për më tepër, kompania mban një rekord se sa kohë keni shpenzuar për t’u lidhur me një përdorues të veçantë, dhe se si bashkëveproni me ta. Kjo fillon të duket pak tërheqëse. Kjo do të thotë që kompania po gjurmon nëse ka më shumë të ngjarë të dërgoni një fotografi ose tekst, dhe nëse preferoni miq që dërgojnë fotografi mbi tekste. Natyrisht, aplikacioni do të duhet të dijë kur jeni duke përdorur pajisjen por mbajtja e një regjistrimi të përdorimit mund të fillojë të ndjehet si një pushtim i intimitetit për shumë përdorues.

vend

WhatsApp po ndjek gjithashtu vendndodhjen tuaj. Vendndodhja përcaktohet duke analizuar se cilat kullat e celularit po përdor telefoni juaj për t’u lidhur. WhatsApp gjithashtu ju përcjell nëpër pikat e afërta të Wi-Fi dhe sinjalet Bluetooth. Rregullimi i cilësimeve të intimitetit tuaj e mban vendndodhjen tuaj sekret vetëm nga kontaktet. Por aplikacioni mund të vazhdojë të tregojë vendndodhjen tuaj përmes këtyre mjeteve të tjera. Kjo nuk është teori paranojake e komplotit. Kjo shprehet qartë në Politikën e Intimitetit të WhatsApp.

Kontaktet

WhatsApp gjithashtu mbledh informacionin e kontaktit për miqtë dhe kontaktet tuaja përmes aplikacionit. Ndërsa ju mund të zgjidhni të shtoni kontakte një nga një, shumica e njerëzve zgjedhin të lejojnë WhatsApp të shtojë të gjithë listën e kontakteve me një buton. Edhe nëse nuk përdorni WhatsApp, një nga miqtë tuaj ndoshta do. WhatsApp mund të marrë informacionin e kontaktit tuaj përmes listës së kontakteve të tyre. Edhe nëse nuk e keni përdorur kurrë aplikacionin, aplikacioni mund të ketë tashmë informacionin tuaj. Kjo përfshin numrin tuaj të telefonit, emailin dhe informacionet e tjera të kontaktit përmes listave të kontakteve të një prej miqve tuaj.

Doesfarë bën WhatsApp me këtë informacion

Nëse WhatsApp përdori informacionin e mbledhur për të rritur përvojën e përdoruesit, ju mund të mos jeni aq të shqetësuar për pushtimin e intimitetit. Ky nuk është rasti, sidoqoftë. Ndërsa Facebook nuk i shkatërron të ardhurat nga prodhimi, Forbes vlerëson se WhatsApp do të gjenerojë 5 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2020. Në këtë pikë, WhatsApp nuk ka reklama në aplikacion. Facebook përdor informacionin e gjeneruar në aplikacion për të përmirësuar profilet e tij të shënjestrimit të reklamave. Me fjalë të tjera, Facebook po përdor informacionin e mësuar për ju në aplikacion për të shitur reklama më të mira në produktet e tjera të saj.

Facebook merr informacione rreth kontakteve tuaja WhatsApp dhe e krahason me informacionin e kontaktit në produktet e tjera të Facebook. Kjo i lejon kompanisë të mësojë shumë se kush janë kontaktet tuaja. Nëse kompania zbulon kontaktin tuaj WhatsApp nuk është ende në Instagram (një tjetër aplikacion në pronësi të Facebook), ata mund të fillojnë të shohin reklama në internet, ose në një nga shërbimet e tjera të Facebook.

Historia e vendndodhjes mund të jetë një nga burimet më të vlefshme të informacionit për jetën tuaj. Duke ndjekur vendndodhjen tuaj, WhatsApp mund të zbulojë një informacion të pasur për ju. Kjo përfshin aty ku jetoni, ku punoni, ku ju pëlqen të bëni dyqan, dhe më shumë. Nëse i braktisni fëmijët në shkollë rregullisht, WhatsApp do ta dijë këtë. Pastaj analizon ato të dhëna për të përcaktuar se keni fëmijë dhe cilat mund të jenë moshat e tyre të përafërta.

Nëse filloni të vizitoni një kirurg plastik rregullisht, WhatsApp mund ta ndajë atë informacion me reklamuesit. Ju atëherë mund të jeni objektivi i reklamave për kirurgji kozmetike ose kozmetikë. Vizitoni një specialist riprodhues dhe reklamuesit do të paguajnë para të mira për të dhënat. Atëherë ata e dinë se mund të keni nevojë për ilaçe farmaceutike për mosfunksionim ngrerë, mjete ndihmëse për kontrollin e lindjes ose teste shtatzënie. Edhe pse WhatsApp nuk reklamon drejtpërdrejt për ju, të dhënat tuaja e bëjnë reklamimin më të vlefshëm në shërbime të tjera.

Ju nuk duhet të jeni paranojak për të ruajtur privatësinë tuaj

Nuk është e shëndetshme të shqetësoheni për privatësinë tuaj në internet. Duke pasur parasysh sasinë e të dhënave që WhatsApp dhe ndërmarrjet e tjera mbledhin mbi ju, është e vështirë të mos keni ndonjë shqetësim të vërtetë. Të dhënat e mbledhura për ju zbulojnë shumë se kush jeni. Brenga se si përdoren dhe mblidhen të dhënat tuaja është e garantuar. Shtë e mundur të merrni masa paraprake të arsyeshme për të mbrojtur privatësinë tuaj pa u bërë paranojak.

Ka hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të mbrojtur privatësinë tuaj. Një metodë e thjeshtë është të kufizoni qasjen WhatsApp në të dhënat tuaja. Duke marrë disa minuta për të azhurnuar cilësimet e intimitetit, mund të ndihmoni për t’i mbajtur informacionet tuaja më të sigurta. WhatsApp ofron disa mjete për t’ju ndihmuar të merrni përgjegjësinë e intimitetit tuaj gjatë përdorimit të shërbimit. Pse të mos përfitoni prej tyre?

Një hap tjetër i thjeshtë është të përdorni një Rrjet Virtual Privat (VPN). Kjo zgjidhje krijon një pengesë midis jush dhe shërbimeve të informacionit që përdorni në internet. Duke u lidhur me një server të largët, ju ndihmoni t’i mbani aktivitetet tuaja në internet anonime. Merrni disa minuta për të mësuar se si një VPN mund të ndihmojë në mbrojtjen e intimitetit tuaj, si dhe të sigurojë përfitime të tjera të tilla si shmangia e kufizimeve gjeografike për të transmetuar përmbajtje në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me